landscape photos με Tamron SP AF 10-24mm

εχεις μηπως κανα gradation (στη olympus αυτο, στη νικον dlight h καπως ετσι λεγεται) ενεργοπιημενο??
Σε σκιες αυτα διμιουργουν πολυ θορυβο.
Ο φακος παντως απο μονος του αποκλιεται να διμιουργει θορυβο στην εικονα

εχεις μηπως κανα gradation (στη olympus αυτο, στη νικον dlight h καπως ετσι λεγεται) ενεργοπιημενο??
Σε σκιες αυτα διμιουργουν πολυ θορυβο.
Ο φακος παντως απο μονος του αποκλιεται να διμιουργει θορυβο στην εικονα

Πραγματι ειχα το Αctive DLighting στο αυτοματο στην δ7000 και στο low στην δ5000. Για να δουμε αυριο θα τα βγαλω και αυτα.

Υπαρχει περιπτωση Paul δυο διαφορετικοι φακοι στην ιδια μηχανη να αντιδρουν διαφορετικα στις ιδιες ρυθμισεις? πχ. dlighting, iso, diafragmata klp?

Δηλαδη μπορει ενας φακος να ειναι πιο ευαισθητος σε συγκεκριμενο iso η σε ενεργοποιημενο dlighting και ο αλλος οχι?

Αγαπητοι Spageo and Paul,

Ειμαι πολυ ευχαριστημενος γιατι διαπιστωνω οτι με τις συμβουλες σας ειδα φωτογραφιες με φλας (αυριο οι ημερησιες) οχι απλα καλυτερες, αλλα πολυ καλες.

Φαινεται οτι ο ταμρον 10-24 θελει χαμηλο ισο, shooting in A mode φ6-8, και καμμια αλλη ρυθμιση σκιων κλπ.

Ειμαι σιγουρος οτι αυριο θα εχω παρομοια καλα αποτελεσματα.

Φοβαμαι οτι θα καταληξω οτι οι φακοι Νικον ειναι οι πλεον καταλληλοι για την Νικον, και παντος καιρου (ρυθμισεων). Ολοι οι αλλοι θελουν τον τροπο τους.

Συνεχιζω με φωτογραφιση χωρις φλας αλλα με τριποδο.

Σας ευχαριστω!!

ο φακος δεν εχει καμια σχεση με το ποσο θορυβο εχει η φωτογραφια σου

Ενδεχομένως λόγω του μεγάλου -και ποικίλου σε τονικές αντιθέσεις- κάδρου που ως υπερευρυγώνιος σου δίνει ο φακός (σε σχέση με τους άλλους που κάνεις σύγκριση), το d-lighting που προαναφέρθηκε παρεμβαίνει και σου κάνει τα σκιερά μαντάρα. Καλύτερα να αποφύγεις τέτοια γιατροσόφια και να προσπαθείς να εκθέτεις σωστά εσύ εξ αρχής τη φωτογραφία σου και να παρεμβαίνεις όπου χρειάζεται στην επεξεργασία του raw. Βέβαια για jpegs στο πόδι μια χαρά κάνουν τα κόλπα για να μην καις τις λήψεις. Επίσης διαφωνώ ότι μόνο οι φακοί της "μαμάς" έχουν καλή συνεργασία με τα σώματα (βέβαια για νικον δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά). Μόνο σε AF μπορεί να έχουν κάποια θέματα, σε έκθεση δεν έχω διαπιστώσει τίποτα. Προβλήματα στην έκθεση έχω μόνο με τους εντελώς χειροκίνητους που προσαρμόζω στη μηχανή μου από άλλες μοντούρες, λόγω του ότι δεν έχω φωτομέτρηση ανοικτού διαφράγματος με αυτούς (σημαντικό το τελευταίο).

Last edited:
Re: Απάντηση: landscape photos με Tamron SP AF 10-24mm

Ενδεχομένως λόγω του μεγάλου -και ποικίλου σε τονικές αντιθέσεις- κάδρου που ως υπερευρυγώνιος σου δίνει ο φακός (σε σχέση με τους άλλους που κάνεις σύγκριση), το d-lighting που προαναφέρθηκε παρεμβαίνει και σου κάνει τα σκιερά μαντάρα. Καλύτερα να αποφύγεις τέτοια γιατροσόφια και να προσπαθείς να εκθέτεις σωστά εσύ εξ αρχής τη φωτογραφία σου και να παρεμβαίνεις όπου χρειάζεται στην επεξεργασία του raw. Βέβαια για jpegs στο πόδι μια χαρά κάνουν τα κόλπα για να μην καις τις λήψεις. Επίσης διαφωνώ ότι μόνο οι φακοί της "μαμάς" έχουν καλή συνεργασία με τα σώματα (βέβαια για νικον δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά). Μόνο σε AF μπορεί να έχουν κάποια θέματα, σε έκθεση δεν έχω διαπιστώσει τίποτα. Προβλήματα στην έκθεση έχω μόνο με τους εντελώς χειροκίνητους που προσαρμόζω στη μηχανή μου από άλλες μοντούρες, λόγω του ότι δεν έχω φωτομέτρηση ανοικτού διαφράγματος με αυτούς (σημαντικό το τελευταίο).

Η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα αντιληφθει καλα αυτο που ειπες send, και μετα απορουσα πως μπορει καποια σημεια να ειναι τοσο σκοτεινα σε συνθηκες ηλιοφανειας!! thanks!

Ετσι ειναι με τους ευρυγωνιους, υπαρχουν μεγαλες τονικες αντιθεσεις, και χρειαζεται μεγαλη προσοχη στην εκθεση, αλλα οσο και να προσπαθησεις χρειαζεται post processing για τις σκιασμενες περιοχες.

H μπορεις να τραβας την καταληλη ωρα οταν δεν εχει μεγαλες διαφορες αναμεσα στο πιο σκοτεινο και πιο φωτινο σημειο:)

H μπορεις να τραβας την καταληλη ωρα οταν δεν εχει μεγαλες διαφορες αναμεσα στο πιο σκοτεινο και πιο φωτινο σημειο:)

Πολυ σωστα! Τωρα ξερω δυο πραματακια παραπανω!

Φανταζομαι ολοι οι ευρυγωνιοι φακοι να εχουν τα ιδια 'ζορια' και να μην ειναι μονο ο φτωχος ταμρον :))

Πολυ σωστα! Τωρα ξερω δυο πραματακια παραπανω!

Φανταζομαι ολοι οι ευρυγωνιοι φακοι να εχουν τα ιδια 'ζορια' και να μην ειναι μονο ο φτωχος ταμρον :))

Όχι όλοι. ο ΝΙΚΟΝ 14-24 έχει εξαιρετική συμπεριφορά ακόμα και πάνω στην D3X αλλά είναι ένας και μοναδικός και στοιχίζει 1700 ευρώ. Επίσης εξαιρετικός είναι ο ZEISS 21 κι ακόμη περισσότερο πάνω στις CANON.

-Λίγο αφοριστικό μου ακούγεται το τελευταίο. Αυτό που πληρώνεις συμμετέχει, υποχρεωτικά σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς άλλωστε, στη γενική εκτίμηση ενός φακού!

-Λίγο αφοριστικό μου ακούγεται το τελευταίο. Αυτό που πληρώνεις συμμετέχει, υποχρεωτικά σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς άλλωστε, στη γενική εκτίμηση ενός φακού!

Αφοριστικο ξε-αφοριστικο ετσι ειναι, τουλαχιστον για αυτην τη περιπτωση :)

Αλλα εχεις δικιο στο τελευταιο, διοτι στους δυσκολους αυτους καιρους, εν γνωση μου, αγορασα τον Ταμρον αντι του Tokina 11-16, ελπιζοντας να πεσω στην εξαιρεση αλλα επεσα στον κανονα!

Νo problem :)