Lenses: DSLR vs SHOULDER CAMERA

bill8k

Established Member
11 February 2012
242
Γειάαα σας παλι. Εγω ειμαι (πάλι). Ο σπαστικός που ρωτάει χαζομάρες. :2thumb22sup: Αυτη την φορά θέλω να ρωτήσω κάτι απλό. Εχω μάθει πλέον τι παει να πει το mm στους φακούς για DSLR. Ξερω πλέον τι πάει να πει 10-24mm f:2.0 και ποια η διαφορά του με το 11-18 κλπ κλπ.

Μπήκα να δω κάτι κάμερες ωμου και προσπάθησα να δω και εκει τo "x" τους και τα mm τους. Τίποτα. Μερικοί μονο φακοί είχαν το "x" τους (που ειναι η διαίρεση 24/10=2,4x). Οι φακοί των shoulder δε μετράνε τα mm τους οπως οι DSLR;

Πλάκα κανεις τωρα ετσι; Shoulder camera. Τα κανάλια τι κάμερες εχουν; αυτες οι 5κιλες. Ρε παιδια θα ξεχασω κι αυτα που ξερω. Κάμερες ωμου ξερω οτι λεγονται.

Ενταξει δεν πειραζει, κι εγω στην αρχη ολες τις ωμου beta τις ελεγα :flipout: Αν ξερει καποιος παντως πως μετράνε τα mm σε μια καμερα, ας ποσταρει ;)

Ηλία, δεν υπάρχει συγκεκριμένο λινκ. Ειναι σαν να λεω "Υπάρχει θεος;" και να θελεις να σου δωσω λινκ. ;) Οι κάμερες ωμου, ειναι αυτες οι μεγάλες τηλεοπτικές. Απλά, επειδή ξερω οτι υπάρχουν επαγγελματίες εικονολήπτες εδω, είπα να ρωτήσω πως μετράμε εκει τα mm στους φακους αυτους.

Οι επαγγελματικές συνήθως έχουν εναλλάξιμους φακούς. Κ οι άλλες π δέν έχουν πέρα απο το zoom ratio αναφέρουν και mm στα specs. Ακόμα κ οι "handycam"

Ηλία, δεν υπάρχει συγκεκριμένο λινκ. Ειναι σαν να λεω "Υπάρχει θεος;" και να θελεις να σου δωσω λινκ. ;) Οι κάμερες ωμου, ειναι αυτες οι μεγάλες τηλεοπτικές. Απλά, επειδή ξερω οτι υπάρχουν επαγγελματίες εικονολήπτες εδω, είπα να ρωτήσω πως μετράμε εκει τα mm στους φακους αυτους.

Εγραψες
"Μπήκα να δω κάτι κάμερες ωμου και προσπάθησα να δω και εκει τo "x" τους και τα mm τους. Τίποτα. Μερικοί μονο φακοί είχαν το "x" τους (που ειναι η διαίρεση 24/10=2,4x). Οι φακοί των shoulder δε μετράνε τα mm τους οπως οι DSLR;"

και φαντάστηκα οτι είχες δεί κάτι συγκεκριμένο. Ο Γιάννης σου απάντησε ..

οπως τα μετρας παντου ….

Που σημαίνει οτι πρέπει να βρείς το εστιακό μήκος (π.χ. 10-30μμ) και να το συνδιάσεις με το μέγεθος του αισθητήρα για να καταλάβεις τί ευρος καλύπτει (FOV) .. To "X" δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει. Αλλο 10-30 άλλο 50-150 παρόλο που είναι 3Χ και οι δυό.

Τα mm αναφέρονται πάντα στο φακό της κάμερας, και όπως σου απάντησε ο Γιάννης, ο τρόπος να τα μετρήσεις είναι ένας. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το crop factor που έχει ο sensor της κάμερας και η αντιστοιχία των mm του φακού της με την κάμερα 35χιλιοστών που αποτελεί το στάνταρντ πρότυπο. Ένας καλός οδηγός για να υπολογίσεις ποιο είναι το αντίστοιχο με τη 35mm κάμερα, εστιακό μηκος του φακού είναι το εργαλείο στον σύνδεσμο παρακάτω:

http://www.digified.net/focallength/

Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι το μέγεθος τους σένσορα στν κάμερα, και τα χιλιοστά του φακού. Βάζοντας τις δύο ακραίες τιμές των χιλιοστών του φακού έχεις το αντιστοιχο zoom στην κάμερα 35χιλιοστών. Για τις τιμές του σένσορα και του εστιακού μηκους του φακού, πάντα θα ψάχνεις τα εργοστασιακά specs. Ελπίζω να βοήθησα.

Last edited:
Και για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ως κάμερα ώμου (shoulder camera) αναφέρεται κάθε κάμερα (broadcast, cinema, professional, consumer) που διαθέτει κατάλληλη καμπύλη στο κάτω μέρος του σώματός της ώστε να προσαρμοστεί "μαξιλάρι" που θα ακουμπάει στον ώμο του οπερατερ, πανω στον οποίο θα γίνει και η στήριξή της. Έτσι ο οπερατέρ δέχεται το βάρος της κάμερας κατακόρυφα στην σπονδυλική του στήλη. Οι κάμερες στις οποίες προσαρμόζονται "υποκόπανοι" δεν είναι shoulder cameras.

Oh ok. I will take a look on it too. Ρωταω, μαθαινω, διαβαζω. :) Απλα με ενδιαφερει το αντικειμενο γενικα. Ευχαριστώ.

συμφωνα με αυτο… http://www.digified.net/focallength/
ειναι ενας φακος "αντιστοιχος" του 26-336mm se 35mm .
Eιναι ενας 13x zoom…. με διαφραγμα 2-2.9

Γιαννη, αφου είναι φακος για 2/3" το κροπ φακτορ είναι 4,00 αρα δινει καλυψη αντίστοιχη με 18-236mm.