Μετρηση 50Αμπερ απο PIC

aginor

New member
4 January 2009
5
Για μια κατασκευη θα ανάψουμε 12 μεγάλα display. Θέλω να εμφανίζω τιμές για στροφές, τάση, ένταση και ισχύ.
Λέμε να βάλουμε τον pic 16f877 και καμιά 30 τρανζίστορ γιατί το μεγάλο display δεν το σηκώνει ο pic. Όταν κάνουμε ένα προσχέδιο θα ανεβασω σχεδια.
εκει που θέλω να βάλετε ένα χεράκι είναι για το πώς μπορεί ο pic να μετρήσει τα Αμπέρ??? Εδώ τα βρήκαμε μπαστούνια. Θέλουμε μέτρηση 0-50A με βήμα το πολύ 0,15Α πρέπει να γίνετε συνεχώς χωρίς διακόπτη αλλαγής κλίμακας. Να βάλουμε αντίσταση για να μετράμε πτώση τάσης (πχ 0,002ohm για πτώση 0.1V στα 50Α) ο pic δεν έχει τόσο μεγάλη ανάλυση. Αφού είναι 5/1024=0,003V. για να έχει την ανάλυση που θέλουμε χριζόμαστε pic με 16bit ανάλυση. Δηλαδή δεν γίνετε.

Διευκρίνηση μιλάμε για 12 voltDC

Last edited:
Γιατί δεν δοκιμάζεις με χολ όπως οι αμπεροτσιμπιδες ?
Η λύση της σε σειρά αντίστασης δεν είναι κατάλληλη για τόσο μεγάλα ρεύματα.
Υπάρχουν και έτοιμοι αισθητήρες χολ για τέτοια ρεύματα

Υπάρχουν και έτοιμα αμπερομετρα για ηχοσυστηματα αυτοκινήτου που απλά θα τα κοτσάρεις πάνω στον πικ σου

ε, μαστορα,
πως που, πιος και ποσο?
δεν πεταμε ενα χολ και μετα καληνυχτα!!
ειμαι μηχανολογος και επλεξα σε ξενα χωραφια....
εχουμε φαι πολλες ωρες και δεν βρηκαμε λυση. τωρα καπου αχνοφενετε με αυτο που λες. μπορεις να δωσεις λιγες παραπανω πληροφοριες??
τι σημα βγαζει πως συνδεετε και αλλα τετοια??
ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση

Μια ιδέα, The software in the 12C672 reads the first input (AD0) and then multiples the result by 195 to scale the 0-255 result to 0-50000, the resulting value is then converted into a decimal string, with the lowest two digits discarded. The decimal numbers are next converted to their ASCII codes, a decimal point added, and the data sent out as standard 9600baud serial data, cursor positioning commands are also added to the data stream, and the various text additions as seen in the pictures. Once AD0 has finished, the same is done for AD2, and the program then loops back to the start to give continuous updates.
Δες εδώ

Λοιπόν μια απλή λύση είναι να πάρεις μια αμπεροτσιμπιδα και να βγάλεις από μέσα της το αισθητήριο hall .ουσιαστικά μετράς το ρεύμα επαγωγικά απλά περνάς το καλώδιο μέσα από το αισθητήριο και αυτό δείχνει ρεύμα μέσω της τάσης που βγάζει .
Έτσι μετράνε το ρεύμα και κάποιοι πυκνωτές αυτοκινήτου
Την έξοδο αυτή θα πρέπει να τη ρίξεις στην αναλογική είσοδο ενός PIC άρα πρέπει να βρεις PIC που να έχει αναλογική είσοδο εκεί θα διαβάζεις την τιμή σε κάποιο register ο οποίος θα είναι τουλάχιστον 8 bit και θα απεικονίζεις αυτή τη τιμή. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι τόσο επαναλαμβάνω ότι πρέπει να υπάρχει έτοιμο αμπερομετρο γιατί το έχω δει σε ηχοσυστηματα αυτοκινήτου

Μια ακόμα πιο απλή ιδέα ειναι με ενα μικρό τοροειδή που το πρωτεύον θα είναι σε σειρά με την τάση με μερικές σπείρες χονδρο συρμα και το δευτερευον μερικες δεκαδες, ανορθώνεις το δευτερευον και εχει δείγμα του ρευματος που υπάρχει στο πρωτευον.

Είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει αυτό στο DC;
Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά νομίζω ότι είναι μόνο για AC αυτός ο τρόπος άρα δοκίμασε το πρώτα.

Μια ακόμα πιο απλή ιδέα ειναι με ενα μικρό τοροειδή που το πρωτεύον θα είναι σε σειρά με την τάση με μερικές σπείρες χονδρο συρμα και το δευτερευον μερικες δεκαδες, ανορθώνεις το δευτερευον και εχει δείγμα του ρευματος που υπάρχει στο πρωτευον.

Ξέχασα να το αναφέρω, αλλά αυτος ο μετασχηματιστής προφανως και θα πρέπει να είναι σε σειρά με το πρωτεύον του μετασχηματιστή τροφοδοσίας. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα να μετράς το AC ρεύμα?

Για μια κατασκευη θα ανάψουμε 12 μεγάλα display. Θέλω να εμφανίζω τιμές για στροφές, τάση, ένταση και ισχύ.
Λέμε να βάλουμε τον pic 16f877 και καμιά 30 τρανζίστορ γιατί το μεγάλο display δεν το σηκώνει ο pic. Όταν κάνουμε ένα προσχέδιο θα ανεβασω σχεδια.
εκει που θέλω να βάλετε ένα χεράκι είναι για το πώς μπορεί ο pic να μετρήσει τα Αμπέρ??? Εδώ τα βρήκαμε μπαστούνια. Θέλουμε μέτρηση 0-50A με βήμα το πολύ 0,15Α πρέπει να γίνετε συνεχώς χωρίς διακόπτη αλλαγής κλίμακας. Να βάλουμε αντίσταση για να μετράμε πτώση τάσης (πχ 0,002ohm για πτώση 0.1V στα 50Α) ο pic δεν έχει τόσο μεγάλη ανάλυση. Αφού είναι 5/1024=0,003V. για να έχει την ανάλυση που θέλουμε χριζόμαστε pic με 16bit ανάλυση. Δηλαδή δεν γίνετε.

Διευκρίνηση μιλάμε για 12 voltDC

Θα ενισχυσεις την πτωση τασης (0,1βολτ π.χ.) επι 50 για να φτασεις στα 5βολτ! Ετσι θα μετρας full scale. 5/1024=0,0049 και αυτο δια 50 = 0.00009765625 βολτ.
Προσοχη ομως, εχεις ηδη μπει στην περιοχη που το offset error εχει γινει προβλημα για πολλους τελεστικους.

και επειδη αργισα να το δω παραγγειλα και ενα δειγμα δωρεαν (κουτρα- τζαμπα πως το λενε) απο το παραπανω Link του gfle.
ευχαριστω πολυ ολους για το ενδιαφερον
(και ιδιεταιρα τον gfle για το κουτρα δειγμα απο το link που προτεινε)

τα δωρεαν δειγματα εφτασαν μολις τωρα με Spedex!!!!
αυτο που παραγειλα και κανει 31 δολαρια ερχονται σε 20 μερες....