Μετατροπή Barracuda 7200.11 @ 300 GB για επιδόσεις… Velociraptor

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Το κόλπο είναι απλό. Με τα Seagate tools, ορίζουμε τη χωρητικότητα του barracuda αντί για 1.5ΤΒ, ως 300GB (ίδια χωρητικότητα με του velociraptor)
Οι επιδώσεις του απογειώνονται και χτυπάνε τον velociraptor στην πλειοψηφία των test που θα βρείτε εδώ : http://www.techwarelabs.com/seagate_1-5tb-mod/2/

Απλό λιτό απέριττο….
Και ο barracuda είναι και πολύ πιο φθηνός…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη καταστρέψετε αποθηκευμένα δεδομένα στο δίσκο σας – αλλάζετε χωρητικότητα μόνο σε δίσκους που δεν έχουν δεδομένα που χρειάζεστε!!!

Ενδιαφέρον.. Αν και απ' ότι βλέπω, το μόνο που έκανε ο συντάκτης του άρθρου είναι να αναγκάσει τον δίσκο να δουλεύει μόνο στην "αρχή" του, όπου είναι και πιο γρήγορος.

Υποψιάζομαι ότι παραπλήσια αποτελέσματα θα πάρει κανείς απλά κόβοντας ένα partition των 300GB από την αρχή του δίσκου.

Έχω 2-3 τέτοιους στο σπίτι.. Θα κοιτάξω να κάνω καμιά δοκιμή το βράδυ.

Εννοείται ότι το seek time δεν βελτιώνεται, και είναι 30% πιο αργό από τον velociraptor.. Οπότε και το boot time των Windows δεν πρέπει να βελτιώνεται.

Ελατε ρε παιδιά, να σοβαρευτούμε....

Οπως τα λεει ο Δημητρης, εφόσον δεν κερδιζεις το seek time (που ειναι το προφανες ατου του raptora) δεν κάνεις τίποτα.

Και επειδή είμαι ανυπόμονος, ορίστε screenshot από το system partition του κατεβαστηριού μου (τα πρώτα 40GB του γνωστού Seagate που συζητάμε), παρμένα μέσω remote desktop με το μηχάνημα σε πλήρη λειτουργία..

attachment.php

Καθόλου άσχημα, σε σχέση με τον Velociraptor.. :p

Attachments

• Seagate_1.5TB_40GB.gif
    Seagate_1.5TB_40GB.gif
    32 KB · Views: 134
Έχω και εγώ αντίστοιχους δίσκους… αλλά είναι φίσκα… δε το δοκιμάζω :-)
Συμφωνώ ότι δεν αλλάζει το seek.
Επίσης θα ήθελα να έχω και μετρήσεις με web/file/db server loads.
Αλλά σίγουρα είναι άξια προσοχής τα αποτελέσματα.

EDIT: ο χρόνος απόκρισης του Δημήτρη είναι μικρότερος από seek time ssd :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Last edited:
Έχω και συνέχεια...

Λοιπόν, ίδια μέτρηση του ίδιου δίσκου, αλλά το δεύτερο partition (~1360GB):

attachment.php

Και για λόγους σύγκρισης, ίδια μέτρηση του νέου Seagate Low Power (LP) 1.5TB, ο οποίος "τρέχει" στις 5900RPM και καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, που επίσης βρίσκεται στο ίδιο μηχάνημα:

attachment.php

(αργώ αρκετά λόγω remote desktop.. :p)

Attachments

• Seagate_1.5TB_1360GB.gif
    Seagate_1.5TB_1360GB.gif
    32.1 KB · Views: 132
  • Seagate_LP_1.5TB.gif
    Seagate_LP_1.5TB.gif
    31.3 KB · Views: 132
είναι εντελώς χαζο να ορίσεις τον δίσκο ως 300GB με τα seagate tools και να χάσεις τα υπόλοιπα 1.2GB αφού το ίδιο αποτέλεσμα πετυχαίνεις με ένα partition.

Εξ' αρχαιοτάτων χρόνων ,ξέρουμε ότι τα πρώτα giga του δίσκου είναι και τα πιο γρήγορα (αφού οι δίσκοι ξεκινάνε να γράφουν από τα εξωτερικά cylinders τα οποία έχουν μεγαλύτερη γραμμική ταχύτητα από τα εσωτερικά και κατα συνέπεια μεγαλύτερο transfer rate ) και πάντα κόβαμε μικρά partition στην αρχή για το λειτουργικό σύστημα.

Φυσικά και αυτό γίνεται... Οι σκληροί δίσκοι

είναι εντελώς χαζο να ορίσεις τον δίσκο ως 300GB με τα seagate tools και να χάσεις τα υπόλοιπα 1.2GB αφού το ίδιο αποτέλεσμα πετυχαίνεις με ένα partition.

Εξ' αρχαιοτάτων χρόνων ,ξέρουμε ότι τα πρώτα giga του δίσκου είναι και τα πιο γρήγορα (αφού οι δίσκοι ξεκινάνε να γράφουν από τα εξωτερικά cylinders τα οποία έχουν μεγαλύτερη γραμμική ταχύτητα από τα εσωτερικά και κατα συνέπεια μεγαλύτερο transfer rate ) και πάντα κόβαμε μικρά partition στην αρχή για το λειτουργικό σύστημα.

Φυσικά και αυτό γίνεται... Οι σκληροί δίσκοι

+1 ...

Παρε τον ποιο γρηγορο 7200rpm δισκο της αγορας (seagate 7200.12 1tb αυτη τη στιγμη), τρεξε ενα HDtach, διαλεξε ποιο επιπεδο ταχυτητας θεωρεις το κατωτερο αποδεκτο και δες στα ποσα gb η καμπυλη φτανει εκει. Κανε το πρωτο partition με μεγεθος εως εκεινο το σημειο και θα εισαι με επιδοσεις απο τοσο και πανω! Δεν ειναι καμια επιστημη...

Πχ για τον seagate που ειπα παραπανω :

imageview.php

Αμα κανεις το partition στα 300gb θα παιζεις απο 120-140mb/s , ποτε πιο κατω!
Αμα θεσεις κατωτατο οριο τα 100mb/s τοτε μπορεις να παιξεις και με 700gb partition! πολυ γρηγορος δισκος....αλλα δεν εχει πολυ νοημα αυτο, 700 ειναι πολλα σε 1tb δισκο. Εγω περιμενω 5 τετοιους, οι 4 θα γινουν raid5 και ο 5ος που για αρχη θα μπει λειτουργικο, θα του κανω 100gb partition και θα παιζει μονιμα πανω απο 130mb/s ...

Last edited: