Κριτήρια για επιλογή home cinema

scooterlord

Established Member
9 December 2007
236
Καταρχήν, καλησπέρα σε όλους,

είμαι κάτοχος ενός συστήματος Logitech Z-5500 για το pc, με δικό τους αποκωδικοποιητή και 500rms ισχύ, το οποίο μέχρ σήμερα ικανοποιούσε τις ανάγκες μου, δηλαδή μουσική, ταινίες, παιχνίδια pc και playstation. Το αντικείμενο των home cinema δεν το κατέχω καθόλου, και επειδή είμαι άτομο που όταν μαθαίνω για κάτι θέλω να τα μαθαίνω όλα... που αλλού θα ερχόμουν; Προτάσεις για οδηγούς, κτλ, ευπρόσδεκτες.

Λοιπον, αρχικά, τι προσέχει κανείς στην αγορά ηχείων/ενισχυτή; Watt, db, κάτι άλλο; Αποτελούν οι ενδείξεις αυτές κριτήριο της ποιότητας ήχου; Γιατί αυτή τη στιγμή από αυτά που γνωρίζω, είναι σα να λες πως δύο αμάξια έχουν ίδια άλογα, αλλά δεν αποδίδουν το ίδιο... πέφτω εντός θέματος τουλάχιστον;

Μένω στη Δράμα, οπότε εδώ, σωθήκαμε από live test. Αν χρειαστεί το πολύ πολύ να κατέβω μέχρι Θεσσαλονίκη για να ακούσω, αλλά ως εκεί. Είμαι πρόθυμος να διαθέσω χρήματα, αλλά δε θέλω να πάρω σώνει και καλά κάποιο κορυφαίο πανάκριβο μοντέλο προκειμένου να μην κάνω λάθος στην αγορά μου. Και επιπλέον, θέλω τα λεφτά μου να πιάσουν τόπο. Δηλαδή η διαφορά του κόστους να δικαιολογεί τη διαφορά στην ποιότητα με το υπάρχον σύστημά μου. Αντί να δώσω δηλαδή 800ε για να ακούω περίπου το ίδιο με τώρα, καλύτερα να δώσω 1200ε να ακούω κάτι αισθητά και αναγνωρίσιμα καλύτερο. Διαθέτω μέχρι 1500ε για ηχεία/ενισχυτή combo. Τώρα άντε και κάτι παραπάνω να δώσω, το σκέφτομαι...

Ανοιχτός σε προτάσεις, οδηγούς, κτλ.

Ηχεια θες δορυφορους η μπορεις και δαπεδου?
Ενισχυτη ξεκινα με εναν harman kardon 255 (εξαιρετικος, μουσικος και με πολυ καλο τροφοδοτικο), και μετα σου μενουν περιπου 900-1000 ε για ηχεια.

Δεν έχω πρόβλημα με τα ηχεία, ας είναι και δαπέδου, ο χώρος μου το επιτρέπει.. καμιά πρόταση για ηχεία;

edit: με τον ενισχυτή αυτό είμαι καλυμμένος για future-proofness? Είναι κάτι που θα το κρατήσω μόνιμα δηλαδή, θα μπορέσει να 'σηκώσει' και μεγαλύτερα ηχεία στο μέλλον αν χρειαστεί; Δε σε αμφισβητώ, αλλα αν είσαι ντιπ άσχετος.. ρωτας τους ειδικούς :) Τα watt δεν είναι λίγα; Τώρα έχω δηλαδή 500rms, αυτό λέει 350...

Επιπλέον, μου είναι περιττή η τυχόν επεξεργασία και upscaling εικόνας, γιατί θα χρησιμοποιώ pc. Ρωτάω δηλαδή, δεν ξέρω αν χρεώνονται αυτά τα features επιπλέον, ίσως δηλαδή να ήταν καλύτερα να επενδύσω περισσότερο στο κομμάτι του ήχου παρά στης εικόνας (σορρυ αν πετάω κοτσάνες)

Thanks και στον tolis για τους guides :)

Last edited:
Sorry για το double post, αλλά διαβάζοντας, γεννιούνται απορίες... Υπάρχει περίπτωση δύο ηχεία Α + Β όπου Α>Β σε RMS να έχουν διαφορετική ευαισθησία σε db Α<Β?

Δηλαδή ηχεία 100watt να παίζουν δυνατότερα και καθαρότερα από άλλα 200watt? Τελικά τί είναι αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο;

Δεν έχω πρόβλημα με τα ηχεία, ας είναι και δαπέδου, ο χώρος μου το επιτρέπει.. καμιά πρόταση για ηχεία;

edit: με τον ενισχυτή αυτό είμαι καλυμμένος για future-proofness? Είναι κάτι που θα το κρατήσω μόνιμα δηλαδή, θα μπορέσει να 'σηκώσει' και μεγαλύτερα ηχεία στο μέλλον αν χρειαστεί; Δε σε αμφισβητώ, αλλα αν είσαι ντιπ άσχετος.. ρωτας τους ειδικούς :) Τα watt δεν είναι λίγα; Τώρα έχω δηλαδή 500rms, αυτό λέει 350...

Επιπλέον, μου είναι περιττή η τυχόν επεξεργασία και upscaling εικόνας, γιατί θα χρησιμοποιώ pc. Ρωτάω δηλαδή, δεν ξέρω αν χρεώνονται αυτά τα features επιπλέον, ίσως δηλαδή να ήταν καλύτερα να επενδύσω περισσότερο στο κομμάτι του ήχου παρά στης εικόνας (σορρυ αν πετάω κοτσάνες)

Thanks και στον tolis για τους guides :)
Πρωτα απολα τα 500rms των Ζ-5500 ειναι η συλολικη ισχυ του ηχοσυστηματος συμπεριλαμβανομενου και του sub ενω στον παραπανω ενισχυτη ειναι εκτος του sub.
Επισης ο ενισχυτης εχει ολα τα σημερινα φορμα ηχου και κυριως των bd hd audio.

Του subwoofer γιατί δεν αναφέρεται; Συνήθως εχει δική του ενίσχυση;

Ναι η πλειοψηφία των subwoofers είναι ενεργά, με δική τους ενίσχυση.

Επίσης μην σε μπερδεύουν τα ονομαστικά watts. Πχ στον 255 μιλάμε για 7x50 watts στο φάσμα των 20-20000khz και με ουσιαστικά μηδενική παραμόρφωση ( <0,07% ), ενώ η μέτρηση των Z5500 έχει γίνει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα (1Κhz) με 10% συνολική αρμονική παραμόρφωση.

Αν σου φαίνονται λίγο μπερδεμένα αυτά, θα σου πω ότι αν η μέτρηση γίνει για τις ίδιες συνθήκες ήχου τότε ο 255 είναι πολύ πιο ψηλά σε θεωρητικά αληθινά watts.