Μερικές απορίες για αγορά home cinema

batatoudis

New member
25 January 2009
19
Καλησπέρα στο forum.
Ένας φίλος θέλει να στήσει σε βάθος χρόνου ένα σύστημα 7.1 και σε πρώτη φάση Θα αγοράσει ενισχυτή και 2 σχετικά καλά εμπρός ηχεία. Δυστυχώς και εγώ δεν έχω γνώσεις επί του θέματος, οπότε μετά από αρκετό διάβασμα θα ήθελα και τη βοήθειά σας.

Δεν πάμε σε λύση πακέτο 7.1 λόγω παραπόνων από φίλους με έτοιμα συστήματα ηχείων της τάξης των 600ευρώ (και ξεχωριστό εννοείται ενισχυτή) σε σχέση με την μουσική απόδοση τους (και μιλάμε για άτομα δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις). Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι η αγορά δυο εμπρός ικανοποιητικών σε μουσική ηχείων (π.χ. B&W 686 ή Tannoy Fusion 2 ή αν πάμε σε κάτι ακριβότερο B&W 685) στην χειρότερη περίπτωση θα καλύπτει μουσικά.
Ο ενισχυτής που σκεφτόμαστε είναι ο Pioneer VSX 920K ο οποίος εκτός των άλλων φαίνεται να έχει και Ethernet (internet radio).

Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

1) Βρήκα τον ενισχυτή στο επίσημο site pioneer με το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε Ευρώπη και Αμερική (πολύ διαφορετικό πίσω μέρος στις φώτο – λείπει στο αμερικάνικο και η ethernet όπως φαίνεται εδώ). Είναι διαφορετική υλοποίηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ ή παίζει κάτι άλλο??

2) Στο ένα από τα δυο παραπάνω site αναφέρει για τον ενισχυτή 7 x 140W (6Ω). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί καλά με ηχεία τα οποία θα είναι 8Ω ή απλώς θα δίνει αρκετά λιγότερα Watt?? Στο άλλο site (στο αμερικάνικο) τον αναφέρει ως 7 x 110W (8Ω). Τα ηχεία που αναφέρω παραπάνω πιστεύετε ότι ταιριάζουν ως μπροστά ηχεία σε αυτές τις τιμές?

3) Το Internet radio των ενισχυτών είναι συμβατό μόνο με συγκεκριμένους σταθμούς στο διαδίκτυο ή μπορεί να πιάνει οποιονδήποτε σταθμό εκπέμπει διαδικτυακά?

4) Είναι δυνατό με εύκολο τρόπο (με το πάτημα ενός κουμπιού) ο ήχος από σύστημα 7.1 να γίνεται στερεοφωνικός και να χρησιμοποιεί μόνο τα εμπρός 2 ηχεία? Το θέλω γιατί αν με το 7.1 η μουσική δεν ακούγεται καλά να γυρίζει εύκολα στα δυο εμπρός ηχεία. Δεν αναφέρομαι στην επιλογή της δεύτερης ζώνης καθώς εκεί τα ηχεία που συνδέονται δεν μπορούν ταυτόχρονα να αποτελούν και τα εμπρός ηχεία ενός 7.1 συστήματος (αν το έχω καταλάβει σωστά).

5) Είναι απαραίτητη η ύπαρξη δυο εξόδων HDMI για τη σύνδεση TV και projector ή μπορεί να γίνει εξίσου καλά η δουλειά με ένα σχετικό αντάπτορα?

Συγγνώμη για το μακροσκελές post και ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια!!!

Καλησπέρα στο forum.
Ένας φίλος θέλει να στήσει σε βάθος χρόνου ένα σύστημα 7.1 και σε πρώτη φάση Θα αγοράσει ενισχυτή και 2 σχετικά καλά εμπρός ηχεία. Δυστυχώς και εγώ δεν έχω γνώσεις επί του θέματος, οπότε μετά από αρκετό διάβασμα θα ήθελα και τη βοήθειά σας.

Δεν πάμε σε λύση πακέτο 7.1 λόγω παραπόνων από φίλους με έτοιμα συστήματα ηχείων της τάξης των 600ευρώ (και ξεχωριστό εννοείται ενισχυτή) σε σχέση με την μουσική απόδοση τους (και μιλάμε για άτομα δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις). Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι η αγορά δυο εμπρός ικανοποιητικών σε μουσική ηχείων (π.χ. B&W 686 ή Tannoy Fusion 2 ή αν πάμε σε κάτι ακριβότερο B&W 685) στην χειρότερη περίπτωση θα καλύπτει μουσικά.
Ο ενισχυτής που σκεφτόμαστε είναι ο Pioneer VSX 920K ο οποίος εκτός των άλλων φαίνεται να έχει και Ethernet (internet radio).

Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

1) Βρήκα τον ενισχυτή στο επίσημο site pioneer με το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε Ευρώπη και Αμερική (πολύ διαφορετικό πίσω μέρος στις φώτο – λείπει στο αμερικάνικο και η ethernet όπως φαίνεται εδώ). Είναι διαφορετική υλοποίηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ ή παίζει κάτι άλλο??

2) Στο ένα από τα δυο παραπάνω site αναφέρει για τον ενισχυτή 7 x 140W (6Ω). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί καλά με ηχεία τα οποία θα είναι 8Ω ή απλώς θα δίνει αρκετά λιγότερα Watt?? Στο άλλο site (στο αμερικάνικο) τον αναφέρει ως 7 x 110W (8Ω). Τα ηχεία που αναφέρω παραπάνω πιστεύετε ότι ταιριάζουν ως μπροστά ηχεία σε αυτές τις τιμές?

3) Το Internet radio των ενισχυτών είναι συμβατό μόνο με συγκεκριμένους σταθμούς στο διαδίκτυο ή μπορεί να πιάνει οποιονδήποτε σταθμό εκπέμπει διαδικτυακά?

4) Είναι δυνατό με εύκολο τρόπο (με το πάτημα ενός κουμπιού) ο ήχος από σύστημα 7.1 να γίνεται στερεοφωνικός και να χρησιμοποιεί μόνο τα εμπρός 2 ηχεία? Το θέλω γιατί αν με το 7.1 η μουσική δεν ακούγεται καλά να γυρίζει εύκολα στα δυο εμπρός ηχεία. Δεν αναφέρομαι στην επιλογή της δεύτερης ζώνης καθώς εκεί τα ηχεία που συνδέονται δεν μπορούν ταυτόχρονα να αποτελούν και τα εμπρός ηχεία ενός 7.1 συστήματος (αν το έχω καταλάβει σωστά).

5) Είναι απαραίτητη η ύπαρξη δυο εξόδων HDMI για τη σύνδεση TV και projector ή μπορεί να γίνει εξίσου καλά η δουλειά με ένα σχετικό αντάπτορα?

Συγγνώμη για το μακροσκελές post και ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια!!!

Θα σου απαντήσω σε όσα μπορώ γιατί τον ενισχυτή σου δεν τον ξέρω αν και έχω έναν παρόμοιο αυτής της κατηγορίας τιμής.

1.) δεν γνωρίζω να έχει κατασκευαστική διαφορά από άποψη τροφοδοσίας κλπ το ευρωπαικό με το αμερικανικό μοντέλο. Μ'αλλον θέμα marketing είναι

2.) Αν όλα τα ηχεία κινηθούν στην ίδια κατηγορία όπως με τα δύο μπροστινά, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο ενισχυτής που σκέφτεστε είναι πολύ λίγος και δεν θα τα οδηγήσει σωστά. Βασικά γνώμη μου είναι ότι δεν θα οδηγήσει σωστά ούτε τα μπροστινά... Θεωρητικά ο ενισχυτής σου μπορεί να τα οδηγήσει και δεν έχεις πρόβλημα με την διαφορά αντίστασης μεταξύ ηχείων και ενισχυτή.

ΙΜΗΟ θα πρότεινα δύο εναλλακτικές : Η να μην πάτε σε 7.1 σύστημα αλλά σε 5.1 και να διπλοενισχύσεις τα μπροστινά L-R ηχεία. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η απόδοσή τους μουσικά, πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεσαι κιόλας.

Η άλλη μου πρόταση είναι αν πάτε σε σύστημα 7.1, κάποια στιγμή να αγοράσεις και έναν τελικό για να οδηγεί μόνο τα μπροστινά L-R ηχεία. Το αποτέλεσμα θα ναι πολύ καλύτερο από πριν. Στην περίπτωση αυτή ο pioneer θα κάνει τον ρόλο του προενισχυτή για τον τελικό και δεν θα έχεις ηχητικό πρόβλημα. Ασε που θα οδηγεί και καλύτερα τα υπόλοιπα ηχεία....

Αν έχεις χώρο μπροστά και μπορείς οικονομικά πήγαινε για 685

3.) Δεν έχω ιδέα πώς δουλεύει το internet radio από ενισχυτή γιατί ακούω μονίμως από pc....

4.) Ναι γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού να ακούς stereo οπότε εδώ είμαστε ΟΚ

5.) Αν η TV και ο προτζέκτορας είναι αξιώσεων τότε ναι είναι καλύτερη η ύπαρξη δυο HDMI. Αν όχι τότε και με ένα HDMI splitter κάνεις την δουλειά σου άνετα.

Ελπίζω να σε βοήθησα και για ότι θέλεις εδώ είμαστε!! -bye-

Ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση!

Με ενδιαφέρει το θέμα με την διπλοενίσχυση που αναφέρεις καθώς και γω πιο πολύ για 5.1 τον βλέπω παρά για 7.1. Δεν ήξερα ότι μπορείς να διπλοενισχύσεις τα ηχεία. Εκμεταλλεύεσαι τις δυο θέσεις του ενισχυτή που μένουν κενές εφόσον δεν χρησιμοποιείς το 7.1 ή εκμεταλλεύεσαι τη 2η ζώνη?
Νόμισα πάντως πως ενισχυτής με 7x110watt (8Ω) θα μπορούσε να οδηγήσει τα παραπάνω ηχεία που αναφέρουν συνιστώμενο ενισχυτή 25W - 100W στα 8Ω (τα Tannoy μάλιστα λένε 10-85W RMS). Πάντως τα πίσω ηχεία θα είναι μια κλάση κατώτερα (π.χ. Tannoy F1)

Μου έκαναν εντύπωση τα αρκετά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ με ακριβώς ίδιο όνομα ενισχυτή. Νόμιζα ότι συνηθίζεται το ανάποδο, δηλ. διαφορετικό όνομα με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά.

Και γω internet radio ακούω μέσω pc που έχω συνδεδεμένο. Αλλά είναι χρήσιμο αν έχεις αυτή τη δυνατότητα στον ενισχυτή καθώς δεν χρειάζεται ανοιχτός υπολογιστής. Αν ξέρει κανείς κάτι περισσότερο για αυτή τη δυνατότητα και εφόσον δουλεύει με ελληνικούς σταθμούς ?

Ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση!

Με ενδιαφέρει το θέμα με την διπλοενίσχυση που αναφέρεις καθώς και γω πιο πολύ για 5.1 τον βλέπω παρά για 7.1. Δεν ήξερα ότι μπορείς να διπλοενισχύσεις τα ηχεία. Εκμεταλλεύεσαι τις δυο θέσεις του ενισχυτή που μένουν κενές εφόσον δεν χρησιμοποιείς το 7.1 ή εκμεταλλεύεσαι τη 2η ζώνη?
Νόμισα πάντως πως ενισχυτής με 7x110watt (8Ω) θα μπορούσε να οδηγήσει τα παραπάνω ηχεία που αναφέρουν συνιστώμενο ενισχυτή 25W - 100W στα 8Ω (τα Tannoy μάλιστα λένε 10-85W RMS). Πάντως τα πίσω ηχεία θα είναι μια κλάση κατώτερα (π.χ. Tannoy F1)

Μου έκαναν εντύπωση τα αρκετά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ με ακριβώς ίδιο όνομα ενισχυτή. Νόμιζα ότι συνηθίζεται το ανάποδο, δηλ. διαφορετικό όνομα με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά.

Και γω internet radio ακούω μέσω pc που έχω συνδεδεμένο. Αλλά είναι χρήσιμο αν έχεις αυτή τη δυνατότητα στον ενισχυτή καθώς δεν χρειάζεται ανοιχτός υπολογιστής. Αν ξέρει κανείς κάτι περισσότερο για αυτή τη δυνατότητα και εφόσον δουλεύει με ελληνικούς σταθμούς ?

Στην θέση σου θα κατέβαζα το manual του ενισχυτή για να δώ πώς γίνεται η διπλοενίσχυση. Πχ στον δικό μου (denon 1910) υπάρχουν δυο επιπρόσθετες θέσεις πίσω με τις οποίες μπορείς να διπλοενισχύσεις τα ηχεία σου. Στον pioneer δεν ξέρω πώς γίνεται...

Δεν λέω ότι ο ενισχυτής δεν θα μπορεί να οδηγήσει τα ηχεία, λέω ότι δεν θα μπορεί να τα οδηγήσει σωστά. Πχ εγώ έχω ένα ζευγάρι audiovector με εύρος 25-300W και τα διπλοενίσχυσα με τον denon αλλά το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν φτωχό. Και το κατάλαβα γιατί τα ηχεία τα είχα ακούσει με τον ενισχυτή pulse II πριν τα αγοράσω, οπότε όταν τα σύνδεσα με τον δικό μου έφαγα μεγάλη νίλα. Οπότε και προχώρησα σε αγορά νέου ενισχυτή για να στήσω ένα 2ο σύστημα μόνο για μουσική

Για την οδήγηση ας μας δώσει τα φώτα του ο mr rebelos γιατί δεν μπορώ να στο εξηγήσω σωστά. Και γω νέος στον χώρο είμαι.

Απλά θα σου προτείνω πριν αγοράσεις τα όποια ηχεία ζήτα από το μαγαζί να τα ακούσεις ΚΑΙ με τον pioneer ΚΑΙ με έναν δικάναλο ολοκληρωμένο γύρω στα 1500 ευρώ και θα ακούσεις την διαφορά μεταξύ των ενισχυτών και μόνος σου....