Magnum με νεροπίστολο?

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Και όσο η ερασιτεχνική φωτογραφική κοινότητα "μαλώνει" για MP, high iso, οξύτητες φακών, μεγάλους αισθητήρες κλπ δείτε εδώ έναν φωτογράφο του Magnum και την δική του άποψη...
Δεν σημαίνει και τπτ βέβαια αλλα το βρίσκω πολύ ενδιαφέρων!

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-6468-7844

Και όσο η ερασιτεχνική φωτογραφική κοινότητα "μαλώνει" για MP, high iso, οξύτητες φακών, μεγάλους αισθητήρες κλπ δείτε εδώ έναν φωτογράφο του Magnum και την δική του άποψη...
Δεν σημαίνει και τπτ βέβαια αλλα το βρίσκω πολύ ενδιαφέρων!

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-6468-7844

Νομίζω ότι όλο και κάτι σημαίνει... Ίσως να μην είναι τόσο κρίσιμο τελικά πόση λεπτομέρεια γράφει ο φακός μας, αλλά τι γράφει το μάτι μας...

Μερικές από τις πιο γνωστές φωτογραφίες (μιλάμε πάντα για φωτορεπορτάζ)

έχουν βγει με μηχανές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα σημερινά MP

τέρατα...

Άλλωστε, o Εrnst Haas σχολίασε κάποτε :

[FONT=Helvetica, Arial, sans-serif]"Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."

[/FONT]

Να παρατηρήσω πως οι Olympus 5050, 5060, 8080 που χρησιμοποιεί ο εν λόγω φωτογράφος, μόνο "νεροπίστολα" δεν είναι. Για ψάξτε λιγάκι στο ebay για την 5060, που είναι μηχανή 5 ετών παρακαλώ (παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2003) να δείτε πόσο φεύγει μεταχειρισμένη... εύκολα πιάνει 150-200 ευρώ. Φακός με κάλυψη 27-110mm, ανθεκτικότατο σώμα μαγνησίου, πλήρως χειροκίνητες λειτουργίες... Ή η 5050, μηχανή 6 ετών, φακό μικρότερου εύρους (35-105) αλλά f/1.8 παρακαλώ (δεν υπήρχε ούτε έχει υπάρξει μέχρι σήμερα νομίζω κόμπακτ με τόσο γρήγορο φακό). Και φυσικά και οι δύο έδιναν αρχεία raw και tiff. Τα 5mp μην νομίζετε πως είναι και τόσο λίγα, με τους παραπάνω φακούς η εικόνα ήταν πραγματικά τζάμι.

Το κύριο θέμα με τέτοιες μηχανές ήταν το lag, λόγω πιο αργών ηλεκτρονικών, διαφορετικά δεν φτιάχνονται τέτοια μοντέλα σήμερα. Η Olympus έχει εγκαταλείψει δυστυχώς τον δρόμο αυτόν, τελευταία ήταν η πολύ καλή 8080.

Συμφωνώ με τον Τάσο. Η συγκεκριμένη σειρά της Olympus ήταν εξαιρετική. Πολύ κρίμα που δεν κυκλοφορεί και σήμερα. Τα μόνα αρνητικά που είχε ήταν η κάποια καθυστέρηση στη λήψη και κυρίως το απίστευτα πολύπλοκο interface της μηχανής. Ακόμα και σήμερα έχω πρόσβαση σε μια C7070 και τη χρησιμοποιώ.

Τώρα για τη Like a Leica photography. Όλες οι κόμπακτ μηχανές είναι αθόρυβες, αν σβήσει κανείς τον ήχο λειτουργίας του κλείστρου. Όμως η σκόπευση με την οθόνη ψηλά και τα χέρια ανοιχτά δεν παραπέμπει σε leica photography. Αντίθετα αν η κόμπακτ μηχανή έχει σπαστή οθόνη, τότε μπορείς να βγάλεις ωραίες φωτογραφίες χωρίς να σε καταλαβαίνει ο άλλος. Σαν τον κλέφτη στους φακούς των ρεφλέξ.

Δυστυχώς το πρώτο που κατήργησαν οι εταιρείες στις κόμπακτ ήταν η σπαστή οθόνη. Όμως μπορεί να βρει κανείς ωραίες μηχανές (και αρκετά γρήγορες στη λειτουργία) με σπαστή οθόνη στα μεταχειρισμένα.

οι ευκολιες της 5060 που ακομα εχω δεν βρισκονται πια σε μοντελα αυτης της κατηγοριας.....

Η σπαστη οθονη ηταν οτι πιο βολικο οπως και η υπαρξη δυο ειδων καρτων μνημης.