Κεραία Ψηφιακού Tuner

schubert

AVClub Enthusiast
21 August 2009
914
Θεσσαλία
Αγόρασα πρόσφατα ένα ψηφιακό tuner και θα ήθελα να βελτιώσω τη λήψη του στα FM, καθώς με τη συμβατική του κεραία, καθώς μένοντας σε πόλη μακριά από πομπό (Τρίκαλα) δεν πιάνω πολλούς σταθμούς και όσοι πιάνω δεν έχουν πολύ καθαρό ήχο. Μπορεί κανείς να με συμβουλέψει; Σκέφτηκα να συνδέσω την υποδοχή κεραίας της συσκευής με τη μπρίζα της τηλεοπτικής δορυφορικής κεραίας, με καλώδιο κεραίας τηλεόρασης. Γνωρίζει κανείς αν θα έχω κάποια βελτίωση με αυτόν τον τρόπο;

Re: ΚΕΡΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ TUNER

Θα πρέπει να βάλεις εξωτερική κεραία FM, (υποθέτω ότι έχει σχετική υποδοχή ο δέκτης). Συνήθως μπαίνει στον ίδιο ιστό με την τηλεοπτική κεραία. Αρμόδιος για να την εγκατάσταση της είναι κάθε καλός ηλεκτρονικός εγκαταστάτης κεραιών, που κανονικά θα πρέπει να είναι σε θέση να σε συμβουλέψει ποιά είναι κατάλληλη για την περιοχή σου.

Αν η περιοχή είναι πολύ προβληματική (ασθενές σήμα) θα πρέπει να βάλεις κεραία με περισσότερο κέρδος (σε dB). Ενώ αν έχεις πολλές ανακλάσεις (είδωλα κλπ, που παραμορφώνουν επίσης τον ήχο) θα χρειαστείς μία πιο κατευθυντική κεραία.

Πάντως ανεξάρτητα από τα FM της περιοχής σου μία πολύ καλή λύση για ραδιόφωνο είναι ένας δορυφορικός δέκτης. Δε χρειάζεται να έχεις συνδρομή σε Nova κλπ, για το ραδιόφωνο μας ενδιαφέρουν τα ελεύθερα κανάλια. Οι περισσότεροι σημαντικοί σταθμοί (της Αθήνας κυρίως) αναμεταδίδονται με εξαιρετική ποιότητα από το δορυφόρο της Hellas Sat. Κι' αν το "πιάτο" σου πιάνει κι' άλλους δορυφόρους (Hotbird, ή Astra1), τότε θα μπορείς να πιάνεις εκατοντάδες ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με εξαιρετική μουσική, ειδικά κλασσική.

Φυσικά υπάρχει και το ιντερνετικό ραδιόφωνο, αλλ' αυτό είναι άλλη ιστορία...

Απάντηση: ΚΕΡΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ TUNER

Αγόρασα πρόσφατα ένα ψηφιακό tuner και θα ήθελα να βελτιώσω τη λήψη του στα FM, καθώς με τη συμβατική του κεραία, καθώς μένοντας σε πόλη μακριά από πομπό (Τρίκαλα) δεν πιάνω πολλούς σταθμούς και όσοι πιάνω δεν έχουν πολύ καθαρό ήχο. Μπορεί κανείς να με συμβουλέψει; Σκέφτηκα να συνδέσω την υποδοχή κεραίας της συσκευής με τη μπρίζα της τηλεοπτικής δορυφορικής κεραίας, με καλώδιο κεραίας τηλεόρασης. Γνωρίζει κανείς αν θα έχω κάποια βελτίωση με αυτόν τον τρόπο;

Ένας άλλος ασφαλής τρόπος είναι η κεραία τηλεόρασης
Άψογη λύση,μηδέν έξοδα!

Αν βρισκόμαστε σε περιοχή με καλό σήμα, τότε και μία εσωτερική κεραία 300 Ω -το γνωστό μας Τ- κόστους 3-4 Ευρώ αρκεί. Θα μπορούσαμε να συνδέσουμε και την κεραία της τηλεόρασης ή και οτιδήποτε και να κάνουμε τη δουλειά μας.

Όταν όμως η περιοχή είναι δύσκολη, τότε μία καλή εξωτερική κεραία FM είναι απαραίτητη.

Πρώτα απ' όλα συνέδεσε την είσοδο της κεραίας του tuner στην πρίζα για την κεραία της τηλεόραση στον τοίχο. Συνήθως αυτό είναι ικανοποιητικό.

Απάντηση: Re: ΚΕΡΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ TUNER

Πρώτα απ' όλα συνέδεσε την είσοδο της κεραίας του tuner στην πρίζα για την κεραία της τηλεόραση στον τοίχο. Συνήθως αυτό είναι ικανοποιητικό.

Aν δεν υπάρχει πρίζα στον τοίχο,αρκεί ένας αντάπτορας 3 θέσεων
Το υπάρχον καλώδιο το συνδέεις στον αντάπτορα και αφού φτιάξεις άλλα 2 στο επιθυμητό μήκος -το ένα για την τηλεόραση και το άλλο για το tuner-τα συνδέεις στον αντάπτορα.
Αν υπάρχει πρίζα,ο αντάπτορας συνδέεται στην πρίζα και μετά συνδέεις τα 2 καλώδια

Last edited:

Aν δεν υπάρχει πρίζα στον τοίχο,αρκεί ένας αντάπτορας 3 θέσεων
Το υπάρχον καλώδιο το συνδέεις στον αντάπτορα και αφού φτιάξεις άλλα 2 στο επιθυμητό μήκος -το ένα για την τηλεόραση και το άλλο για το tuner-τα συνδέεις στον αντάπτορα.
Αν υπάρχει πρίζα,ο αντάπτορας συνδέεται στην πρίζα και μετά συνδέεις τα 2 καλώδια

Υπάρχει μπρίζα στον τοίχο με υποδοχή για απλή κεραία τηλεόρασης και για δορυφορική. Καθώς δεν χρησιμοποιώ πλέον τον δορυφορικό δέκτη, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την υποδοχή της για το ραδιόφωνο; Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσω αντάπτορα.

Απάντηση: ΚΕΡΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ TUNER

Η δορυφορικη κεραια της οικοδομης πρεπει να βλεπει τον ουρανο και τους δορυφορους και προφανως οχι επιγειους σταθμους fm.[περαν του γεγονοτος οτι εκπεμπουν σε αλλες συχνοτητες]
Θα υπαρξει σχετικη βελτιωση της ληψης με την χρηση της κεραιας tv ,αλλα καλλιτερο ειναι να υπαρξει ξεχωριστη κεραια fm,ιδιως αν οι σταθμοι ειναι σε μεγαλη αποσταση.Υπαρχουν κεραιες fm που ειναι καταλληλες για τετοιες ληψεις,ειχε ανοιχθει σχετικο θεμα εδω στο avclub πριν αρκετα χρονια

Καλημερα απο Χαλκδα.
Παιρνοντας αφορμη απο το θεμα του νηματος, ζητω τη βοηθεια σας στο εξης. Εχω τον εξοπλισμο της NOVA παροπλισμενο. Οι λογοι γνωστοι. Εχω ενα tuner (marantz 15S1) στο οποιο εχω βαλει κεραια FM 360 μοιρων στον ιστο της tv , aλλα ειτε αυτην εχω συνδεσει , ειτε την εσωτερικη του δωματιου διαφορα δεν βλεπω. Υποψη οτι το σημα απο την εξωτερικη fm , περνα μεσα απο τον ενισχυτη της tv, ο οποιος εχει ξεχωριστο καναλι για το ραδιο. Η ερωτηση τωρα μπορει να ειναι και <<αγαθη>> αλλα θα την κανω. Μπορω να συνδεσω με οποιονδηποτε τροπο τον αποκωδικοποιητη της NOVA και να ακουω τους ελευθερους σταθμους απο το marαntz???(στην τv τους ελευθερους σταθους τους ακουω). Τους σταθμους της Χαλκιδας τους πιανω βεβαια, αλλα ο ποθος μου ειναι να πιασω αυτους των Αθηνων.Γινεται ??
Ευχαριστω εκ των προτερων.

Υπάρχει μπρίζα στον τοίχο με υποδοχή για απλή κεραία τηλεόρασης και για δορυφορική. Καθώς δεν χρησιμοποιώ πλέον τον δορυφορικό δέκτη, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την υποδοχή της για το ραδιόφωνο; Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσω αντάπτορα.

Άλλο η δορυφορική λήψη και άλλο η επίγεια
Όχι λοιπόν δεν μπορείς να την χρησιμοποιήσεις!

Καλημερα απο Χαλκδα.
Παιρνοντας αφορμη απο το θεμα του νηματος, ζητω τη βοηθεια σας στο εξης. Εχω τον εξοπλισμο της NOVA παροπλισμενο. Οι λογοι γνωστοι. Εχω ενα tuner (marantz 15S1) στο οποιο εχω βαλει κεραια FM 360 μοιρων στον ιστο της tv , aλλα ειτε αυτην εχω συνδεσει , ειτε την εσωτερικη του δωματιου διαφορα δεν βλεπω. Υποψη οτι το σημα απο την εξωτερικη fm , περνα μεσα απο τον ενισχυτη της tv, ο οποιος εχει ξεχωριστο καναλι για το ραδιο. Η ερωτηση τωρα μπορει να ειναι και <<αγαθη>> αλλα θα την κανω. Μπορω να συνδεσω με οποιονδηποτε τροπο τον αποκωδικοποιητη της NOVA και να ακουω τους ελευθερους σταθμους απο το marαntz???(στην τv τους ελευθερους σταθους τους ακουω). Τους σταθμους της Χαλκιδας τους πιανω βεβαια, αλλα ο ποθος μου ειναι να πιασω αυτους των Αθηνων.Γινεται ??

Για σταθμούς Αθηνών,μόνο όσοι εκπέμπουν δορυφορικά,είτε μέσω nova είτε μέσω ψηφιακής τηλεόρασης

Δοκίμασα την εκδοχή της τηλεπτικής κεραίας, βάζοντας έναν διακλαδωτή στη μπρίζα τοίχου και το πρόβλημα λύθηκε. Δηλαδή πιάνω περισσότερους σταθμούς με σαφώς καλύτερο σήμα σε σχέση με την κεραία-καλώδιο του μηχανήματος. Καταλήγω λοιπόν σε αυτή τη λύση. Ευχαριστώ θερμά όσους έδωσαν τη συμβουλή τους, ανεξαρτήτως ποια αποδείχτηκε ο πιο λειτουργική στην περίπτωσή μου.

Δοκίμασα την εκδοχή της τηλεπτικής κεραίας, βάζοντας έναν διακλαδωτή στη μπρίζα τοίχου και το πρόβλημα λύθηκε. Δηλαδή πιάνω περισσότερους σταθμούς με σαφώς καλύτερο σήμα σε σχέση με την κεραία-καλώδιο του μηχανήματος. Καταλήγω λοιπόν σε αυτή τη λύση. Ευχαριστώ θερμά όσους έδωσαν τη συμβουλή τους, ανεξαρτήτως ποια αποδείχτηκε ο πιο λειτουργική στην περίπτωσή μου.

Και ενα καλωδιο χωρις κεραια απλα να ανεβαζες στην ταρατσα θα ειχες καλλιτερη ληψη ,απο την εσωτερικη.Φυσικο ηταν να βελτιωθει η ληψη με την κεραια τηλεορασεως ,αλλα οταν μπορεσεις βαλε μια κεραια fm με ξεχωριστο καλωδιο και τοτε θα εχεις ακομη μεγαλυτερη βελτιωση.Αν βεβαια καλυπτεσαι με την υπαρχουσα αποδοση της κεραιας t.v ,προφανως δεν υπαρχει λογος να το κάνεις

Καλημερα απο Χαλκδα.

Μην μπερδευουμε ανομια πραγματα,τι σχεση η nova με το tuner της marantz ?Καμμια απολυτως.
Εχεις λοιπον στον ιστο μια γυροσκοπικη κεραια fm ,συνεδεσε την κεραια απ ευθειας στο marantz και τελειωσε.Γιατι πρεπει για να πας απο Χαλκιδα στην Αθηνα και να περασεις μεσω Λαρισας?

Re: Απάντηση: Re: ΚΕΡΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ TUNER

Και ενα καλωδιο χωρις κεραια απλα να ανεβαζες στην ταρατσα θα ειχες καλλιτερη ληψη ,απο την εσωτερικη.Φυσικο ηταν να βελτιωθει η ληψη με την κεραια τηλεορασεως ,αλλα οταν μπορεσεις βαλε μια κεραια fm με ξεχωριστο καλωδιο και τοτε θα εχεις ακομη μεγαλυτερη βελτιωση.Αν βεβαια καλυπτεσαι με την υπαρχουσα αποδοση της κεραιας t.v ,προφανως δεν υπαρχει λογος να το κάνεις
Πολύ σωστό! :a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΚΕΡΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ TUNER

Δεν καλύπτομαι όπως θα ήθελα, απλώς βελτιώθηκε το σήμα. Δεν μπορώ όμως να βάλω εξωτερική κεραία, γιατί έχουμε σκεπή με κεραμίδια στην πολυκατοικία και το εγχείρημα είναι δύσκολο. Οπότε την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, που έλεγαν και οι αρχαίοι, περιορίζομαι σε αυτή τη λύση, για την ώρα τουλάχιστον.

Ελεγα μηπως υπαρχει καποιος μετατροπεας που θα εκανε συμβατο το σημα του αποκωδικοποιητη της NOVA στο tuner το οποιο εχει και εισοδο ψηφιακου σηματος.
Παντως ευχαριστω για τη βοηθεια.

Ελεγα μηπως υπαρχει καποιος μετατροπεας που θα εκανε συμβατο το σημα του αποκωδικοποιητη της NOVA στο tuner το οποιο εχει και εισοδο ψηφιακου σηματος.
Παντως ευχαριστω για τη βοηθεια.
Εννοείται ότι μιλάμε για τα ελεύθερα κανάλια. Αν και δεν έχει σημασία, η λύση που θα σου προτείνω ισχύει για όλους τους αποκωδικοποιητές.

-Κατ' αρχήν ως προς την εικόνα:
Έχουμε συνδεδεμένο τον αποκωδικοποιητή σου με την τηλεόραση μέσω HDMI. Αν δεν έίναι διαθέσιμη τέτοια σύνδεση, τότε χρησιμοποιούμε την αμέσως επόμενη διαθέσιμη σύνδεση με την εξής σειρά ποιότητας:
Component

Scart

S-Video

Composite​

Τουλάχιστον μία από τις παραπάνω συνδέσεις θα είναι διαθέσιμη. Εξ αυτών η HDMI και η Scart μεταφέρουν επίσης και ήχο στην τηλεόραση μας.

Εναλλακτικά συνδέουμε τον αποκωδικοποιητή με ένα από τους παραπάνω τρόπους με τον AV Ενισχυτή μας, που θα δώσει έξοδο και στην τηλεόραση. (Υποθέτω ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση μας).

-Δεύτερον ως προς τον ήχο:
Υπάρχουν δύο τρόποι να συνδέσουμε τον αποκωδικοποιητή, ώστε ν' ακούμε τον ήχο από το στερεοφωνικό μας σύστημα (είτε τηλεοπτικά κανάλια, είτε ραδιοφωνικά, αδιάφορο).
Αναλογικά
Όλοι οι αποκωδικοποιητές έχουν αναλογική στερεοφωνική έξοδο σε RCA βύσματα (Left, Right), που μπορούμε να συνδέσουμε σε μία αντίστοιχη από τις ελεύθερες διαθέσιμες εισόδους του ενισχυτή μας.

Ψηφιακά
Όλοι οι αποκωδικοποιητές έχουν επίσης ψηφιακή έξοδο είτε ομοαξονική, είτε οπτική (συνήθως οπτική). Εάν έχουμε ενισχυτή, DAC, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με αντίστοιχη ψηφιακή είσοδο μπορούμε να συνδέσουμε εκεί. Εφ' όσον υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής σύνδεσης θα προτιμήσουμε την ψηφιακή.​

Δεν μπόρεσα να βρω το tuner που αναφέρεις. Αν πάντως πρόκειται για αυτό δε βλέπω να έχει ψηφιακή είσοδο.

Για να πιάνεις τους σταθμούς της Αθήνας και μερικούς από την υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε το "πιάτο" σου να πιάνει και τον Hellas Sat δορυφόρο, διότι σ' αυτόν ανεβαίνουν όλοι οι ελληνικοί σημαντικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Από τον Hotbird όπου είναι προσανατολισμένη η Nova μπορούμε να πιάσουμε τους ελεύθερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Μιλάμε πάντα για σταθμούς ελληνικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν όμως εξαιρετικοί ξένοι σταθμοί, από τους οποίους οι σταθμοί του Swiss Radio ξεχωρίζουν, για τους οποίους έχουμε τόσες φορές μιλήσει στο forum.

Σημείωση: Υπό προϋποθέσεις από το ίδιο δορυφορικό πιάτο μπορούμε να πιάσουμε περισσότερους από ένα δορυφόρους. Αλλ' αυτό είναι άλλη ιστορία. Και είναι το αντικείμενο εργασίας του ηλεκτρονικού εγκαταστάτη των δορυφορικών μας.

Last edited: