Μεγάλο πρόβλημα με λήψη λόγω απαρχαιωμένης κεραίας: Κόστος επισκευής;

Stelios85

New member
9 March 2010
30
Στο σπίτι της μητέρας μου η λήψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο άθλια:

• Στην αναλογική λήψη τα μεγάλα κανάλια (mega, antenna, skai, κτλ) πιάνουν με λίγα χιονάκια ενώ τα τοπικά (Θεσσαλονίκη) τα περισσότερα μετα βίας φαίνονται.
  • Στην ψηφιακή λήψη η κατάσταση είναι καλύτερη. Δηλαδή ο δέκτης βελτιώνει την εικόνα όμως συχνά λόγω της κακής λήψης κανει πιξελαρίσματα και η εικόνα δεν είναι καν παρακολουθήσιμη. Ειδικά όταν χαλάει ο καιρός που η λήψη χειροτερεύει το φαινόμενο είναι πιο συχνό.

Προφανώς η μόνη λύση είναι η επισκευή ή η αντικατάσταση της κεραίας η οποία είναι 25ετίας. Προσωπικά δεν γνωρίζω καθόλου το αντικείμενο οπότε μόνος μου δεν μπορώ να κάνω κάτι.
Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν προσσεγγιστικά το κόστος για ενδεχόμενο εξοπλισμό που θα χρειαστώ και για τον τεχνίτη. Συνήθως πόσο κοστίζει μια τέτοια επισκευή?

Εξαρταται από τον επαγγελματισμό του τεχνικού που θα καλέσεις. Αν έχεις πρόσβαση στην ταράτσα ή το μπαλκόνι "βλέπει" σχετικά καλά τους αναμεταδότες και αν πιάνουν τα χέρια σου ίσως μπορείς να κάνεις και μόνος σου τη δουλειά. Ή με την βοήθεια κάποιου φίλου σου. Πάντως αν μπορείς δανείσου από κάποιο γνωστό κάποια εσωτερική κεραία σχετικά καλή ποιότητας ει δυνατόν. Ίσως λύσεις το πρόβλημα σου πολύ εύκολα. Εμένα σε όχι τόσο καλή λήψη μια σχετικά καλή εσωτερική κεραία μου πιάνει μια χαρά όλα τα κανάλια.

Last edited by a moderator:
τα αναλογικά τα ξεχνας σε δυο βδομαδες κλείνουν, τωρα για τα ψηφιακά αν εισαι σιγουρος οτι φταιει η κεραία κ οχι κατι αλλο φτιαξτην.
Σε ποια περιοχη είσαι ? μηπως εχεις κανα εμπόδιο μπροστά σου (ψηλοτερη πολυκατοικία κλπ)?
Το πρωτο που μπορεις να κανεις ειναι να ξεβιδωσεις τον ιστο κ να παιξεις λιγο με τον προνανατολισμο της κεραιας !
Δες που κοιταν οι αλλες κεραιες της γειτονιάς μπας κ την γυρισε κανας αέρας

Τα χιονάκια δεν δείχνουν κακή ρύθμιση της κεραίας προς λάθος διεύθυνση ή την ύπαρξη τυχόν εμποδίων. Δείχνουν ασθενές σήμα και στη περίπτωση του φίλου μας επειδή δεν βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το κέντρο εκπομπής, οφείλεται σε απώλειες είτε από την κεραία είτε από το καλώδιο είτε από τις συνδέσεις του καλωδίου.

Εξαρταται από τον επαγγελματισμό του τεχνικού που θα καλέσεις. Αν έχεις πρόσβαση στην ταράτσα ή το μπαλκόνι "βλέπει" σχετικά καλά τους αναμεταδότες και αν πιάνουν τα χέρια σου ίσως μπορείς να κάνεις και μόνος σου τη δουλειά. Ή με την βοήθεια κάποιου φίλου σου. Πάντως αν μπορείς δανείσου από κάποιο γνωστό κάποια εσωτερική κεραία σχετικά καλή ποιότητας ει δυνατόν. Ίσως λύσεις το πρόβλημα σου πολύ εύκολα. Εμένα σε όχι τόσο καλή λήψη μια σχετικά καλή εσωτερική κεραία μου πιάνει μια χαρά όλα τα κανάλια.

Μόνος μου δεν νομίζω πως θα τα καταφέρω, δεν γνωρίζω καθόλου το αντικείμενο. Έχω και μια εσωτερική αλλά με αυτήν τα πράματα είναι χειρότερα. Άσε που πρέπει να την κουνάω συνέχεια και δεν είναι πρακτικό.

τα αναλογικά τα ξεχνας σε δυο βδομαδες κλείνουν, τωρα για τα ψηφιακά αν εισαι σιγουρος οτι φταιει η κεραία κ οχι κατι αλλο φτιαξτην.
Σε ποια περιοχη είσαι ? μηπως εχεις κανα εμπόδιο μπροστά σου (ψηλοτερη πολυκατοικία κλπ)?
Το πρωτο που μπορεις να κανεις ειναι να ξεβιδωσεις τον ιστο κ να παιξεις λιγο με τον προνανατολισμο της κεραιας !
Δες που κοιταν οι αλλες κεραιες της γειτονιάς μπας κ την γυρισε κανας αέρας

Τα αναλογικά τα ξεχνάω αλλά τα αναφέρω για να δείξω πως αφού δεν έχουν καλή λήψη είναι ο πιθανότερος λόγος που έχω τα πιξελαρίσματα και την κακή λήψη στα ψηφιακά. Δηλαδή χρειάζονται επισκευή της κεραίας. Είμαι στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει εμπόδιο μπροστά.

Τα χιονάκια δεν δείχνουν κακή ρύθμιση της κεραίας προς λάθος διεύθυνση ή την ύπαρξη τυχόν εμποδίων. Δείχνουν ασθενές σήμα και στη περίπτωση του φίλου μας επειδή δεν βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το κέντρο εκπομπής, οφείλεται σε απώλειες είτε από την κεραία είτε από το καλώδιο είτε από τις συνδέσεις του καλωδίου.

Οπότε χρειάζονται τενχικό απ ότι καταλαβαίνω ε?

περιοχη δεν μας λεει ο φιλος για να ξερουμε!

Είναι την Τούμπα Θεσ/νίκης.

Είχα ρωτήσει αρχικά και για μια εκτίμηση του κόστους για υλικά-εργατικά. Πόσο στοιχίζουν συνήθως αυτές οι επισκευές?

Ναι πιθανώς να είναι, όμως επειδή εγώ δεν είμαι σχετικός με το αντικείμενο σκέφτομαι να απευθυνθώ σε τεχνικό.

Γι αυτό και ρώτησα μια προσσεγγιστική κοστολόγηση τέτοιου είδους επισκευών.

Last edited by a moderator:
Για μία κεραία UHF, έναν ιστό 3 μέτρα, καλώδιο 25-30 μέτρα και εργασία, ένα κόστος 100 (πολύ καλή τιμή) ως 150 (αρχίζει να τσιμπάει...) είναι νομίζω λογικό.
Αν έχεις άμεση οπτική επαφή με Χορτιάτη και η εγκατάσταση είναι Κεραία-Καλώδιο-Δέκτης, τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ εύκολα.