Κολώνες ή μικρά ? Υπέρ και κατά..

Alkis30

Established Member
16 April 2007
180
Καθότι βρίσκομαι σε φάση επιλογής σετ ηχείων 5.1 με maximum badget τα € 450 (τα οποία θα οδηγηθούν από έναν ενισχυτή Denon AVR-1713 ή κάτι παρόμοιο..) θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα... Να προτιμήσω ηχεία μικρού μεγέθους πχ τα JBL Cinema 500 ή τύπου κολώνες όπως τα Roister 3300 - 4000 και τα Crystal Audio Plasma ? Ο χώρος μου είναι 20 τμ αλλά καλό θα ήταν το σετ που θα επιλέξω να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερο χώρο (πχ 30 τμ) ώστε να έχει και μελλοντική χρήση σε περίπτωση μετακόμισης... Ο ήχος που βγάζουν πχ τα JBL Cinema 500 μπορεί να είναι το ίδιο δυνατός και γεμάτος όπως αυτού που βγάζουν οι τύπου κολώνες όπως τα Crystal Audio Plasma ? Γιατί αν δεν παίζει καθόλου ρόλο το μέγεθος των συγκεκριμένω ηχείων στον παραγώμενο ήχο τότε κριτήριο επιλογής μου θα είναι καθαρά το αισθητικό κομμάτι μεταξύ των συγκεκριμένων σετ 5.1..

Κατόπιν ακρόασης τα συμπεράσματα.
Μπορεί οι κολώνες να γεμίζουν καλύτερα τον χώρο,μπρεί όμως και το αντίστροφο.
Θέμα σχεδίασης,υλικών...

Για μένα η πράξη έχει δείξει πως ο χώρος καθορίζει αν θα πάς σε δαπέδου ή βάσης.
ΙΜΗΟ, αναλόγως των ιδαιτεροτήτων του χώρου σου θα οδηγηθείς σε κάποια λύση...

Απο τις απαντήσεις καταλαβαίνω οτι δεν υπάρχει γενικός κανόνας... Μπορεί δηλαδή ενα σετ επιπέδων βάσης να γεμίσει ένα χώρο ακουστικά με τον ίδιο τρόπο που θα τον γεμίσουν ηχεία κολώνας. Μιλάμε πάντα για ηχεία στο ίδιο επίπεδο τιμής φυσικά...

Οπως βλεπω τα συγκεκριμενα για 20 τμ θα επερνα τα δαπεδου. Απλα επειδη λογω κατηγοριας τιμης δε θα εχουν και ιδιαιτερα στιβαρη καμπινα παρα το μικρο για δαπεδου μεγεθος θα ελεγα να εχουν καποια αοοσταση απο τα γυρω γυρω μην τονιζονται οι χρωματισμοι. Τα αλλα της jbl σα πολυ μικρουλισ μου φαινονται.

Τελικά ο χώρος μου είναι μικρότερος απο οτι φανταζόμουν... τον υπολόγισα 12 τμ. Να επιλέξω ηχεία βάσης ? Θέλω πάντα να έχω και μια προοπτική αλλαγής σπιτιού σε χώρο 20-25 τμ για home cinema...

Εντάξει, οι συγκεκριμένες κολώνες δε πρέπει να κατεβαίνουν και ιδιαίτερα χαμηλά αλλά και τα 12τμ είναι λιγούτσικα. Καλύτερα πήγαινε σε ηχεία βάσης προς το παρόν και όταν με το καλό πας σε μεγαλύτερο χώρο βλέπεις και κάνεις. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Επειδή πολύ το συζητάει το ενδεχόμενο για αλλαγή σπιτιού θα πρότεινα να πάει σε κολώνες. Επίσης όταν θα ακούει μουσική, τα μικρά ηχεία θα υπολείπονται σε μπάσο οπότε θα είναι αναγκασμένος να μπλέξει και υπογούφερ στο σύστημα το οποίο θα του "λερώνει" όσο να ναι τον ήχο, ενώ τα δαπέδου θα του δώσουν τον απαραίτητο όγκο στα μπάσα. Εγώ με τα δαπέδου πέρασα μια 6ετία χωρίς υπογούφερ για τον κινηματογράφο και δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα, κάτι το οποίο θα το καταλάβαινα αν είχα μικρά ηχεία, στη δε μουσική με κάλυψαν απόλυτα. Πρότασή μου να πάει σε δαπέδου και μάλιστα καλύτερα να δώσει τα λεφτά να πάρει ένα ζευγάρι για μπροστά κι αργότερα να συμπληρώσει το 5.1, παρά να ψάχνεται να πουλήσει τα μικρά για να πάει απ την αρχή σε σετ 5.1.

Απάντηση: Re: Κολώνες ή μικρά ? Υπέρ και κατά..

Επειδή πολύ το συζητάει το ενδεχόμενο για αλλαγή σπιτιού θα πρότεινα να πάει σε κολώνες. Επίσης όταν θα ακούει μουσική, τα μικρά ηχεία θα υπολείπονται σε μπάσο οπότε θα είναι αναγκασμένος να μπλέξει και υπογούφερ στο σύστημα το οποίο θα του "λερώνει" όσο να ναι τον ήχο, ενώ τα δαπέδου θα του δώσουν τον απαραίτητο όγκο στα μπάσα. Εγώ με τα δαπέδου πέρασα μια 6ετία χωρίς υπογούφερ για τον κινηματογράφο και δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα, κάτι το οποίο θα το καταλάβαινα αν είχα μικρά ηχεία, στη δε μουσική με κάλυψαν απόλυτα. Πρότασή μου να πάει σε δαπέδου και μάλιστα καλύτερα να δώσει τα λεφτά να πάρει ένα ζευγάρι για μπροστά κι αργότερα να συμπληρώσει το 5.1, παρά να ψάχνεται να πουλήσει τα μικρά για να πάει απ την αρχή σε σετ 5.1.

+1

Τι του λέτε του ανθρώπου για το πόσο χαμηλά κατεβαίνουν;

Κανένα από αυτά τα σετ δεν παίζει σωστά χωρίς sub παίδες. Ούτε σε δικάναλη μουσική εννοείται. Δεν πρόκειται για ηχεία δαπέδου με την κλασική έννοια του όρου.

Τι του λέτε του ανθρώπου για το πόσο χαμηλά κατεβαίνουν;

Κανένα από αυτά τα σετ δεν παίζει σωστά χωρίς sub παίδες. Ούτε σε δικάναλη μουσική εννοείται. Δεν πρόκειται για ηχεία δαπέδου με την κλασική έννοια του όρου.

Eγώ γι αυτό είπα να πάρει με το ποσό που διαθέτει ένα ζευγάρι καλύτερα κολωνάτα ηχεία παρά όλο το σετ και μετά σιγά σιγά να το συμπληρώσει.

Ολες οι γνωμες σας εχουν ενδιαφερον και με προβληματιζουν.. Οσον αφορα το χωρο δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη προοπτικη να φυγω απο τα 12 τμ. Απλα σκεφτομαι οτι εφοσον, σε αυτη την κατηγορια τιμης ενος σετ 5.1 (μεχρι 450), τα κολωνατα μπορουν να γεμισουν και ενα μεγαλυτερο χωρο (πχ 20-25 τμ) ισως θα πρεπει να κινηθω προς τα εκει ωστε να μπορεσουν να χρησιμοποιηθουν και στο μελλον... Και τωρα μια κρισιμη ερωτηση προςμτους ειδικους.. Μεταξυ των Roister HT-3300, Roister HT-4000 και Crystal Audio Plasma τι επιλεγετε και γιατι ? Υπαρχουν καποια τεχνικα στοιχεια-διαφορες που θα πρεπει να προσεξω ?

Πες μας με τι θα τα οδηγείς, γιατί αν πρόκειται για κανέναν πολύ εισαγωγικό A/V τότε δύσκολα θα βρεις κανονικά ηχεία δαπέδου που να γεμίζουν και ίσως χρειαστείς βάσης αλλά σε μεγάλο μέγεθος.

Επίσης για να ξεκαθαρίσουμε αν έχει απόλυτη σημασία το design και πας στα σετ που βλέπεις, τότε χωρίς ενδιασμό, τα σετ με "κολώνες" είναι καλύτερα.

Θα τα οδηγησω με Denon AVR 1713 η με Pioneer 527. Μεταξυ των 2 τι να προτιμησω ? Ξεχασα να πω οτι η χρηση τους θα ειναι ταινιες mkv, blueray, xbox360, ps3..

Δεν νομίζω να μπορεί να γεμίσει ηχεία δαπέδου σωστά κανένας από τους δύο. Έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω να σε ενδιαφέρει η μουσική η δικάναλη, οπότε, μια χαρά τα σετάκια που βλέπεις. Αν στην πορεία σε πιάσει καμιά μουσική ανησυχία, πρόσθεσε και ένα ζευγάρι βάσης σε τίποτα άλλες μπόρνες και μπορείς να ακούς κατ' επιλογή.

Απλα μιλαμε για χωρο 12 τμ. Δηλαδη 3*4. Ενα καναπε να βαλει ο χωρος τιγκαρε. Επειδη δυσκολευομαι να πιστεψω πως θα χωρεσει να στησει τις κολωνες χωρις να ξεφυγει απο τη συμμετρια και θα καταληξουν η μια πισω απο κανενα μπρατσο καναπε και η αλλη μπροστα απο καμια βιβλιοθηκη η γραφειο και ακριβως επειδη ιδιαιτερη διαφορα σε σωματα δεν πιστευω να δει θεωρω κατι κομπακτ καλυτερο δινοντας περισσοτερη σημασια στο στησιμο αφου τα μικρα jbl που εχουν και ενα brand name οτι και να λεμε θα τα βολεψει πανω σε επιπλα και βασεις τοιχου πιο σωστα. Τα αλλα ισως λανθασμενα τα ακουω στο μυαλο μου να τριζουν. Για 16 τμ θα ελεγα κι εγω τις κολωνιτσες.

Βασικα μαλλον χαζομαρες λεω. Παρε τις κολωνιτσες και βαλτες συμμετρικα στα πλαγια της tv και λιγο μπροστα και μια χαρα θα εισαι

Απλα μιλαμε για χωρο 12 τμ. Δηλαδη 3*4. Ενα καναπε να βαλει ο χωρος τιγκαρε. Επειδη δυσκολευομαι να πιστεψω πως θα χωρεσει να στησει τις κολωνες χωρις να ξεφυγει απο τη συμμετρια και θα καταληξουν η μια πισω απο κανενα μπρατσο καναπε και η αλλη μπροστα απο καμια βιβλιοθηκη η γραφειο και ακριβως επειδη ιδιαιτερη διαφορα σε σωματα δεν πιστευω να δει θεωρω κατι κομπακτ καλυτερο δινοντας περισσοτερη σημασια στο στησιμο αφου τα μικρα jbl που εχουν και ενα brand name οτι και να λεμε θα τα βολεψει πανω σε επιπλα και βασεις τοιχου πιο σωστα. Τα αλλα ισως λανθασμενα τα ακουω στο μυαλο μου να τριζουν. Για 16 τμ θα ελεγα κι εγω τις κολωνιτσες.

Η αληθεια ειναι οτι με τις κολωνες (ειδικα τις πισω) θα εχω θεμα στο στησιμο μεσα στο χωρο αυτο... Τα JBL θα μπορεσουν ομως σε συνδυασμο με εναν απο αυτους τους ενισχυτες να μου δωσουν ενα πλουσιο κινηματογραφικο ηχο αρκετα καλυτερο απο αυτο εδω που εχω τωρα http://www.samsung.com/nz/support/model/HT-TZ315T/XSA-techspecs ?
Τι εννοεις οταν λες "διαφορα σε σωματα" ? Οι κολωνες γιατι να τριζουν ? Απο 16τμ και πανω λες οτι ενδυκνειται κολωνες λοιπον ε ?