Κύπρος

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
100,887
Εκεί ψηλά.....
Σε κλίμα μαζικής εξέγερσης κατά της Άγκυρας εξελίσσεται το κύμα διαμαρτυρίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου, με πρωταγωνιστές τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα.

Οι διαμαρτυρίες αυτές κορυφώθηκαν την Πέμπτη, όταν οι διαδηλωτές Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν να αναρτήσουν στην πρεσβεία της Άγκυρας, στον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας, τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.



080411tourkiaIN.jpg



«Αυτήν τη φορά το παράκαναν» τιτλοφορούνται οι τουρκικές εφημερίδες την Παρασκευή, προβάλλοντας τη φωτογραφία του τεράστιου πανό όπου αναγράφεται το σύνθημα « Κατοχική Τουρκία άι… στον διάολο».



"Κατοχική Τουρκία, άι στον διάολο!". Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη πολιτική κρίση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις της Άγκυρας με τους γηγενείς Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, στραγγαλισμένοι οικονομικά και κοινωνικά από τις δυνάμεις κατοχής και τους εποίκους, επιχειρούν να αποτινάξουν τα δεσμά από τη «μητέρα πατρίδα», επικεντρώνοντας στο αίτημα της άμεσης αποχώρησης των εποίκων από το νησί.

Κυρίαρχο σύνθημα στο «Κίνημα των Γιασεμιών», το οποίο εξελίσσεται στα Κατεχόμενα, προκαλώντας την οργή μεν αλλά και τον προβληματισμό στην Τουρκία, είναι η διενέργεια άμεσης απογραφής του πληθυσμού, ώστε να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός εποίκων που ζουν στο νησί και έχουν λάβει την τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.

Η Λευκωσία και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, εν μέσω κομβικών συζητήσεων με τους Τουρκοκυπρίους για την επίλυση του Κυπριακού, διατηρώντας διακριτική στάση, ώστε να μη «ρίξουν λάδι στη φωτιά» σε αυτήν την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, που δεν έπαψαν ποτέ να διατηρούν σχέσεις με τον κύριο πολιτικό φορέα που τα ίδρυσε, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου (ΑΚΕΛ), το οποίο και ηγείται της σημερινής κυβέρνησης στη Λευκωσία, πρωτοστατούν σε αυτό το «Κίνημα των Γιασεμιών».

Στόχος τους, η οικονομική απαγκίστρωση των Κατεχομένων από την Άγκυρα, η επανένταξη της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα συνολικό κυπριακό πλαίσιο και η πολιτική επίλυση του Κυπριακού εντός μιας ενιαίας Κύπρου διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα, όπως καθορίζουν, άλλωστε, και οι διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες αυτόν τον καιρό βρίσκονται εν εξελίξει.

Στα άκρα οι σχέσεις με την Άγκυρα

Η «Ημέρα των Γιασεμιών» ξεκίνησε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, με τη μαζική κινητοποίηση της αποκαλούμενης «Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας», η οποία προβάλλει ως κύριο αίτημα να σταματήσει η «πολιτική στραγγαλισμού» που εφαρμόζει η Άγκυρα εις βάρος των εποίκων, μέσω της επιβολής σκληρών οικονομικών μέτρων.

Δάσκαλοι, καθηγητές, υπάλληλοι και τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων ένωσαν τις φωνές τους, διαδηλώνοντας εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, έναντι του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα αίτια της οργής των Τουρκοκυπρίων έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις, αφού οι ίδιοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι επιδιώκει τον αφανισμό των εποίκων από τη Μεγαλόνησο.

Σε μια πρωτοφανή ιστορικά κίνηση, μεγάλες ομάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και, αφού φώναξαν συνθήματα εναντίον της «κατοχικής Τουρκίας», επιχείρησαν να αναρτήσουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πόρτα του περιβόλου όπου βρίσκεται το κτήριο.



Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ανάρτηση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον περίβολο της τουρκικής «πρεσβείας» στα Κατεχόμενα.

Τα πνεύματα άναψαν, όταν αστυνομικοί, ντυμένοι με πολιτικά, προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν τη σημαία. Σημειώθηκαν προπηλακισμοί και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δέχθηκαν επίθεση ακόμα και οι φωτορεπόρτερ αλλά και τα τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν το περιστατικό.

Σκηνικό συγκρούσεων σημειώθηκε και έξω από το λεγόμενο «Κοινοβούλιο», όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες διαδηλωτές -οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περισσότερα από 5.000 άτομα- κατέκλυσαν τον γύρω χώρο και ανήρτησαν υβριστικά πανό εναντίον της Τουρκίας, ζητώντας ταυτόχρονα την επανένωση της Κύπρου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περίμετρο με συρματόπλεγμα, αλλά, όταν προσπάθησαν να κατεβάσουν τα πανό, ήρθαν στα χέρια με τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ένα άτομο.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε και η ανάρτηση στο κτήριο της εφημερίδας «Αφρίκα», ενός πανό, το οποίο έγραφε: «Τουρκία άι σιχτίρ». Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πανό προκάλεσε την έντονη οργή του Tayip Erdogan.
 
Ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι με την αρνητική και αδιάλλακτη στάση τους δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, επέρριψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπλήρωσε φέτος 52 χρόνια ζωής με το 37% των εδαφών της να στενάζουν κάτω από τη μπότα της συνεχιζόμενης κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων. Δυστυχώς, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Χριστόφιας και προσέθεσε: «Στην ουσία, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον κ. Έρογλου έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις κορυφώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια τακτική συνεχούς υπόσκαψης και ναρκοθέτησης των συνομιλιών μέσα από την ακύρωση όλων όσων είχαμε επιτύχει με τον κ. Ταλάτ όταν βρισκόταν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε το πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβεται η φιλοσοφία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο».

Επισήμανε ότι «η ίδια αυτή φιλοσοφία επιβεβαιώνεται και από τις απειλές της Τουρκίας κατά της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τη γενικότερη νέο-οθωμανική συμπεριφορά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και των ηγεμονικών τάσεων που επιδεικνύει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Σε ότι αφορά στη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι παραμένει σταθερή. «Επιδιώκουμε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Η λύση Ομοσπονδίας είναι το εργαλείο απαλλαγής της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό, υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας και σημείωσε: «το δίλημμα που έθεσαν μπροστά μας το πραξικόπημα και η εισβολή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης. Η επιστροφή στις εποχές της αμφισβήτησης του ομοσπονδιακού συμβιβασμού, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, σε τελευταία ανάλυση οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για παλινδρομήσεις και πειραματισμούς. Ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού στόχου, της λύσης ομοσπονδίας από δικής μας πλευράς, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο. Στο ίδιο αποτέλεσμα θα οδηγηθούμε εάν εγκαταλείψουμε βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και διολισθήσουμε σε θέσεις περί «χαλαρής ομοσπονδίας» ή σε διαδικασίες που θα παραπέμπουν σε έμμεση ή άμεση επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Σχετικά με την ΑΟΖ ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: «Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας αποπροσανατολίζουν. Θα συνεχίσουμε με τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας, τις ενέργειες μας με πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές. Η ανεύρεση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές και αποδεικνύουν ότι με συνέπεια, σοβαρότητα, προγραμματισμό και αποφασιστικότητα μπορούμε να θέτουμε και να επιτυγχάνουμε ψηλούς στόχους».

Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Κύπρο. Τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ουσιαστικής διεξόδου με την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες να διέπονται από κοινωνική ευαισθησία και να έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, διότι το τίμημα της υπέρβασης της κρίσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαρύνει τους ώμους των απλών ανθρώπων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι γεγονός ότι διάγουμε περίοδο ζύμωσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο επίπεδο των εθνικών κυβερνήσεων και των κοινωνιών.

Από δικής μας πλευράς δίνουμε μάχη έτσι ώστε το κόστος να είναι όσο το δυνατό μικρότερο, να μην καταστρέφει την κοινωνική συνοχή και να δίνει διέξοδο προς την ανάπτυξη που είναι το ουσιαστικό ζητούμενο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός που επιβάλλει τη στυγνή λιτότητα και την υπαγωγή της Οικονομίας στους κανόνες της απόλυτης λεγόμενης "ελευθερίας της αγοράς" οδηγεί αποδεδειγμένα ολοένα και μεγαλύτερες μάζες ανθρώπων στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια και την περιθωριοποίηση. Αυτό δεν μπορεί να είναι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης στον 21ο αιώνα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας και των επερχόμενων γενεών».


http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=235548
 
Η Κύπρος πρέπει να διώξει τις βρετανικές βάσεις: Πιο επικίνδυνοι και από τους Τούρκους οι Άγγλοι



Για τους ολίγους, η Βρετανία είναι ο «παράδεισος», ενώ στην πραγματικότητα είναι μία μουντή χώρα χωρίς κοινωνικές ή άλλες ευαισθησίες.

Πρόκειται για τα ολιγάριθμα μέλη της κυπριακής ελίτ, η οποία υπηρέτησε τους στρατηγικούς σκοπούς της πρώην αυτοκρατορίας, και κερδοσκόπησε εις βάρος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λίγο-πολύ αποτελούν και τον κορμό του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ και κανείς εξ αυτών δεν αγγίζουν τη Βρετανία. Διότι τους κρατά στο χέρι.

Δυστυχώς, επηρεάζουν και «κόσμο» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όσοι κατά καιρούς ασκήσαμε κριτική στους Εγγλέζους, δεχθήκαμε άθλιες επιθέσεις, με «βίαιη» γλώσσα, από συγκεκριμένους κονδυλοφόρους.

Όλοι αυτοί, εκπρόσωποι της ελίτ και οι λοιποί, είναι το όχημα για την επικράτηση της Βρετανίας ως της «νονάς» της Κύπρου μας. Για τους πολλούς, τη μεγάλη μάζα του κυπριακού λαού, οι Βρετανοί είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Κύπρου. Πιο επικίνδυνοι και από τους Τούρκους. Δεν θα ξεπεράσουν ποτέ ότι έχασαν κατά κράτος από τα παιδιά της ΕΟΚΑ και πάντα θα είναι τα χέρια τους κατακόκκινα από τις δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων στη διάρκεια του αγώνα του 1955-59.

Η σχέση της Κύπρου με τη Βρετανία είναι ερμαφρόδιτη, ενώ έπρεπε να ήταν καθαρή: είναι οι αποικιοκράτες που εκδικήθηκαν την Κύπρο και το λαό της παραδίδοντας στην ουσία το νησί στις διαθέσεις της κατοχικής δύναμης. Ευθύνονται για όλα τα δεινά των Ελλήνων της Κύπρου.

Είναι ερμαφρόδιτη επειδή οι Εγγλέζοι κρατάνε στο χέρι την κυπριακή ελίτ. Είναι τυχαίο ότι έχουν σχέσεις ακόμα και με δυνάμεις, οι οποίες υποτίθεται είναι αντι-ιμπεριαλιστικές; Είναι τυχαίο ότι ελέγχουν και πολιτικούς που κατά τα άλλα, ιδεολογικά και εθνικά, καμώνονται πως βρίσκονται απέναντι στους Εγγλέζους; Προφανώς τους εκβιάζουν.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Η στάση της Βρετανίας στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ -όπως πολύ σωστά την περιέγραψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- είναι εξωφρενική και ακραία αντικυπριακή.

Είναι γνωστός ο Άλαν Ντάνκαν και όσοι καλύψαμε τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά τον μάθαμε από την καλή και την ανάποδη. Απορούσαμε για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Διότι ο «περίεργος» Ντανκαν έκανε καλύτερα τη δουλειά της κατοχικής δύναμης από τους αντιπροσώπους της Τουρκίας. Όπως μου περιέγραψε ένας εκ των παρισταμένων, ένιωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να τον …δαγκώσει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, εάν δεν ήταν ευγενής και ψύχραιμος θα μπορούσε να του δώσει ένα χαστούκι και να είναι όλο δικό του.

Η λέξη προκλητικός δεν περιγράφει τη στάση του. Σαν «πληρωμένο πιστόλι» έμοιαζε στην Ελβετία, εκεί που μαγείρεψε μαζί με τον Νορβηγό Έιντε την απαράδεκτη λύση εις βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού. Και στη συνέχεια συμμετείχε στο παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών στον πρόεδρο της Κύπρου και την Ελλάδα, στο οποίο έλαβαν μέρος Κύπριοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Δυστυχώς. Εκείνο το διάστημα …«έλαμψε» το άστρο του γενικού γραμματέα του «κομμουνιστικού» ΑΚΕΛ, Άνδρου Κυπριανού, ο οποίος μετά το Κραν Μοντανά συνάντησε στα κρυφά εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος. Τους πίστεψε και -ελπίζω άθελά του, διότι δεν μπορώ να δεχθώ κάτι άλλο- έκανε ζημιά στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τις δηλώσεις του για να σταυρώσουν τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι απλά αποφάσισαν, ευτυχώς, να μην χαρίσουν τα κλειδιά της Κύπρου στην Τουρκία. Επιτέλους με τους Βρετανούς κάτι πρέπει να γίνει.

Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία του Brexit για να τους ξεφορτωθούμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει έστω και ένας τρόπος για να κλείσουν οι βάσεις τους, που είναι «βάσεις θανάτου».

Εκεί δολοφόνησαν τον Πανίκο Δημητρίου όταν πήγε με τους συμμαθητές του να διαμαρτυρηθούν για την εχθρική στάση των Βρετανών, στο Ακρωτήρι τον Ιανουάριο του 1975. Την ημέρα της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, που ψήφισαν και οι Ακελικοί.

Γιατί το έκαναν; Άβυσσος είναι η ψυχή τους, ως γνωστόν. Στην ηγεσία του ΑΚΕΛ υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι. Και η πλειοψηφία των οπαδών του είναι πατριώτες. Απλά, πρέπει να σταματήσουν να ακούν τη σημερινή ηγεσία τους. Πρόκειται για άτομα που μπορούν να καταστούν επικίνδυνα όταν επιμένουν να παραμένουν προσηλωμένα σε μία αδιέξοδη πολιτική

Δεν γίνεται να δεχθούμε τους Τούρκους αφέντες της Κύπρου. Αυτό προβλέπουν τα σχέδια που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, και τα οποία ευτυχώς εγκατέλειψε ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διότι τις ίδιες απόψεις υποστήριξε και ο κ. Αναστασιάδης την περίοδο του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Οι θέσεις του δεν είχαν καμία διαφορά από αυτές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και ως γνωστόν, οι Κύπριοι «κομμουνιστές» είχαν συμμαχήσει με τους δεξιούς του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) για να μας επιβάλουν εκείνο το ρατσιστικό σχέδιο. Ο κ. Αναστασιάδης το ξεπέρασε(;) αλλά ο διάδοχός του, ο εκ Πάφου ορμώμενος Αβέρωφ Νεοφύτου, παίζει ακόμα με εκείνη την απαράδεκτη ιδέα, ανάλογα βέβαια που βρίσκεται.

Όταν επισκέπτεται τα λεγόμενα «εθνικόφρονα» σωματεία, γίνεται Κολοκοτρώνης, παίρνει το σπαθί του και καλεί σε αγώνα για την απελευθέρωση. Και όλο αυτό το σκηνικό καθοδηγείται από τους Βρετανούς και ευτυχώς πολύ λίγοι δικοί μας, από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, σαν αρνιά ακολουθούν τους εχθρούς της Πατρίδας. Έχει πάντως ενδιαφέρον και το εξής:

Για πρώτη φορά -ή τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι τέτοιο- οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολούθησαν τις επιλογές της Βρετανίας στο Κυπριακό. Ενώ πάντα έκαναν ότι πρότειναν οι Εγγλέζοι τούτη τη φορά ανεξαρτοποιήθηκαν. Η αμερικανική δήλωση είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετα οι δηλώσεις των Βρετανών, είναι μαχαιριά στην καρδιά της Κύπρου. Βεβαίως, θα ζήσει όσες μαχαιριές και αν της καταφέρουν. Διότι οι Βρετανοί θα αποτύχουν ξανά να τη δολοφονήσουν. Όσον αφορά τον κ. Ντάνκαν, η τουρκολαγνεία του έχει ξεπεράσει τα όρια και πρέπει η Λευκωσία να τον αντιμετωπίσει όπως του αξίζει…

Πηγή: Η Κύπρος πρέπει να διώξει τις βρετανικές βάσεις: Πιο επικίνδυνοι και από τους Τούρκους οι Άγγλοι https://hellasjournal.com/2019/05/i...-epikindynoi-kai-apo-toys-toyrkoys-oi-aggloi/
 
Παλι κερδισμενη θα βγει η Τουρκια.
Χωρις να παραχωρησει τιποτα απολυτως,θα παρει ανταλλαγματα για ν'αποχωρησει απ'τη περιοχη.
 
Τόσο καιρό που δεν υπήρχε το πετρέλαιο, μια χαρά ζούσαν κάτω από τη φτερούγα της Τουρκίας και δεχόντουσαν τους Γκρίζους Λύκους στα εδάφη τους.
Δεν είδα να έκαναν κάποια κίνηση για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ.



To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Σε ENI και TOTAL το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ




%CE%91%CE%9F%CE%96-%CE%9A%CE%A5%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3-696x522.jpg





Το Υπουργικό ενέκρινε μια ιστορική απόφαση που αλλάζει τον χάρτη της κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρώτο σκέλος της απόφασης αφορά την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 σε ENI και TOTAL. Υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν όπως η τροποποίηση των συμβολαίων στα οικόπεδα 6 και 8 όπου εξαρχής τα διαχειριζόταν η ΕΝΙ. Με την τροποποίηση μπαίνει στο παιχνίδι και η TOTAL και τα τεμάχια θα τυγχάνουν συνδιαχείρισης.

Πρόκειται για μια Γαλλο-Ιταλική κοινοπραξία. Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει περαιτέρω την κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας υπόψη τα όσα συνέβησαν τον Φεβρουάριο του 2018 στο οικόπεδο 3, όταν η Τουρκία εμπόδισε το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη γεώτρηση.