Μετάβαση (αναβάθμιση) από Windows 8 Pro σε Windows 8.1 Pro. Προβλήματα

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Καλησπέρα σε όλους

Μεταφέρω εδώ από το προηγούμενο νήμα τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει εκεί, με αφορμή το νέο περιβάλλον των 8-αριών, ώστε να συζητήσω τις δυσκολίες της μετάβασης-αναβάθμισης σε 8.1.

Καλησπέρα και πάλι
..............
Βέβαια, το περιβάλλον των 8-αριών, μολονότι πολύ ελκυστικό, είναι λίγο "ξένο" σε μένα και φαντάζομαι και σε όποιον το βλέπει για πρώτη φορά, αλλά ελπίζω να το συνηθίσω. Αυτό που ψάχνω να βρω στο site της Micro-μαλακής είναι κανένα Tutorial ή κάποια παρουσίαση των 8-αριών, αλλά με βγάζει απ' ευθείας στα 8.1. Δοκίμασα σε ένα παλιότερο link με την παρουσίαση των 8-αριών, αλλά το διδακτικό βίντεο έχει αποσυρθεί. Αν ξέρει κάποιος κάποιο link, που έχει παρουσίαση, θα το εκτιμούσα.
..............

Σε 8.1 θα πας..free upgrade..

Μια χαρά ξεπέρασες το "πρόβλημα".

Ναι όπως έγραψε και ο netblues αναγκαστικά θα πας σε Windows 8.1 προϋποθέτει να είναι απόλυτα ενημερωμένο το λειτουργικό με τα τελευταία updates μόνο τότε θα εμφανιστεί στο Windows Store η αναβάθμιση σε 8.1

Όποτε κατευθείαν σε Windows 8.1 tutorial.

Λοιπόν, αφού κατάφερα να τα εγκαταστήσω και να τα ενεργοποιήσω, και μετά την αναμενόμενη εγκατάσταση των πρώτων updates, πήγα στο Microsoft Store για να αναβαθμιστώ κι εγώ σε 8.1 Pro.

Αμ δε!

Το πρώτο μήνυμα που πήρα ήταν ότι η εγκατάσταση των 8.1 δεν μπορεί να γίνει γιατί η αναβάθμιση δεν υποστηρίζεται από τον επεξεργαστή μου:

Sorry, you can’t install the update because it isn’t supported by your computer’s CPU. More info.

Αυτό το τελευταίο "more info" είναι ένα link που σε παραπέμπει ουσιαστικά στις αρχικές απαιτήσεις συστήματος για την εγκατάσταση των 8.1, όπου αναφέρεται ότι ο επεξεργαστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 1GHz ή ταχύτερος και να υποστηρίζει PAE, NX, και SSE2. Ο δικός μου είναι ο τετραπύρηνος Q9550 της Intel, που ικανοποιεί και με το παραπάνω την παραπάνω προδιαγραφή.

Είπα να το ψάξω λίγο ακόμα και ανακάλυψα ότι η Microsoft διαθέτει για τους χρήστες μια εφαρμογή-εργαλείο, με το οποίο διαπιστώνεται (με λεπτομέρεια) η συμβατότητα του υπολογιστή με τα Windows 8.1 Pro. Λέγεται Windows 8.1 Upgrade Assistant, το κατεβάζεις και το τρέχεις και σου βγάζει ακριβώς το γιατί. Εμένα μου έβγαλε το εξής μήνυμα:

You can’t install Windows 8.1 because your processor doesn’t support CompareExchange128. Ιδού και η εικόνα στην οθόνη του desktop:

ppnr.png

Φανταζόμουνα βέβαια, ότι οι τετραπύρηνοι της Intel, ακόμα και αυτοί της προηγούμενης γενιάς, δεν θα πρέπει να είχαν προβλήματα με τα νεότερα λειτουργικά. Τώρα, τι είναι αυτό το CompareExchange128 δεν έχω ιδέα, αλλά το έψαξα. Βρήκα λοιπόν σε ένα άλλο φόρουμ το εξής link:

http://forums.mydigitallife.info/threads/47665-What-is-CompareExchange128-(Windows-8-1)

το οποίο παραπέμπει για λύση σε ένα άλλο link:

http://forums.mydigitallife.info/th...2-check/page12?p=771750&viewfull=1#post771750

Μπορεί κάποιος, αν ξέρει, να κάνει τις οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος πιο απλές?

(Όχι ότι με κόφτει και πολύ αν μείνω στα 8 Pro, αντί για τα 8.1, αν και δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα τις εξελίξεις και το κατά πόσον τα 8.1 προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα 8, αλλά λέω τώρα...)

Ευχαριστώ.

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,464
North by Northeast
Ο επεξεργαστής υποστηρίζει την λειτουργία CompareExchange128, το BIOS όμως;
Δοκίμασε το πιο πρόσφατο firmware για τη μητρική. Αν δουλέψει ΟΚ, αλλιώς ή θα μπεις σε έξοδα για νέα μητρική ή θα μείνεις στα 8 (που δεν είναι κακή ιδέα)

nipo

Established Member
1 October 2013
125
Αν και η ενημέρωση με κωδικό KB 2871839 είναι προαπαιτούμενη για την εμφάνιση της αναβάθμισης στο Windows Store δεν χάνεις κάτι να το κοιτούσες επιπλέον κάνε μια προσπάθεια χειροκίνητης αναβάθμισης μήπως και ξέφυγε κάτι.
Υπάρχει το Download Windows 8.1 Upgrade Assistant εγώ από περιέργεια θα το έτρεχα να δω αν θα μου έβγαζε το πρόβλημα μετά θα έκανα κι ένα τηλεφώνημα στη Microsoft Hellas μήπως έχουν κάτι να προτείνουν προτού επέμβω στο PC.
Ναι το bios είναι πίσω ευκαιρία να το αναβαθμίσεις αλλά από τα γραφόμενα στο διαδίκτυο δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν το πρότεινε κανένας σαν ρύθμισης επίλυσης του προβλήματος.

Μερικοί σύνδεσμοι με το πρόβλημα:
https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?p=299732

http://forums.mydigitallife.info/th...e-Patch-(Bypass-Windows-8-CPU-feature-checks)

http://answers.microsoft.com/en-us/...1-64-bit/47f34921-87ec-407c-9de8-d51d90598287

Προσωπικά έχω αναβαθμίσει laptop με μονοπύρηνο επεξεργαστή celeron του 2008 με bios του 2009 και δεν έχω παρατηρήσει κανένα πρόβλημα στην αναβάθμιση από vista σε 8.0 σε 8.1 ούτε και με τον SSD.

Last edited:

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,464
North by Northeast
O Παναγιώτης έγραψε οτι έχει το τελευταίο firmware της μητρικής και στις αλλαγές δεν είδα υποστήριξη της συγκεκριμένης λειτουργίας.

Στο παρακάτω link αναφέρουν οτι ο Q9550S με λάθος μητρική δεν δέχεται τα 8.1
After running into the CompareExchange 128 error with his original Q300 Core 2 CPU, Sudderth tried swapping in another Core 2 Quad chip, the Q9550S, which explicitly supports CMPXCHG16b. No dice.

I connected Sudderth with a top-level Microsoft support agent. Together, they determined that the issue was Sudderth’s Intel DP35DP motherboard—an older model that hasn’t received a firmware update since 2009. While the Core 2 chips supported CMPXCHG16b, the motherboard itself did not. No Windows 8.1 for him

http://www.pcworld.com/article/2058...uirements-strand-some-users-on-windows-8.html

nipo

Established Member
1 October 2013
125
Απάντηση: Re: Μετάβαση (αναβάθμιση) από Windows 8 Pro σε Windows 8.1 Pro. Προβλήματα

O Παναγιώτης έγραψε οτι έχει το τελευταίο firmware της μητρικής και στις αλλαγές δεν είδα υποστήριξη της συγκεκριμένης λειτουργίας.

Στο παρακάτω link αναφέρουν οτι ο Q9550S με λάθος μητρική δεν δέχεται τα 8.1

Φάουλ...
παρανόησα στο προηγούμενο σχόλιο πέρασα κατευθείαν στο παράθυρο!!!

Αλλά ως προς το bios αρχικά αναφέρει ότι είναι το v.17 ενώ στη σελίδα της Abit βγάζει το v.18 τι να πω όπως έγραψα και στο προηγούμενο δύσκολο να μη το αναφέρει κανείς τόσους που απασχολεί το πρόβλημα.

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,464
North by Northeast
Στο site της Abit βλέπω μέχρι v17: http://abit.ws/page/en/download/dow...pTITLE_ON_SCREEN=IP35+Pro&pSOCKET_TYPE=LGA775

Τώρα, γιατί δεν το αναφέρουν. Παλιά μητρική (του 2007), δε νομίζω να την έχουν πολλοί πλέον. Εκτός απο επιχειρήσεις, φαντάζομαι οτι όσοι άλλοι "καίγονται" να έχουν τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού έχουν και πιο μοντέρνα συστήματα.

Επιλογές

Καλημέρα σε όλους

Από ότι φαίνεται, είναι όντως θέμα σωστής επικοινωνίας του BIOS της μητρικής με το λειτουργικό. Ναι μεν το τελευταίο - επίσημο - BIOS v.17 της Abit να μπορεί να αναγνωρίσει τον Q9550, αλλά ωστόσο να μην μπορεί να μεταφέρει στο λειτουργικό όλες τις παραμέτρους του επεξεργαστή, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του CompareExchange128. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι, μετά την παύση των εργασιών της επίσημης Abit, έχει υπάρξει και μια ακόμα έκδοση νεότερης βερσιόν του BIOS, η v.18, η οποία όμως φαίνεται ότι αναπτύχθηκε από κάποιον ή κάποιους ανεξάρτητους χομπίστες-επαγγελματίες του χώρου, και η οποία βέβαια ουδείς γνωρίζει κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη ή όχι. Δείτε εδώ:

http://www.lejabeach.com/ABIT/IP35Pro/

Επομένως, έχω δυο επιλογές:
- Ή να αλλάξω τον επεξεργαστή με κάποιον άλλο, παλιότερης έκδοσης μεν, αλλά εκ των πραγμάτων απολύτως συμβατό με τη μητρική, όπως π.χ. ο Core 2 Quad Q6600, που έχω στην κατοχή μου, ώστε το BIOS να μπορεί να επικοινωνεί με το λειτουργικό 100% και να μεταφέρει σωστά όλες τις παραμέτρους της CPU σε αυτό
- Ή να μείνω στα Windows 8 Pro, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Απλά δεν ξέρω αν η πρώτη επιλογή μου δημιουργήσει προβλήματα στην αναγνώριση της ενεργοποίησης των 8-αριών, πράγμα που θα ήθελα φυσικά να αποφύγω.

Γνώμες;
-

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,464
North by Northeast
Δοκίμασε τον Q6600 αλλά κάτι μου λέει οτι θα είναι άδικος κόπος. Γιατί να υποστηρίζει η μητρική την εντολή σε έναν επεξεργαστή και όχι σε άλλον της ίδιας οικογένειας;

Δες τι νέο έχουν τα 8.1 και αποφάσισε αν μπορείς να μείνεις στα 8. Όταν είχα δει τις αλλαγές, δεν μου φάνηκαν τόσο σημαντικές.
Το μόνο πρόβλημα είναι οτι τα 8 θα έχουν updates μέχρι το 2015.

nipo

Established Member
1 October 2013
125
Λογικά πας για το bios κι αν δουλέψει τα έχεις και τα δύο και τον καλύτερο επεξεργαστή και τα Windows 8.1 που στο δικό μου αδύναμο φορητό "αποστρατείας" τρέχουν με μεγαλύτερη άνεση.

Δύσκολο το βλέπω να βγάλει επιπλοκές σοβαρές το καινούργιο αλλά ίσως θέλει προσοχή πχ. θερμοκρασία.

Οικογένειες επεξεργαστών και περιβάλλον των Windows

Δοκίμασε τον Q6600 αλλά κάτι μου λέει οτι θα είναι άδικος κόπος. Γιατί να υποστηρίζει η μητρική την εντολή σε έναν επεξεργαστή και όχι σε άλλον της ίδιας οικογένειας;

Δες τι νέο έχουν τα 8.1 και αποφάσισε αν μπορείς να μείνεις στα 8. Όταν είχα δει τις αλλαγές, δεν μου φάνηκαν τόσο σημαντικές.
Το μόνο πρόβλημα είναι οτι τα 8 θα έχουν updates μέχρι το 2015.

Κώστα, ο Q9550 είναι νεότερη "οικογένεια" από τον Q6600. Ο πρώτος είναι της οικογένειας Yorkfield (45nm - 2008) και ο δεύτερος της παλιότερης Kentsfield (65nm - 2007). Για τον δεύτερο, η Abit είχε ανανεώσει τα BIOS των μητρικών της, όσο ήταν ακόμα σε λειτουργία ως εταιρεία. Για τον δεύτερο και όλους της ίδιας γενιάς, έκανε μιαν ανανέωση στα BIOS λίγο πριν κλείσει και προφανώς δεν είχε προλάβει να διορθώσει τυχόν παραλείψεις ή τυχόν νέες απαιτήσεις που θα προέκυπταν στη συνέχεια, όπως επί παραδείγματι περιπτώσεις σαν τη δική μου.

Τώρα, παίρνω σοβαρά υπόψη μου βέβαια, τη συμβουλή σου να δω αν με βολεύει να μείνω στα 8 ή όχι και θα αποφασίσω. Προς το παρόν, θέλω να εξοικιωθώ λίγο με το περιβάλλον των 8αριών, και αν με βολέψει θα μείνω. Άλλωστε δεν έχω και μεγάλο χρονικό διάστημα που δουλεύω τα 7άρια, που σε σχέση με τα παρελθόντα λειτουργικά είναι πολύ πιο σταθερά και με πολύ καλύτερο περιβάλλον.
-

Last edited:
Πολύ θα ήθελα να συνδυάσω και τα δύο!

Λογικά πας για το bios κι αν δουλέψει τα έχεις και τα δύο και τον καλύτερο επεξεργαστή και τα Windows 8.1 που στο δικό μου αδύναμο φορητό "αποστρατείας" τρέχουν με μεγαλύτερη άνεση.

Δύσκολο το βλέπω να βγάλει επιπλοκές σοβαρές το καινούργιο αλλά ίσως θέλει προσοχή πχ. θερμοκρασία.

Φίλε μου, η συμβουλή σου με βρίσκει σύμφωνο, με τη διαφορά ότι η δυσκολία είναι στο πώς θα το κάνω (δεν είμαι βλέπεις και ο πρώτος εξπέρ στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων) και το δεύτερο που με απασχολεί είναι κατά πόσον αυτό εμπεριέχει ρίσκο που θα παρουσιάσει άλλα προβλήματα και επιπλοκές, που αναφέρεις.

Εν πάσει περιπτώσει, σου στέλνω ένα PM για περισσότερες λεπτομέρειες, αν ξέρεις κάτι παραπάνω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-

nipo

Established Member
1 October 2013
125
Απάντηση: Πολύ θα ήθελα να συνδυάσω και τα δύο!

Φίλε μου, η συμβουλή σου με βρίσκει σύμφωνο, με τη διαφορά ότι η δυσκολία είναι στο πώς θα το κάνω (δεν είμαι βλέπεις και ο πρώτος εξπέρ στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων) και το δεύτερο που με απασχολεί είναι κατά πόσον αυτό εμπεριέχει ρίσκο που θα παρουσιάσει άλλα προβλήματα και επιπλοκές, που αναφέρεις.

Εν πάσει περιπτώσει, σου στέλνω ένα PM για περισσότερες λεπτομέρειες, αν ξέρεις κάτι παραπάνω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

-

Σκέφτομαι την περίπτωση να έκανες την αναβάθμιση στο ίδιο δίσκο αλλά σε άλλο hardware κανονικό compatible!
Τώρα με τις αναβαθμίσεις είναι λίγο μία από τα ίδια, κατά τη γνώμη μου θα έχεις άρνηση ενημέρωσης τουλάχιστον εκεί που η Microsoft ζητά στοιχεία υλικού δεν έχεις πρόβλημα να ρωτήσεις ξέρεις σου έγραψα.

Συγνώμη για την δυσκολία της ανάγνωσης ήταν θέμα επικόλλησης δικό μου το λάθος.