Λήψη από 3 και πάνω δορυφόρους σε 4 δέκτες

yiannis1980

New member
24 May 2015
14
Γεια σας! Είπα να κάνω κι εγώ εγγραφή μιας κι έχω κάποιες απορίες επί του θέματος, παρόλο που διάβασα και κατάλαβα αρκετά για δορυφορικές εγκαταστάσεις.
Επειδή είμαι στη διαδικασία ανέγερσης οικοδομής κι επειδή δε θέλω να κάνω μαϊμουδιές μετά, θέλω να ρωτήσω:
Θέλω να έχω λήψη από 3-4 δορυφόρους άρα βάζω 1 πιάτο με 4 lnb (θα μπορούσα και 4 πιάτα αλλά δε συμφέρει)
Το θέμα είναι ότι θέλω να έχω 4 δεκτες στο σπίτι. Άρα:
Μπορώ να βάλω quad lnb (4 δορυφόροι - 4 output) και μετά κάθε έξοδος μέσα από τοιχο σε κάθε δέκτη χωρίς diseqc ή multiswitch;
Πώς θα βρίσκεται ο κάθε δορυφόρος με 1 μάτι (του quad); Αν έβαζα παράκεντρα 4 lnb θα ήταν πιο εύκολο στη σύλληψη αλλά λίγο πιο μπελαλίδικο στην εγκατάσταση.
Αλλιώς (αφού δε βρίσκω diseqc με 4 output -σε λογική τιμή τουλάχιστον, αν υπάρχει κιόλας- παίρνω τις 4 εξόδους από το quad lnb ή τα 4 ανεξάρτητα lnb σε ένα πιάτο και τα βάζω σε ένα diseqc (4x1). To diseqc όμως βγάζει μία έξοδο. Πως θα πάει σε 4 δέκτες;
Μήπως παίρνω τη μία έξοδο του diseqc, τη βάζω σε ένα multiswitch και από κει παίρνω τις 4 εξόδους;
Κι αν είναι έτσι, είναι δυνατό να μην παρεμβάλλω καθόλου diseqc αλλά κατευθείαν παίρνω τις 4 εξόδους από το quad lnb ή τα 4 ανεξάρτητα lnb, τις βάζω σε ένα multiswitch και κάνω τη δουλειά μου;
Είναι δυνατό δηλαδή να έχω ως 4 δορυφόρους σε 4 δέκτες χωρίς καθόλου diseqc, μόνο με multiswitch;
Αν με παραπέμπατε και σε κάποιο gifακι τοπολογίας θα το εκτιμούσα!

Ευχαριστώ κι ελπίζω να μη σας μπέρδεψα

Μ'ενδιαφέρει περισσότερο να πειραματιστώ και να μάθω παρά να βλέπω τηλεόραση (ίσως κάποια ντοκιμαντέρ κλπ στα αγγλικά)

Θα πάρεις ένα 17x8 multiswitch και 4 quatro (όχι quad) LNB. Σε κάθε σημείο θέασης θα καταλήξεις δύο δορυφορικά καλώδια. Έτσι θα μπορείς να συνδέσεις τέσσερις dual tuner δέκτες, ή σε κάποια σημεία να συνδέσεις δύο δέκτες (πχ ένα Nova/ΟΤΕ κι ένα εμπορίου). Σε κάθε σημείο θα έχεις μία πρίζα tv/sat και μία sat. Ή εναλλακτικά την διπλή tv/sat της Spaun.

Re: Απάντηση: Λήψη από 3 και πάνω δορυφόρους σε 4 δέκτες

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση!
Άπ'ότι είδα από ένα googlaρισμα σε κάτι φωτογραφίες, ένα 17x8 multiswitch είναι ταυτόχρονα και diseqc. Άρα για 4 δορυφόρους θα πάρω 4 quattro lnb (1 είσοδο και 4 εξόδους (4 συχνότητες L/H (H-V)) το καθένα), θα τα βάλω παράκεντρα σε 1 πιάτο και θα έχω 4χ4=16 εξόδους τις οποίες θα τις κοτσάρω στο 17x8 multiswitch. Τώρα, το multiswitch απ'ότι καταλαβαίνω βγάζει 8 εξόδους απ'τις οποίες θα χρειαστώ 4 για 4 σημεία θέασης. Σε κάθε σημείο θέασης που θέλω θα πάνε 2 καλώδια σε μία πρίζα tv/sat και μία sat. Το ένα tv/sat αφορά DVB-T απ'την υπάρχουσα κεραία για το δικά μας κανάλια να υποθέσω(digea); Αφού απ'οτι βλέπω, το switch έχει είσοδο για terrestrial σήμα (μάλλον για DVB-t). Για τη digea πρέπει να είναι ξεχωριστή η έξοδος; Ένας free-to-air decoder δεν μπορεί να χρησημοποιηθεί και για τη digea ώστε απ'τις στα 4 σημεία θέασης να έχω και digea; Αν θέλω να έχω και άλλο ένα πιάτο της nova, μπορώ να συνδέσω τη μία μονή έξοδο απ'το lnb του πιάτου της nova κάπου στο switch; Και αν ναι σε ποια είσοδο του switch;
Ευχαριστώ!

Θα χρησιμοποιήσεις και τις 8 εξόδους του multiswitch, οδηγώντας δύο σε κάθε σημείο θέασης. Έτσι θα μπορείς σε κάθε σημείο θέασης να συνδέσεις έναν δέκτη με διπλό tuner ή δύο δέκτες. Η μία πρίζα θα είναι tv/sat και θα αποπλέκει το επίγειο σήμα για να το συνδέσεις στην τηλεόρασή σου. Μπορούν να είναι και οι δύο πρίζες tv/sat - το multiswitch θα περάσει το επίγειο και στις 8 εξόδους.
Δε χρειάζεται να βάλεις χωριστό πιάτο για Nova ή ΟΤΕ. Και οι δύο υποστηρίζουν diseqc. Απλώς θα πρέπει να έχεις τις 9 και τις 13 μοίρες στο multiswitch σου.

Άρα χρησιμοποιώ τέσσερις τέτοιες
phpThumb.php

για τις 8 εξόδους του switch και είμαι κομπλε (το ράδιο εξαιρείται φυσικά)
όταν λες "τις 9 και τις 13 μοίρες στο multiswitch σου" τι εννοείς και πως γίνεται;
είναι το swich δηλαδή software controlled (μέσω του receiver πχ;)
Οι "13 μοίρες" αφορούν τον Hotbird 13° East που χρησιμοποιεί η NOVA;
Και πάλι ευχαριστώ!
Άρχισα να καταλαβαίνω πως γίνεται αυτό που προσπαθώ να κάνω και τι υλικά χρειάζομαι...

Να 'σαι καλά και φχαριστώ!
είπες ότι δε χρειάζομαι το αρχικό πιάτο της νοβα αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω το νέο πιάτο που θα αγοράσω. Η μία έξοδο απ´το lnb της νοβα κουμπώνει στο multiswitch;

Όχι το multiswitch δουλεύει με quatro LNBs. Θα βάλεις ένα quatro να σημαδεύει τις 13 μοίρες.
4 LNB σε ένα πιάτο μπορείς να έχεις πχ 9/13/16/19 ή 13/16/19/23,5 . Δεν έχεις και πολλές επιλογές με ένα πιάτο. Εξαρτάται και τι θες να βλέπεις.

Ωραία, άρα ανεξάρτητα το lnb της νοβα και απ'την εσωτοιχία σε μία πρίζα sat στο σημείο που θα είναι και ο αποκωδικοποιητής της νοβα!
θενκς!

Λάθος κατάλαβες. Ξαναδιάβασε αυτά που γράφω. Αυτό που λες θα δουλέψει επίσης αλλά δεν είναι το προτιμότερο.

Αν βάλεις το Hotbird στο multiswitch, θα μπορείς να μεταφέρεις το δέκτη της Nova σε οποιαδήποτε από τα 4 σημεία θέασης. Επίσης θα μπορείς να συνδέσεις και τον Pace 865 που έχει διπλό tuner.

πιστεύω ότι τώρα κατάλαβα....(ελπίζω!) ο δορυφόρος που θα έχει τα free to air (hotbird-13 east) είναι αυτός που εξυπηρετεί και τη νοβα, άρα με τον pace 865, με το ένα πιάτο και ένα quattro στο πιάτο, έχω και νοβα (όταν την πληρώσω πάλι) και τα free to air από τον ίδιο αποκωδικοποιητή pace 865 (που έχει δύο εισόδους sat) και από τον ίδιο δορυφόρο...πες μου ότι τώρα το πιασα...

Ο Hotbird δεν έχει πολλά αξιόλογα fta. Τα περισσότερα από αυτά τα λίγα αξιόλογα τα έχει ήδη περασμένη η Nova στη λίστα της. Αλλά ναι, βάζοντας τον Hotbird στο multiswitch εξασφαλίζεις την εύκολη λήψη σε οποιαδήποτε θέση θέασης. Μπορεί αύριο να θες να βάλεις multiview ή να θες να μετακινήσεις το δέκτη της Nova σε άλλο δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για τον Eutelsat 9A που εκπέμπει το πακέτο του ΟΤΕ. Βάζοντάς το κι αυτόν στο multiswitch εξασφαλίζεις εύκολη τοποθέτηση του δέκτη του ΟΤΕ, αν ποτέ γίνεις συνδρομητής του.