Μεγεθυντικές λούπες για φιλμ.

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Εντάξει, το τραβήξαμε το φιλμάκι, το εμφανίσαμε και το έχουμε στα χέρια μας.
Πως θα κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος χωρίς να τυπώσουμε (ή να προβάλουμε στον προτζέκτορα αν είναι slides);
Συνήθως σηκώνουμε το φιλμ στο φως και βλέπουμε μια γενική εικόνα αλλά λεπτομέρειες με αυτόν τον τρόπο δε μπορούμε να διακρίνουμε.
Εδώ έρχεται η μεγεθυντική λούπα να μας βοηθήσει. Ανάλογα με το συντελεστή μεγέθυνσης, μεγαλώνει την εικόνα τόσο ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως τι τραβήξαμε.
Οι λούπες για αυτή τη δουλειά είναι από 3Χ έως και 10Χ. Μια 5 με 6Χ είναι ιδανική για μικρά φιλμ αλλά για 6χ6 ή 6Χ7 οι διαθέσιμες λούπες είναι συνήθως 3-4Χ. Είναι σημαντικό να έχουμε όλο το καρέ στο οπτικό μας πεδίο αλλά αν θέλουμε περισσότερη λεπτομέρεια μια λούπα 8Χ είναι ικανοποιητική, θα βλέπουμε όμως μέρος της εικόνας. Υπάρχουν και 10Χ αλλά μου φάνηκαν δύσχρηστες και δεν τις συνιστώ.

Εγώ έχω μια της schneider 3X και χωράει 6Χ7 κάδρο. Οι λούπες της schneider έχουν πολύ καλό όνομα και όχι τυχαία, αλλά είναι ακριβές, ο αντιπρόσωπος τις έχει 220 ευρώ περίπου. Στο ebay όμως μπορείτε να τις βρείτε λιγότερο από τα μισά, δεν ενδιαφέρεται πολύς κόσμος και δεν χτυπιούνται όπως οι φακοί. Τη δική μου την πήρα 75Ε με τα μεταφορικά και είναι πραγματικά εκπληκτικής ποιότητας, βλέπεις το σλαιτ με τόσο ζωντανά χρώματα που σε αφήνει άφωνο, δε χορταίνεις να κοιτάς.
Είναι αυτή εδώ.

attachment.php
attachment.php

Με μια λούπα μπορείς να εκτιμήσεις πλήρως τη φωτογραφία σου. Αν εστίασες σωστά, αν κουνήθηκε έστω ελάχιστα κατά τη λήψη, αν υποφώτισες μισό στοπ. Ακόμα και η ποιότητα του φακού είναι εύκολα ορατή, οξύτητα, κοντραστ, όλα. Κάπως έτσι θα τα δείτε.

attachment.php
attachment.php

Για να χρησιμοποιήσουμε τη λούπα όμως θέλουμε και μια φωτεινή πηγή με σταθερό και ομοιόμορφο φως. Αυτή είναι η φωτοτράπεζα (light box) κάτι σαν αυτή εδώ που βλέπεται στη φωτογραφία.

attachment.php

Τα σημαντικά χαρακτηριστικά μιας φωτοτράπεζας είναι η ένταση της φωτεινής πηγής, η χρωματική θερμοκρασία των λαμπτήρων (συνήθως 5000-5500Κ), η ομοιόμορφη διάχυση του φωτος στην πλεξιγκλας επιφάνεια που ακουμπάμε το φιλμ και το μέγεθος. Τη δική μου που είδατε πιο πάνω την πήρα από κατάστημα του κέντρου στην Αθήνα με 50Ε. Η ωφέλιμη επιφάνεια είναι 10Χ15 περίπου και σα μέγεθος είναι πολύ βολική. Δουλεύει με 6 μπαταρίες ή με μετασχηματιστή 9V. Πολύ καλές είναι αυτές της kaiser αλλά φτάνουν τα 200+ ευρώ.

Από λούπες εκτός της schneider πολύ καλές λένε ότι είναι και οι Rodenstock. Η pentax έχει μια 5.5Χ, η zeiss βγάζει την triotar 5X ενώ η mamiya έχει μια 3,5Χ που είναι για μεσαίο φορμά και μια 5Χ για 35mm. Ψάχνοντας στο ιντερνετ αυτές ξεχώρισα αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα.
Υπάρχουν και οι ρώσικες horizon ( http://www.berezin.com/3D/loupes.htm ) σε πολύ καλή τιμή. Δοκίμασα την 4Χ, η ποιότητα της είναι πραγματικά καταπληκτική και μάλιστα έχει λιγότερη παραμόρφωση από την 6Χ της schneider αλλά υστερεί λίγο στο χρώμια.
Τέλος το ρόλο της λούπας μπορεί να παίξει και ένας ανεστραμμένος 50αρης φακός, εγώ πάντως προτείνω την αγορά μιας λούπας. Αν τραβάτε φιλμ είναι απαραίτητο συμπληρωμα του όλου εξοπλισμού. Στην επόμενη συνάντηση που θα κάνουμε θα φέρω τη λούπα με μερικά slides να δείτε και μόνοι σας (δυστυχώς το Σάββατο που λέτε μάλλον δε θα μπορώ).

Attachments

• loupe_2.jpg
    loupe_2.jpg
    18.9 KB · Views: 44
  • loupe_3.jpg
    loupe_3.jpg
    19.7 KB · Views: 45
  • loupe_4.jpg
    loupe_4.jpg
    27.1 KB · Views: 44
  • loupe_5.jpg
    loupe_5.jpg