Εδώ και καιρό ήθελα να λύσω το πρόβλημα μιας μικρής τηλεόρασης γραφείου που δεν έχει ούτε δέκτη MPEG4 ούτε λειτουργίες Smart TV, ενώ έχει μόνο μια είσοδο HDMI. Μετά από ένα γρήγορο πείραμα με έναν Edision Ping T2/C (ο οποίος έχει τη χειρότερη εφαρμογή YouTube που έχω δει στη ζωή μου, αφού όχι μόνο είναι πάρα πολύ αργή στο να φορτώνει τα βιντεάκια αλλά δεν δίνει καν τη δυνατότητα να κάνεις login για να δεις το ιστορικό και τις playlist σου) αποφάσισα να βάλω ξανά το χέρι στη τσέπη και πάω σε Android TV με το Mecool KT1, ώστε τουλάχιστον στο κομμάτι του Smart TV να ξέρω με τι έχω να κάνω.

Μιας και πρόκειται για μοναδική στο είδος της συσκευή, αποφάσισα να γράψω τις εντυπώσεις μου.
Πρώτες εντυπώσεις:
Και ερχόμαστε στο ενδιαφέρον κομμάτι του box: το tuner. Γενικά μου έδωσε την εντύπωη μιας εφαρμογής γραμμένης στα πόδι, κάτι σαν αυτά τα no-name TV tuners που αγοράζαμε κάποτε για το PC μας και συνήθως έρχονταν με μια τρέχα-γύρευε εφαρμογή tuner. Το καλό είναι ότι λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό. Πιο αναλυτικά:
Fix για channel numbering/αρίθμηση καναλιών:
Απαιτείται: 1 USB stick, υπολογιστής με Windows, MacOS (με επεξεργαστή Intel ή Apple Silicon) ή Desktop Linux
Συμπέρασμα:
Αν και η Mecool έδειξε... γεναιότητα βγάζοντας ένα προϊόν που δεν τόλμησε να βγάλει κανένας άλλος, η αίσθηση που δίνει η συσκευή είναι ότι, στον τομέα που κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει, δηλαδή στο tuner, η Mecool αποφάσισε να καταβάλει την ελάχιστη προσπάθεια και ακόμα λιγότερο. Δεν μπορεί πχ να πουλάς συσκευή με EU plug (όπως λένε στο site τους) και να μην έχεις όλες τις χώρες της ΕΕ ως υποστηριζόμενες. Ή να έχεις channel manager αλλά να μην μπορεί να αλλάξει την αριθμηση των καναλιών. Ή να μην έχεις φροντίσει το channel up/down στο τηλεχειριστήριο να αντιστοιχεί στην εντολή που πρέπει ώστε να αλλάζει όντως τα κανάλια στο tuner. Προτείνεται μόνο για όσους έχουν τηλεόραση χωρίς δέκτη MPEG4 και θέλουν οπωσδήποτε να γλιτώσουν μια θύρα HDMI στην τηλεόραση τους. Οι υπόλοιποι μάλλον θα είστε καλύτερα με ξεχωριστό αποκωδικοποιητή και Smart TV box.

Μιας και πρόκειται για μοναδική στο είδος της συσκευή, αποφάσισα να γράψω τις εντυπώσεις μου.
Πρώτες εντυπώσεις:
- Στο θέμα του SmartTV πρόκειται για κανονικό Android TV (δηλαδή όχι το Android για κινητά που έχουν ορισμένα άλλα TV boxes) οπότε τίποτα το περίεργο εδώ. Το μόνο διαφορετικό σημείο είναι ότι έχει μερικές τσέχικες και σλοβακικές εφαρμογές iptv ως προτεινόμενες προς εγκατάσταση που μπορείς όμως να επιλέξεις να μην εγκατασταθούν. Κατά τα άλλα η διαδικασία είναι γνωστή: Το gmail σας και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Google.
- Ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής αλλά όχι και από τις καλύτερες (έχει πλαστικό κουτί που κάνει ένα μικρό θόρυβο λόγω διαστολών όταν ανοίγει, ενίοτε)
- Έχει καλώδιο HDMI στο κουτί! Μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη...
- Υποστηρίζει έξοδο YCbCr 4:4:4 και RGB (στα advanced settings -> display -> screen resolution) πέραν την υποχρεωτικής YCbCr 4:2:2, πράγμα που αυξάνει την ευκρίνεια του κειμένου (πχ στο Kodi), αλλά όσον αφορά το RGB δεν υποστηρίζει RGB 0-255 (μόνο RGB 16-235). Αυτό πρακτικά αποκλείει τη δυνατότητα χρήσης με PC monitor (που γενικά λειτουργούν μόνο με RGB 0-255). Κρίμα να υπάρχει τέτοια παράλειψη γιατί ένα τέτοιο κουτί θα ήταν ιδανικό και για κάποιο PC monitor (σημ: αν το βάλεις σε PC monitor η εικόνα θα φαίνεται ξεπλυμένη και με "γκριζο" μαύρο λόγω του RGB 16-235). Στις τηλεοράσεις (που όλες τους υποστηρίζουν και τους δυο τύπους RGB) δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
- Δεν υποστηρίζει καθόλου Hbb, παρόλο που γράφει "Ηybridtv" με μεγάλα γράμματα στο κουτί
Και ερχόμαστε στο ενδιαφέρον κομμάτι του box: το tuner. Γενικά μου έδωσε την εντύπωη μιας εφαρμογής γραμμένης στα πόδι, κάτι σαν αυτά τα no-name TV tuners που αγοράζαμε κάποτε για το PC μας και συνήθως έρχονταν με μια τρέχα-γύρευε εφαρμογή tuner. Το καλό είναι ότι λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό. Πιο αναλυτικά:
- Το tuning και η αρχική ρύθμιση έγινε χωρίς προβλήματα. Υπάρχει δυνατότητα για manual tuning σε περίπτωση που του ξεφύγει κάποιο mux λόγω πχ αδύναμου σήματος
- Στο τομέα του σήματος, ο δέκτης είναι μέτριος, δηλαδή δεν είναι τόσο αδύναμος όσο ένας F&U του 2012 αλλά μην περιμένετε και κάνα δέκτη επιπέδου Edision.
- Η εφαρμογή tuner δεν υποστηρίζει επίσημα Ελλάδα, και αν βάλεις περιοχή Ελλάδα στο Android TV η εφαρμογή tuner κάνει default στην Ιταλία, χωρίς να μπορείς να αλλάξεις την προτιμώμενη γλώσσα ήχου, υποτίτλων και EPG από τα ιταλικά. Κάτι τέτοια μου δίνουν την εντύπωση μιας εφαρμογής γραμμένης στο πόδι (συν άλλο ένα θέμα που αναφέρω στο τέλος). Ευτυχώς δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στον ήχο (αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε κανάλια με δεύτερο κανάλι ήχου), ούτε στους υποτίτλους (που αν θες τους ενεργοποιείς χειροκίνητα με το μπλε κουμπί του τηλεχειριστηρίου), αλλά δυστυχώς δημιουργεί πρόβλημα στο EPG αφού κάνει default στην αγγλική έκδοση του EPG (για τα κανάλια της Digea που έχουν και αγγλική έκδοση EPG).
- Η εφαρμογή tuner υπάρχει ως πρόσθετο στην εφαρμογή Live channels / Κανάλια ζωντανά του Android. Αυτό είναι γενικά κάτι καλό αφού γίνεται χρήση της ικανοποιητικής υποδομής βίντεο και του ικανοποιητικού EPG της εφαρμογής Live channels του Android, έχει όμως ως παρενέργεια η εφαρμογή tuner να "συνυπάρχει" με τα τρέιλερ του Google Play Movies, οπότε πρέπει να τα απενεργοποιήσεις ως πηγή για να μην αλλάζεις κάθε λίγο κατά λάθος σε αυτά (και αρχίσει να σου δίνει τρέιλερ από το Top Gun και το Jurassic Park Dominion εκεί που βλέπεις κανονικά τηλεόραση). Αυτό γίνεται ακολούθως: Πας στην εφαρμογή Live Channels -> πλήκτρο ΟΚ στο τηλεκοντρολ -> Επιλογές TV - > Ρυθμίσεις -> Προσαρμογή λίστας καναλιών -> Και απενεργοποιείς το "Ταινίες Play" στον πάτο της λίστας
- Μια άλλη παρενέργεια του Live channels είναι ότι τα πλήκτρα channel up/down δεν αλλάζουν κανάλια αλλά είναι για να αλλάζεις μεταξύ των διαφορετικών πηγών (εξού και η μεγάλη πιθανότητα για κατα λάθος αλλαγή από το επίγεια κανάλια στα τρέιλερ του Google Play Movies που ανέφερα πιο πάνω, και γιατί μάλλον θα θες να απενεργοποιήσεις τα τελευταία ως πηγή). Η αλλαγή μεταξύ των επίγειων καναλιών γίνεται με τα πλήκτρα πάνω-κάτω γύρω από το ΟΚ.
- Η αλλαγή έντασης ήχου γίνεται από τα πλήκτρα volume up/down, που βρίσκεται αριστερά από τα πλήκτρα channel up/down (τα οποία όμως όπως είπαμε πριν αλλάζουν πηγές αλλά όχι κανάλια), οπότε σε σύγκριση με τους κανονικούς αποκωδικοποιητές θα έλεγα ότι είναι λίγο δύσχρηστη και παράξενη η εναλλαγή μεταξύ των επίγειων καναλιών. Δηλαδή ξεχωριστά πλήκτρα volume up/down για τον ήχο αλλά η αλλαγή καναλιών γίνεται με τα πλήκτρα γύρω από το ΟΚ όπως στους παλαιούς αποκωδικοποιητές
- Βέβαια όσοι χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες m3u playlist streaming που έχει προσθέσει η Mecool στην εφαρμογή Live channels, ίσως να τους φανεί χρήσιμη η δυνατότητα να αλλάζουν εύκολα πηγή μεταξύ του επίγειου tuner και των m3u playlist τους με τα πλήκτρα channel up/down (σημ: Για να φορτώσεις m3u/m3u8 πας στην εφαρμογή Live Channels -> πλήκτρο ΟΚ στο τηλεκοντρολ -> Επιλογές TV - > Ρυθμίσεις -> Πηγές καναλιών -> Streaming TV και από εκεί μπορείς να κάνεις import τα m3u/m3u8 αρχεία σου).
- Το de-interlace γίνεται κανονικά (οκ αναμενόμενο, αλλά έχουν δει τα ματάκια μου από άλλους κατασκευαστές...)
- Υποστηρίζονται δυνατότητες timeshift και εγγραφής (απαιτείται εξωτερικό USB stick όμως). Το timeshift είναι by default 5 λεπτά maximum αλλά αλλάξει. Η εγγραφή γίνεται σε format .ts και τα "κομματιάζει" σε μικρά αρχεία των 100MB, δεν ξέρω αν αυτό είναι θέμα του δέκτη ή της εφαρμογής live channels του Android TV.
- Και ερχόμαστε στο παρολίγον dealbreaker της συσκευής. Δεν υπάρχει επίσημα δυνατότητα για να αλλάξεις την αρίθμιση των καναλιών! Η εφαρμογή έχει γραφτεί με την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες έχουν LCN και άρα δεν χρειάζεται αλλαγή της αρίθμησης στα κανάλια. Ακόμα και αν βάλεις το LCN στο off, η εφαρμογή tuner ακολουθεί πάλι τον κανόνα που λέει ότι τα κανάλια χωρίς LCN μπαίνουν στις θέσεις 850 και παρακάτω ανάλογα με τη σειρά που τα βρήκε. Το αστείο είναι ότι η εφαρμογή tuner της Mecool προσθέτει έναν channel manager στα μενού επιλογών του live channels, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την αρίθμηση των καναλιών παρόλο που έχει δυνατότητες χειροκίνητης τακτοποίησης καναλιών! Κάτι για εφαρμογές γραμμένες στο πόδι λέγαμε πιο πάνω... Ευτυχώς υπάρχει fix.
Fix για channel numbering/αρίθμηση καναλιών:
Απαιτείται: 1 USB stick, υπολογιστής με Windows, MacOS (με επεξεργαστή Intel ή Apple Silicon) ή Desktop Linux
- Κάνουμε ένα γρήγορο ζάπινγκ σε όλα τα κανάλια για να "μαζέψουμε" EPG data από όλα τα κανάλια
- Παίρνουμε backup της βάση δεδομένων των καναλιών στο USB stick: πάμε στην εφαρμογή Live Channels -> πλήκτρο ΟΚ στο τηλεκοντρολ -> DVB channel search -> Settings -> Backup User Data
- Βγάζουμε του USB stick και το βάζουμε στον υπολογιστή (σημ: η ασφαλής κατάργηση USB στο Android TV γίνεται πηγαίνοντας στην αρχική οθόνη -> Ρυθμίσεις -> Προτιμήσεις συσκευής -> Αποθηκευτικός χώρος -> Επιλογή του USB stick μας -> Εξαγωγή)
- Κατεβάζουμε το πρόγραμμα SQLite Browser από εδώ: https://sqlitebrowser.org/dl/ (η έκδοση για τα Windows υπάρχει και σε εκδοχή no-installer)
- Στο SQLite Browser, πάμε στο Open Database και βρίσκουμε τη βάση δεδομένων των καναλιών (βρίσκεται στο φάκελο <USB_stick>:\DigitalTV\backup)
- Πηγαίνουμε στην καρτέλα Browse Data και στο drop-down μενού με όνομα table διαλέγουμε τον πίνακα t6_service
- Από εκεί μπορούμε να επεξεργαστούμε τα πεδία allocated_lcn και org_lcn σε αυτά που θέλουμε (αυτά τα πεδία είναι ο αριθμός καναλιών, πρέπει και τα δυο να έχουν τον ίδιο αριθμό). Αυτό που κάνω εγώ είναι να έχω ανοιχτό δίπλα το Mecool KT1, να βρίσκω το κανάλι που θέλω (πχ ANT1 HD) στο EPG, να βλέπω τον τυχαίο αριθμό καναλιού που του έχει δοθεί (πχ 873) και μετά στο SQLite Browser να το αλλάζω σε αυτό που θέλω εγώ (πχ 5). Επίσης συμφέρει να έχεις κάνει ταξινόμηση κατά allocated_lcn ή org_lcn για να τα βρίσκεις έυκολα. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα κανάλια.
- Κάνουμε write changes για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές μας στη βάση δεδομένων των καναλιών, και μετά κλείνουμε την εφαρμογή SQLite Browser (για να μπορούμε μετά να κάνουμε ασφαλή κατάργηση του USB stick χωρίς προβλήματα)
- Κάνουμε ασφαλή κατάργηση/εξαγωγή του USB stick από τον υπολογιστή και το βάζουμε πίσω στο Mecool KT1. Μετά πάμε στην εφαρμογή Live Channels -> πλήκτρο ΟΚ στο τηλεκοντρολ -> DVB channel search -> Settings -> Restore User Data. Όλα τα κανάλια θα έχουν τους αριθμούς που τους δώσαμε:
Συμπέρασμα:
Αν και η Mecool έδειξε... γεναιότητα βγάζοντας ένα προϊόν που δεν τόλμησε να βγάλει κανένας άλλος, η αίσθηση που δίνει η συσκευή είναι ότι, στον τομέα που κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει, δηλαδή στο tuner, η Mecool αποφάσισε να καταβάλει την ελάχιστη προσπάθεια και ακόμα λιγότερο. Δεν μπορεί πχ να πουλάς συσκευή με EU plug (όπως λένε στο site τους) και να μην έχεις όλες τις χώρες της ΕΕ ως υποστηριζόμενες. Ή να έχεις channel manager αλλά να μην μπορεί να αλλάξει την αριθμηση των καναλιών. Ή να μην έχεις φροντίσει το channel up/down στο τηλεχειριστήριο να αντιστοιχεί στην εντολή που πρέπει ώστε να αλλάζει όντως τα κανάλια στο tuner. Προτείνεται μόνο για όσους έχουν τηλεόραση χωρίς δέκτη MPEG4 και θέλουν οπωσδήποτε να γλιτώσουν μια θύρα HDMI στην τηλεόραση τους. Οι υπόλοιποι μάλλον θα είστε καλύτερα με ξεχωριστό αποκωδικοποιητή και Smart TV box.
Attachments
Last edited: