Λαμπάτο tuner

VINTAGE AMPEX AM/FM STEREO TUBE TUNER MODEL # 502/008

Item number: 250450987265
rtCurve.gif
Θέλω ν'αγοράσω έναν δέκτη .Ποιός είναι ο πιό φτηνός λαμπάτος ;
 
Ευχαριστώ για την απάντηση αλλα θα ήθελα να αγοράσω καινούργιο απο αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.Μήπως θα μπορούσε κανείς να μου πεί αν αληθεύει αυτό που λένε οτι δηλ. οι αναλογικοί δέκτες της δεκαετίας του 70 καί αρχων της δεκαετίας του 80 ακούγονται καλύτερα απο τους σημερινούς -ψηφιακούς;
 
Εξαρτάται από τι εννοούμε λαμπάτο tuner.
Αν αναφερόμαστε σε πλήρως λαμπάτα μηχανήματα, δηλαδή από το στάδιο του RF έως την αναλογική έξοδο, τότε η αναζήτηση παλιών μηχανημάτων είναι μονόδρομος και η επιλογή (συχνά πανάκριβη), γίνεται μεταξύ παλιών Marantz, Scott, McIntosh, Quad, ή σε ποιό εξεζητημένη βάση Rohde & Schwarz, Grundig κ.α.
Επίσης πολλά από τα κλασικά καλά tuner δεν έχουν ίχνος λάμπας (εκτός μερικών με καθοδικό σωλήνα) και ανήκουν στη δεκαετία του '70 και '80. Προέρχονται από εταιρίες όπως Kenwood, Luxman, Sansui, Revox, Accuphase, Sequerra.
Και στις δύο περιπτώσεις (λαμπάτα ή στερεάς κατάστασης) η ποιότητα της λήψης έχει να κάνει με τη πολύ φροντισμένη κατασκευή και με τη χρήση καλών υλικών από ανθρώπους που ήσαν μηχανικοί και όχι μάγοι.
Η αγορά τέτοιων μηχανημάτων θέλει μεγάλη προσοχή, διότι στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για αναλογικά μηχανήματα που χρειάζονται ρυθμίσεις για την σωστή λειτουργία (μερικοί στο EBay διατείνονται πως το tuner που πουλάνε είναι ρυθμισμένο και με πρόσφατο service).
Αν τώρα χρειαστεί να ψάξουμε σε καινούργια μηχανήματα νομίζω πως η χρήση λάμπας αφορά μόνο το στάδιο εξόδου (συνήθως περιορίζονται σε μια βαθμίδα απομόνωσης ή με κάποιο κέρδος στην αναλογική έξοδο του μηχανήματος). Ακόμα και στις μέρες μας μπορούν να κατασκευαστούν πολύ καλά μηχανήματα (ακόμα και καλύτερα από αυτά του παρελθόντος π.χ Magnum Dynalab http://www.magnumdynalab.com/fmtuner-md109.htm) απλά λείπει το κίνητρο μια και οι καταναλωτές έχουν άλλες προτεραιότητες και συνήθειες. Τέλος χρήσιμο site νομίζω πως είναι το http://www.fmtunerinfo.com/index.html Εύχομαι καλή επιτυχία στην επιλογή σας.
 
Η χρήση λυχνιών σε δέκτες έχει εγκαταλειφθεί στις μοντέρνες συσκευές, λόγω της πολύ κακής ευαισθησίας λήψης (sensitivity) που παρουσιάζουν στο RF σταδιο. Απαιτούν τουλάχιστον 5 mV στάθμη σήματος από την κεραία, για μία ικανοποιητική ηχητική απόδοση.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Επειδή το Γ' Πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφέρομαι στην περιοχή που ζώ εκπέμπεται μονοφωνικά καί με πολύ αδύνατο σήμα ,αν καί λάτρης του ραδιοφώνου ,δεν θα ήθελα να δαπανήσω μεγάλο ποσό.Επειδή μου περισσεύουν κάποιες καλές 6922 (Amperex,Jan Sylvania) σκέφθηκα να τις χρησιμοποιήσω σε κάποιον δέκτη .Βλέπω ομως οτι για έναν δέκτη με λαμπάτη έξοδο πρέπει να δαπανήσει κανείς περιπου 700-800 Ε (π.χ.Vincent) καί για την περιοχή μου δεν αξίζει να δώσει τόσα πολλά χρήματα .Γιαυτό ρώτησα εαν έχετε υπόψη κάποια μάρκα ή κάποιο μοντέλο με λαμπάτη έξοδο μεν αλλα με μικρή τιμή δε.Οσον αφορά τον synthesis onda που μου πρότεινε ο φίλος πιο πάνω ,τον έχω υπόψη ,είναι στα γούστα μου (παλαιομοδίτικο στύλ) αλλα είναι πανάκριβος για τις απαιτήσεις μου.Εχει κανείς καμμια πληροφορία ,αν έχει έρθει ,αν όχι πότε θα έρθει ,εαν έχει λαμπάτη έξοδο ο δέκτης της Acoustic Advance;
 
Νομίζω ότι το μέλημά σου θα έπρεπε να είναι πρώτα μια καλή κεραία για να μαζέψεις όσο το δυνατόν πιο πολύ σήμα από το τρίτο πρόγραμμα. Μετά ένας δέκτης με την κατάλληλη ευαισθησία ή επιλεκτικότητα (ανάλογα αν το τρίτο δέχετε παρεμβολές από άλλους σταθμούς ή όχι). Το αν έχει λυχνίες το αναλογικό στάδιο ουδόλως θα έπρεπε να σε απασχολεί.

Αν σε ενδιαφέρει δέκτης με αναλογικό συντονισμό τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι μόνες εταιρίες -απ' όσο ξέρω- που προσφέρουν κάτι τέτοιο είναι η Magnum Dynalab και η Tivoli. Όλες οι άλλες έχουν ψηφιακό συντονονισμό, στην πλειοψηφία τους με έτοιμα modules υποκατασκευαστών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να "τραβήξεις" το τρίτο με έναν ψηφιακό δέκτη.

Επιμένω όμως, πρώτα να δεις το θέμα μιας εξωτερική κεραίας.
 
Η χρήση λυχνιών σε δέκτες έχει εγκαταλειφθεί στις μοντέρνες συσκευές, λόγω της πολύ κακής ευαισθησίας λήψης (sensitivity) που παρουσιάζουν στο RF σταδιο. Απαιτούν τουλάχιστον 5 mV στάθμη σήματος από την κεραία, για μία ικανοποιητική ηχητική απόδοση.


Απόλυτα λάθος πεποίθηση! Οι μερισσότεροι λαμπάτοι δέκτες (με λαμπάτο front end) έχουν ευαισθησία 2μV και λιγότερο ! Δηλαδή 2500 φορές λιγότερο από τα 5mV. Επιπρόσθετα οι καλοί λαμπάτοι έχουν πολύ καλά περιθώρια υπερφόρτωσης σε σχέση με πολλούς πανακριβους σημερινους δέκτες. Φυσικά όλα αυτά ισχύουν για σωστά ευθυγραμισμένους δέκτες.
 
Το θέμα της κεραίας δεν μπορεί ν'αλλαξει,γιατι παίρνω σήμα απο "διπλή" μπρίζα της τηλεόρασης ο οποία έχει ρυθμιστεί για τα τηλεοπτικά κανάλια .Νομίζω δε οτι στην ίδια κατεύθυνση είναι καί ο πομπός του Γ'´προγράμματος (Ακαρνανικά όρη ).Οταν έφτιαχνα το σπίτι είχα περάσει καλώδιο σε άλλη μπρίζα που ήταν μόνο για το ραδιόφωνο η οποία κατέληγε σε κεραία ραδιοφώνου (κυκλική ΤELEVES).Oμως η λήψη ήταν πολύ κακή καί μετα απο δοκιμές είδα οτι καλύτερο σήμα είχα μέσα απο την μπρίζα της τηλεόρασης ,οπου παρεμβάλλεται καί ενισχυτής σήματος .Μετά απο αυτό ξήλωσα την εξωτερική κεραία του ραδιοφώνου αλλα κράτησα σε κουλούρα το υπόλοιπο καλώδιο.Ο μόνος λόγος που θέλω λαμπάτο δέκτη είναι για να χρησιμοποιήσω τις λυχνίες που έχω .Με τα παραπάνω δεδομένα ,εάν τίθεται θέμα χαμηλού σήματος καί με παρεμβολές ακόμα και απο ιταλικούς σταθμούς το καλοκαίρι ,τί με συμβουλεύετε;Λαμπάτο front end, λαμπάτη έξοδο ,λαμπάτα όλα ,αναλογικό ,ψηφιακό ;Ευχαριστώ καί πάλι για τις απαντήσεις.
 
Οι καλοι δεκτες οποιασδηποτε μορφης ειναι ελαχιστοι και ακριβοι,ποσο μαλλον να βρεις ενα πληρως λαμπατο δεκτη.Εξ αλλου προκυπτουν αρκετα προβληματα με την ληψη ,ακομη και με τους ψηφιακους
 
Πρίν μισή ώρα καί κάτι έγινα κάτοχος ενός Sansui TU-X701 .Tο χτύπησε φίλος μου στην Γερμανία για λογ/σμό μου στο e-bay.150,01€ συν 10 € μεταφορικά μέσα στην Γερμανία.Θα το έχω στις 27 Ιουλίου.Απο έρευνα που έκανα στο ιντερνετ πιστεύω οτι είναι καλό κομμάτι.Ελπίζω οτι θα είναι αντάξιο των απαιτήσεών μου.Συνεπώς τέρμα η αναζήτηση δέκτη.Ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την προθυμία σας να μου απαντήσετε.
 
Είναι ένας σπάνιος δέκτης με πολύ καλή απόδοση:
http://www.fmtunerinfo.com/sansui.html
Και τον χτύπησες σε καλή τιμή, αρκεί να μη θέλει ρύθμιση. Συγχαρητήρια!

Η στρογγυλή κεραία της Televes είναι ακατάλληλη για τον τόπο σου. Εϊναι πανκατευθυντική, ενώ χρειάζεσαι μια κατευθυντική με κέρδος. Κι επειδή οι συνηθισμένες κεραίες της τηλεόρασης είναι τέτοιες, είναι λογικό να έχεις καλύτερη απόδοση.
 
Απόλυτα λάθος πεποίθηση! Οι μερισσότεροι λαμπάτοι δέκτες (με λαμπάτο front end) έχουν ευαισθησία 2μV και λιγότερο ! Δηλαδή 2500 φορές λιγότερο από τα 5mV. Επιπρόσθετα οι καλοί λαμπάτοι έχουν πολύ καλά περιθώρια υπερφόρτωσης σε σχέση με πολλούς πανακριβους σημερινους δέκτες. Φυσικά όλα αυτά ισχύουν για σωστά ευθυγραμισμένους δέκτες.


Για δώσε μερικά παραδείγματα πραγματικών δεκτών με λαμπάτο RF στάδιο και "Usable Sensitivity" στα FM stereo 2 μV και λιγότερο ........

Μιλάμε για ευαισθησία FM stereo 17 dBf ή λιγότερο (εάν έκανα σωστά τις πράξεις) στα 75 Ω αντίσταση κεραίας.
 
Last edited:
Μερικά τεχνικά για διευκόλυνση της συζήτησης:

Usable Sensitivity θεωρείται η ελάχιστη ωφέλιμη ευαισθησία ενός δέκτη, για SNR εξόδου (ακουστικού σήματος) μόλις 30 dB.

Για ποιοτική όμως λήψη η ΙΕΕΕ προτιμά τη χρήση της Quieting Sensitivity, για SNR εξόδου 50 dB.

Στα FM stereo, ένας δέκτης για να επιτύχει SNR εξόδου 50 dB, πρακτικά μπορεί να χρειάζεται στην είσοδό του από διπλάσια έως και δεκαπλάσια τάση σήματος RF, ως προς αυτήν που χρειάζεται για να επιτύχει 30 dB.
 
Last edited:
Με ένα πολύ απλό ψάξιμο στο νετ, πχ στo γνωστό FMtunersinfo βλέπουμε πχ τον ταπεινότατο Dynaco FM3 στα 2μV σε stereo. Τον Scott 350 στα 1,9μV σε στέρεο πάλι, διάφορους Marantz γύρω σρα 2-3μV, τον 10Β γύρω στο 1,5μV και άλλους πολλούς. Συγνώμη αλλά νομίζω οτι μάλλον έχεις μπερδέψει τις μονάδες. 1mV = 1000μV
 
Με ένα πολύ απλό ψάξιμο στο νετ, πχ στo γνωστό FMtunersinfo βλέπουμε πχ τον ταπεινότατο Dynaco FM3 στα 2μV σε stereo. Τον Scott 350 στα 1,9μV σε στέρεο πάλι, διάφορους Marantz γύρω σρα 2-3μV, τον 10Β γύρω στο 1,5μV και άλλους πολλούς. Συγνώμη αλλά νομίζω οτι μάλλον έχεις μπερδέψει τις μονάδες. 1mV = 1000μV

Στις αναφορές των πανάρχαιων tuners που βρήκες, γράφουν τις σημαντικές "λεπτομέρειες" των μετρήσεων της ευαισθησίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για να συγκρίνουμε ίδια πράγματα?
 
Για παράδειγμα, σε τι SNR εξόδου αναφέρονται οι τιμές ευαισθησίας που βρήκες? Μήπως δεν το γράφουν καθόλου και ο κάθε κατασκευαστής γράφει ότι τον συμφέρει καλύτερα? Μήπως αναφέρονται σε ευαισθησία που το σήμα απλά ίσα που γίνεται αντιληπτό ασχέτως ποιότητας?

Σε τι ποσοσοστό διαμόρφωσης του σήματος αναφέρονται? Μήπως επειδή πρόκειται για παλιές κατασκευές αναφέρονται σε ποσοστό 100% ώστε να έχουν ευνοϊκές μετρήσεις? Σήμερα, η IEEE καθορίζει ποσοστό διαμόρφωσης 50% για αναφορά μέτρησης της ευαισθησίας.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Είναι και πολλά άλλα ακόμη. Πχ, οι μετρήσεις έγιναν με FM narrow ή wide επιλογή φίλτρου IF? Όλα αυτά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην τελική τιμή ευαισθησίας που θα προκύψει.

Δεν είναι δυνατόν οι από τη φύση τους θορυβώδεις λυχνίες να πετυχαίνουν τιμές ευισθησίας 2 μV, στα επίπεδα δηλαδή των πολύ πιο αθόρυβων ημιαγωγών.
 
Last edited:
Για του λόγου το αληθές πχ για το Dynaco FM-3 ενώ βρήκες κάπου 2 μV ευαισθησία, στο ακόλουθο site

http://home.indy.net/~gregdunn/dynaco/components/FM3/index.html

αναφέρει 4 μV με άλλες συνθήκες μέτρησης, οι οποίες και πάλι είναι παραπλανητικές για λόγους σύγκρισης και εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων

Usable Sensitivity: 4 microvolts for total noise and distortion 30 dB below 100% modulation (αναφορά που είναι έτσι γραμμένη ώστε να προκαλεί σύγχυση).
 
Last edited: