lcd χωρίς 100 Hz = προβληματική κίνηση ?

Βασίλης

AVClub Addicted Member
24 July 2007
1,936
Αθηνα
Μιάς και πρόκειται να αγοράσω lcd και μάλιστα 46'' ( samsung m86) χωρίς 100 ΗΖ σκέφτηκα να αλλάξουμε εδώ κάποιες εμπειρίες σκετικά με την κίνηση σε ποδόσφαιρο,formula κτλ καθώς πολλοί έχετε την 100αρα της sony (d3000) και κάποιοι πριν από αυτή είχατε μια lcd χωρίς τα 100Hz.Το ερώτημα είναι..πάσχει αισθητά η κίνηση ή αυτό είναι κάτι που ενοχλεί μόνο τους πολύ ψαγμένους?

Μιάς και πρόκειται να αγοράσω lcd και μάλιστα 46'' ( samsung m86) χωρίς 100 ΗΖ σκέφτηκα να αλλάξουμε εδώ κάποιες εμπειρίες σκετικά με την κίνηση σε ποδόσφαιρο,formula κτλ καθώς πολλοί έχετε την 100αρα της sony (d3000) και κάποιοι πριν από αυτή είχατε μια lcd χωρίς τα 100Hz.Το ερώτημα είναι..πάσχει αισθητά η κίνηση ή αυτό είναι κάτι που ενοχλεί μόνο τους πολύ ψαγμένους?

Στο εξωτερικό που είχα την ευκαιρία να κάνω κάποιες συγκρίσεις σε σοβαρά μαγαζιά, αυτό που μπόρεσα να βγάλω ως συμπέρασμα είναι ότι σε μεγάλα ιντσάζ ναι παίζει ρόλο, φαίνεται αισθητά η διαφορά, στις 32" πχ η διαφορά ήταν πολύ πολύ μικρή.

Στην 37άρα Samsung LE37R72 που έχω εγώ (μοντέλο που ειναι πλέον 1+ χρόνο πίσω) δεν με έχει προβληματίσει ούτε σε ποδόσφαιρο ούτε σε formula 1

Πιστεύω βέβαια οτι μια 100Hz θα αποδίδει καλύτερα ...

κρίμα..το ειχαν σχεδόν αποφασίσει αλλά με όσα διάβασα σε άλλα posts καλύτερα να περιμένω για την επόμενη γενιά μοντέλων..γιατι hdmi 1.3,46'',1080p/24h KAI 100Ηz απλά σήμερα ΔΕΝ υπάρχει..σωστά?

κρίμα..το ειχαν σχεδόν αποφασίσει αλλά με όσα διάβασα σε άλλα posts καλύτερα να περιμένω για την επόμενη γενιά μοντέλων..γιατι hdmi 1.3,46'',1080p/24h KAI 100Ηz απλά σήμερα ΔΕΝ υπάρχει..σωστά?

Υπομονή, σε λίγο καιρό θα έχεις πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ζητούμενα σου. Παρακολούθησε μόνο τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Eχω μια τηλεοραση χωρις 100 Hz (Sony S2010) και μια με 100 Ηz (40D3000). H διαφορα στην κινηση δεν ειναι τεραστια αλλα υπαρχει. Με τα 100 Hz η εικονα διατηρειται πιο καθαρη στην γρηγορη κινηση.

Τωρα πρεπει να αποφασισεις τι θα σου ειναι πιο χρησιμο , 100 Hz η Full HD. Στις 46" η διαφορα 1080p και 720p αρχιζει να γινεται ορατη (σε αντιθεση με τις 40" που ειναι σχεδον αδυνατο να δεις διαφορα) οποτε εγω θα σου προτεινα να παρεις την 46Μ86 χωρις να ανησυχεις.

ο ΗΧΟΣ λέει ότι στις 46'' και πάνω και στα 1080 τα 100 Hz είναι προβληματικά γιατί δημιουργούν μια αίσθηση fast motion και προβλήματα στο lip sync ( τεύχος 411, Ιούνιος 2007,σελίδα 40)

ο ΗΧΟΣ λέει ότι στις 46'' και πάνω και στα 1080 τα 100 Hz είναι προβληματικά γιατί δημιουργούν μια αίσθηση fast motion και προβλήματα στο lip sync ( τεύχος 411, Ιούνιος 2007,σελίδα 40)

Τα 100 Hz δεν εχουν σχεση με το lip sync.

Το προβλημα στο lip sync προερχεται απο τον χρονο που κανει ο επεξεργαστης της τηλεορασης να επεξεργαστει και στην συνεχεια να δειξει την εικονα. Σε πολες τηλεορασεις το προβλημα εχει λυθει καθυστερωντας αντιστοιχο χρονο και τον ηχο ενω τα Blu Ray players εχουν ενσωματωμενη δυνατοτητα lip sync.

Η κυριοτερη χρησιμοτητα αλλωστε των 100 Ηz ειναι σε σηματα SD , σε HD η χρησιμοτητα τους μειωνεται.

To 100Hz σημαίνει ότι η εικόνα ανανεώνεται 100 φορές το δευτερόλεπτο. Θυμήσου τις CRT οι οποίες μπορεί να ήταν 50Hz ή 100Hz.

Για να μην έχεις "σκιές" στις γρήγορες κινήσεις, χρειάζεσαι μια τηλεόραση με μικρό χρόνο απόκρισης (ο χρόνος που χρειάζονται τα pixel για να αλλάξουν χρώμα). Ο πιο μικρός χρόνος απόκρισης είναι 3ms, και από ότι ξέρω τον έχουν τα μοντέλα της Philips, σειρά 9***.
Επίσης, το "Digital natural motion και το clear lcd" βελτιώνουν σημαντικά το πρόβλημα με τις σκιές.

Οπως εχω πει και αλλη φορα η Philips εφαρμοζει δικη της μεθοδο μετρησης (χοντρικα εξηγειται καπως ετσι 6 ms / 2 (λογω 100Ηz/Clear LCD) = 3 ms.

Mε την ιδια λογικη η Sharp 32RD2 εχει επισης 3 msec ενω η Sony D3000 εχει 4 msec.

Δυστυχώς, όλα όσα ζητάς δεν πρόκειται να τα βρείς αποκλειστικά και μόνο σε μια συσκευή, οπότε η σκέψη σου είναι ορθή, άλλωστε κι εγώ στην ίδια λογική με σένα βρίσκομαι. -bye-

αν μου έλεγε κάποιος που έχει την samsung le46m86 ότι ναι μεν η κίνηση είναι χειρότερη από μια κατοστάρα αλλά δεν θα προβληματίσει πολύ σε ποδόσφαιρο και γενικότερα τηλεοπτικό σήμα θα την αγόραζα αύριο το πρωί.

αν μου έλεγε κάποιος που έχει την samsung le46m86 ότι ναι μεν η κίνηση είναι χειρότερη από μια κατοστάρα αλλά δεν θα προβληματίσει πολύ σε ποδόσφαιρο και γενικότερα τηλεοπτικό σήμα θα την αγόραζα αύριο το πρωί.

Δεν νομιζω οτι θα σε προβληματισει η 46M86 σε SD αλλα σιγουρα μια καλη τηλεοραση HD Ready θα δειχνει καλυτερα το ταπεινο τηλεοπτικο σημα.

το ίδιο και η σειρά V3000...αν τα 100 Ηz είναι απαραίτητα ή τόσο σημαντικά γιατί η sony αφήνει αυτές τις νέες σειρές της χωρίς 100 hz?