λεπτα LNBs για κοντινες τροχιακες θεσεις

deepbluesky

AVClub Addicted Member
27 May 2007
1,821
Stuttgart (48.79N/9.19E)
Θα θελα να σας γνωστοποιησω μια νεα σειρα λεπτων LNB. Τα ALPS μεχρι τωρα ηταν ισως η μονη επιλογη για οσους θελαν να καλυψουν πολυ κοντινες αποστασεις (<=2°) τροχιακων θεσεων με 2 ξεχωριστα LNB. Τωρα μπαινει και η Inverto στο παιχνιδι με την σειρα της Black MultiConnect. Ετσι πλεον μαλλον ειναι εφικτο να πραγματοποιησουν αποστασεις 2° σε 80εκ offset (π.χ. για 5Ε/7Ε), 1.5° στην Τ90 (π.χ. για 31.5Ε/33Ε) και ισως 1° σε 1.20μ (π.χ. 4W/5W).

πηγη: http://forum.dxtv.de/wbb/thread.php?threadid=14656

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται! Κοντευουμε να χασουμε την μπαλα εκει στις 5,7,9 ανατολικά και όχι μόνο, ειδικά οταν μιλάμε για διπλά ή τετραπλά...

Απο πλευρας αποδοσης δεν εχει αναφερθει ακομη κανεις. Δεν υπαρχει το καλυτερο LNB. Οσες δοκιμες και αν εχουν γινει βγαινει αλλο συμπερασμα, βλεπε εδω.

Απλα τα συγκεκριμενα ειναι πιο λεπτα και απ τα ALPS ωστε πιο κοντινες αποστασεις μπορει να καλυφθουνε. Γενικα στα LNB ισχυει ο κανονας: Οτι δεν δοκιμασεις ο ιδιος δεν ξερεις αν σου κανει η οχι.

Απάντηση: Re: λεπτα LNBs για κοντινες τροχιακες θεσεις

Απο πλευρας αποδοσης δεν εχει αναφερθει ακομη κανεις. Δεν υπαρχει το καλυτερο LNB. Οσες δοκιμες και αν εχουν γινει βγαινει αλλο συμπερασμα, βλεπε εδω.

Απλα τα συγκεκριμενα ειναι πιο λεπτα και απ τα ALPS ωστε πιο κοντινες αποστασεις μπορει να καλυφθουνε. Γενικα στα LNB ισχυει ο κανονας: Οτι δεν δοκιμασεις ο ιδιος δεν ξερεις αν σου κανει η οχι.

Ε ναι!!!!!

Σιγουρα ουτε εγω πιστεψα ποτε οτι το MTI το High line που εχω ειναι 0db οπως λεει!!!!!

Ελπιζω να μη παρεξηγηθηκες Νικο. Το τονιζω συνεχεια γιατι τοσοι κατασκευαστες και καταστηματα κανουν ντορο για το 0.1/0.2 και πρεπει επιτελους να σταματησουν αυτες οι πρακτικες marketing !!

Διαπιστωνει ομως και αρκετος λαος ενα και το ιδιο LNB να μην συμπεριφερεται ιδιο και μιλαμε για την ιδια κεραια. Επισης ενα LNB σε κεραιες ιδιας διαμετρου αλλα διαφορετικου κατασκευαστη μπορει να συμπεριφερεται καλυτερα η χειροτερα σε οριακα σηματα.

Οταν μια εταιρία λανσάρει το lnb της σαν 0.1 δεν λέει ψέματα.
Απλά δεν λέει όλη την αλήθεια!!
Και η αλήθεια είναι ότι κανένα lnb δεν έχει την ίδια συμπεριφορά σε όλο το συχνοτικό φάσμα.
Σε κάποιο τμήμα του φάσματος λειτουργεί ως 0.1 σε άλλο ως 0.3 και σε άλλο ως 0.6
Σε μια πρόχειρη δοκιμή (αρκετών lnb) που κάναμε το καλοκαίρι, αυτό διαπιστώθηκε περίτρανα.
Διαφορετικά lnb έδιναν πολύ διαφορετικές τιμές στην ίδια συχνότητα.

Συνεπώς για μένα το καλύτερο lnb είναι το πιο ισορροπημένο lnb.
Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στο τομέα αυτό, με την έννοια ότι το ακριβό lnb δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο
Σημαντικό ρόλο παίζει το ματσάρισμα lnb και πιάτου, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό.

Είμαι ανοιχτός σε κάθε αντίθετη άποψη! :ears:

Εγώ πάλι νομίζω, ότι η στάθμη θορύβου (νομίζω τα 0.? db αναφέρονται σε λόγο σήματος προς θόρυβο, έτσι; ) δεν έχει καμία σημασία, αν δεν ξέρουμε και την απολαβή του κάθε LNB. Δηλαδή ένα LNB με απολαβή 60 db και 0.3 db θόρυβο, θα παίξει καλύτερα από LNB με απολαβή 30 και 0.1 θόρυβο. Απλά, η χαμηλή απολαβή ίσως να μην δώσει καθόλου σήμα αν έχουμε καλώδιο π.χ. 30 μέτρα...

Πάντως, το MTI High Line δεν γράφει στο κουτί 0db :blush:
Τώρα αν το γράφει πάνω... Που να τρέχω στην ταράτσα :blush:

Πάντως, κανονικα για εμένα θα έπρεπε τα LNB να γράφουν και την απολαβή.
Υψηλά απολαβή και χαμηλός θόρυβος, σπάνια πάνε μαζί...

Απάντηση: Re: λεπτα LNBs για κοντινες τροχιακες θεσεις

Ελπιζω να μη παρεξηγηθηκες Νικο. Το τονιζω συνεχεια γιατι τοσοι κατασκευαστες και καταστηματα κανουν ντορο για το 0.1/0.2 και πρεπει επιτελους να σταματησουν αυτες οι πρακτικες marketing !!

Διαπιστωνει ομως και αρκετος λαος ενα και το ιδιο LNB να μην συμπεριφερεται ιδιο και μιλαμε για την ιδια κεραια. Επισης ενα LNB σε κεραιες ιδιας διαμετρου αλλα διαφορετικου κατασκευαστη μπορει να συμπεριφερεται καλυτερα η χειροτερα σε οριακα σηματα.

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ γιατι να παρεξηγηθω???

Στο κατω κατω με βοηθησες και στο θεμα moter-σταθερο ειναι δυνατον!!!!

-bye--bye--bye--bye--bye-

Re: Απάντηση: λεπτα LNBs για κοντινες τροχιακες θεσεις

Οταν μια εταιρία λανσάρει το lnb της σαν 0.1 δεν λέει ψέματα.
Απλά δεν λέει όλη την αλήθεια!!
Και η αλήθεια είναι ότι κανένα lnb δεν έχει την ίδια συμπεριφορά σε όλο το συχνοτικό φάσμα.
Σε κάποιο τμήμα του φάσματος λειτουργεί ως 0.1 σε άλλο ως 0.3 και σε άλλο ως 0.6
Σε μια πρόχειρη δοκιμή (αρκετών lnb) που κάναμε το καλοκαίρι, αυτό διαπιστώθηκε περίτρανα.
Διαφορετικά lnb έδιναν πολύ διαφορετικές τιμές στην ίδια συχνότητα.

Συνεπώς για μένα το καλύτερο lnb είναι το πιο ισορροπημένο lnb.
Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στο τομέα αυτό, με την έννοια ότι το ακριβό lnb δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο
Σημαντικό ρόλο παίζει το ματσάρισμα lnb και πιάτου, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό.

Είμαι ανοιχτός σε κάθε αντίθετη άποψη! :ears:

Το υπογραφω. Καποτε οι σοβαροι κατασκευασται LNB στο καθε κομματι τους βαζαν και χαρτακι που εδειχνε την ακριβης συναρτηση συχνοτητας θορυβου. Και επειδη ολα αυτα εξαρτουνται και απ την θερμοκρασια επρεπε να αναφερθει κι αυτη. Συνηθως οι μετρησεις γινοτουσαν υπο 20°C. Αλλα ποιος θα εδεινε σημερα 100 + για ενα single LNB ? Οποτε δοκιμαζεις μερικα και βρησκεις στην πραξη ποια ταιριαζουν πιο πολυ με την κεραια σου ωστε χανοντας οσο λιγοτερο δυνατον σημα.

Εγώ πάλι νομίζω, ότι η στάθμη θορύβου (νομίζω τα 0.? db αναφέρονται σε λόγο σήματος προς θόρυβο, έτσι; ) δεν έχει καμία σημασία, αν δεν ξέρουμε και την απολαβή του κάθε LNB. Δηλαδή ένα LNB με απολαβή 60 db και 0.3 db θόρυβο, θα παίξει καλύτερα από LNB με απολαβή 30 και 0.1 θόρυβο. Απλά, η χαμηλή απολαβή ίσως να μην δώσει καθόλου σήμα αν έχουμε καλώδιο π.χ. 30 μέτρα...

Πάντως, το MTI High Line δεν γράφει στο κουτί 0db :blush:
Τώρα αν το γράφει πάνω... Που να τρέχω στην ταράτσα :blush:

Πάντως, κανονικα για εμένα θα έπρεπε τα LNB να γράφουν και την απολαβή.
Υψηλά απολαβή και χαμηλός θόρυβος, σπάνια πάνε μαζί...

Κι αυτο πολυ σωστο. Ειναι και αλλοι παραγοντες που παιζουν ρολο οπως η θερμοκρασια περιβαλλοντος, το XPD (cross polar discrimination), phase noise, f/D του feedhorn αλλα πλεον τοσο φθινα που γινανε ποιος κατασκευαστης τα προσθετει για το καθε κομματι και πανω απ ολα τα εγγυει ? Αυτα μονο στον επαγγελματικο τομεα και σε πολυ υψηλο κοστος..