LCD: Που βαδίζουμε ?

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν πλέον παρουσιάσει την πλειοψηφία των μοντέλων τους για το 2009, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τις τάσεις που επικρατούν στον χώρο. Συμπεράσματα που αφορούν τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με πέρσι, αλλά και κάποιες προβλέψεις για το σύντομο μέλλον.

Ξεκινάω με την μοναδική (κατά την γνώμη μου) εταιρία που έκανε κάποιο βήμα προόδου. Αναφέρομαι στην Samsung και τους αλγόριθμους επεξεργασίας που χρησιμοποιεί το νέο τσιπ της εταιρίας. Σωστή αναγνώριση του υλικού (film ή video ώστε να γίνει η αντίστοιχη απόπλεξη), scaling χωρίς υπερβολές και προσθήκη "ψευτοευκρίνειας" εκεί που δεν υπάρχει και βελτιωμένος χειρισμός της κίνησης. Εύχομαι στον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Από την άλλη είχαμε την εμφάνιση και προώθηση των τηλεοράσεων με πλαϊνό φωτισμό από LEDs. Πιο λεπτές, πιο όμορφες, πιο "πράσινες" και πιο ακριβές, αλλά χωρίς κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα στην εικόνα σε σχέση με τον παραδοσιακό CCFL οπίσθιο φωτισμό. Παρ´όλα αυτά έχω την εντύπωση πως το μέλλον είναι εκεί. Μπορεί προς το παρών το κόστος να είναι σχετικά υψηλό, αλλά οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές πάνελ της Ταϊβάν (AUO, CMO) προς το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμοι να ρίξουν στην αγορά πιο προσιτά πάνελ με πλαϊνο φωτισμό. Η τηλεόραση που θα αντικαταστήσει την Α956 με οπίσθιo φωτισμό από LEDs και local dimming στην κορυφή της γκάμας της Samsung δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα, αλλά οι πληροφορίες λένε πως θα έχει και αυτή εξωτερικό δέκτη για μείωση του πάχους. Τέλος στα συν της εταιρίας θα πρέπει να προσθέσουμε και την αναπαραγωγή αρχείων HD από την θύρα USB.

Στην LCD γκάμα της έταιρης Κορεάτισας LG προστέθηκε τηλεόραση με 200Hz, έχουμε και εδώ αναπαραγωγή HD αρχείων από την USB, ενώ αναμένεται και το κορυφαίο μοντέλο (με LED backlight και εξωτερικό δέκτη) που θα προσπαθήσει να κοντράρει την κορυφαία Samsung. Σαν εταιρία εξακολουθεί να δίνει προσιτές επιλογές με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά νομίζω πως σε απόλυτες επιδόσεις είναι τουλάχιστον ένα δυο κλικ πίσω από την Samsung.

Η Sony που μου δίνει την εντύπωση πως αν μπορούσε θα έμενε με την περσινή γκάμα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δείγμα παραίτησης (δύσκολο) ή η ηρεμία πριν την καταιγίδα (αμφιβάλλω), ή απλά αναμονής (το πιο πιθανό), αλλά τα νέα μοντέλα δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα περσινά και σε μερικές περιπτώσεις έχουν γίνει και παραχωρήσεις στην ποιότητα.

Οι λοιποί Ιάπωνες απουσιάζουν προς το παρών. Η Sharp δεν έχει παρουσιάσει τίποτα αξιόλογο και (όπως συνηθίζει) κρατάει μυστικά τα σχέδια της για μελλλοντικά μοντέλα. Η Toshiba παρουσίασε τηλεοράσεις με την αμφιλεγόμενη επεξεργασία Resolution+, αναμένουμε την υλοποίηση της με LED backlight, ενώ προς το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί και η “Cell TV” με επεξεργαστική ισχύ ικανή να διαχειριστεί ταυτόχρονα 6-8 βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Τέλος η Philips άργησε λίγο, αλλά σύντομα θα ρίξει στην αγορά την νέα της γκάμα. Την παράσταση κλέβει η 9954 με αναλογίες 21:9, ενώ με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά οι υπόλοιπες σειρές της γκάμας δείχνουν οριακά βελτιωμένες σε σχέση με τις περσινές.

Η δική μου απάντηση για το «Που βαδίζουμε» του τίτλου είναι το κομμάτι που ανέφερα και αφορούσε τις Samsung. Βαδίζουμε σε πιο λεπτές και «πράσινες» LCD με αυξημένες δικτυακές δυνατότητες. Φυσικά και αυτό δεν είναι κακό, αλλά με προβληματίζει το γεγονός πως οι βελτιώσεις σε θέματα που αφορούν την εικόνα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Last edited:
Γιώργο πολύ σωστά και ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες.
Συγκρίνοντας την φετινή εξέλιξη των LCD πάντως με τις φετινές προόδους των plasma, και μάλιστα μετά την αποχώρηση της Pioneer, οι εξελίξεις ήταν μάλλον οι ανάποδες από τις αναμενόμενες. Αντί δηλαδή οι LCD να δώσουν την χαριστική βολή στις πλάσμα, βλέπω ολοκληρωμένη αντεπίθεση των πλασμα με σοβαρές και ταυτόχρονα προσιτές προτάσεις. Αντίθετα, η παγκόσμια κρίση (?) μας έφαγε το local dimming από τα προσιτά μοντέλα, και για μεγάλες ίντσες σε LCD ούτε λόγος για ακόμα μια χρονιά.

Κώστα αρχικά είχα σκοπό να αναφερθώ και στις πλάσμα, αλλά για διάφορους λόγους προτίμησα να το αφήσω για άλλο νήμα.

Όσον αφορά τα μεγέθη των LCD έχεις απόλυτο δίκιο. Φυσιολογικά φέτος θα ήταν η χρονιά των 50+, αλλά νομίζω πως τα διεθνή οικονομικά προβλήματα λειτούργησαν ανασταλτικά, αφού η ζήτηση για μεγάλα μεγέθη έπεσε σημαντικά. Το παρακάτω διάγραμμα αφορά την αμερικάνικη αγορά και είναι πολύ χαρακτηριστικό:

displayblog_us_fpd_tv_top_5_size_trends_unit_share_oct_mar.jpg

Στο τέλος του 2008 το πιο διαδεδομένο μέγεθος ήταν οι 46 ίντσες και οι 52 είχαν σταθερή άνοδο. Από τον Ιανουάριο του 2009 και μετά τα μεγάλα μεγέθη έκαναν βουτιά προς τα κάτω και αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για 32άρες και 40άρες.

Σόρρυ αν ήμουν οφτόπικ Γιώργο, δεν ήθελα να το κάνω LCD vs Plasma flame war.
Απλά είδα βήματα πίσω στις LCD πλην Samsung. Κρίμα, πάνω που βλέπαμε κάτι διαφορετικό με την Χ4500 και την Α956-786, καταντήσαμε να ασχολούμαστε με τις φαεινές ιδέες της Philips και τα προβλήματα της περσινής LG7000....
Η Τοσίμπα και η Σαρπ θα έπρεπε απλά να ντρέπονται για την ανυπαρξία τους.
Η Σόνυ παράτησε τις SXRD και τώρα πουλάει μόνο 32άρες και 40άρες (γιατί πιο πάνω κάνει τζιζ), χάλια μαύρα.

Νομιζω οτι ειναι σχετικο με την συζητηση μας...

Vizio Rides Again Atop North American LCD Market

Vizio has once again returned as the leading vendor of LCD TVs in the North American market, as the recession spurred shoppers to seek lower prices.

According to a report from iSuppli on Thursday, Vizio's share climbed to 21.6 percent, up 7.8 percent from the fourth quarter. Samsung finished second, dropping 0.7 percentage points to 19.9 percent.

In total, North American LCD-TV shipments in the first quarter totaled 6.3 million units, down 23.2 percent from 8.1 million units in the fourth quarter. TV shipments typically peak in the fourth quarter, falling to a low in the first quarter.

Vizio hasn't reached the top spot since the first quarter of 2007, when Vizio expanded into Wal-Mart and discount stores, and consumers first began looking at cheaper alternatives to name brands. iSuppli noted that Vizio has generally been considered the North American market's most popular value brand; Vizio sold a 42-inch/60-Hz/1080p LCD TV for $850, while similar TVs from Samsung and Sony carried price tags of $1,000 and $1,090, respectively. The price delta grew to about $400 when 120-Hz technology was added in.

Since the onset of the economic downturn, Vizio's share has risen dramatically, said Riddhi Patel, the iSuppli analyst who wrote the report, in a statement. "With budgets becoming increasingly tight, consumers are finding the company's inexpensive sets more alluring," Patel said.

Sony finished third, dropping from 17.5 percent during the fourth quarter of 2008 to finish at 16.6 percent. LG grew from 10.0 percent to 10.7 percent during the same period. Sharp also increased its market share from 8.8 percent to 9.4 percent. The "others" category was 21.9 percent, down from 29.4 percent during the fourth quarter due to the increased discounting by major brands, iSuppli said.

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2346743,00.asp

Στο τέλος του 2008 το πιο διαδεδομένο μέγεθος ήταν οι 46 ίντσες και οι 52 είχαν σταθερή άνοδο. Από τον Ιανουάριο του 2009 και μετά τα μεγάλα μεγέθη έκαναν βουτιά προς τα κάτω και αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για 32άρες και 40άρες.

Γιωργο ηταν οι 32" ακολουθουμενες πολυ κοντα απο τις 46"...-bye-

Εντυπωση μου κανει που δεν υπαρχουν πουθενα οι 50" που ειναι το δευτερο πιο διαδεδομενο μεγεθος των πλασμα.

Εγώ πάλι νομίζω βαδίζουμε στην κατάργηση των "high end" μοντέλων, που επικεντρώνονταν στην ποιότητα και πάμε προς "value for money" μετριότητες.
Κανείς κατασκευαστής δεν έχει ανανεώσει ακόμα την κορυφαία σειρά του...

Διαφωνω οτι οι τηλεορασεις "value for money" ειναι μετριες.

Στην πραγματικοτητα τα λεγομενα "high end" μοντέλα ειναι στην καλυτερη περιπτωση 5-10% καλυτερα απο πολυ φθηνοτερα μοντελα στην γκαμα καθε εταιρειας.

Προσωπικά, μόλις βλέπω στο νήμα "τι ρυθμίσεις να βάλω για να παίξει καλύτερα" από μερικούς χρήστες αμέσως την βάζω στις μέτριες... :flipout: Πιστεύω ότι όταν αρχίσεις να ψάχνεσαι, κάπου δεν σε καλύπτει αυτό που βλέπεις μπροστά σου. Βέβαια, οφείλω να παραδεχτώ ότι σταματήσαμε να ψαχνόμαστε για καλιμπραρίσματα (που στο μυαλό μου μεταφράζονταν σε σοβαρό πρόβλημα :flipout:).

Εγώ πάλι νομίζω βαδίζουμε στην κατάργηση των "high end" μοντέλων, που επικεντρώνονταν στην ποιότητα και πάμε προς "value for money" μετριότητες.
Κανείς κατασκευαστής δεν έχει ανανεώσει ακόμα την κορυφαία σειρά του...

Αυτό έχει να κάνει και με το ότι τα κορυφαία μοντέλα κάθε εταιρίας δεν ανανεώνονται τόσο συχνά. Το θέμα είναι όταν θα ανανεωθεί η Χ4500 για παράδειγμα θα έχουμε βήματα μπροστά στην εικόνα ή θα ασχοληθούν με πιο λεπτή σχεδίαση, πιο μικρή κατανάλωση και YouTube και αναπαραγωγές από USB κλπ Με βάση αυτά που βλέπω θεωρώ πιο πιθανό το δεύτερο.

Και εγώ για τη 2η περίπτωση νομίζω ότι πάμε... Θα ψάχνουμε πάλι αν η Χ5500 δείχνει καλύτερα ή χειρότερα από την Χ4500 (κάτι σαν W 4500-5500)...
Αντί να βλέπουμε πιο προσιτά LED με local dimming, 200Hz, κλπ., θα βλέπουμε αναπαραγωγή ματρόσκας και διάφορα άλλα αδιάφορα, που ένα κουτάκι των 100 ευρώ θα κάνει καλύτερα...

Και όχι και τίποτα άλλο, η 9731 έχει χτυπήσει ήδη 6500 ώρες, και μόλις έκλεισε 1,5 χρόνο. Πόσο είπαμε κρατάνε οι LCD;; :flipout:

Και παροτι δεν ειδαμε στις φετινες LCD αυτα που αναμεναμε (λογω κοστους προφανως) οι πωλησεις πλασμα επεσαν 22% το πρωτο τριμηνο...

http://www.digitimes.com/news/a20090429PR200.html

Πρωτη παραμενει η Panasonic με 39% με δευτερη την Samsung με 31%...

The top plasma panel suppliers on a unit basis were Panasonic at first place with 37% share in the first quarter of 2009 and Samsung SDI at second with 31%, followed by LGE in third with 26% share. Since Hitachi and Pioneer will withdraw plasma module production in 2009, only three major panel makers are left in the plasma industry. The ranking in terms of revenues was the same with Panasonic's lead a little stronger due to a greater mix of 1080p. However, both Samsung and LGE are quickly increasing their 1080p production. Only Panasonic was able to achieve a slower level of revenue decline than the category average with LGE and Hitachi both falling more than 50% annually.

Πες μας και πως πήγαν οι πωλήσεις των LCD όμως αντίστοιχα Γιάννη -bye-

Θα ήθελα πολύ να διαβάσω ένα συγκριτικό της 956 με το local dimming με την 7000....αλλά ποιός τολμάει να το κάνει; Όπως και W4500 vs W5500.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν πλέον παρουσιάσει την πλειοψηφία των μοντέλων τους για το 2009, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τις τάσεις που επικρατούν στον χώρο. Συμπεράσματα που αφορούν τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με πέρσι, αλλά και κάποιες προβλέψεις για το σύντομο μέλλον.

Ξεκινάω με την μοναδική (κατά την γνώμη μου) εταιρία που έκανε κάποιο βήμα προόδου. Αναφέρομαι στην Samsung και τους αλγόριθμους επεξεργασίας που χρησιμοποιεί το νέο τσιπ της εταιρίας. Σωστή αναγνώριση του υλικού (film ή video ώστε να γίνει η αντίστοιχη απόπλεξη), scaling χωρίς υπερβολές και προσθήκη "ψευτοευκρίνειας" εκεί που δεν υπάρχει και βελτιωμένος χειρισμός της κίνησης. Εύχομαι στον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Από την άλλη είχαμε την εμφάνιση και προώθηση των τηλεοράσεων με πλαϊνό φωτισμό από LEDs. Πιο λεπτές, πιο όμορφες, πιο "πράσινες" και πιο ακριβές, αλλά χωρίς κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα στην εικόνα σε σχέση με τον παραδοσιακό CCFL οπίσθιο φωτισμό. Παρ´όλα αυτά έχω την εντύπωση πως το μέλλον είναι εκεί. Μπορεί προς το παρών το κόστος να είναι σχετικά υψηλό, αλλά οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές πάνελ της Ταϊβάν (AUO, CMO) προς το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμοι να ρίξουν στην αγορά πιο προσιτά πάνελ με πλαϊνο φωτισμό. Η τηλεόραση που θα αντικαταστήσει την Α956 με οπίσθιo φωτισμό από LEDs και local dimming στην κορυφή της γκάμας της Samsung δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα, αλλά οι πληροφορίες λένε πως θα έχει και αυτή εξωτερικό δέκτη για μείωση του πάχους. Τέλος στα συν της εταιρίας θα πρέπει να προσθέσουμε και την αναπαραγωγή αρχείων HD από την θύρα USB.

Στην LCD γκάμα της έταιρης Κορεάτισας LG προστέθηκε τηλεόραση με 200Hz, έχουμε και εδώ αναπαραγωγή HD αρχείων από την USB, ενώ αναμένεται και το κορυφαίο μοντέλο (με LED backlight και εξωτερικό δέκτη) που θα προσπαθήσει να κοντράρει την κορυφαία Samsung. Σαν εταιρία εξακολουθεί να δίνει προσιτές επιλογές με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά νομίζω πως σε απόλυτες επιδόσεις είναι τουλάχιστον ένα δυο κλικ πίσω από την Samsung.

Η Sony που μου δίνει την εντύπωση πως αν μπορούσε θα έμενε με την περσινή γκάμα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δείγμα παραίτησης (δύσκολο) ή η ηρεμία πριν την καταιγίδα (αμφιβάλλω), ή απλά αναμονής (το πιο πιθανό), αλλά τα νέα μοντέλα δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα περσινά και σε μερικές περιπτώσεις έχουν γίνει και παραχωρήσεις στην ποιότητα.

Οι λοιποί Ιάπωνες απουσιάζουν προς το παρών. Η Sharp δεν έχει παρουσιάσει τίποτα αξιόλογο και (όπως συνηθίζει) κρατάει μυστικά τα σχέδια της για μελλλοντικά μοντέλα. Η Toshiba παρουσίασε τηλεοράσεις με την αμφιλεγόμενη επεξεργασία Resolution+, αναμένουμε την υλοποίηση της με LED backlight, ενώ προς το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί και η “Cell TV” με επεξεργαστική ισχύ ικανή να διαχειριστεί ταυτόχρονα 6-8 βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Τέλος η Philips άργησε λίγο, αλλά σύντομα θα ρίξει στην αγορά την νέα της γκάμα. Την παράσταση κλέβει η 9954 με αναλογίες 21:9, ενώ με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά οι υπόλοιπες σειρές της γκάμας δείχνουν οριακά βελτιωμένες σε σχέση με τις περσινές.

Η δική μου απάντηση για το «Που βαδίζουμε» του τίτλου είναι το κομμάτι που ανέφερα και αφορούσε τις Samsung. Βαδίζουμε σε πιο λεπτές και «πράσινες» LCD με αυξημένες δικτυακές δυνατότητες. Φυσικά και αυτό δεν είναι κακό, αλλά με προβληματίζει το γεγονός πως οι βελτιώσεις σε θέματα που αφορούν την εικόνα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Καλησπέρα παιδιά σε όλους. Ήθελα να ρωτήσω αν το AMBILIGHT είναι αποκλειστκή πατέντα της PHILIPS (έχω την εντύπωση πως ναι). Πάντως είναι πολύ ξεκούραστο για την τηλεθέαση. Εγώ ως κάτοχος της PFL 9986 από το 2004 και της PFL 9731 από το 2006 έχω μείνει σχετικά ευχαριστημένος, αν αναλογιστούμε βέβαια την όχι καλή ποιότητα που εκπέμπουν τα περισσότερα κανάλια και πως μόνο με δορυδορικό δέκτη HD ή BLUE RAY πορεί κανείς να αναπτύξει τις δυνατότητες της τηλεόρασής του. Ευχαριστώ.-bye-

Θα ήθελα πολύ να διαβάσω ένα συγκριτικό της 956 με το local dimming με την 7000....αλλά ποιός τολμάει να το κάνει; Όπως και W4500 vs W5500.

Έχεις αμφιβολίες για το αποτέλεσμα; Γιατί εγώ όχι... :flipout:

Εψαξα και προχθες Γιωργο για να το βρω , τελικα το βρηκα σημερα...-bye-

Samsung maintained its dominant position in worldwide LCD TV sales during Q1, but sales across the board declined, according to new data from market research company iSuppli. The biggest loss of share belonged to Philips, which saw sales down 26 per cent from a seasonal peak in Q4. As a result its worldwide ranking drop from two to three; an inability to control both prices and stock levels was blamed. Sony moved into second position by default, but also saw a 13.7 per cent decline in its shipments.
Overall, the LCD market was down 8 per cent during the quarter, with sales of 13.99 million screens.

http://avzombie.com/blog/2007/06/15/lcd-tv-sales-tumble-samsung-still-on-top/

Προσωπικα τα πρωτα δειγματα local dimming που ειδαμε περυσι δεν με εντυπωσιασαν οσο υποσχονταν οι προδιαγραφες καθως ειχαμε και αρκετα προβληματα νεοτητας.

Παντως η 956 αντικατασταθηκε απο την 9000 και οχι απο την 7000 , οσο για την W5500 δεν μου φανηκε χειροτερη (αλλα ουτε και καλυτερη) απο την W4500.-bye-

Αντίθετα εμένα οι περσινές με local dimming με εντυπωσίασαν πολύ εκτός από την 9803, που για κάποιο λόγο είχε πάνελ με αργή απόκριση (αυτό με χάλασε εμένα, όχι το blooming :flipout:). Για αυτό περιμένω να δω τα φετινά, μπας και τσιμπήσω κανένα :flipout:

Αντίθετα εμένα οι περσινές με local dimming με εντυπωσίασαν πολύ εκτός από την 9803, που για κάποιο λόγο είχε πάνελ με αργή απόκριση (αυτό με χάλασε εμένα, όχι το blooming :flipout:). Για αυτό περιμένω να δω τα φετινά, μπας και τσιμπήσω κανένα :flipout:

Η 9803 συμφωνα με καποιους κωδικους πανελ που ειχα βρει προσφατα σε ενα Ρωσικο φορουμ (!!!) ειχε πανελ AUO...αντιθετα με 9703 και 9603 που ειχαν S-IPS...τωρα γιατι το εκανε αυτο η Philips δεν ξερω...-bye-

ΥΓ. Αν δειτε τι δουλεια εχουν κανει οι Ρωσοι θα παθετε πλακα , ως και φωτογραφιες απο τα κυκλωματα των τηλεορασεων εχουν και επισημα διαγραμματα...

http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:14399-4
http://www.nbs-set.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=6050

Μαλλον εσωτερικες πληροφοριες απο καποια service ειναι...-bye-

Η 9803 συμφωνα με καποιους κωδικους πανελ που ειχα βρει προσφατα σε ενα Ρωσικο φορουμ (!!!) ειχε πανελ AUO...αντιθετα με 9703 και 9603 που ειχαν S-IPS...τωρα γιατι το εκανε αυτο η Philips δεν ξερω...-bye-

Γιάννη, σε τόσο φθηνή τηλεόραση πως να βάλεις ακριβό πάνελ; Μόνο 2500 κάνει η 42" 9803... :flipout:
Αν όντως ισχύει, καλά έκανε η σάμσουνγκ και την έβαζε δίπλα στην 956 :flipout: