Μεταπτυχιακό στον ακουστικό σχεδιασμό και ψηφιακό ήχο στο Ελληνικο ανοιχτο πανεπιστήμιο

ilias6243

New member
19 November 2025
1
Κάνω μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως στο τμήμα ακουστικού σχεδιασμού και ψηφιακού ήχου στην Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα ήθελα να μου πείτε πως μπορώ να το αξιοποιήσω το μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αφού έχω προηγούμενο πτυχίο (δίπλωματούχος πολυτεχνείου) μηχανικού υπολογιστών-ηλεκτρονικού. Έχω ρωτήσει το γραφείο διασυνδεσης της σχολής και δεν έχει αναρτηθεί καμία θέση εργασίας μέχρι στιγμής ούτε και στο linkedin δεν υπάρχει αναρτημένη αγγελία ούτε για πλάκα. Δυσκολεύομαι να βρω κάτι στο αντικείμενο γιατι ειναι υπερβολικά εξειδικευμενο. Το πρόγραμμα σπουδων ειναι κομπλέ πάντως. Πείτε τη γνώμη σας παιδια.

Δεν νομίζω ότι θα βρεις κάποια αγγελία με ακριβώς αυτό τον τίτλο που ψάχνεις. Θα παίξει σημαντικό ρόλο και το βασικό σου δίπλωμα.
Βασικά στην Ελλάδα θα μπορούσες να αναζητήσεις εργασία σε:
  • Γραφεία μελετών – κτιριακή / περιβαλλοντική ακουστική
    • Τεχνικά γραφεία που κάνουν ακουστικές μελέτες για: θέατρα, στούντιο, σχολεία, ανοιχτούς χώρους, ηχομόνωση κατοικιών, κ.λπ.
    • Γραφεία που αναλαμβάνουν μελέτες περιβαλλοντικού θορύβου για έργα υποδομής, δρόμους, βιομηχανία.
    • Εκεί συχνά ζητούν μηχανικό (πολιτικό, μηχανολόγο, ηλεκτρολόγο), αλλά η ουσία της δουλειάς είναι ακουστική.
  • Μελέτες για άδειες, περιβαλλοντικούς όρους κ.λπ.
    • Εταιρείες που κάνουν ΜΠΕ, noise mapping, compliance με οδηγίες θορύβου (οδικός, βιομηχανικός, κ.λπ.).
    • Ο τίτλος μπορεί να είναι «μηχανικός περιβάλλοντος» ή «σύμβουλος περιβάλλοντος», αλλά θέλουν ικανότητα σε μετρήσεις ήχου / ανάλυση.
  • Audiovisual & Pro Audio
    • Εταιρείες που κάνουν εγκαταστάσεις ήχου σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, conference rooms, θέατρα, πολυχώρους.
  • Rental / events / live sound.
    • Εκεί παίζει πολύ ο ρόλος «AV Engineer», «System Designer» κ.λπ., όχι απαραίτητα «acoustic designer».
  • Μικρά στούντιο, παραγωγές, media
    • Post-production houses, studios για podcast, διαφήμιση, τηλεόραση.
    • Εδώ υπάρχει περισσότερο δημιουργικός ήχος / sound design.
  • Ακαδημαϊκά / ερευνητικά
    • Θέσεις project-based σε ερευνητικά προγράμματα (Ελλάδα ή ΕΕ) σε DSP, audio analysis, AR/VR, machine listening.
Επειδή η αγορά είναι μικρή στην Ελλάδα, μπορείς να δεις τι από τα παραπάνω σε ενδιαφέρει, να ψάξεις για εταιρίες που ειδικεύονται σε αυτό και να στείλεις από τώρα βιογραφικό να υπάρχει.