Lab psu 2x 29V @ 3A

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Mε την ευκαιρία της δημιουργίας του τροφοδοτικού για το Μιχάλη, είπα να φτιάξω και 1-2 για μένα, για να έχω επιτέλους ένα εύκολο τρόπο να τεστάρω τις πλακέτες μου και να μην ψάχνω συνέχεια μπαταρίες κλπ

Δεν θέλω κάτι περίεργο ή εξωτικό. Ένα απλό ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό με floating rails για να μπορώ να τα βάλω σε σειρά, και ένα όμορφο όργανο μέτρησης V και Α

Εδώ και καιρό είχα σταμπάρει το video του Dave, oπότε θα φτιάξω κάτι τέτοιο

lab_psu.jpg

Για reg θα μπεί το LM1084 και η ρύθμιση θα γίνεται με wirewound πολύστροφα ποτενσιόμετρα 20K @5W

Ιδέες/απόψεις?

Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα για ένα απλό ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό.
Νομίζω ότι καλώς στρέφεσαι στα LM1084 αντί των σύνηθες LM3XX.

Κοίτα το παρακάτω απλό σχέδιο http://electronics-lab.com/projects/power/010/ αν και είναι μέχρι τα 15V/3A με είσοδο τροφοδοσίας 18V.

Δεν ξέρω εάν μπορείς να πλησιάσεις εύκολα τη μέγιστη έξοδο των 29V, δίχως αισθητή πτώση τάσης και ρεύματος. Στις προδιαγραφές λέει ότι πάει, φυσικά.

Εάν σε ενδιαφέρει πιο "γαιδούρι" 1084 να στραφείς στο http://au.element14.com/linear-technology/lt1083cp-pbf/ic-v-reg-ldo-adj-1083-to-3p-3/dp/9559728
Αυτό δίνει μέχρι και 7,5Α με μέγιστη τάση εισόδου τα 30V και έξοδο τα 28,5V.

To καλό είναι ότι στα datasheet τους, έχουν πολύ καλή τεκμηρίωση που θα σε βοηθήσουν.

Άντε και με το καλό να ανέβει και η κατηγορία "Εργαστήριο" που τόσα χρόνια, την έχει φάει η μαρμάγκα!

Εγώ πάντως πήρα δύο τέτοια: http://export.farnell.com/tenma/72-10480/power-supply-1ch-30v-3a-adjustable/dp/2251946
Αν βάλεις το κόστος κάτω ίσως είναι και πιό φθηνά από να το φτιάξεις μόνος σου.

Σε αυτή την τιμή, ακόμα και κακό να βγεί, κρατάς το σασί κλπ και μέσα βάζεις ό,τι θέλεις...

Να υποθέσω ότι είναι switching?

Από μεταφορικά πως τα πάει η Farnel?

Την πλακετούλα θα τη φτιάξω να υπάρχει έτσι κι αλλιώς

Σε αυτή την τιμή, ακόμα και κακό να βγεί, κρατάς το σασί κλπ και μέσα βάζεις ό,τι θέλεις...

Να υποθέσω ότι είναι switching?

Από μεταφορικά πως τα πάει η Farnel?

Την πλακετούλα θα τη φτιάξω να υπάρχει έτσι κι αλλιώς

Είχα παραγείλει 3 - και ένα ακόμη για ένα φίλο - και αν θυμάμαι καλά δεν είχα πληρώσει μεταφορικά.
Επίσης αν έχεις κάποια εταιρεία με αριθμό ΦΠΑ, τότε το γλιτώνεις και αυτό.
Switching είναι βέβαια. Αν ήταν linear θα ήταν πολύ πιό ογκώδη.
Αν τελικά το αγοράσεις, καλό είναι να αλλάξεις τον ανεμιστήρα με κάποιο αθόρυβο. Έτσι μειώνεται ό θόρυβος λειτουργείας σημαντικά.

Μεταφορικά να υπολογίζεις γύρω στις 4.5 αγγλικές λίρες + ΦΠΑ (χοντρικά), το αναφέρει ως Freight Charges.

Ναι το είδα. Έχει κάνει και 2 βίντεο ο Dave Jones. Το δεύτερο μάλλον απογοητευτικό...

Πάντως το χρησιμοποιώ απροβλημάτιστα εδώ και καιρό. Με μια αλλαγή ανεμιστήρα είναι αρκετά αθόρυβο και με ένα καλιμπράρισμα που μπορείς να κάνεις, γίνεται και αρκετά ακριβές. Κατά την γνώμη μου για τα λεφτά του πολύ καλό. Επίσης αν θυμάμαι καλά και ο Dave αναφέρει στο forum του ότι κάποια προβλήματα που είχε διορθώθηκαν (στο Konrad που είναι ακριβώς το ίδιο με το Tenma, εκτός από τα αμπέρ που είναι λιγότερα στα 3 από 5).