METROPOLIS [1927] του Fritz Lang -ΝΕΑ ΚΟΠΙΑ!

SoToS

AVClub Enthusiast
21 January 2008
794
Βρέθηκε η πλήρης κόπια της ταινίας!

Ανοίγω αυτό το θέμα αφενός γιατί ενδιαφέρομαι για την πιο αντιπροσωπευτική έκδοση της συγκεκριμένης ταινίας και αφετέρου γιατί απ' ότι φαίνεται θα βγει στο κοντινό μέλλον και άλλη κόπια, αυτή τη φορά όπως την είχε αρχικά φτιάξει ο Fritz Lang, αφού πρόσφατα βρέθηκε ολόκληρη ...στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αργεντινής που δεν είχαν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα την αξία του! (Απίστευτο και απαράδεκτο...)

metro6.jpg

"Την περασμένη Τρίτη, η Paula Félix-Didier ταξίδεψε σε μια μυστική αποστολή στο Βερολίνο με σκοπό να συναντηθεί με τρεις ειδικούς του κινηματογράφου και εκδότες από το περιοδικό ZEITmagazin. Η διευθύντρια του μουσείου από το Μπουένος Άιρες, είχε κάτι πολύ ιδιαίτερο στη βαλίτσα της: Ένα αντίγραφο της έκδοσης μεγάλης διάρκειας της ταινίας Metropolis του Fritz Lang, που περιελαμβάνει σκηνές που θεωρούνταν χαμένες για σχεδόν 80 χρόνια. Αφού εξέτασαν το φιλμ οι τρεις ειδικοί ήταν σίγουροι: "Το εύρημα από το Buenos Aires είναι ένας πραγματικός θησαυρός, παγκόσμια. Το Metropolis, το πιο σημαντικό βουβό φιλμ της Γερμανικής ιστορίας, μπορεί από αυτή την ημέρα να θεωρηθεί ότι έχει ξανά-ανακαλυφθεί."

Το υπόλοιπο λεπτομερές άρθρο εδώ: [Αγγλικά]
http://www.zeit.de/online/2008/27/metropolis-vorab-englisch

Περιληπτικό άρθρο εδώ [Ελληνικά]:
http://cinema-nikos.blogspot.com/2008/07/metropolis.html

Μια πολύ καλή παρουσίαση με πολλές κριτικές, εικόνες, πληροφορίες κλπ στην παρακάτω ιστοσελίδα που έχει και ένα σύνδεσμο για το Γερμανικό Amazon με την βελτιωμένη έκδοση DVD του 2001. Αυτή νομίζω -τουλάχιστον προς το παρόν είναι και η προτιμότερη λόγω πιο πρόσφατης έκδοσης, λόγω PAL και λόγω της μουσικής με την πρωτότυπη παρτιτούρα (ανάλυση 720x576 και 124' διάρκεια).
http://www.celtoslavica.de/chiaroscuro/films/metropolis/metro.html

Όπως αναφέρεται στην παραπάνω ιστοσελίδα, η πρώτη κόπια είχε διάρκεια 183' στα 20 καρέ/δευτ. Να σκεφτεί κανείς ότι η Αμερικανική έκδοση το 1928 περιορίστηκε από την εταιρία διανομής UFA στα ...63' -τότε θα γεννήθηκε η κινηματογραφική λέξη "πετσόκομμα"! :flipout:

Δυστυχώς στο βιντεοκλάμπ της περιοχής μου (Videorama) έχουν μόνο την έκδοση του 1984 στα 87' με μουσική του Giorgio Moroder. Εκτός ότι η εικόνα ήταν κακή και ασταθής, "έπαιζε" πάνω-κάτω, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο για τις σημερινές δυνατότητες αποκατάστασης (διορθώνεται τέλεια ακόμα και με δωρεάν λογισμικό)! Αφού λοιπόν έριξα μια ματιά, σκέφτηκα να παραγγείλω και να δω καλύτερα την πιο πρόσφατη έκδοση.

Μήπως:
-Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει αντίστοιχη Ελληνική με την Γερμανική σε PAL, που να ενοικιάζεται ή να πωλείται εδώ;

-Έχει δει κανείς την καινούρια έκδοση; Αν έχετε δει και τις δύο ποιά μουσική προτιμάτε; Γιατί οπωσδήποτε θα δίνει άλλα συναισθήματα η συνθετική μουσική του Moroder...

410WC40GN1L._SS500_.jpg

Last edited:
Αφού εκφράσω την ικανοποίησή μου για το ότι δεν είμαι ο μόνος τρελός του χωριού που ασχολείται με τέτοια πράγματα, να σου πω την εμπειρία μου σχετικά με τα DVD αυτής της ταινίας.
Την βρήκα και την προμηθεύτηκα σε πανέρι πολυκαταστήματος με 5 !
Το γεγονός μου έκανε εντύπωση αν σκεφτεί κανείς ότι έξω πουλιόταν περί τα 30 .
Όταν έκατσα να την δω κατάλαβα αμέσως που οφείλεται η φτήνια.
Ποιότητα απαράδεκτη.
Ψάχνοντας τα μαγαζιά στο internet, την πιο αξιόλογη νομίζω έκδοση την βρήκα στην Γερμανία. Πρόκειται για αποκατεστημένη κόπια 118 λεπτών, που παρόλα αυτά της λείπει το ένα τέταρτο της αυθεντικής ταινίας. Περιέχει την αυθεντική μουσική του G. Huppertz, σε Dolby Surround Sound 5.1.
Τώρα όμως με τα καινούργια δεδομένα, ίσως να αξίζει να περιμένει κανείς για κάτι καλλίτερο.
Όποιος όμως ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και τρέιλερ, μπορεί να κοιτάξει εδώ: http://www.jpc.de/jpcng/movie/detail/-/hnum/7378706?rk=movie&rsk=hitlist

Αφού εκφράσω την ικανοποίησή μου για το ότι δεν είμαι ο μόνος τρελός του χωριού που ασχολείται με τέτοια πράγματα, να σου πω την εμπειρία μου σχετικά με τα DVD αυτής της ταινίας.
Την βρήκα και την προμηθεύτηκα σε πανέρι πολυκαταστήματος με 5 !
Το γεγονός μου έκανε εντύπωση αν σκεφτεί κανείς ότι έξω πουλιόταν περί τα 30 .
Όταν έκατσα να την δω κατάλαβα αμέσως που οφείλεται η φτήνια.
Ποιότητα απαράδεκτη.
Ψάχνοντας τα μαγαζιά στο internet, την πιο αξιόλογη νομίζω έκδοση την βρήκα στην Γερμανία. Πρόκειται για αποκατεστημένη κόπια 118 λεπτών, που παρόλα αυτά της λείπει το ένα τέταρτο της αυθεντικής ταινίας. Περιέχει την αυθεντική μουσική του G. Huppertz, σε Dolby Surround Sound 5.1.
Τώρα όμως με τα καινούργια δεδομένα, ίσως να αξίζει να περιμένει κανείς για κάτι καλλίτερο.
Όποιος όμως ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και τρέιλερ, μπορεί να κοιτάξει εδώ: http://www.jpc.de/jpcng/movie/detail/-/hnum/7378706?rk=movie&rsk=hitlist

Έ όχι και τρελλός! Εδώ μιλάμε για γνήσια τέχνη με ιστορική αξία (τρελλο-συμπαράσταση! :D) Παρεπιτόντως, είδα και το αφιέρωμά σου στις παλιές ταινίες και μου άρεσε πολύ! Θα προσπαθήσω να βρω μερικές από αυτές...
Αυτό που μου ελκύει στις παλιές κλασικές ταινίες, είναι ότι οι άνθρωποι τότε είχαν περισσότερο μεράκι και η τέχνη ήταν πιο γνήσια, λίγότερο σπονσοραρισμένη και λιγότερο νοσηρή και με λιγότερο φανταχτερό περιτύλιγμα. Eπίσης η αίσθηση ότι κοιτάζω το παρελθόν, ενώ στα παλιά Sci-Fi όπως στην περίπτωση αυτή, το ότι βλέπω τον τρόπο που έβλεπαν αυτοί το μέλλον -πολλές φορές το σήμερα και προσπαθώ να μάθω κάτι από αυτό...

Σχετικά με το site, βλέπω ότι είναι λίγο φθηνότερο από το Amazon.de που έχει την ίδια κόπια...

Δυστυχώς η κόπια μου βρίσκεται στο πατάρι. Ελπίζω αύριο να δω ποιά είναι.

Στο πατάρι το μεγαλειώδες έργο του Fritz Lang; :flipout:

(αστειεύομαι) Ευχαριστώ για τον κόπο!

εγω παντως θα περιμενα την νεα κοπια οταν με το καλο γινει το restoration και το transfer.

Αυτό θα ήταν το ιδανικό... αλλά ίσως πάρει και κανά χρόνο μέχρι να βρούν παραγωγό, να συγκροτήσουν ειδική τεχνική ομάδα για την ψηφιακή αποκατάσταση, να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση (που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη ειδικά για ένα ιστορικής αξίας εύρημα 80 χρόνων) και να κυκλοφορήσουν την νέα έκδοση (θα έχει πλάκα να βγεί και HD)... οπότε ποιος Sci-Fi φανατικός κρατιέται... άλλωστε μέχρι τότε θα την έχουμε ψιλο-ξεχάσει ενώ η καινούρια θα είναι υποτίθεται +65 λεπτά...

Στο πατάρι το μεγαλειώδες έργο του Fritz Lang; :flipout:

(αστειεύομαι) Ευχαριστώ για τον κόπο!

Που να χωρέσουν όλες!:grinning-smiley-043
Πάντως ρίξε μια ματιά στο νήμα με τις 100 καλύτερες ταινίες. Έκανα ήδη την ένσταση μου (αλήθεια τη θεωρώ τη σημαντικότερη).

Πάντως οι παρουσιάσεις του oldman κρύβουν θυσαυρούς.

Θα σε απογοητεύσω όμως. Λογικά η κόπια μου είναι της σειράς. Άσε που νομίζω πως την έχω από το "Σινεμά" ή κάποιο άλλο περιοδικό. Μάζευα ότι εύρισκα μπροστά μου τότε, αλλά, ευτυχώς και κάποια αριστουργήματα.

Την έχω δεί την ένστασή σου... αλλά δεν έχω δει την ταινία οπότε ακόμα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.