ΛΑΜΠΑΤΟΣ ΜΕ 6CA7

Re: Απάντηση: ΛΑΜΠΑΤΟΣ ΜΕ 6CA7

Για να μην έχουμε το άγχος του μπαμ, την πρώτη φορά που θέτουμε σε λειτουργία κατασκευές βάζουμε στη σειρά και έναν λαμπτήρα πυράκτωσης.

Αν βλέπω καλά στην φωτο έχεις συνδέσει και την ανάδραση, τολμηρή κίνηση.
Πρέπει να βεβαιωθείς ότι η συσκευή δεν ταλαντώνει
Οι πρώτες μετρήσεις – παρατηρήσεις που πρέπει να κανείς είναι

Το bias των λυχνιών εξόδου είναι δυνατόν να ρυθμιστεί ? ή έχει μεγάλες διακυμάνσεις ?
Αν η ρύθμιση είναι δυνατή και οι όποιες διακυμάνσεις είναι μικρές είσαι σε καλό δρόμο

Οι τάσεις στις καθόδους των λυχνιών προενίσχυσης και αναστροφής είναι οι επιθυμητές ? είναι σταθερές ή έχουν διακύμανση ?

Όλα αυτά με ωμικό φορτίο στη έξοδο και βραχυκυκλωμενη είσοδο

Στη συνέχεια θα χρειαστείς γεννήτρια και παλμογράφο

Εχω περασει καλωδια απο την αναδραση αλλα δεν τα εχω συνδεση στον μετασχηματιστη,τα εχω μονωση στις ακρες.Ρυθμισα το bias χωρις ωμικό φορτίο στη έξοδο και βραχυκυκλωμενη είσοδο κ οι διακυμάνσεις ειναι το πολυ 2mv διαφορα.καλα δεν ειναι?

Οταν τελειώσεις με όλα τα άλλα και ενώσεις την ανάδραση, έχεις πιθανότητες 50-50 η φάση να είναι σωστά. Αν είναι λάθος ακούς τον μετασχηματιστή να κάνει θόρυβο. Κλείστον αμέσως και κάνε αναστροφή στα πρωτεύοντα του μετασχηματιστή.

Εχει σχεδιο ο μετασχηματιστης στο κουτι κ τα εχω βαλει οπως τα λεει.πιστευω οτι ειναι σωστα.απλα χρειαζομαι βοηθεια απο καποιον με εξοπλισμο

Last edited:
Απάντηση: Re: ΛΑΜΠΑΤΟΣ ΜΕ 6CA7

Εχει σχεδιο ο μετασχηματιστης στο κουτι κ τα εχω βαλει οπως τα λεει.πιστευω οτι ειναι σωστα.απλα χρειαζομαι βοηθεια απο καποιον με εξοπλισμο
Μιλάς για τα δευτερεύοντα, για να πάρεις τα 4-8-16Ω. Στα πρωτεύοντα μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Μόλις είσαι έτοιμος στείλε πμ να τον δούμε με παλμογράφο-γεννητρια.:SFGSFGSF:

Καλησπερα,εχω μια απορεια.Εχθες που μετρησα τασης στον ενισχυτη μου βρηκα ταση 468 volt.Και ερωτω:Ειναι λογικο η ταση στο τροφοδοτικο με φορτιο τις λαμπες να πεφτει στα 468 volt απο 498 volt χωρις τις λαμπες στο κυκλωμα?Δηλαδη διαφορα 30 volt.Δεν ειναι μεγαλη?Ο μετασχηματιστης δινει 350 volt + ανορθωση.Δηλαδη:350*1.4=490 Volt

Καλησπερα,εχω μια απορεια.Εχθες που μετρησα τασης στον ενισχυτη μου βρηκα ταση 468 volt.Και ερωτω:Ειναι λογικο η ταση στο τροφοδοτικο με φορτιο τις λαμπες να πεφτει στα 468 volt απο 498 volt χωρις τις λαμπες στο κυκλωμα?Δηλαδη διαφορα 30 volt.Δεν ειναι μεγαλη?Ο μετασχηματιστης δινει 350 volt + ανορθωση.Δηλαδη:350*1.4=490 Volt

Ναι, είναι απολύτως λογικό: όταν μπαίνουν οι λάμπες στο κύκλωμα, τραβάνε κάποιο ρεύμα, που ρίχνει την τάση τροφοδοσίας πάνω στις αντιστάσεις του δικτυώματος CRCRC του τροφοδοτικού (R22, R21).

Ναι, είναι απολύτως λογικό: όταν μπαίνουν οι λάμπες στο κύκλωμα, τραβάνε κάποιο ρεύμα, που ρίχνει την τάση τροφοδοσίας πάνω στις αντιστάσεις του δικτυώματος CRCRC του τροφοδοτικού (R22, R21).

Εγω εννοουσα πριν τις αντιστασεις που λες,στην αρχη του τροφοδοτικου.Εκει μετραγα

Καταρχην συγχαρητηρια και απο μενα για την κατασκευη....

Οπως ειπε και ο Βαγγελης το κυκλωμα και ειδικοτερα οι λαμπες δημιουργουν μια εσωτερικη καταναλωση απο μονα τους ασχετα απο το φορτιο....σε οποιοδηποτε σημειο του τροφοδοτικου και αν μετρησεις πριν και μετα την ενωση με το κυκλωμα θα δεις μια ελλατωση της τασης....

Εφτιαξα κ ενα timer για τον ενισχυτη μου με το ολοκληρωμενο 555.Εχει την δυνατοτητα ρυθμισεις απο 1-10 λεπτα,για να ζεστενονται λιγο οι λυχνιες πριν ξεκινησουν τα γκαζια!!:guitarist:Δεν το εχω ομως προσαρμοσει ακομα.

Attachments

• PB090098.jpg
    PB090098.jpg
    63.6 KB · Views: 67
  • PB090099.jpg
    PB090099.jpg
    60.2 KB · Views: 61
Απάντηση: Re: ΛΑΜΠΑΤΟΣ ΜΕ 6CA7

Ειναι 300Va.Μπορει να υπαρχει καπου προβλημα κ ετσι εχω μειωσει τις τασεις κατα 30 volt?

Κανονικά έπρεπε να χάνει γύρω στα 6-7% σε πλήρες φορτίο. Ο δικός σου χάνει 6% ήδη από τα 100 βαττ dc.
Δεν είναι τίποτα σοβαρό - δεν έχει να κάνει με το κύκλωμά σου ούτε πρόβλημα υπάρχει, αυτός είναι λίγο εκτός προδιαγραφών.

Ελληνικής κατασκευής είναι? Συνήθως έχουν πρόβλημα όταν τους φορτώνεις. Δεν έχουν διαβάσει ακόμα στα βιβλία το κεφάλαιο για τον υπολογισμό των απωλειών :-)

Το Σαββατο εγιναν και οι απαρετητες μετρησεις για τον ενισχυτη.Ειχα την ευκαιρια να γνωρισω απο κοντα τον κυριο Στελιο Περγιουδακη (και τον ευχαριστω πολυ για την πολυτιμη βοηθεια του) που με τον εξοπλισμο και τις γνωσεις του καναμε καποια βασικα βηματα.
Καταρχην ενωσαμε τον παλμογραφο στον ενισχυτη για να εχουμε μια γενικη εικονα οτι ολα πανε καλα(με ωμικο φορτιο στιν εξοδο φυσικα).Μετα ενωσαμε την μια αναδραση δειλα δειλα για να βεβαιωθουμε εαν οντος ειναι αρνητικη η θετικη.Τελικα στο ενα καναλι ηθελαν αλλαγη τα καλωδια του μετασχηματιστη γιατι ειδαμε αμεσως την ταλαντωση.
Μετα πειραματιστηκαμε με την τιμη του πυκνωτη στην αναδραση εως οτου δουμε μια σωστη τετραγωνικη κυματομορφη στον παλμογραφο γιατι αυτη που βλεπαμε...
Την τιμη της αντιστασης δεν την πειραξαμε αλλα θελει και αυτη το σκαλισματακι της!
Τελος με την βοηθεια του "ΑRΤΑ" του παλμογραφου και ενος πολυμετρου το οποιο μετρα TRUE RMS μετρησαμε την παραμορφωση κ τα Watt.Τα οποια ηταν στα 50,4 Wrms THD 0,5% 1 Khz.Αυτα ειχα να πω προς στιγμην!!
Παντος η ολη διαδικασια ηταν ενα καλο σεμιναριο για μενα.Ευχαριστω πολυ τον Κυριο Περγιουδακη-bye-