Laptop+ audio bitstream δεν...

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Φιλος προσφατως αγορασε τη samsung 6530 και προσπαθωντας να δει mkv με ενσωματωμενους υποτιτλους δεν τα καταφερε, γιατι δεν υποστηριζονται.

Οκ του λεω εγω, θα ερθω να σου περασω στο λαπτοπ mpc-hc, ffdshow, madvr για αρχη και θα εχεις ενα ωραιο media player.
To laptop ειναι το hp pavilion dv6 2135ev οπου εχει εξοδο hdmi αλλα και spdif απο την εξοδο ακουστικων.
To προβλημα ειναι οτι δεν παιρνουμε ηχο 5.1 απο πουθενα

Στην αρχη, δοκιμασαμε να δωσουμε στην tv απο την hdmi του λαπτοπ, ωστε αυτη υστερα να το στειλει μεσω οπτικης στον AV ενισχυτη (μιας και αυτος δεν εχει εισοδους hdmi)
H εικονα μια χαρα αλλα ο ηχος δικαναλος pcm με αποτελεσμα η tv να μην βλεπει 5.1 dts ή ac3 για να το κανει passtrouth στον ενισχυτη.

Μεσα απο το μενου της καρτας γραφικων, ψαχνοντας στις ρυθμισεις ηχου hdmi, ειδα οτι ειχε επιλογη να κανεις τεστ 2 ηχεια αν ακουγεται ο ηχος.
Δεν υπηρχε επιλογη να δωσει bitstream.
Αμεσως απεγκατασταση drivers και εγκατασταση νεοτερους (geforce gt 320m)
Tιποτα απολυτως δεν αλλαξε. Ηταν λες και ο ηχος απο το mpc-hc γινοταν στην καρτα γραφικων downmix 2 ch. Λες, ? σκεφτηκα.
Ο ποιητης να σκεφτηκε να το κανει αυτο για να παιζουν τα ηχεια της tv. ?
Αλλα ακυρωνεται η εννοια υποστηριξης 5.1, οποτε παραξενο.
(απο ps3 που δοκιμασαμε, ή τβ επαιρνε bitstream)
Δεν πειραζει (προς ωρας ) του λεω, σκεφτηκα και εφερα μαζι μου μια οπτικη οποτε θα την δοκιμασουμε απο την εξοδο ακουστικων του λαπτοπ προς τον av ενισχυτη, θα σου κανω τις ρυθμισεις, και αυριο εσυ αγοραζεις μια δικια σου. Αμ δε και παλι.

οσο κι αν προσπαθουσα να παρω ηχο απο την οπτικη εξοδο ηταν ματαιο.
Μεχρι που την ξεκουμπωναμε απο τον av και την κοιτουσαμε αν εκπεμπει κοκκινο φως. Τιποτε νεκρη.

Ομοιως απεγκατεστησα και εγκατεστησα νεοτερους drivers για το τσιπακι audio αλλα παλι τιποτε. Ηχο παιρναμε μονο απο τα ηχεια του λαπτοπ και δικαναλο pcm απο την hdmi.

Πριν αναλωθουμε σε ερωτο-απαντησεις οσον αφορα τις ρυθμισεις (windows, players κλπ κλπ) να αναφερω οτι δεν ειμαι ασχετος απο αυτα και δεν υπαρχει περιπτωση να μου ξεφυγε κατι.

Οποτε θετω το ερωτημα αν η συγκεκριμενη καρτα γραφικων του λαπτοπ (geforce gt 320m) παρεχει υποστηριξη 5.1 bitstreaming ή παει και κανει downmix 2ch pcm (που μου μοιαζει κουφο να το κανει)
Αυτο ομως δεν δικαιολογει το να μην δουλευει η spdif απο την εξοδο ακουστικων.

Σκεφτηκα να του κανω ενα εργοστασιακο restore μιας και φοραει απο τη μανα του win 7 x64 home premium.
Αλλα πριν το κανω, θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιος κατοχος του συγκεκριμενου λαπτοπ για να δω αν υποστηριζει τα παραπανω.
Σε manual που εψαξα , αλλα και στο google δεν βρηκα δυστυχως μια ξεκαθαρη αναφορα περι bitstreaming υποστηριξης στην καρτα γραφικων.

Δεν ξερω αν το προβλημα του δημιουργηθηκε απο κανενα αυτοματο update (win, hp center κλπ) ή φταιει να εχουν βαλει χερι και τα παιδακια του.
Παντως στη διαχειριση συσκευων ολα δουλευουν ρολοι χωρις κιτρινο θαυμαστικο ή απενεργοποιημενη καποια συσκευη.

Σατανικη συμπτωση χαλασμενης spdif και προβληματος hdmi καποιου update ? δεν ξερω. Παντως μειναμε στα κρυα του λουτρου.

Αν καποιος φιλος εχει το συγκεκριμενο μοντελο ή καποιο παρεμφερες, ας μου πει αν το λαπτοπ δινει 5.1 απο την hdmi.
Να του κανω ενα restore μηπως απεκτησε καποιο προβλημα μετα απο sp1 των win η οτιδηποτε που αφορα driverw update.

συγνωμη για το μακροσκελες και κουραστικο μυνημα.

Να συμπληρωσω (μιας και θα ρωτησετε) εν συντομια οτι απο τον mpc επιλεχθηκε ο ffddshow audio(τελευταια φουρνια) με επιλεγμενα τα dd, ac3, αλλα και spdif on απενεργοποιημενο mixer (δοκιμασα και ac3 filter, αλλα ματαια) καθως και στα output του mpc δοκιμασαμε ολες τις επιλογες default, nvidia hdmi, spdif direct sound device klp klp) καθως επισης και απο τις επιλογες win ηχου spdif, nvidia hdmi αλλα bit streaming δεν ειδαμε ποτέ.

Συγνώμη, ειναι λίγο άσχετο, αυτή τη σύνδεση εξόδου ακουστικών-ενισχυτή με οπτική ίνα πως το έκανες;

Αν η τηλεόραση ειναι η C6530, βλέπω στο manual οτι απο εξωτερική πηγή και με σύνδεση HDMI, στέλνει μόνο δικάναλο ήχο σε ενισχυτή.
Για 5.1, θέλει σύνδεση με οπτική ινα

EDIT: Οπτική ινα απο την εξωτερική πηγη στον ενισχυτή εννοώ.

1) η tv ειναι η samsung UE 46D6510 3D (εγραψα 6530 μιας και ειναι ιδιες, απλα η 6510 ειναι με λευκο πλαισιο)

2) η Tv οταν παρει απο hdmi ηχο dd, ac3 5.1 (και το ανιχνευσει) το στελνει passtrouth στην οπτικη της εξοδο που εχει (για να το πας με οπτικη ινα π.χ. σε εναν av)
Ανεφερα ηδη οτι ο φιλος μου οταν την τροφοδοτει με ενα ps3 με hdmi, τοτε αυτη δινει passtrouth στην οπτικη της εξοδο, με το laptop εχουμε προβλημα, μιας και αυτο δεν παραδιδει στην samsung 5.1 bitstream και αυτη αφου δεν το ανιχνευει να υπαρχει (βλεπει να της ερχεται pcm 2ch) στελνει με τη σειρα της στην οπτικη της εξοδο pcm stereo.

3) Mερικα laptop, εχουν ψηφιακη εξοδο ηχου (spdif) στην υποδοχη ακουστικων. Οποτε αν αντι να συνδεσεις ακουστικα, συνδεσεις μια οπτικη ινα με jack, παιρνεις το 5.1 digital. Μαλιστα, αν απο το αλλο ακρο της οπτικης την κοιταξεις καταματα βλεπεις το κοκκινο φως. (εγω π.χ. το βλεπω σε μια asus xonar ακομα κι αν κοιταξω μεσα στην τρυπα της spdif)
Οποτε, συνδεοντας την εξοδο ακουστικων του laptop με μια οπτικη ινα σε εναν av στην εισοδο μιας spdif του, παιρνεις bitstream.

Yποτιθεται οτι to λαπτοπ ειναι σειρα entertainment οπου με την εικονα να δινεται με hdmi και τον ηχο να δινεται μεσω hdmi αλλα και spdif μπορουμε να αναπαραγουμε τα hd μας video στην tv και να στειλουμε και τον 5.1 ηχο μας στον av.

To προβλημα μας λοιπον ειναι οτι απο την εξοδο ακουστικων (μαλιστα εχει 2 εξοδους ακουστικων (δοκιμαστηκαν και οι 2) και μια εισοδο mic) δεν αναβει ποτε το κοκκινο φως ωστε να δουλεψει σαν spdif out.

Και στην εξοδο hdmi το λαπτοπ δινει μονο δικαναλο pcm, για bitstreaming 5.1 ουτε λογος.
Δεν ειναι θεμα tv, η στο λαπτοπ εχει παιχτει κατι απο θεμα software, ή το συγκεκριμενο λαπτοπ δεν δινει 5.1 απο hdmi (το θεωρω κουφο μιας και ειναι νεο μοντελο για τα σημερινα δεδομενα) αλλα δεν εξηγει εξάλλου το να μην δουλευει και η spdif.

Για αυτο ρωτησα, αν καποιος το κατεχει το laptop να μας πει αν εχει αυτες τις δυνατοτητες για 5.1 τοτε να του βαρεσω ενα restore ή format.

Και η D6530 τα ίδια λέει στο manual: 5.1 στέλνει μόνο απο τον εσωτερικό της δέκτη (web manual σελ.221).

Απ' όσα ξέρω, απο έξοδο ακουστικών παίρνεις ψηφιακό σήμα αλλα όχι οπτικό. Με είχε παιδέψει αρκετά το συγκεκριμένο θέμα με παλιότερες κάρτες ήχου.

Απάντηση: Re: Laptop+ audio bitstream δεν...

Και η D6530 τα ίδια λέει στο manual: 5.1 στέλνει μόνο απο τον εσωτερικό της δέκτη (web manual σελ.221).

Απ' όσα ξέρω, απο έξοδο ακουστικών παίρνεις ψηφιακό σήμα αλλα όχι οπτικό. Με είχε παιδέψει αρκετά το συγκεκριμένο θέμα με παλιότερες κάρτες ήχου.

Μα παιζοντας blueray απο το ps3 επαιρνε 5.1 και το παρεδιδε στην οπτικη της εξοδο. (ισως ειναι παραλειψη του manual).

Eννοεις οτι το laptop δινει ψηφιακο σημα με ποιο τροπο αν οχι με οπτικη. ?
Σαν coaxial π.χ.. ? Δεν εχω ξανα ακουσει σε laptop ψηφιακη εξοδο coaxial σε mini jack. Συνηθως οπτικη εχουν (οσα εχουν)

Το συγκεκριμενο λαπτοπ (ψαχνοντας καπου διαβασα) οτι πουλιεται και με bluray rom, αντι για dvd-rom με τα ιδια υπολοιπα χαρακτηριστικα, που σημαινει οτι ενισχυει την υποψια μου για ικανοτητα παραδοσης 5.1 bitstreaming. Τι νοημα εχει να παραδιδει ψηφιακο ηχο απο hdmi αλλα και spdif αν αυτος ειναι δικαναλος. ???

Και μου κανει εντυπωση γιατι μιλαμε για συγχρονο λαπτοπ με cpu i5 , 4gb ram, led οθονη κλπ.
Υπαρχει περιπτωση να δινει απο την εξοδο ακουστικων ψηφιακο coaxial 5.1 ?
Κι αν ναι, τι καλωδιο χρειαζομαι για να συνδεθω στον ενισχυτη. ?
RCA σε mini jack ενα πραγμα. ?

Kostas Y μου εβαλες ψυλους στα αυτια.
Του εστειλα sms να ξαναδοκιμασει αν απο ps3 επαιρνε bitstream 5.1 στην tv και αν αυτη το παρεδιδε στην οπτικη της.
(Να σιγουρευτουμε οτι δεν εχει μπερδευτει απο την αναπαραγωγη απο την usb με σκληρο , μιας και εκει το περναει σιγουρα)

Μεχρι να μου απαντησει, εγω δοκιμασα στη δικη μου samsung (46f86) απο το pc μου να δωσω στην tv με hdmi.
Οταν το εκανα, ειδα εκπληκτος οτι και σε εμενα στις ρυθμισεις ηχου hdmi στο pc μου ελεγε για test δυο ηχειων.

Αμεσως εβαλα την hdmi του pc στον av denon μου (μιας και εχει hdmi ηχου-εικονας) και ειδα οτι μετα απο αυτο, το pc μου εδινε επιλογες για πολλα ηχεια κλπ κλπ.

Αρα προφανως οταν συνδεεται το pc μου (ή το λαπτοπ του φιλου μου) στις samsung μας αυτες δεν διαχειριζονται το σημα.
(περιμενω, αγωνιωδως την απαντηση του να ξανακανει τεστ με το ps3 για να ειμαι πλεον σιγουρος οτι ειχες 100% δικιο.

Αν συμβαινει αυτο, τοτε η μονη μας ελπιδα ειναι η spdif του λαπτοπ.

Εδω, 2 πραγματα συμβαινουν:

1) ή ειναι θεμα software οποτε θα ξεκολησει με ενα format
2) Nα εχει spdif coaxial και αν μην βλεπαμε (φως) και να μην ακουγαμε τιποτε επειδη κουμπωναμε οπτικη και οχι coaxial.

Υπαρχει και μια περιπτωση βλαβης αλλα την αφηνω προς ωρας απο εξω.

Μολις εχω νεα του (οσον αφορα το ps3) θα ενημερωσω επ'αυτου.

Κακό πράγμα οι ψύλλοι στα αυτιά λυκάνθρωπου, άντε να τους ξεφορτωθείς ;)

Ψηφιακό σήμα coaxial απο έξοδο mini-jack έχω δει σε αρκετές κάρτες ήχου. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση η ΗΡ να χρησιμοποιεί mini TOSlink, συνδυασμό δηλαδή mini jack και TOSlink. Όταν συνδέσατε την οπτική χρησιμοποιήσατε κάποιο ανταπτορα να υποθέσω;

Μια άλλη πιθανότητα, κάτι που είδες και στη δική σου τηλεόραση, είναι να στέλνει η TV λάθος ή ελλειπή στοιχεία στον Η/Υ και να μπερδεύουν την αυτόματη αναγνώριση συσκευών. Αν απο το HDMI περνάει η πληροφορία οτι η τηλεόραση παίζει μόνο stereo, τότε ο Η/Υ θα στείλει stereo. Το PS3 ίσως λειτουργεί διαφορετικά.

Απάντηση: Re: Laptop+ audio bitstream δεν...

Κακό πράγμα οι ψύλλοι στα αυτιά λυκάνθρωπου, άντε να τους ξεφορτωθείς ;)

Ψηφιακό σήμα coaxial απο έξοδο mini-jack έχω δει σε αρκετές κάρτες ήχου. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση η ΗΡ να χρησιμοποιεί mini TOSlink, συνδυασμό δηλαδή mini jack και TOSlink. Όταν συνδέσατε την οπτική χρησιμοποιήσατε κάποιο ανταπτορα να υποθέσω;

Μια άλλη πιθανότητα, κάτι που είδες και στη δική σου τηλεόραση, είναι να στέλνει η TV λάθος ή ελλειπή στοιχεία στον Η/Υ και να μπερδεύουν την αυτόματη αναγνώριση συσκευών. Αν απο το HDMI περνάει η πληροφορία οτι η τηλεόραση παίζει μόνο stereo, τότε ο Η/Υ θα στείλει stereo. Το PS3 ίσως λειτουργεί διαφορετικά.

περιμενω απαντηση οσον αφορα το ps3. παντως σαν αναγνωριση την αναλυση της samsung την αναγνωριζε και η αναλυση απο 1366χ768 στην οθονη του λαπτοπ αλλαζε σε 1920χ1080 στην tv, τωρα αν δεν τα...εβρισκαν μεταξυ τους οσον αφορα τον ηχο δεν ξερω. Οπως και να εχει, αρχισω να προσανατολιζομαι στην spdif πλεον. (οι ψυλοι στα αυτια)

Για το spdif, δεν καταλαβαινω τι εννοεις με ανταπτορα.
Εχω ενα καλωδιο οπτικης που απο τη μια ειναι τεραγωνο για να κουμπωσει στον av και απο την αλλη ειναι καρφακι που κουμπωνει στην καρτα ηχου μου (asus xonar)
Αυτο το καλωδιο χρησιμοποιησαμε στο λαπτοπ του δοκιμαστικα.
Ενδεχεται να μην κουμπωνε σωστα μεσα στην υποδοχη το καρφακι. ?
(δεν βλεπαμε κοκκινο φως ομως μεσα στην υποδοχη του βυσματος.

Last edited:
Αν ισχύουν όσα γράφει το manual, ειναι φυσικό η τηλεόραση να "λέει" στον υπολογιστή οτι δέχεται μόνο 2.0. Στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να κάνει η ίδια το downmix του 5.1 σε 2.0 και να το στείλει στην έξοδο ήχου.

Το καλώδιο που έχεις είναι TOSlink <> mini TOSlink. Να πω τη μαύρη αλήθεια, είχα ξεχάσει την ύπαρξη του mini βύσματος, γι' αυτό και μου φάνηκε παράξενο που συνέδεσες οπτική στην έξοδο ακουστικών. ;)
Δεν ξέρω απο που ενεργοποιείται η οπτική του ΗΡ, το πιθανότερο απο του οδηγούς ήχου. Ρίξε μια ματιά και στο BIOS μήπως έχει κάτι εκεί.

Μιλωντας σημερα με το φιλο μου μου ειπε οτι προσπαθωντας μεσω ps3 πηρε δικαναλο downmix. Δεν θυμαται αν το εκανε απο την αρχη (και ειχε μπερδευτει) ή το κανει τωρα υστερα απο αναβαθμιση firmware που ειχε κανει στο ps3 για να παιζει bluray 3d.

Διαβαζοντας απο εδω και εκει μαλλον η samsung δεν εχει τη δυνατοτητα passtrough σε 5.1 απο την hdmi της.
Μας απομεινε η λυση της spdif, οπου και εκει δεν βγαζω ακρη.
Σε καποια σελιδα της HP εμφανιζεται να μην εχει spdif το μοντελο, αλλα επισης το δειχνει να μην εχει και hdmi (που εχει)
Αντε βγαλε ακρη.
Δυστυχως δεν μπορω να βρω καμια πληροφορια αν ειναι optical ή coaxial.

Ολα ξεκινησαν επειδη δεν μπορει να διαβασει εσωτερικους υποτιτλους η samsung σαν player. Δικη μου ιδεα ηταν το laptop σαν player, μιας και του αρεσαν και οι υποτιτλοι εμφανισιακα μεσω ffdshow.

Μαλλον τον βλεπω να καταληγει να ψαχνει καθε φορα σε υποτιτλαδικα για εξωτερικους srt και αναπαραγωγη της ταινιας απο την samsung.

Kostas Y σε ευχαριστω πολυ για το χρονο σου.-bye-