Κολλητήρι βαρέως τύπου

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,149
Έχω το εξής θέμα:
Θέλω να κολλήσω πάνω σε μεγάλη επιφάνεια λεπτού φύλλου χαλκού κάποια εξαρτήματα (φτιάχνω το πρωτότυπο κύκλωμα στον αέρα και το φύλλο χαλκού είναι η γη).
Έχω ένα κλασικό κολλητήρι 30W και ένα κολλητήρι τύπου πιστολιού με μύτη σχήματος U στα 100W (και καλά).
Το κλασικό κολλητήρι κάνει καλύτερη δουλειά από το πιστολάκι στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά μέχρι εκεί. Όταν πάω να κολλήσω προς το κέντρο το φύλλου δυσκολεύει αρκετά η κατάσταση.
Επειδή κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κολλήσω και ένα RF τρανζίστορ (σε πλακέτα αλλά με μεγάλες επιφάνειες χαλκού τουλάχιστον στον εκπομπό του τρανζίστορ) και δεν θέλω να κάνω ζημιά λόγω ανεπάρκειας του κολλητηριού θέλω να μου δώσετε τα φώτα σας για τον τύπο του κολλητηριού που είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη εργασία. Υπόψιν πως δε με βλέπω να χρειάζομαι κάτι παρόμοιο ξανά οπότε όσο πιο οικονομική λύση τόσο το καλύτερο.
 
H πιο οικονομική λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτά τα ξύλινα 80W, τα οποία συνήθως τα βγάζουν πέρα με τέτοιες "μαστοριές". Παρόλα αυτά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα κολλήσει τα πάντα...έχεις πολύ μεγάλη απαγωγή θερμότητας με το φύλλο χαλκού, ειδικά όσο προσθέτεις υλικό...

Δοκίμασε με 2 κολλητήρια ταυτόχρονα. Το ένα μόνιμο να "ζεσταίνει" και με το άλλο να κολάς.

Μετά πας σε torch αερίου...
 
Last edited:
Βαζεις τη μύτη του 30Watt στη φλόγα απο ένα γκαζάκι και μετα πας και κολλας εκει που ακριβώς θέλεις πανω στο χαλκό. Εαν θές να κολλήσεις δε καποιο RF Power transistor "σταυρό" ειναι ότι πρέπει. -bye-
 
Από τα δύο τελευταία μηνύματα συμπεραίνω πως η φράση "τς τς τς! μπρίκια κολλάμε;" έχει να κάνει με όλα αυτά. :grinning-smiley-043

Ευχαριστώ συγχωριανοί.-bye-
 
Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα...

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα σταθμό κόλλησης με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία.
Δεν θέλω επαγγελματικού τύπου πχ weller, antex, hakko κτλ αλλά είναι IMHO too much για ερασιτεχνική-χομπίστικη χρήση.
Ένας κινέζικος σταθμός (aoyue, atten και παρόμοιοι) με αναλογική ρύθμιση θερμοκρασίας στα 40 με 50 βατ είναι καλή ιδέα;
To ebay είναι γεμάτο από τέτοιους σε τιμή γύρω στα 50 ευρώ.
Τι λέτε;
 
Φιλε εχω αυτους τους 2 σταθμους..
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=19347&cat=668&page=1

και αυτον
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=18263&cat=668&page=1


Και οι δυο ειναι σουπερ! Ειδικα ο 2ος!
Να θυμασαι οτι ειναι σημαντικο να μπορεις να βρεις μυτες ανταλακτικες! Αυτος με τα 69ε , ζεσταινει απο 180-460 βαθμους, πολυ γρηγορα σταθεροποιεει την θερμοκρασια, και οι μυτες εχουν 1ε η μια..πολυ καλη επιλογη!..ο πρωτος σταθμος με τα 13ε κ κεινος ειναι μια χαρα, και παιρνει ολοκληρο ανταλακτικο κολητηρι με 3-4ευρω!!!
 
Μια χαρά αφού βρίσκουμε και από Ελλάδα σε παρόμοιες τιμές.
Έτσι κι αλλιώς ακόμα και τα κινέζικα άμα έχετε προσέξει μεταξύ τους είναι ίδια και κυκλοφορούν από διάφορες κινέζικες εταιρείες με ίδιους ή σχεδόν ίδιους κωδικούς.
 
Φιλε εχω αυτους τους 2 σταθμους..
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=19347&cat=668&page=1

και αυτον
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=18263&cat=668&page=1


Και οι δυο ειναι σουπερ! Ειδικα ο 2ος!
Να θυμασαι οτι ειναι σημαντικο να μπορεις να βρεις μυτες ανταλακτικες! Αυτος με τα 69ε , ζεσταινει απο 180-460 βαθμους, πολυ γρηγορα σταθεροποιεει την θερμοκρασια, και οι μυτες εχουν 1ε η μια..πολυ καλη επιλογη!..ο πρωτος σταθμος με τα 13ε κ κεινος ειναι μια χαρα, και παιρνει ολοκληρο ανταλακτικο κολητηρι με 3-4ευρω!!!

Βρε Σήφη, αυτές οι μύτες του 1 ευρώ ποσο κρατάνε;
Υπάρχουν και άλλοι τύποι μύτης που μπορεί κάποιος εναλλακτικά να τοποθετήσει; Γιατί πολύ μυτερή την βλέπω την στάνταρ.

Εγώ έχω ένα Weller 24W 220V το φτηνότερο της μάρκας που υπήρχε τότε. Το έχω 25χρόνια και δεν βλέπω τον λόγο να το αλλάξω. Δεν του έχω αλλάξει ποτέ μύτη.
Τα μειονεκτήματά του είναι το κάπως μεγαλύτερο βάρος του, το κάπως πιο δύσκαμπτο καλώδιο και ότι ζεματάει κοντά στην βάση της αντίστασης και θέλει προσοχή στο κράτημα.
Όμως το έχω συνηθίσει τόσο που τίποτα δε με ενοχλεί και φτιάχνω τα πάντα με αυτό. Από smd μέχρι ογκώδη κροσσόβερ.
Ο μόνος λόγος να πάω σε κάτι καλύτερο είναι για να δουλεύω πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Αξίζει να δώσω 50 -60 ευρώ για σταθμό; Τι λέτε;
 
Last edited:
Να ζεστάνω την μύτη σε μάτι ή γκαζάκι!!
Κοίτα να δεις... τόσα χρόνια ούτε που μου πέρασε από το μυαλό. Θενξ παίδες.