Μετα τον Denon 1500 τι;

Το λες και μόνος σου (σωστό στήσιμο) που ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με το σπορ τι προυποθέτει. Λαμβάνεις υπόψιν ότι οι 9 στις 10 περιπτώσεις αφορούν σαλόνια σπιτιών με ότι συνεπάγεται ???? και αν ναι πόσοι θυσιάζουν τον χώρο για τον ήχο ???? πρόσφατα ξήλωσα το σύστημα και μέτρησα έτσι για την πλάκα 32 μέτρα καλώδια στο σύνολο και χωρίς atmos ηχεία.
Οι εποχές αλλάζουν και όλα τείνουν να συρρικνώνονται. Γιά πιο καλό σύστημα μιλάμε όταν πια το δισκάκι blu-ray είναι είδος προς εξαφάνιση και έχουμε μπει ολοταχώς στις συμπιεσμένες μορφές εικόνας και ήχου απο τις streaming υπηρεσίες όταν για ήχο που μιλάμε άντε στην καλυτερη να σου δώσει 768 kb/s. Αναφέρεσαι στα demo, εεεε και με τα demo θα την βγάζει ο κόσμος για να βλέπει που υπερτερεί το ένα σύστημα έναντι του άλλου ??? η στην πραγματικότητα που μας προσφέρει η νέα εποχή. 😉
Ισως όλα αυτά να είχαν βάσει συζήτησης πριν 10 χρόνια, αλλά δυστυχώς όχι πια. Και έτσι για να το κλείσω που σίγουρα γνωρίζεις μια ερώτηση. Ποιά είναι η μερίδα πώλησης των 2 συστημάτων και ειδικότερα που έχει πέσει το βάρος της ανάπτυξης και εξέλιξης ?????

Αυτό θυμίζει εκείνους που έλεγαν ότι τα midi hifi παίζουν καλύτερα από ένα κλασικό σετ ενισχυτή hi fi και ηχεία bookshelf. :LOL:

Δεν έγραψα σωστό στήσιμο μόνο, το οποίο έχει να κάνει με τις θέσεις των ηχείων στον χώρο, αλλά έγραψα και σωστή ρύθμιση. Με αυτά τα δύο οτιδήποτε και να βάλεις να ακούσεις, θα παίξει καλύτερα στο κανονικό σύστημα σε σχέση με το να παίξει στην ηχομπάρα. Αν δε αποφασίσεις να βάλεις να ακούσεις κάτι απαιτητικό σε εφέ χαμηλού αλλά και υψηλής πιστότητας ήχο, τότε πραγματικά η ηχομπάρα χάνει τη μπάλα.
Δεν εννοώ τίποτε τρελό από στήσιμο και ρυθμίσεις. Απλώς σπάνια θα δεις που να ξέρουν να βάζουν το crossover το οποίο το ορίζει η συνέργεια του χώρου με τα ηχεία και επίσης θα δεις να τρέχουν μια αυτόματη ισοστάθμιση χωρίς τίποτε άλλο. Ούτε καν μια house curve δεν φτιάχνουν, υπόθεση δευτερολέπτων.
Αυτά τα δύο απλά πραγματάκια δεν τα κάνουν οι περισσότεροι, γιατί πολύ απλά είναι οι περισσότεροι plug n play τύποι, είτε δεν γνωρίζουν τι να κοιτάξουν ακριβώς, είτε δεν έχουν την εμπειρία ενός καλού ή σωστά στημένου/ρυθμισμένου συστήματος, δηλαδή δεν έχουν ακούσει ποτέ σοβαρό ήχο και καλό αποτέλεσμα ηχητικό.

Στην πράξη μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να ακούγονται όλα δυνατά το ίδιο από όλα τα ηχεία και για αυτούς το surround (παλιότερα) και το immersive (νεότερα) νοείται ως δυνατή βαβούρα ίσης στάθμης από όλα τα ηχεία.

Η τοποθέτηση στο χώρο των συστημάτων είναι αρκετά πιο εύκολη και λιγότερο απαιτητική από εκείνη της ηχομπάρας, όταν μιλάμε για ηχομπάρα με περισσότερα ηχεία ειδικά και με μεγάφωνα αλληλοεξαρτώμενα το ένα από τη θέση του άλλου, σε σημείο που μια ηχομπάρα π.χ. 11.1.4 σήμερα να μην μπορείς να την τοποθετήσεις καθόλου αλλιώς από... ακριβώς!
Έτσι φτάνουμε στο συμπέρασμα και πάλι, του ποιος έχει τον ιδανικό χώρο για ηχομπάρα; Απάντηση ΚΑΝΕΙΣ! Αντιθέτως όταν το σύστημα έχει για κάθε κανάλι ανεξάρτητη οντότητα ηχείου, είναι σαφώς πιο ευέλικτο στην τοποθέτηση.

Το πρόβλημα με το να μην γνωρίζεις τι demo θα βάλεις για να δεις τη διαφορά, έχει προεκτάσεις στην ακρίβεια με την οποία θα αναπαράξει μια ηχομπάρα το ακριβές σημείο στο χώρο του εφέ και το πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στο χαμηλό όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Ούτε εδώ εννοώ κάτι ακραίο. Απλώς εκεί που ο άλλος θα ακούει συχνότητες να υπάρχουν όντως (σε χαμηλή στάθμη) ο ιδιοκτήτης ηχομπάρας δεν θα τις ακούει καθόλου, ούτε θα υποψιάζεται ότι αυτές υπάρχουν. Ενώ στο θέμα του σημειακού ήχου και άρα της ακρίβειας του εφέ στο από που προέρχεται στο χώρο, οι ηχομπάρες επειδή παίζουν μπιλιάρδο με ανακλάσεις για να δημιουργήσουν phantom image και κανάλι ήχου, είναι χαμένες από χέρι.
Out of sight, out of mind λένε και ignorance is bliss.

Η νέα εποχή που γράφεις έχει ήδη λήξει στις ηχομπάρες, πλέον τελμάτωσαν λόγω μεγέθους των τηλεοράσεων. Για να συγκρίνεις πωλήσεις, θα πρέπει αυτές να ανταποκρίνονται σε ίσα κόστη.

Όπως έχω γράψει πολλές φορές. Αυτά στη βιομηχανία έχουν συμβεί ξανά και ξανά και με πολλά προϊόντα που ήλθαν και παρήλθαν, όπως οι ηχομπάρες.

Last edited:
Το λες και μόνος σου (σωστό στήσιμο) που ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με το σπορ τι προυποθέτει. Λαμβάνεις υπόψιν ότι οι 9 στις 10 περιπτώσεις αφορούν σαλόνια σπιτιών με ότι συνεπάγεται ???? και αν ναι πόσοι θυσιάζουν τον χώρο για τον ήχο ???? πρόσφατα ξήλωσα το σύστημα και μέτρησα έτσι για την πλάκα 32 μέτρα καλώδια στο σύνολο και χωρίς atmos ηχεία.
Οι εποχές αλλάζουν και όλα τείνουν να συρρικνώνονται. Γιά πιο καλό σύστημα μιλάμε όταν πια το δισκάκι blu-ray είναι είδος προς εξαφάνιση και έχουμε μπει ολοταχώς στις συμπιεσμένες μορφές εικόνας και ήχου απο τις streaming υπηρεσίες όταν για ήχο που μιλάμε άντε στην καλυτερη να σου δώσει 768 kb/s. Αναφέρεσαι στα demo, εεεε και με τα demo θα την βγάζει ο κόσμος για να βλέπει που υπερτερεί το ένα σύστημα έναντι του άλλου ??? η στην πραγματικότητα που μας προσφέρει η νέα εποχή. 😉
Ισως όλα αυτά να είχαν βάσει συζήτησης πριν 10 χρόνια, αλλά δυστυχώς όχι πια. Και έτσι για να το κλείσω που σίγουρα γνωρίζεις μια ερώτηση. Ποιά είναι η μερίδα πώλησης των 2 συστημάτων και ειδικότερα που έχει πέσει το βάρος της ανάπτυξης και εξέλιξης ?????
Δε χρειαζεται πηγή Blu-ray (που μια χαρά υπάρχουν ακόμη btw) για να αναδειχθούν οι, τεράστιες, διαφορές μεταξύ ηχομπαρας και «κανονικού» συστήματος.

Η συζήτηση σας μου θυμίσε έναν φίλο που είχε πάρει ένα σύστημα 5.1 ξέρετε αυτά με την φέτα ενισχυτή που είχε και dvd πάνω

Με πήρε τηλέφωνο να πάω να ακούσω το "εργαλείο" που πήρε.

Το είχε σε μια γωνιά και όλα τα ηχεία εκεί στην γωνία και όταν του είπα πως πρέπει να τα βάλει μου είπε σιγά μην τραβάω καλώδια μια χαρά παίζει έτσι.

Στο μυαλό μου ήρθε η λύση της μπάρας γιατί δεν είναι σωστός ο χώρος μου, ότι και να βάλω ότι και να ρυθμίσω σωστό ήχο δεν θα ακούσω στο 3Χ6 σαλόνι.

Στο μυαλό μου ήρθε η λύση της μπάρας γιατί δεν είναι σωστός ο χώρος μου, ότι και να βάλω ότι και να ρυθμίσω σωστό ήχο δεν θα ακούσω στο 3Χ6 σαλόνι.

Ενώ ας πούμε η ηχομπάρα με μαγικό τρόπο θα φτιάξει τον χώρο σου;

Αυτό πάλι θυμίζει εκείνους που λένε, έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι με το χώρο σου, πέτα μια ηχομπάρα μέσα.... . Λες και η ηχομπάρα δεν έχει ανάγκη από σωστό χώρο (έχει περισσότερο ανάγκη αυτή) και ακόμα και από room treatment μην σου πω, το οποίο είναι ακόμα πιο δύσκολο σε αυτές γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί και κενός χώρος ανάκλασης ανάμεσα από την απορρόφηση.

Απλώς τι συμβαίνει; Τα εξαρτήματα είναι φτιαγμένα από τον ίδιο μηχανικό και επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν ένα κανονικό σύστημα, εντυπωσιάζονται από τη συνέργεια που πέτυχε ο μηχανικός που σχεδίασε όλα τα εξαρτήματα και ξέρει τι κάνει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το κανονικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Βασικά κάμποσο καλύτερα θα παίξει με ελάχιστη ενασχόληση το κανονικό σύστημα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάθεται στο σωστό σημείο η θέση ακρόασης από την αρχή και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Ενώ ας πούμε η ηχομπάρα με μαγικό τρόπο θα φτιάξει τον χώρο σου;

Αυτό πάλι θυμίζει εκείνους που λένε, έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι με το χώρο σου, πέτα μια ηχομπάρα μέσα.... . Λες και η ηχομπάρα δεν έχει ανάγκη από σωστό χώρο (έχει περισσότερο ανάγκη αυτή) και ακόμα και από room treatment μην σου πω, το οποίο είναι ακόμα πιο δύσκολο σε αυτές γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί και κενός χώρος ανάκλασης ανάμεσα από την απορρόφηση.

Απλώς τι συμβαίνει; Τα εξαρτήματα είναι φτιαγμένα από τον ίδιο μηχανικό και επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν ένα κανονικό σύστημα, εντυπωσιάζονται από τη συνέργεια που πέτυχε ο μηχανικός που σχεδίασε όλα τα εξαρτήματα και ξέρει τι κάνει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το κανονικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Βασικά κάμποσο καλύτερα θα παίξει με ελάχιστη ενασχόληση.
Δεν θα φτιάξει τον χώρο μου δεν θα κάνει θαύματα αλλά θα μου αφήσει λεφτά στην τσέπη.

Αν πουλούσα ενισχυτή και ηχεία θα αγόραζα ότι ποιο φθηνό υπάρχει σε μπάρα με atmos που φυσικά ο θεός να το κάνει atmos σε μια μπάρα.

Δηλαδή σαν να αγοράζω ένα αμάξι που πάει με 200 αλλά στον δρόμο που θέλω να το πάω μπορεί να πάει μέχρι 80

Δεν θα φτιάξει τον χώρο μου δεν θα κάνει θαύματα αλλά θα μου αφήσει λεφτά στην τσέπη.

Αν πουλούσα ενισχυτή και ηχεία θα αγόραζα ότι ποιο φθηνό υπάρχει σε μπάρα με atmos που φυσικά ο θεός να το κάνει atmos σε μια μπάρα.

Δηλαδή σαν να αγοράζω ένα αμάξι που πάει με 200 αλλά στον δρόμο που θέλω να το πάω μπορεί να πάει μέχρι 80

Θα σου αφήσει λεφτά στην τσέπη και αναπόληση του τι είχες και τι έχασες. Ειδικά όταν μιλάμε για ό,τι πιο φτηνό υπάρχει σε ηχομπάρα με atmos. Εκείνες που είναι 3.1.2 έχουν αστείες στάθμες. Ραδιοφωνάκια κανονικά, ενώ για να πεις ότι θα έχεις κάτι που θα σε καλύψει στον ίδιο βαθμό (με όλα του τα μειονεκτήματα) σε σχέση με το σύστημα που έχεις, θα ανέβεις αρκετά ψηλά σε κόστος.

Εάν πραγματικά θέλεις αναβάθμιση θα πρέπει να δεις έναν καλύτερο ενισχυτή AV που θα αξιοποιήσει καλύτερα τα ηχεία που έχεις και αν θες να αρχίσεις να προσθέτεις ηχεία.

Αν πάλι ο στόχος είναι η απλότητα και δεν σε πολυνοιάζει να ακούς καλά, πήγαινε σε μια ηχομπάρα με μεγάλο sub όσο γίνεται και με ηχεία surround.

Σε αυτά τα προϊόντα πάντως μην περιμένεις να κρατάνε την αξία τους. Στην καλύτερη να τα πουλήσεις όλα και ίσα ίσα να σου φτάσουν για καμιά ακριβούτσικη ηχομπάρα, που είναι το λιγότερο που μπορείς να πεις ότι θα πλησιάζει κάπως εκείνο που είχες.

Θα σου αφήσει λεφτά στην τσέπη και αναπόληση του τι είχες και τι έχασες. Ειδικά όταν μιλάμε για ό,τι πιο φτηνό υπάρχει σε ηχομπάρα με atmos. Εκείνες που είναι 3.1.2 έχουν αστείες στάθμες. Ραδιοφωνάκια κανονικά, ενώ για να πεις ότι θα έχεις κάτι που θα σε καλύψει στον ίδιο βαθμό (με όλα του τα μειονεκτήματα) σε σχέση με το σύστημα που έχεις, θα ανέβεις αρκετά ψηλά σε κόστος.

Εάν πραγματικά θέλεις αναβάθμιση θα πρέπει να δεις έναν καλύτερο ενισχυτή AV που θα αξιοποιήσει καλύτερα τα ηχεία που έχεις και αν θες να αρχίσεις να προσθέτεις ηχεία.

Αν πάλι ο στόχος είναι η απλότητα και δεν σε πολυνοιάζει να ακούς καλά, πήγαινε σε μια ηχομπάρα με μεγάλο sub όσο γίνεται και με ηχεία surround.

Σε αυτά τα προϊόντα πάντως μην περιμένεις να κρατάνε την αξία τους. Στην καλύτερη να τα πουλήσεις όλα και ίσα ίσα να σου φτάσουν για καμιά ακριβούτσικη ηχομπάρα, που είναι το λιγότερο που μπορείς να πεις ότι θα πλησιάζει κάπως εκείνο που είχες.
Με τον χώρο που έχω έχω χάσει από τα αποδυτήρια.

Η σκέψη μου για νέο ενισχυτή επειδή δεν παρακολουθώ το νήμα ήταν μήπως έχουν βγει νέα πρότυπα ηχούν που ο παλιός πλέον 1500 ίσως να μην τα υποστηρίζει.

Αν και ακόμα και στην τελευταία αναβάθμιση που έκανε πριν μερικές μέρες έψαξα να βρω τι έβαλαν τι έφτιαξαν αλλά η δεν ξέρω που να ψάξω η δεν γράφουν.

Εφ' όσον ο χώρος είναι αυτογκολ από τα αποδυτήρια, μην περιμένεις η ηχομπάρα να σκοράρει υπέρ σου.

Πρακτικά, η μόνη κάπως ουσιαστική διαφορά στον ήχο που θα βιώσεις στο νεότερο μοντέλο είναι το Speaker Virtualizer που κάνει επεξεργασία Dolby Atmos στον ήχο, όταν δεν έχεις περισσότερα από 5.1 ηχεία ή δεν έχεις ηχεία δηλωμένα για immersive format και έτσι υπάρχει μια διαφορά στον ήχο.
Τα υπόλοιπα είναι περισσότερο ευκολίες που έχει το νέο μοντέλο.

Αλλά στην πράξη ως πεδίο αναβάθμισης ο δρόμος είναι ακριβότερης κατηγορίας ενισχυτής AV. Επ' ουδενί ηχομπάρα. Ηχομπάρα παίρνουν όσοι δεν έχουν σύστημα και θέλουν να μπουν στον κόσμο του ήχου, όχι να έχεις ήδη και να κατέβεις σε ηχομπάρα.

'Απαξ και βάλεις ένα ζευγάρι ηχεία σε θέσεις overhead για atmos 5.1.2, με συνοπτικές διαδικασίες έχεις ήδη καλύτερο immersive ήχο από οποιαδήποτε ηχομπάρα που θα προσπαθεί να βγάλει ήχο από ψηλά με σπόντες.

• Like
Reactions: LLLEFTERIS
Βρηκα σχεδιο απο παλιο μου θεμα γιατι ημουν και ποιο παλια εδω.

Μια αλλη ερωτηση εχω τα JBL E80 και κεντρικο το ES25C ποια JBL να βαλω για πισω ηχεια γιατι εχω κατι Roister HT 2000 της πλακας που μαλλον ειναι μικρα σε σχεση με τα υπολοιπα.

Attachments

• nQKldSK.jpg
    nQKldSK.jpg
    41 KB · Views: 20
Last edited:
Νοιωθω οτι χανω τον ηχο Surround και δεν ξερω αν τον χανω γιατι πισω εχω την τραπεζαρια δηλαδη κενο η γιατι θα επρεπε να βαλω καλυτερα ηχεια.

Last edited:
Τωρα που βλεπω το σχεδιο αν οταν στο σπιτι εβγαλαν τις δυο μικρες μπαλκονοπορτες τα πεθερικα μου για να βαλουν μια μεγαλη αν την εβαζαν εκει που ειναι το συνθετο (ειχε μπαλκονοπορτα εκει) τοτε αριστερα θα εβαζα καναπε γωνια (εκει που ειοναι το SUB) και την τηλεοραση εκει που ειναι τωρα το παραθυρο.