μεταφορά ήχου μέσω ethernet

xaotikos

New member
28 September 2007
49
Καλησπέρα.

Έχω τον εξής προβληματισμό και δεν μπόρεσα μετά από search να βρω κάτι που με καλύπτει, μάλλον μπερδεύτηκα περισσότερο.

Έχω μια Hercules DJ RMX κονσόλα/μείκτη ( συνδεδεμένη με το PC και από την κονσόλα δίνω έξοδο σε ενισχυτή. Όλα καλά μέχρι εδώ.

(ROUTER) -->PC-->RMX -->AMP

Επειδή εκεί που είναι ο ενισχυτής δεν με βολεύει σε κάποιες καταστάσεις, ψάχνω να βρω έναν τρόπο να συνδέω ένα laptop στο δίκτυο και να παίζω μουσική από τον ενισχυτή. Το να μπορεσω να χρησιμοποιήσω την RMX με το laptop θα ήταν το ιδανικό αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα.

Η απόσταση Amplifier - laptop είναι μεγάλη (30-40μ) και έτσι σύνδεση με καλώδιο είναι μάλλον απαγορευτική (κόστος ή ποιότητα).

Σκέφτηκα για αρχή να σηκώσω στο pc (ubuntu) ένα streaming server στον οποίο θα συνδεότανε ως client το laptop (πχ icecast/shoutcast). Το έστησα αλλά παρατήρησα πως υπάρχει μια καθυστέρηση στον ήχο της τάξης των 3-5 sec minimum λόγω buffer και δεν μου κάνει (προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν realtime ήχο)

Και πάμε τώρα στην βασική ερώτηση. Κάπου πήρε το μάτι μου κάτι DAC μέσω ethernet (είσοδος ethernet έξοδος RCA νομίζω ή κάτι παρόμοιο). Τι λύσεις υπάρχουν? Κόστός? Με αυτά, το latency θα είναι αρκετά μικρό ώστε να έχω realtime ήχο ή πολύ μικρή καθυστέρηση?
Θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο? Υπόψην, δεν ψάχνω για HI-end λύση μιας και μέχρι τώρα η λύση PC-RMX--> amp με ικανοποιεί σαν ήχο.

Ευχαριστώ.

Υ.Γ ελπίζω να έγινα κατανοητός στο τι θέλω να κάνω :vollkommenauf:

Απάντηση: Re: μεταφορά ήχου μέσω ethernet

Πχ κάτι σαν και αυτό http://www.avovercat5.com/products/avoa2.htm

Θα μπορούσα να βγάζω stereo out από την RMX σε RJ45 και από εκεί πάλι RJ45 σε stereo in στον ενισχυτη. Θα πρέπει να προσέξω κάτι?

Απ' ότι γράφει στο pdf με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, μεταφέρουν αναλογικό σήμα, γι' αυτό και οι είσοδοι/έξοδοι τους είναι αναλογικές, line. Αν αυτό δε σε πειράζει και σ' αρέσει ο ήχος, γιατί όχι.

Αναλογικό = απώλειες right?

Θα πρέπει να προσέξω κάτι στα τεχνικα χαρακτηριστικά ώστε να καταλάβω τι απώλειες μπορεί να έχει? Σε σύγκριση για παράδειγμα με καλώδια RCA/jack ίδιου κόστους?

Υπάρχει καμιά άλλη λύση γιαυτό που σκέφτομαι? Πχ ψηφιακή μεταφορά μέχρι τον ενισχυτή και από εκει DAC?

Αναλογικό = απώλειες right?

Θα πρέπει να προσέξω κάτι στα τεχνικα χαρακτηριστικά ώστε να καταλάβω τι απώλειες μπορεί να έχει? Σε σύγκριση για παράδειγμα με καλώδια RCA/jack ίδιου κόστους?

Υπάρχει καμιά άλλη λύση γιαυτό που σκέφτομαι? Πχ ψηφιακή μεταφορά μέχρι τον ενισχυτή και από εκει DAC?

φυσικα.
airport express, οπτικη του εξοδος σε dac με ικανο κυκλωμα μειωσης jitter.

αρκετά διαφωτιστικό το link.
Ίσως θα πρέπει να εξηγήσω λίγο περισσότερο τι χρειάζομαι γιατί πιθανον να υπάρχουν άλλες λύσεις και να το έχω δει από λάθος οπτική.

Λοιπόν, ο αδερφός μου έχει ένα μικρό καλοκαιρινό καφέ (ένα κτήριο και μια αυλή σχετικά μεγάλη + παραλία). Τα μηχανήματα τα έχει στο κτήριο. PC - mp3 dj console - amps για παραλία. Ηχεία και amp για την αυλή θα αγοραστούν τώρα. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Στο μαγαζί επίσης υπάρχει ήδη στημένο δίκτυο ethernet αλλά παράλληλα γίνεται και μια ανακαίνιση στην αυλή οπότε μπορώ να περάσω ότι καλώδιο χρειαστεί.

Αυτό που θέλω να κάνω είναι να χρησιμοποιώ ένα laptop και την hercules από ένα σημείο στην αυλή που απέχει περίπου 20-30μ και να παίζω μουσική. Σκέφτηκα ότι το να τραβήξω καλώδιο με RCA ή jack που βγάζει ο μείκτης (hercules) θα έχει μεγάλες απώλειες και ίσως κοστίσει ακριβά. Οπότε από την στιγμή που υπάρχει δίκτυο είπα μηπως μπορώ να το εκμεταλλευτώ.

Μία άλλη σκέψη η οποία δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτή είναι να μην βάλω passive ηχεία και PA amp στην αυλή αλλά να βάλω active ηχεία που θα πηγαίνουν και στο κτήριο και στο σημείο με το laptop. Μπορώ όμως να "μπερδέψω" amps+παθητικά ηχεία με ενεργά? Σαν πηγή έχω το pc+hercules.

Προσπαθώ να βρω την πιο cost effective λύση σε σχέση με την ποιότητα χωρίς να έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις βέβαια...

Έχω αρχίσει να μπερδεύομαι