LCD που... χανει frames?

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,422
Athens
Προσφατα βρεθηκα στην "ευχαριστη" θεση να δανειστω επ'αοριστον μια LCD 32" μαρκας... Funai. Εσυ εκει πισω τι γελας παιδι μου, χάχας εισαι?

Σε γενικες γραμμες η εικονα της δεν θα ελεγα οτι ειναι και ΤΟΣΟ χάλια. Βεβαια δεν νομιζω οτι θα εδινα εστω και 500 ευρω για να την αγορασω, παρα τις αρκετες ευκολίες που εχει (2 tuners, PIP-PAP, HDMI, PC, δυνατα ηχεια κλπ)

Το θεμα ειναι οτι βλεποντας εδω και δεκα μερες αρκετο τηλεοπτικο σημα, εχω παρατηρησει οτι καπου-καπου (οχι πολυ συχνα αλλα ουτε και σπανια) παρουσιαζεται ενα φαινομενο που μοιαζει πολυ με την αναπαραγωγη video απο αδυναμο PC. Στιγμιαια λοιπον η εικονα παγωνει για να ξαναπιασει τον ρυθμο "πηδωντας" καπως άτσαλα μερικα frames. Ειναι πιο αισθητο οπου υπαρχει διαρκης κινηση της καμερας (ποδοσφαιρο για παραδειγμα) και δεν φαινεται να συμβαινει σε συγκεκριμενα καναλια ή με συγκεκριμενη χρονικη συχνοτητα.

Τις πταιει? Ειναι προβλημα της συγκεκριμενης "φθηνης" Funai ή εγγενες προβλημα των LCD που σε καποιες TV ειναι πιο εντονο και σε αλλες μηδαμινο?

Θα ελεγα οτι ειναι θεμα bit rate/frame rate. Συγκεκριμενα δεν υπαρχουν αρκετα frame στο αρχικο σημα οποτε η τηλεοραση κανοντας το de-interlacing αναγκαζεται να δειξει ενα frame δυο φορες πριν περασει στο επομενο οποτε δημιουγειται ενα "σπασιμο".

Εχω παρατηρησει και εγω στην LCD μου κατι παρομοιο αλλα μονο σε ποδοσφαιρικους αγωνες , σαν να κολαει η τηλεοραση για ενα δευτερολεπτο και μετα να συνεχιζει , αλλα ειναι πολυ σπανιο φαινομενο και μου εχει συμβει μονο σε Ελληνικους αγωνες , συμβαλει και ο εξοπλισμος της κακιας ωρας που εχουν τα Ελληνικα καναλια? Πολυ πιθανο.

Εγω στη Sony δεν έχω παρατηρήσει ποτε κάτι τέτοιο! Φιλος που πήρε FU μου έχει πει το ίδιο πράγμα ,περι χαμένων frames! Πιστεύω οτι είναι καθαρά το software / αδύναμης CPU,όταν που και που εκτελεί κάποιο κομμάτι κωδικα που αναγκάζει τον επεξεργαστή να αφιερωσει πιο πολυ cpu time ,με αποτέλεσμα να χάνει μερικά frames απο το decoding.

rivers, δεν υπάρχει bit rate στην αναλογική...

Μα για ποιό bit rate/frame rate μιλάτε;
Αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για αναλογικά ελληνικά κανάλια στο standard PAL σύστημα μετάδοσης. Ετσι δεν είναι;
Ολες οι LCD/plasma τηλεοράσεις προκειμένου να δείξουν κάποιο αναλογικό σήμα το ψηφιοποιούν και το επεξεργάζονται. Προφανώς η εν λόγω τηλεόραση έχει αδύναμους επεξεργαστές ή προβληματικό software που "τα βλέπει ζόρικα" ορισμένες στιγμές που έχει πολλή δουλειά να κάνει.
Είναι σαφές ότι δεν φταίνε τα κανάλια τα οποία μεταδίδουν standard interlaced PAL 625 γραμμών 25 frames/sec.
Aν ήταν θέμα καναλιών το σπάσιμο αυτό θα εμφανιζόταν και στις CRT τηλεοράσεις.
Μην τα ρίχουνμε όλα στην κακή μετάδοση των ελληνικών σταθμών...

Re: Απάντηση: LCD που... χανει frames?

Aν ήταν θέμα καναλιών το σπάσιμο αυτό θα εμφανιζόταν και στις CRT τηλεοράσεις.
Μην τα ρίχουνμε όλα στην κακή μετάδοση των ελληνικών σταθμών...

Και ποιος ειπε οτι δεν εμφανιζονται? Εγω εχω παρατηρησει πολλες φορες σπασιματα σε ποδοσφαιρικους αγωνες στην Philips CRT που ειχα.

Απλως στις CRT το καθε εικονοστοιχειο αναβει και ακαριαια σβηνει με αποτελεσμα να μην ειναι τοσο ορατο το προβλημα στο ανθρωπινο ματι οσο στις LCD που τα Pixel παραμενουν συνεχως αναμενα.

ΥΓ. Bit rate μπορει να μην υπαρχει στα αναλογικα καναλια αλλα frame rate υπαρχει.

Εχω παρατηρησει και εγω στην LCD μου κατι παρομοιο αλλα μονο σε ποδοσφαιρικους αγωνες , σαν να κολαει η τηλεοραση για ενα δευτερολεπτο και μετα να συνεχιζει , αλλα ειναι πολυ σπανιο φαινομενο και μου εχει συμβει μονο σε Ελληνικους αγωνες , συμβαλει και ο εξοπλισμος της κακιας ωρας που εχουν τα Ελληνικα καναλια? Πολυ πιθανο.

Αυτο με τους αγωνες το εχω δει και εγω στην Nova και μαλιστα σε 2 διαφορετικα μερη.

Παιδια, δεν μιλάμε για nova αλλά για terrestial!!! υπάρχει σημαντική διαφορα!

Οντως. Μιλαμε για απλο, αναλογικο UHF σηματακι του θεου...

Στην Nova (ή σε οποιαδηποτε ψηφιακη μεταδοση) τα καταλαβαινω τα κολληματα, δεδομενα μεταφερονται οποτε ολο και κατι μπορει να παει στραβα.

Στο αναλογικο ομως, τι μπορει να προκαλει τον "ψηφιακοφανη" λοξυγγα?
Ο επεξεργαστης της TV που το ψηφιοποιει ή το panel που μπλεκει τα μπουτια του? Και το πιο βασικο, το κανει μονο η Funai (και οι παρομοιας τιμης "no name") ή συμβαινει σε ολες απο λιγο ως πολυ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: LCD που... χανει frames?

Και ποιος ειπε οτι δεν εμφανιζονται? Εγω εχω παρατηρησει πολλες φορες σπασιματα σε ποδοσφαιρικους αγωνες στην Philips CRT που ειχα.

ΥΓ. Bit rate μπορει να μην υπαρχει στα αναλογικα καναλια αλλα frame rate υπαρχει.

Καί ήταν 100% αναλογική η Philips σου ή ήταν 100Hz Pixel Plus και με όλα τα ψηφιακά καλούδια;

Οσον αφορά το frame rate στην αναλογική μετάδοση στο PAL (όπως και στο Secam παλαιότερα) είναι σταθερό στα 25 frames το δευτερόλεπτο και δεν αλλάζει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!! :grandpa:

Απάντηση: Re: LCD που... χανει frames?

Το pixel plus θα ήταν...

Σαφώς! Τέτοια προβλήματα στην κίνηση παρουσιάζουν μόνο οι τηλεοράσεις που διαθέτουν ψηφιακά καλούδια PIP, PAP κλπ.

H απλή η φθηνή Thomson των 50Hz που πουλάει το Carrefour 200 και είναι 100% αναλογική και δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ ψηφιακό πάνω της δεν εμφανίζει τέτοια σπασίματα. ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΕ δεν θα μπορούσε να το κάνει! :BDGBDGB53:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: LCD που... χανει frames?

Αναλογικη ειναι αλλα εχει και Digital Scan.

Αρα; Να βρέθηκε ο ένοχος!

Για δες όμως την φθηνή 14άρα που έχει ο ψιλικατζής της γειτονιάς σου στο μαγαζί του και δεν έχει digital scan... Κάνει σπασίματα στην κίνηση; Και να ήθελε δεν θα μπορούσε να κάνει!!! -bye-