Κριτικοί Κινηματογράφου

Re: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

O Ραφαηλίδης κι ο Μπακογιαννόπουλος μου άνοιξαν τα μάτια και με έμαθαν να βλέπω σινεμά. Διαφωνούσα συχνά -ιδιαίτερα με τον πρώτο- αλλά τους οφείλω πολλά.
Δεν πιστεύω πως οι κριτικοί έχουν την παραμικρή δύναμη...επιρροής: το ευρύ κοινό δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη γνώμη τους κι αυτό φαίνεται εύκολα από τα εισιτήρια που "κόβουν" οι ταινίες. Το κοινό σαν "κριτική" εννοεί έναν βασικό καταναλωτικό οδηγό: τι "παίζει"-Πού- ποιός ή ποιά πρωταγωνιστεί- αυτά...στην πλειοψηφία του αντιπαθεί να "ζορίζει" ιδιαίτερα το μυαλό του με εμβαθύνσεις και φιλοσοφικές προεκτάσεις του κάθε "περίεργου". Δεν είδα ποτέ ταινία να γίνεται επιτυχημένη από εισπρακτική άποψη μόνο και μόνο γιατί την εξετίμησαν οι κριτικοί. Είδα όμως να συμβαίνει, πολύ συχνά, το αντίθετο.

τέλος ένα ερώτημα από μένα: πως ορίζετε τους ανθρώπους που θεωρούνται, κατά τη γνώμη σας, φυσιολογικοί;
 
Re: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η δική μου άποψη όσον αφορά την κριτική κινηματογράφου έχει να κάνει κυρίως με το τί κριτική ζητάει ο καθένας μας. Άλλη κριτική ζητά αυτός που βλέπει το σινεμά σαν διασκέδαση, άλλη αυτός που το βλέπει σαν τέχνη και άλλη αυτός που ζει από αυτό.

Ο πρώτος μια χαρά βολεύεται από τα αστεράκια στο αθηνόραμα και τα ένθετα στα πρωϊνάδικα, και καλά κάνει. Δεν θα κάτσει να σκάσει κι όλας για το αν ο νοτιοβιετναμέζος auteur μπορεί να βρει δίοδο στις ευρωπαϊκές αίθουσες. Θέλει απλά να περάσει ευχάριστα ένα δυωράκι και αυτό είναι όλο. Μάλιστα αν κερδίσει και καμιά πρόσκληση για δύο άτομα στέλνοντας κανένα sms, μια χαρά θα του κάτσει. Αλλιώς υπάρχει και το video club, ή ο "μαύρος πειρατής" γιατι οι καιροί είναι και δύσκολοι.

Στην δεύτερη περίπτωση θεατή, ο κριτικός οφείλει να εμβαθύνει περισσότερο στα γραφόμενά του αν θέλει να βρει απήχηση. Πως βρε δικαιολογείς τα 5 αστεράκια που βάζεις στο "άρωμα της πράσινης παπάγιας"; Ταυτόχρονα οφείλει να παραδίδει μαθήματα κινηματογράφου, παρουσιάζοντας τις διάφορες τεχνικές και αισθητικές τάσεις στον κινηματογράφο, να καθοδηγεί το κοινό στο αντιπροσωπευτικό έργο των δημιουργών και να διοργανώνει και ρετροσπεκτίβες ή φεστιβάλ στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Εδώ βέβαια και ο θεατής την ψάχνει περισσότερο. Έχει αγαπημένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (μερικές φορές και σεναριογράφους), προτιμά συγκεκριμένες κινηματογραφικές "σχολές", η θεματολογία σε μια ταινία παίζει μεγάλο ρόλο, ενώ και μετά το πέρας του δυώρου θα συνεχίσει να τον απασχολεί η ταινία σε συζητήσεις συνοδευόμενες από φαγητό ή ποτό. Συνήθως πηγαίνει σε φεστιβάλ και αφιερώματα κινηματογράφου, έχει πιάσει και μια δύο φορές κάμερα στη ζωή του -όχι μόνο για να γράψει το πιτσιρίκι του όμως- και έχει και 3-4 βιβλία κινηματογράφου στη βιβλιοθήκη του πέρα από τα όποια dvd της Criterion.

Στην περίπτωση του επαγγελματία κινηματογραφιστή, ο κριτικός δεν ασκεί καμία απολύτως επιρροή. Για τον δημιουργό, ο κριτικός απλά αποτελεί έναν ψαγμένο θεατή και τίποτα περισσότερο. Η γνώμη του δεν έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή ενός έτερου δημιουργού. Και έχει και μια λογική αυτό. Για τον δημιουργό δεν ισχύει το γνωστό "στο τέλος μετράει το πανί". Για τον δημιουργό η διαδικασία μέχρι και το φόρτωμα της μπομπίνας στη μηχανή, έχει μεγαλύτερη αξία, από ότι η ίδια η προβολή. Και αυτό μόνο ένας δημιουργός μπορεί να το καταλάβει.

Τώρα για τα ποσοστά των ταινιών που έρχονται στη χώρα μας, αυτά που εξασφαλίζουν διανομή, και αυτά που τυγχάνουν καλής ή κακής κριτικής, δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι καθένας που κάνει μια ταινία, έχει από πριν μέσα στο μυαλό του, το κοινό στο οποίο η ταινία αυτή απευθύνεται. Από εκεί και πέρα, πρέπει να βρεθούν και οι μηχανισμοί εκείνοι που θα ανοίξουν το δρόμο στην ταινία ώστε να συναντήσει το κοινό της.
 
Απάντηση: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Eki 65

Το περιοδικό σινεμά, ανήκει στην εταιρεία πήγασος εκδοτική. Σου λέει τίποτα αυτό? Νομίζεις ότι είναι το πλέον ανεξάρτητο περιοδικό? Πιστεύεις ότι εκεί κρίνουν αντικειμενικά? Πολύ ρομαντικό σε οποίον το πιστεύει αυτό…
Έχω προσωπική εμπειρία ….Είπαμε όμως αυτά σε άλλο θέμα…

Helen
 
Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Eki 65

Το περιοδικό σινεμά, ανήκει στην εταιρεία πήγασος εκδοτική. Σου λέει τίποτα αυτό? Νομίζεις ότι είναι το πλέον ανεξάρτητο περιοδικό? Πιστεύεις ότι εκεί κρίνουν αντικειμενικά? Πολύ ρομαντικό σε οποίον το πιστεύει αυτό…
Έχω προσωπική εμπειρία ….Είπαμε όμως αυτά σε άλλο θέμα…

Helen

Καλημέρα στην όμορφη Μυτιλήνη,

περιμένουμε τις αποκαλύψεις σου για τα καρτέλ, -bye-
 
Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που ίσως να έχει συζητηθεί στο παρελθόν αλλά πιστεύω ότι τώρα τελευταία έχει παραγίνει. Και δεν είναι άλλο από τους διάφορους τυχάρπαστους και μη οι οποίοι κατέχουν δικαίως η αδίκως (μάλλον το δεύτερο) μια θέση ισχύος και εκφράζουν χωρίς δισταγμό τη γνώμης τους ανυψώνοντας η καταδικάζοντας ανάλογα με της ορέξεις τους φυσικά όποια ταινία θέλουν αυτοί


Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει πουθενά αλλού ,βέβαια πλην της Ελλάδος! Αν σηκώσεις μια πέτρα, από κάτω θα βρείς είτε κάποιον πρόεδρο, είτε κάποιον προπονητή είτε κάποιον κριτικό κινηματογράφου.
Στην περίπτωση μας μάλλον η αρρώστια είναι βαριάς μορφής... Το πιο τραγικό από όλα είναι, ότι όλοι αυτοί, που δυστυχώς τους διαβάζουμε σε εφημερίδες, γράφουνε σε Site και τους βλέπουμε στην τηλεόραση, υποστηρίζουν ότι μειώνονται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους. Δεν αναρωτιούνται γιατί;
Όταν δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά μια ταινία ,και σε στέλνουν να δεις κάτι κουλτουριάρικες μπαρούφες (για να μην το πω αλλιώς),φυσικό είναι ο κόσμος να μην πηγαίνει cinema .Αλλά για να προτείνεις μια φυσιολογική ταινία πρέπει να είσαι και ο ίδιος φυσιολογικός. Τελευταία έχουν βγει τόσες πολλές ταινίες με «νόημα»,που πραγματικά σκέφτεσαι ότι όλοι οι σκηνοθέτες έχουν γίνει πρώτα φιλόσοφοι και μετά σκηνοθέτες.
Θα τρίζουν τα κοκάλα του Σωκράτη και του Αριστοτέλη. Φυσικά υπάρχει και η άλλη παράμετρος, το να γράφεις και να λες ότι σου λένε τα εκάστοτε αφεντικά σου. Το αποτέλεσμα δυστυχώς παραμένει το ίδιο .Αυτό που εγώ προτείνω είναι απλά να μην τους ακούτε. Η ακόμη καλύτερα να κάνετε το αντίθετο από αυτό που σας λένε. Χειραγώγηση και σε αυτό δεν χωράει .Απολαύστε αυτό που εσείς νομίζετε ότι θα σας αρέσει.
Επιλογές υπάρχουν πολλές .Στο χέρι σας είναι τι θα διαλέξετε

&

Καλησπέρα.
Αν και θα έπρεπε να ακουστούν και άλλες γνώμες για να απαντήσω συνολικά, εντούτοις θα πω κάποια πράματα γιατί μάλλον δεν έγινε αντιληπτή η τοποθέτησή μου.
Ξέρετε λοιπόν πόσες ταινίες έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο?
Περίπου το 20% της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Ξέρετε τί κυκλοφορεί εκεί έξω που θα έπρεπε να υπάρχει στην ελληνική αγορά ? Πιστέψτε με πάρα πολλές ταινίες. Γιατί δεν έρχονται λοιπόν και στη θέση τους έρχονται ό,τι σκουπίδι κυκλοφορεί?

Το Καρτέλ φυσικά, που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά του κινηματογράφου. Δίνει σημασία κανείς σε αυτό? Ξέρει αν υπάρχει και ποιος το διατηρεί? Μάλλον όχι
Είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα το έβαζα στο μέλλον για να συζητήσουμε, αλλά για να το συνδέσω με τους κριτικούς κινηματογράφου, ακούσατε λοιπόν κάποιον από αυτούς να λέει κάτι για αυτό που ανέφερα? Όχι φυσικά. Απαγορεύεται δια ροπάλου. Η γραμμή που ακολουθούν είναι συγκεκριμένη. Και φυσικά δεν μιλάω για τον οποιαδήποτε, αλλά για τους πρωτοκλασάτους. Δεν στέλνουν το κόσμο να δει κουλτούρα αποκλειστικά. Τον στέλνουν εκεί που ‛πρέπει…’
Εκεί που δεν έχουν ανάγκη για εισιτήρια δεν λένε τίποτε.
Το blockbuster είναι διαφημισμένο πριν έρθει στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται υποστήριξη.
Και αν εσείς εδώ στο site το έχετε φιλοσοφήσει αρκετά ώστε να μην παρασύρεστε, ο κόσμος εκεί έξω με τα καθημερινά προβλήματα που έχει δεν κάθεται να το πολυσκεφτεί και συμπεριφέρεται δυστυχώς σαν μάζα.(για να μη το πω αλλιώς)
Μετά από όλα αυτά ακόμη διαφωνείτε?

Συγνωμη αλλα αν εχω καταλαβει καλα , στο 1ο post μιλατε για το "παιχνιδι" των κριτικων στις ταινιες που παιζονται στην ελληνικη αγορα , και στο επομενο για την ποιοτητα των ταινιων που ερχονται στην Ελλαδα ;


Θα μπορουσατε εσεις ή καποιος αλλος αν ξερει , να μου πει , ΠΟΙΟΙ αποφασιζουν ποιες ταινιες θα προβληθουν στην Ελλαδα ?

Οι κριτικοι ή οι εταιριες διανομης ?

Και το θεμα μας στο παρων νημα ειναι στο τι ταινιες ερχονται και προβαλλονται , η κριτικη (πως και απο ποιους) γινεται , ή ο συνδιασμος και των δυο.

Συγνωμη για την παρεμβαση , αλλα ειμαι και λιγο "αργος"
 
Last edited:
Απάντηση: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Eki65 αν εννοείς εμένα δεν είμαι από την Μυτιλήνη.
Σε άλλο Threads θα τα πούμε αυτά....
 
Απάντηση: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Έχω και εγώ την απορία του Δημήτρη. Στο αρχικο μήνυμα, οι κριτικοί κατηγορούνται για διάσταση μεταξύ των κριτικών τους και των προτιμήσεων του κοινού. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για το μικρό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής που βρίσκει το δρόμο του στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω ποια η σχέση μεταξύ των δύο. Οι κριτικοί γράφουν μόνο για ό,τι έρχεται, δεν είναι έτσι; Ή έχουν και λόγο στο τι θα έρθει; Μήπως η διαμαρτυρία έγκειται στο ότι οι κριτικοί δεν προβάλλουν τις προσπάθειες μικρότερων εταιριών διανομής;

Πάντως, αν όντως το 20% της κινηματογραφικής παραγωγής φτάνει στην Ελλάδα, σε αίθουσες ή σε DVD, εγώ το θεωρώ πολύ καλό, ίσως και υπερβολικό. Σίγουρα υπάρχει μεγάλος όγκος παραγωγής εξωτερικού που δεν ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό, όπως και ελάχιστες ελληνικές ταινίες έχουν ενδιαφέρον για τον θεατή του εξωτερικού (εδώ δεν έχουν για τον Έλληνα, αλλά τέσπα...). Το θέμα είναι ποιο 20% έρχεται.
 
Re: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

O Ραφαηλίδης κι ο Μπακογιαννόπουλος μου άνοιξαν τα μάτια και με έμαθαν να βλέπω σινεμά. Διαφωνούσα συχνά -ιδιαίτερα με τον πρώτο- αλλά τους οφείλω πολλά.
Δεν πιστεύω πως οι κριτικοί έχουν την παραμικρή δύναμη...επιρροής: το ευρύ κοινό δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη γνώμη τους κι αυτό φαίνεται εύκολα από τα εισιτήρια που "κόβουν" οι ταινίες. Το κοινό σαν "κριτική" εννοεί έναν βασικό καταναλωτικό οδηγό: τι "παίζει"-Πού- ποιός ή ποιά πρωταγωνιστεί- αυτά...στην πλειοψηφία του αντιπαθεί να "ζορίζει" ιδιαίτερα το μυαλό του με εμβαθύνσεις και φιλοσοφικές προεκτάσεις του κάθε "περίεργου". Δεν είδα ποτέ ταινία να γίνεται επιτυχημένη από εισπρακτική άποψη μόνο και μόνο γιατί την εξετίμησαν οι κριτικοί. Είδα όμως να συμβαίνει, πολύ συχνά, το αντίθετο.

τέλος ένα ερώτημα από μένα: πως ορίζετε τους ανθρώπους που θεωρούνται, κατά τη γνώμη σας, φυσιολογικοί;

Η δική μου άποψη όσον αφορά την κριτική κινηματογράφου έχει να κάνει κυρίως με το τί κριτική ζητάει ο καθένας μας. Άλλη κριτική ζητά αυτός που βλέπει το σινεμά σαν διασκέδαση, άλλη αυτός που το βλέπει σαν τέχνη και άλλη αυτός που ζει από αυτό.

Ο πρώτος μια χαρά βολεύεται από τα αστεράκια στο αθηνόραμα και τα ένθετα στα πρωϊνάδικα, και καλά κάνει. Δεν θα κάτσει να σκάσει κι όλας για το αν ο νοτιοβιετναμέζος auteur μπορεί να βρει δίοδο στις ευρωπαϊκές αίθουσες. Θέλει απλά να περάσει ευχάριστα ένα δυωράκι και αυτό είναι όλο. Μάλιστα αν κερδίσει και καμιά πρόσκληση για δύο άτομα στέλνοντας κανένα sms, μια χαρά θα του κάτσει. Αλλιώς υπάρχει και το video club, ή ο "μαύρος πειρατής" γιατι οι καιροί είναι και δύσκολοι.

Στην δεύτερη περίπτωση θεατή, ο κριτικός οφείλει να εμβαθύνει περισσότερο στα γραφόμενά του αν θέλει να βρει απήχηση. Πως βρε δικαιολογείς τα 5 αστεράκια που βάζεις στο "άρωμα της πράσινης παπάγιας"; Ταυτόχρονα οφείλει να παραδίδει μαθήματα κινηματογράφου, παρουσιάζοντας τις διάφορες τεχνικές και αισθητικές τάσεις στον κινηματογράφο, να καθοδηγεί το κοινό στο αντιπροσωπευτικό έργο των δημιουργών και να διοργανώνει και ρετροσπεκτίβες ή φεστιβάλ στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Εδώ βέβαια και ο θεατής την ψάχνει περισσότερο. Έχει αγαπημένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (μερικές φορές και σεναριογράφους), προτιμά συγκεκριμένες κινηματογραφικές "σχολές", η θεματολογία σε μια ταινία παίζει μεγάλο ρόλο, ενώ και μετά το πέρας του δυώρου θα συνεχίσει να τον απασχολεί η ταινία σε συζητήσεις συνοδευόμενες από φαγητό ή ποτό. Συνήθως πηγαίνει σε φεστιβάλ και αφιερώματα κινηματογράφου, έχει πιάσει και μια δύο φορές κάμερα στη ζωή του -όχι μόνο για να γράψει το πιτσιρίκι του όμως- και έχει και 3-4 βιβλία κινηματογράφου στη βιβλιοθήκη του πέρα από τα όποια dvd της Criterion.

Στην περίπτωση του επαγγελματία κινηματογραφιστή, ο κριτικός δεν ασκεί καμία απολύτως επιρροή. Για τον δημιουργό, ο κριτικός απλά αποτελεί έναν ψαγμένο θεατή και τίποτα περισσότερο. Η γνώμη του δεν έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή ενός έτερου δημιουργού. Και έχει και μια λογική αυτό. Για τον δημιουργό δεν ισχύει το γνωστό "στο τέλος μετράει το πανί". Για τον δημιουργό η διαδικασία μέχρι και το φόρτωμα της μπομπίνας στη μηχανή, έχει μεγαλύτερη αξία, από ότι η ίδια η προβολή. Και αυτό μόνο ένας δημιουργός μπορεί να το καταλάβει.

Τώρα για τα ποσοστά των ταινιών που έρχονται στη χώρα μας, αυτά που εξασφαλίζουν διανομή, και αυτά που τυγχάνουν καλής ή κακής κριτικής, δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι καθένας που κάνει μια ταινία, έχει από πριν μέσα στο μυαλό του, το κοινό στο οποίο η ταινία αυτή απευθύνεται. Από εκεί και πέρα, πρέπει να βρεθούν και οι μηχανισμοί εκείνοι που θα ανοίξουν το δρόμο στην ταινία ώστε να συναντήσει το κοινό της.

:SFGSFGSF:

αν και δεν μου αρέσει ο όρος "ψαγμένος θεατής" το οποιο ειναι γενικό και αόριστο.

οπως πολύ σωστά έλεγε και ο μακαρίτης Ραφαηλίδης
«Όποιος ξέρει μόνο από κινηματογράφο, δεν ξέρει τελικά τίποτα από κινηματογράφο»

αρα στην βιβλιοθήκη δεν πρεπει να υπάρχουν μόνο 3-4 βιβλία κινηματογράφου αλλα γενικά περι τέχνης και αισθητικής, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, κομικ, σουπερ κατερίνα, τιραμόλα, playboy, playgirl κτλ