Με πατούρα ή χωρίς..?

Lemarchand

AVClub Enthusiast
3 September 2007
780
Αθήνα
Με ποιο κριτήριο αποφασίζει κάποιος εάν το μεγάφωνο στην μπάφλα θέλει πατούρα ή όχι? Μιλάμε για full range μεγάφωνο.

Θα με διευκόλυνε να μην χρειαζότανε γιατί αλλιώς δεν ξέρω πού να τρέξω να μου την κάνουνε - φαντάζομαι λίγοι θα ξέρουνε και ακόμη λιγότεροι θα κάτσουνε να ασχοληθούνε..

Τα φώτα σας παρακαλώ..:guitarist:

me πατουρα ειναι πολυ πιο ομορφο αποτελεσμα !
τωρα ηχιτικα δεν νομιζω να παιξει ρολο....

παρε ενα ρουτερ απο το πρακτικερ με 40 ευρω και εισαι πρωτος ασε που θα σου χρειαστει και αλλη φορα .....

Είχα ακούσει ότι με πατούρα είναι καλύτερα. Κι εγώ έτσι είχα κάνει με κάτι diy ηχεία που έφτιαξα με μονάδες B&C. Απλώς όλη την κατασκευη της ξύλινης καμπίνας (μαζί προφανώς και την πατούρα) τα έκανε φίλος μου ξυλουργός.

Αν δεν φτιάξεις πατούρα, μπορείς να βάλεις μια χοντρή τσόχα που να καλύπτει την περιοχή γύρω από το μεγάφωνο.

Αυτός είναι ο βασικό σκοπός της. Γι' αυτό αν δεν έχει πατούρα χρειάζεται το ηχοαπορροφητικό υλικό.

εννοείται με πατουρα, ιδιως οταν προκειται για midrange & tweeter. χωρίς πατούρα οι περιθλάσεις πάνε σύννεφο. και η πατούρα πρέπει να ειναι φτιαγμενη με ακριβεια, ώστε το μεγάφωνο να έρχεται ακριβώς πρόσωπο με την μπάφλα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Επειδή δεν βγάζω άκρη με τους ξυλουργούς και έχω άσχημη προδιάθεση πλέον δεν θα την κάνω μιας και για το συγκεκριμένο μεγάφωνο με διαβεβαίωσε ένας σχεδιαστής ηχείων πως δεν θα είναι σίγουρα ακουστή η διαφορά.Θα μου άρεσε για λόγους αισθητικής αλλά αφού δεν επηρεάζει το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα παύω να ασχολούμαι..-bye-

Ποια μεγάφωνα έχεις;Οι πατούρες φτιάχνονται πολύ εύκολα σε μαγαζιά που ασχολούνται μα διαφημιστικές πινακίδες.Έτσι έφτιαξα εγώ τα δικά μου,τα μεγάλα τα ηχεία μου τα σε αυτόν που μου έκανε την κουζίνα είχε και αυτός παντογράφο για τις πόρτες.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=17074&page=2

Re: Απάντηση: Με πατούρα ή χωρίς..?

Ποια μεγάφωνα έχεις;Οι πατούρες φτιάχνονται πολύ εύκολα σε μαγαζιά που ασχολούνται μα διαφημιστικές πινακίδες.Έτσι έφτιαξα εγώ τα δικά μου,τα μεγάλα τα ηχεία μου τα σε αυτόν που μου έκανε την κουζίνα είχε και αυτός παντογράφο για τις πόρτες.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=17074&page=2

Αυτά εδώ: http://www.creativesound.ca/pdf/CSS-FR125SR-dataS.pdf

Έχω ξενερώσει με τους πάντες.Δεν θέλω να μπλέξω με άλλους μαστόρους, ούτε τηλεφωνικά.Να δω ταπετσέρη πού θα βρω τώρα να μου κάνει τα ηχεία, θα τσακωθώ και με αυτόν..:violent-smiley-030:

παρε ενα ρουτερ απο το πρακτικερ η απο ρωσοποντιους κτλ, και κανε μια τρυπα πολυ μικρη ισα να χωραει μια βιδα στο κεντρο της υποτιθεμενης τρυπας μεγαφωνου στην μπαφλα !

για να περασει μια βιδα την οποια θα σφιξεις με παξιμαδι απο την αλλη μερια και η οποια θα εξεχει πολυ για να στερεωθει το ρουτερ το οποιο θα ρυθμισεις το ανοιγμα που θα χρειαστεις ...

θα χρησιμοποιεισεις το ρουτερ σε ρολο διαβητη !

η μια ακρη στην βιδα που σου λεω και η αλλη η μυτη του κοπτικου.....

αν θες θα βαλω φωτος αυριο να δειξω την ολη φαση....

Last edited:
Και εγώ χωρις πατούρα τα εφτιαξα (αλωστε ετσι ηταν και το σχεδιο της FOSTEX) εβαλα μονο μια λεπτή τσοχα γυρω γυρω (περιμετρικα της τρυπας) και επάνω βίδωσα το 206.
( η φωτο είναι πριν βάλω την τσοχα)
κωστας

Attachments

• horn_spk_1.jpg
    horn_spk_1.jpg
    79.8 KB · Views: 58
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις αλλά δεν ασχολούμαι άλλο.Κουράστηκα.Θα γίνουνε χωρίς πατούρα.Δεν έχω σκοπό να κάνω άλλο DIY project σύντομα οπότε δεν θέλω να διαθέσω χρήματα σε εξοπλισμό.Εάν αποφασίσω μελλοντικά να κάνω κάτι μεγαλύτερο σίγουρα θα κατέβω πιο οργανωμένος πάντως..:a0210:

Για μικρές τρύπες χρειάζεται άλλη πατέντα ή εργαλείο από τον απλό διαβήτη του ρουτερ. Ο παραπάνω τρόπος είναι για τρύπες μεγαλύτερου διαμετρήματος :-) Σχετική συζήτηση εργαλεία και πατέντες εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=22760&page=3

Όσο για την τσόχα, θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις. Εννοείται ότι ντύσατε όλη την μπάφλα ή ότι χρησιμοποιήσατε τσόχα στο χείλος της τρύπας?
Για το χείλος έχω πειραματιστεί και εγώ με διάφορα υλικά. Αρχικά με τα αφρώδη στεφάνια που δίνει η fostex με τα fe126, σταδιακά κατέληξα σε στεφάνια από το λεγόμενο βελανιδόχαρτο που χρησιμοποιείται σαν φλάντζα σε κινητήρες (χαρτοκοπτική). Δεν μπορώ να το τεκμηριώσω αλλά προσωπικά τελικά προτίμησα διπλή φλάντζα. Σε επόμενες ιδιοκατασκευές θα κάνω και άλλα πειράματα.

Φίλτατε Lemarchand, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας έδειχνες κάποιο link για την συζήτηση που είχες με τον κύριο ο οποίος χρησιμοποίησε μαθηματικά/μοντέλο/μέθοδο για να αποφανθεί εάν χρειάζεται ή όχι πατούρα.

Τέλος, καθώς βάζω και εγώ ένα χεράκι στο project, να ξεκαθαρίσω κάτι που ο Lemarchand το έχει πει αλλά δεν ήταν τελείως ξεκάθαρο. Έτσι κι αλλιώς τα ηχεία θα ντυθούν με δερματίνη. Οπότε θα υπάρχει ένα πρώτο υλικό για την όποια απόσβεση/απομόνωση μεταξύ ηχείου και μπάφλας. Υποπτεύομαι ότι θα γίνουν και συναφή πειράματα ;-)

Φίλτατε Lemarchand, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας έδειχνες κάποιο link για την συζήτηση που είχες με τον κύριο ο οποίος χρησιμοποίησε μαθηματικά/μοντέλο/μέθοδο για να αποφανθεί εάν χρειάζεται ή όχι πατούρα.

Flushmounting is critical when the depth of the mounting flange is a quarter wavelength, lest the wavefront diffract around the flange to reflect off the baffle and then meet the original wave 180 degrees out of phase, causing a response notch.
OTOH if that flange is 1/4" thick, for instance, that's a quarter wavelength at 13kHz. Chances are the driver will be beaming that high anyway and there won't be any diffraction around the flange. But if you use a 3/8" dome tweeter with a 1/4" thick flange then by all means flush mount it.
Studies have been done over how much difference flush mounting makes, and the answer is that, while response is different when flush mounted, it's not necessarily better. High end speakers tend to be flush mounted because it looks better and because it's expected.

Επειδή δεν κατάλαβα Χριστό τον παρέπεμψα στο μεγάφωνο που θα χρησιμοποιήσω και η απάντηση του ήτανε:

OTOH the effect of so doing with such a thin frame would be barely measureable, and definitely not audible

Οπότε και είπα να το αφήσω ως έχει..

Είναι και πρωί… θα το ξανα-διαβάσω απόγευμα … ενδιαφέρον μοντέλο. Ευχαριστώ πολύ.