Μετάβαση σε Mirrorless?

SouthTune

New member
18 September 2012
88
Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα... καταρχήν συγχαρητήρια για το Forum και το φιλικό κλήμα που διακρίνω...
Εδώ και 3 χρόνια είμαι κάτοχος DSLR, και ασχολούμαι με την φωτογραφία όσο ο -λίγος ελεύθερος- χρόνος μου το επιτρέπει. Όλα αυτά τα χρόνια έχω μείνει συνειδητοποιημένα με το αρχικό entry level εξοπλισμό, μια EOS 1000D, έχοντας αλλάξει μόνο τον κιτ φακό με τους: EF 50mm f/1,8 και EF-S 15-85 IS. Ως επί το πλείστον μου αρέσει η ταξιδιωτική φωτογραφία, το τοπίο, καθώς και λίγο πορτραίτο.
Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσω το σώμα σε κάτι ανώτερο, με διαθέσιμες επιλογές εντός budget, την 60D και την 7D.
Δυστυχώς οποιαδήποτε απο τις παραπάνω δύο, σημαίνει περισσότερος όγκος και βάρος, πράγμα που με περιορίζει στο να ευχαριστηθώ την φωτογραφία όσο θα ήθελα, με δεδομένο οτι τελευταία αφήνω όλο και περισσότερο την φωτογραφική σπίτι, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Επίσης μετά απο πολλά δείγματα που έχω δει, είναι φανερό οτι η Canon έχει μείνει πολύ πίσω στον αισθητήρα, παρέχοντας εώς και 2 στοπ μικρότερο δυναμικό εύρος.
Σκεπτόμενος όλα αυτά μου περνάει η σκέψη να πουλήσω τον εξοπλισμό μου, και να μεταβώ στην Nex-7 (ή Nex-6).
Αυτό που με προβληματίζει αρκετά είναι η απόκριση του Αuto-Focus, η απόδοση του EVF σε ηλιόλουστες μέρες και στα πολύ σκοτεινά, καθώς και ο αποχωρισμός από τον 15-85, με δεδομένο οτι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε εύρος και ποιότητα σε Sony.
Απο την άλλη μου αρέσει πολύ η φορητότητα, η δυνατότητα να "βλέπω" την τελική φωτογραφία πριν ακόμα τραβηχθεί (σημαντικό για τοπίο), καθώς και ο τοπ αισθητήρας που θα είναι μια πραγματική αναβάθμιση απο αυτόν της 1000D.
Θα ήθελα λοιπόν γνώμες και αποψεις από προσωπικές σας εμπειρίες στην χρήση και των δύο συστημάτων... γνωρίζοντας εκ τον προτέρων οτι το θέμα είναι αρκετά σχετικό.

Ευχαριστώ!

To auto focus των nex 3-5-7 einai υπεραρκετο για τοπια και πορτραιτα.
Εκει που υστερει λιγο, οπως ολες οι mirrorless, ειναο σε κινουμενα θεματα .

Η νεα sony nex 6 , exei ομως και phase detection system, που ακομη ομως δεν ξερουμε πως θ αποδωσει ... οταν βγουν τα πρωτα επισημα reviews θα ξερουμε.

Το EVF της σονυ ειανι το καλλυτερο ηλεκτρονικο σκοπευτρο, και σου δινει τη δυαντοτητα προεσκοπησης του τι θα παρεις.
Εχει και live view histogram, ετσι ωστε ποτε να μη προδωθεις απο τυχον αδυναμια του, εγω το χρησιμοποιω πολυ στην Α65 (εχουν το ιδιο σκοπευτρο) και ποτε δεν εχω "αστοχησει".

Tραβωντας επισης σε RAW αποκλειεις τη πιθανοτητα λαθους .

Για μενα, η sony nex 6 ειναι η "χρυση τομη" και δεν εχεις τιποτα να χασεις ... ισα - ισα που κερδιζεις σε φορητοτητα - βαρος και δυνατοτητες (panorama - 3d foto - HDR - Wifi - Apps - remote control απο κινητα και tablets κλπ.

εγω λεω να περιμενεις, μεχρι να περασουν οι παιδικες ασθενειες των mirrorless...

κι εγω εχω στο μυαλο μου να αντικαταστησω την D90 με καποια τετοια, απλα περιμενω να εχω στα χερια μου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ιδια ποιοτητα φωτογραφιας και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ιδια αποδοση στο auto focus σε περιπττωση κινουμενου θεματος...

το viewfinder δεν το εχω βγαλει απο την λιστα των must have αλλα ειναι τετοιο το ειδος της φωτογραφιας που μου αρεσει (street) που πλεον δεν μπορεις να βαλεις ματι σε οφθαλμοσκοπιο στην Αθηνα και να σηκωσεις μηχανη, ας ειναι και compact...

το τοπιο θελει καλο ευρυγωνιο φακο και καλο τριποδο...

οποτε ετσι κι αλλιως πας για βαρυ εξοπλισμο...

Μια από τα ιδια και εδώ..
Αλλα επειδή το γρήγορο AF μου εχει γινει προτεραιότητα, περιμενω την D400 γοσ να αντικαταστήσω την D90 (η εναλλακτικά να βρώ μια D300s σε καλή τιμή)

η ποιοτητα της φωτογραφιας ειναι ιδια ή και καλυτερη πια.
Οσον αφορα τη ταχυτητα εστιασης, δε νομιζω οτι χρειαζεται κατι ιδιαιτερο στο τοπιο και στο πορτραιτο.
Εγω παντως, εχοντας δοκιμασει πολλες μηχανες τα τελευταια χρονια, με την nex 5n καλυπτομαι ανετα γι αυτες τις περιπτωσεις.
Για τα δυσκολα (σπορ - παιδια κλπ) εχω την Α65... δυσκολα θα δουμε συντομα κατι επανστατικο στις Mirroless (μενει να δουμε το AF της νεχ 6 με το Hybrid focus).

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
Σχετικά με την ποιότητα, φωτογραφίζω αποκλειστικά RAW οπότε έπεξα με ένα δύο αρχεία της 7αρας που βρήκα στο νετ. Αυτό που παρατήρησα είναι οτι το δυναμικό τους εύρος πραγματικά δεν υπάρχει σε κανένα υπάρχον crop σώμα της Canon. οπότε σε αυτόν τον τομέα με καλύπτει πλήρως.
paИ-baL: έχεις δίκιο για τον βαρύ εξοπλισμό του τοπίου, παρόλα αυτά έχοντας δουλέψει αρκετά τον 10-22 μου έφυγε η μανία του υπερευρυγώνιου και τον λήψεων "εντυπωσιασμού", πλέον βρήσκω την χρυσή τομή στα 24mm (σε 35 format).
Ο μεγάλος μου ενδιασμός έχει να κάνει με το auto-focus, όχι τόσο για το τοπίο, (έχω συνηθίσει να εστιάζω manual με τον 15-85 λόγου και του distance scale) αλλά για τις καθημερινές φωτογραφίες που δεν βγάζω με την Canon λόγω μεγέθους. Δηλαδή φοβάμαι μήπως ότι κερδίσω σε φορητότητα, το χάσω λόγω αργής εστίασης... και γυρίσω στην αίσθηση των compact.

ps: Αν υπήρχε κάτι πραγματικά αξιόλογο σε mid-range DSLR Canon δεν θα σκεφτόμουν την μετάβαση, όπως δεν σκεφτόμουν ποτέ ότι θα θελω να ακουμπίσω και άλλα χρήματα, και αυτοί θα μου προσεφέρουν τεχνολογία ηλικίας 3 ετών...
ps2: Δυστιχώς για εμένα μετά την ανακοίνωση των Entry Level-FF νομίζω οτι τα Crop αργοπεθαίνει..

όχι το af της sony είναι γρήγορο, πολύ γρήγορο για σταθερά θέματα και σημαντικά γρήγορο για κινούμενα αντικείμενα. Βέβαια χθες το βράδυ στην προπόνηση του μικρού γύρω στις 20.00-20.20 με τα φώτα του ποδ. γηπέδου ανοιχτά (αλλά όχι φώτα γηπέδου superleague) μια sony nex 5n που είχαν οι άλλοι γονείς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους μικρούς ποδοσφαιριστές από την πλαινή γραμμή. Η d700 τους ακολουθούσε για πλάκα. Δεν είχα μαζί μου την 5100, αλλά δεν περίμενα ότι θα είχε την ίδια επίδοση με την d700. Η διαφορά πάντως σε κκινούμενα θέματα είναι μεγάλη, μέχρι στιγμής δεν παλεύεται. Φυσικά μια κόμπακτ που υπήρχε για ννα τραβήξει έπρεπε να σταματήσουν όλοι και μετά να βγάλει με φλας.

Γνώμη μου ότι η νεχ 7 είναι εξαιρετική μηχανή υπό προυποθέσεις, αλλά θέλει για φακούς τους sigma 19/30, sony 50. κανένα ζουμ.

Bλάση μηπως γνωριζεις αν το AF των pro crop σωμάτων της Nikon (D300s/ 300) ειναι εξισου ικανό με αυτό της D700 ;

Θελω το Χ 1.6 magnification που δινει το APS-C, δεν με ενδιαφερουν τα extra megapixels, και το AF της D90 ειναι πλεον μαλλον οριακό ικανο για καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφεις...

Sorry για το off-topic (μαλλον θα ανοίξω καινουργιο θεμα)

Last edited:
Bλάση μηπως γνωριζεις αν το AF των pro crop σωμάτων της Nikon (D300s/ 300) ειναι εξισου ικανό με αυτό της D700 ;

Θελω το Χ 1.6 magnification που δινει το APS-C, δεν με ενδιαφερουν τα extra megapixels, και το AF της D90 ειναι πλεον μαλλον οριακό ικανο για καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφεις...

Sorry για το off-topic (μαλλον θα ανοξω καινουργιο θεμα)

έχω μικρή εμπειρία από την d300. Ο πιο κατάλληλος για να σου απαντήσει είναι ο Λεωνίδας (leonkoum) που τις είχε και τις δυο. Αλλά καλό είναι να του περιγράψεις ακριβώς αυτό που θέλεις να κάνεις διότι οι διαφορές που θα σου πει, μπορεί να αφορούν το 17ο καρέ σε γλάρο την ώρα που στρίβει προς τα νοτιοδυτικά και σε απόσταση 16 ή 22 μέτρα από σένα.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
Σχετικά με την ποιότητα, φωτογραφίζω αποκλειστικά RAW οπότε έπεξα με ένα δύο αρχεία της 7αρας που βρήκα στο νετ. Αυτό που παρατήρησα είναι οτι το δυναμικό τους εύρος πραγματικά δεν υπάρχει σε κανένα υπάρχον crop σώμα της Canon. οπότε σε αυτόν τον τομέα με καλύπτει πλήρως.
paИ-baL: έχεις δίκιο για τον βαρύ εξοπλισμό του τοπίου, παρόλα αυτά έχοντας δουλέψει αρκετά τον 10-22 μου έφυγε η μανία του υπερευρυγώνιου και τον λήψεων "εντυπωσιασμού", πλέον βρήσκω την χρυσή τομή στα 24mm (σε 35 format).
Ο μεγάλος μου ενδιασμός έχει να κάνει με το auto-focus, όχι τόσο για το τοπίο, (έχω συνηθίσει να εστιάζω manual με τον 15-85 λόγου και του distance scale) αλλά για τις καθημερινές φωτογραφίες που δεν βγάζω με την Canon λόγω μεγέθους. Δηλαδή φοβάμαι μήπως ότι κερδίσω σε φορητότητα, το χάσω λόγω αργής εστίασης... και γυρίσω στην αίσθηση των compact.

ps: Αν υπήρχε κάτι πραγματικά αξιόλογο σε mid-range DSLR Canon δεν θα σκεφτόμουν την μετάβαση, όπως δεν σκεφτόμουν ποτέ ότι θα θελω να ακουμπίσω και άλλα χρήματα, και αυτοί θα μου προσεφέρουν τεχνολογία ηλικίας 3 ετών...
ps2: Δυστιχώς για εμένα μετά την ανακοίνωση των Entry Level-FF νομίζω οτι τα Crop αργοπεθαίνει..

να θυμάσαι ότι ο 15-85 είναι καταπληκτικός φακός και δεν υπάρχουν πολλοί όμοιοί του στην αγορά.

O Bλασσης εκανε το πιο δυσκολο τεστ... κινουμενο θεμα με λιγο φως.
Δεν υπαρχει mirrorless που να τα καταφερνει καλα σ αυτα.
Αλλα δεν εγραψες οτι θελεις κατι τετοιο....

Επισης δεν ξερουμε τι ψαρια πιανει η νεα nex 6 me to hybrid focus system.

Βλάσση έχεις δίκιο για τον 15-85 είναι ο πιο ανασταλτικός παράγοντας για μένα να τον αφήσω, και ο μόνος λόγος που δεν αναβάθμισα σώμα τόσο καιρό. Αναγέννησε πραγματικά την 1000άρα.
Γιάννη όντως δεν έγραψα κάτι τέτοιο, εξάλου και η 1000D σε τέτοιες συνθήκες δυσκολεύεται, εκτός αν εστιάσεις σε σημείο με high constrast, και τότε πιάνει δουλειά το USM.
Μάλλον θα πρέπει να δούμε τα review της ΝΕΧ-6 και του 16-50, αν και για το φακουδάκι μου φαίνετε πολύ δύσκολο να είναι εξίσου ποιοτικός σε τέτειο μέγεθος. Απο άποψη μεγέθους βέβαια δεν παίζεται...

Έχω την ΝΕΧ7 για έναν χρόνο περίπου ενώ πρίν είχα την 5 που ήταν η πρώτη μου μιρρορλες. Τα έχω πεί πολλές φορές σε διάφορα νήματα, αλλα ας τα πούμε πάλι συνοπτικά.

Απο ποιότητα φωτογραφίας τίποτα σε κροπ δεν μπορει να χτυπήσει την 7. Στα ίδια επίπεδα είναι η αντίστοιχη Fuji και Ολύμπους με την ΟΜ5. Επείδή τις άλλες δεν τις έχω, θα μιλήσω μόνο για την ΝΕΧ7, αλλα φαντάζομαι οτι εκεί κοντά είναι και οι άλλες.
Το μεγάλο τους όπλο είναι η φορητότητα. Η ικανοποίηση που μου δίνει η ευκολία να έχω την μηχανή με έναν σταθερό ανα πάσα στιγμή μαζί μου χωρίς να πρέπει να κουβαλάω τσάντες είναι πολύ μεγάλη. Και σε όγκο και σε βάρος.
Δευτερο μεγάλο όπλο η χρήση. Μόλις ρυθμίσεις τα κουμπιά όπως θες και τα μάθεις, οι κινήσεις γίνονται αυτόματα. Το Tri-Navi είναι πραγματικά χρήσιμο κιας το αμφισβητούσα στην αρχή. Το manual focus είναι πανεύκολο με το focus peaking και το ζούμ.
Τέλος αυτό που με κέρδισε στην 7αρα είναι το EVF. Μου έλειπε πολύ στην 5 γιατί εχω μάθει να κρατάω την μηχανή στο μάτι. Αυτό της 7αρας είναι εξαιρετικό. Μπορώ ακόμα να κοιτάω μέσα, και όποτε δεν με βολεύει έχω την οθόνη.
Το πρόβλημα της είναι οτι δεν έχει πολλούς ακόμα φακούς native. Δλδ για την ίδια την μηχανή. Βέβαια μπορεί να πάρει όποιον φακό θες επάνω με τον κατάλληλο αντάπτορα. Εγώ απο την Σονυ έχω μόνο τον 16αρη του κιτ. Κατα τα άλλα βάζω επάνω απο Pentax, Carl Zeiss Jena, Voigtländer, MIR και ότι φανταστείς. Χωρίς AF όμως.
Αν θες αυτόματη εστίαση τότε η επιλογή σου είναι περιορισμένη. Αν θες και ζουμ ακόμα περισσότερο.
Στο AF έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα της. Δεν έχει την δυνατότητα να εστιάσει σταθερά σε κινούμενα θέματα όπως μια μεγάλη SLR. Βέβαια αν την συγκρίνουμε με τα entry level μοντέλα δεν έχει διαφορές. Αλλά με τα μεγαλύτερα δεν έχει καμία τύχη. Αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει, δεν ειναι για σένα αυτές οι μηχανές.

Αυτές οι μηχανές είναι στο στοιχείο τους με ενα σετ 3 σταθερών (ευρυγώνιος, νορμάλ, μεσαίος τηλέ), για φωτογραφία τοπιου, παρέας, δρόμου, κονσεπτ κλπ. Δεν είναι για να βγάζεις σπόρ, η άγρια φύση.

επειδη για τους περισσοτερους από εμάς η φωτογραφία είναι χομπυ και άρα μιλάει στο συναίσθημα, θα πω οτι η εικόνα μια SLR σε έλκει να την χρησιμοποιήσεις. Δεν ξέρω αν είναι λόγω αναμνήσεων από την εποχή του φιλμ ή αν προκύπτει (και) από την ευχρηστία, ήτοι, καλό κράτημα στο σώμα, καθαρό οπτικό σκόπευτρο, ευκολία παραμετροποίησης της λήψης (διάφραγμα, ταχύτητα, iso) κλπ

Η τάση είναι όλα να μικραίνουν και να συγχωνεύονται. Οι νέες μηχανές τείνουν πια στα χαρακτηριστικά και στη χρήση που είχαν παλιά οι βιντεοκάμερες όπου με διαφορετικό τρόπο έκανες το χόμπυ σου. Υπό αυτή την έννοια, ναι οι νέες mirrorless είναι βολικές για να τις κουβαλάς μαζί σου αλλά έχεις χάσει μέρος της εμπειρίας που είχες συνηθίσει, αν προέρχεσαι από προηγούμενες δεκαετίες. Το χόμπυ δεν μπορεί εύκολα να γίνει gadget και αν γίνει έχει πάψει να είναι συναισθηματική εκτόνωση και γίνεται παραγωγή..

ΥΓ: προτιμώ να φωτογραφίζω με την Pentax K10 παρά με την Κ5 παρά τις καλύτερες εικόνες που παράγει η δεύτερη γιατί η Κ10 είναι βρε παιδί μου όπως ήταν κάποτε οι μηχανές..

καλο το χομπυ και οι συναισθηματισμοι, αλλα για βγες να τραβηξεις φωτο στο δρομο με τη παλια μηχανη σου.... αν δε στη φερουν στο κεφαλι, θα εισαι πολυ τυχερος!
Εγω πια μονο με τη νεχ μπορω να τραβηξε, σχεδον απαρατηρητος.
Με την Α65 που εχω προσπαθησει πολλες φορες, εφαγα πορτα ... σε δρομους, μαγαζια, πολυκαταστηματα κλπ.
Με κοιταζαν εχθρικα , καχυποπτα... πολλες φορες κοντεψα να μαλωσω.
Μεχρι και λεφτα μου ζητησαν για να φωτογραφησω!!!

κατανοητό το θέμα με τη φωτογραφία δρόμου, αλλά σε οποιοδήποτε άλλη περίπτωση τα καλά σώματα SLR είναι πολύ πιο εύχρηστα από τα αντίστοιχα μικρά των mirrorless, τουλάχιστον σε μένα αυτό ισχύει. Για να μην αναφερθώ πόσες υποχωρήσεις έχουμε κάνει ήδη με το μικρότερο οπτικό σκόπευτρο εξαιτίας των μικρότερων αισθητήρων. Αρκεί να βγάλεις από τη τσάντα οποιουδήποτε κόστους, παλιά, αναλογική, SLR για να δεις πόσα έχουμε χάσει ήδη από ευχρηστία..

Απ την άλλη βέβαια, οι μικρές τύπου NEX 6/7 με EVF, καθώς και οι Fuji θεωρώ πως φτιάχτηκαν έχοντας κατά νου (και) την παραδοσιακή μέθοδο λήψης φωτογραφίας

Aυτα που γραφει ο tio4711 περι αισθησης, τα συμμεριζομαι κι εγω, οχι ομως τοσο για το μεγεθος ή για τα κουμπια, γιατι και οι παλιοι με τις φιλματες, ολα προρυθμισμενα τα ειχαν σχεδον, iso (αναλογως του φιλμ), εστιαση (σε ζωνες), διαφραγμα (αναλογως του επιθυμητου βαθους πεδιου), ταχυτητα (αντε, αυτην την πειραζαν λιγο) και το μονο που εμενε ηταν το να παρακολουθεις το θεμα σου απο το σκοπευτρο και το αμεσο κλικ... (για τη φωτογραφια δρομου μιλαω)...

Κανενα απο τα δυο σημαντικα -για μενα- χαρακτηριστικα δεν καλυπτουν (και δεν προκειται στο εγγυς μελλον) να καλυψουν ταυτοχρονα οι μιρορλες... το ηλεκτρονικο σκοπευτρο δεν μου αρεσε καθολου (ισως ομως ειναι θεμα συνηθειας, σα να βλεπω dlp προβολεα τιγκα στο rainbow) και το shutter lag μαζι με το αργουτσικο φοκους θελει ακομα δουλεια (παντα σε σχεση με τις dslr)....

Αυτα ομως αν τρωγεσαι με τα ρουχα σου και οχι αν θελεις να βγαλεις χαλαρα τις φωτογραφιες σου (ακομα και δρομου).... ο μικρος ογκος για δρομο ειναι πολλα συν....

Πάντως στην Ε-Μ5, lag δεν υπάρχει, εκτός αν ρυθμίσεις να καθυστερεί το κλείστρο, από το μενού
Το δε evf της είναι τόσο καλό που στην αρχή νόμιζα πως είχε πεντάπρισμα!
Τώρα το φαινόμενο του ουράνιου τόξου είναι κάτι στο οποίο ευτυχώς δεν έχω ευαισθησία...

O Bλασσης εκανε το πιο δυσκολο τεστ... κινουμενο θεμα με λιγο φως.
Δεν υπαρχει mirrorless που να τα καταφερνει καλα σ αυτα.
Αλλα δεν εγραψες οτι θελεις κατι τετοιο....

Επισης δεν ξερουμε τι ψαρια πιανει η νεα nex 6 me to hybrid focus system.

σίγουρα μια σημερινή mirrorless , ειδικά αν είναι ΝΕΧ, ΟMD, V1, έχει καλό έως πολύ καλό af. Όμως παρατηρώ ότι ο απλός κόσμος που τις αγοράζει τείνει να τις υποχρησιμοποιεί. Δηλ. βγάζει εύκολα καλές εύκολες λήψεις, αλλά δεν είναι έτοιμος να κάνει κάτι παραπάνω ώστε να πάρει εξίσου καλό αποτέλεσμα και σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Μου θυμίζουν όλους αυτούς που ζητούν να πάρουν μια κόμπακτ των 200 ευρώ αλλά να έχει οπωσδήποτε HD video, λες και θα δούν το άβαταρ στην τηλεόρασή τους, ή αυτούς που ζητούν μια καλή βιντεοκάμερα ή dslr για βίντεο, αλλά τραβούν όπως στο γάμο του καραγκιόζη. Ή όλους εκείνους που θέλουν μια μηχανή που να τραβά πραγματικά καλές φωτογραφίες, αλλά θέλουν τον φακό του κιτ, και Jpg κι όχι raw.

ΟΙ έμπειροι χρήστες φυσικά και βρίσκουν όλα τα κόλπα και μπορούν να εκμεταλλευτούν τις φωτογραφικές δυνατότητες μιας mirrorless σε ιο δύσκολες καταστάσεις. Και μπράβο τους!!! και συμπληρώνω ότι αυτό είναι και το αναμενόμενο. Δεν συμβαίνει όμως αυτό με τους απλούς τυχαίους χρηστες των mirrorless. Βλέπω ότι ο μέσος χρήστης μιας τέτοιας μηχανής τείνει να τη χρησιμοποιεί ως κόμπακτ, ενώ όταν ο ίδιος τυχαίος χρηστης έχει dslr έχει εμβαθύνει περισσότερο στο χειρισμό της. Και θεωρω (χωρίς να μπορώ να το αποδείξω) ότι αυτό οφείλεται στο κοινό σχήμα των ακάθρεφτων με τις κόμπακτ. Αυτό είναι που ασυνείδητα χαλαρώνει το χρήστη και δεν μαθαίνει τη μηχανή του και τις δυνατότητές της.

Δυστυχώς κυκλοφορούν ανάμεσά μας... ...Έχω γνωστό, συμπαθέστατο άνθρωπο, χαρακτήρα και σωστό επαγγελματία ο οποίος χρησιμοποιεί 600D στο auto, δεν ξέρει καν τι είναι το raw, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, και αν είχε μια Bridge δεν θα καταλάβαινε την διαφορά. Συμβαίνουν και στους καλύτερους...

Edit: παρόλα αυτά καταλαβαίνω την προσέγγισή σου, ποιός ανυποψίαστος μπορεί να φαντασθεί τι φωτογραφίες βγάζει μια e-pm2 ας πούμε?

Last edited: