Λήψη σε παραλία νησιού

Φίλιππος Φ.

Supreme Member
12 February 2007
3,910
Αθήνα
Οι γονείς μου έχουν ένα εξοχικό στον Ορμο Υστερνίων Τήνου. Η λήψη εκεί είναι δραματική (τουλάχιστον, για να μην πω τιποτε πιο βαρύ...)

Δεν ξέρω καν απο που παίρνουν σήμα και πολύ περισσότερο δεν έχω ιδέα τι κεραία να πάρω για να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου (δηλαδή να δούν επιτέλους τηλεόραση σαν ανθρωποι !).

Εχετε κανένα τρόπο να βρω πληροφορίες για το πρώτο και καμμιά συμβουλή για το δεύτερο ?

Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Φίλιππος

Φίλιππε, Που κοιτάει η παλιά κεραία?

Πιθανές λήψεις (να ναι καλά το Google Earth που με ξεστραβώει και σας βοηθώ) ειναι απο την Σύρο στα 26 χμ και απο Υμηττό (που βολευει αν ειναι εξοχικό δλδ λήψη μόνο καλοκαίρι, αφου το καλοκαρι η διαδοση ευνοειται γιατα 110 χλμ. που απέχει η Τηνος απο τον τρελό.)

κρινοντας απο την μορφολογία και υποθέτοντας οτι δεν υπάρχουν κοινοτικοι αναμεταδότες, δυσκολα πιάνεις απο πομπο της Τηνου.

εχει σημασία να δεις άλλες κεραιες στην περιοχή, τι πιάνουν και απο που. Στον καφενέ του χωριου η εικόνα (λόγω παραπόνων των θαμώνων ) ειναι συνήθως πιό επιμελημένη, κανε και εκει ενα τσεκ.

Αλουμινένιος ιστός, ανοξείδωτες στηρίξεις (επιδαπέδιεςή επιτοίχιες) καλής ποιότητας κεραία και επίτονα με χοντρή πλαστικοποίηση ειναι Must για την μακροζωία καθε παραθαλάσσιας εγκατάστασης. Επίσης, καλό ειναι να γεμίσουμε σιλικόνη το κουτάκι της, για να μην χαλάσει ποτέ το καλώδιο παίρνοντας υγρασία μεσα του. Ο ενισχυτής κατ εξαίρεση καλό ειναι να μπαινει εντός της οικίας σε τέτοιες περιοχές, καθως εμφανίζουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής σε παραθαλλάσιες περιοχές.

Φίλιππε, Που κοιτάει η παλιά κεραία?

Πιθανές λήψεις (να ναι καλά το Google Earth που με ξεστραβώει και σας βοηθώ) ειναι απο την Σύρο στα 26 χμ και απο Υμηττό (που βολευει αν ειναι εξοχικό δλδ λήψη μόνο καλοκαίρι, αφου το καλοκαρι η διαδοση ευνοειται γιατα 110 χλμ. που απέχει η Τηνος απο τον τρελό.)

κρινοντας απο την μορφολογία και υποθέτοντας οτι δεν υπάρχουν κοινοτικοι αναμεταδότες, δυσκολα πιάνεις απο πομπο της Τηνου.

εχει σημασία να δεις άλλες κεραιες στην περιοχή, τι πιάνουν και απο που. Στον καφενέ του χωριου η εικόνα (λόγω παραπόνων των θαμώνων ) ειναι συνήθως πιό επιμελημένη, κανε και εκει ενα τσεκ.

Αλουμινένιος ιστός, ανοξείδωτες στηρίξεις (επιδαπέδιεςή επιτοίχιες) καλής ποιότητας κεραία και επίτονα με χοντρή πλαστικοποίηση ειναι Must για την μακροζωία καθε παραθαλάσσιας εγκατάστασης. Επίσης, καλό ειναι να γεμίσουμε σιλικόνη το κουτάκι της, για να μην χαλάσει ποτέ το καλώδιο παίρνοντας υγρασία μεσα του. Ο ενισχυτής κατ εξαίρεση καλό ειναι να μπαινει εντός της οικίας σε τέτοιες περιοχές, καθως εμφανίζουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής σε παραθαλλάσιες περιοχές.

Γιάννη κατ' αρχάς ευχαριστώ για την τάχιστη απάντησή σου ! Και απο εδώ αρχίζουν τα ωραία ....

1. Δεν υπάρχει παλιά κεραία. Αυτή που υπήρχε έφυγε και στη θέση της μπήκε δορυφορικό πιάτο με το οποίο πιάνουν οι δικοί μου NOVA (πληρώνοντας συνδρομή ασφαλώς !). Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να βάλω την κεραία !

2. Το σπίτι είναι σε "λούμπα" ! Δηλαδή ειναι στο κέντρο του όρμου στο επίπεδο της θάλασσας αλλά απέχει 100 μέτρα απο την παραλία. Λόγω της μορφολογίας τού όρμου, τη λήψη απο τον Υμηττό τη θεωρώ αδύνατη γιατί η κορυφογραμμή του βουνού στα δεξιά του σπιτιού (κατεύθυνση προς Αθήνα) είναι πολυ πολύ ψηλότερα απο το σπίτι και - αν δεν κάνω λάθος - τα κύματα είναι κατευθυντικά, άρα δεν "καβαλάνε" το βουνό σε καμμία περίπτωση. Οσο δε για τη Σύρο, πολύ θα ήθελα νε ξέρω πού ακριβώς είναι ο αναμεταδότης επάνω στο νησί για να δώ αν υπάρχει οπτικη επαφή.

3. Λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσης του σπιτιού δεν είναι δυνατόν να κρίνω απο το που βλέπουν οι κεραίες των άλλων αφού δεν έχω το ίδιο οπτικό πεδίο. Τον αναμεταδότη της Τήνου δεν τον "βλέπω" για τους ίδιους λόγους που ανέφερα σχετικά με τον Υμηττό, με τη διαφορά οτι σ' αυτή την περίπτωση είναι το βουνό στα αριστερά του σπιτιού που με κόβει !

Για τα υπόλοιπα, θα κάνω τις σχετικές προμήθειες. Ποιά κεραία συστήνεις για καλή ποιότητα λήψης ?

Ευχαριστώ και πάλι

Φίλιππος

ΥΓ: Λήψη με αντανάκλαση απο το βουνό μπορεί να γίνει ? Και με τι απώλειες στην ισχύ του σήματος ? (Το βουνό ειναι καραφλό, όπως και όλες οι Κυκλάδες γενικότερα.... το ψηλότερο φυτό είναι ο μαιντανός !!!)

Last edited:
Πάρε μια μεγάλη. Τυπο δεν προτείνω και δεν αναφέρω (ειδες τι εγινε με τελεβεδες, τελεμέ τυριά και δεν συμμαζευεται σε γειτονικό νήμα). Πάρε την μεγάλη με μήκος 1-50 - 1.80 που κυκλοφορεί. Οποια βρεις και όποια δεις να παιζει στο χωριό. Δεν γίνεται όλο το χωριό να εχει νοβα, κάποιος θα βλέπει επίγεια...

κι ενα χαμηλου θορύβου ενισχυτη, εχει κάτι παλαβους με 40 db κερδος, μάρκας, με πολύ χαμηλό θόρυβο στο 1ο απο τα στάδια ενίχυσης, που ειναι ειδικα´για τεθοιες περιπτώσεις.

Ξέχνα την αντανάκλαση απο το βουνό, θα σου βγάζει τοσο ειδωλο που θα νομιζεις οτι εισαι μονιμως μεθυσμένος.