μια βοήθεια για ασύρματη δικτύωση

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,631
Αθήνα
Μια βοήθεια από τους επαΐοντες παρακαλώ.
Στο σπίτι υπάρχει ενα σταθερό pc (desktop) στο γραφείο Α. Εκεί υπάρχει το ethernet modem - router.
Η μητρική του desktop ASUS P5AD2-E Premium
(εδώ) έχει ενσωματωμένη ασύρματη κάρτα δικτύου με τεχνικά στοιχεία :
54 Mbps IEEE 802.11g and backwards compatible with 11 Mbps IEEE 802.11b
Software Access Point mode.

Θέλησα λοιπόν να δικτυώσω ασύρματα το laptop με το desktop για να πάρω Internet .Χρησιμοποίησα στο laptop αυτή την PCMCIA κάρτα NETGEAR WG511 (802.11g 54 Mbps) (εδώ)
Δημιούργησα λοιπόν ένα Software Access Point στο desktop και από την δική του σύνδεση πήρα Internet και στο laptop.

Στο δωμάτιο 1 το σήμα ήταν πολύ καλό , στο δωμάτιο 2 ήταν μέτριο και στο δωμάτιο 3 το σήμα ήταν ανύπαρκτο.

1η ερώτηση
για την απουσία σήματος στο δωμάτιο 3 και για το μέτριο του δωματίου 2:
- φταίει η ασύρματη κάρτα του desktop που δεν έστελνε δυνατό σήμα;
- φταίει η κάρτα του laptop που δεν μπορούσε να πιάσει σήμα από πιο μακριά;
- φταίνε και οι δυό (αδύναμες);

Βλέπω εδώ σε μια σελίδα της Netgear ότι υπάρχει διαβάθμιση της ταχύτητας και της κάλυψης στις ασύρματες συσκευές.
Βλέπετε και τη σχετική εικόνα.

2η ερώτηση
Οι δύο αυτές παράμετροι (ταχύτητα εύρος κάλυψης) αυξάνονται μαζί; Δηλαδή όσο μεγαλύτερη ταχύτητα (Mbps) τόσο μεγαλύτερη και η κάλυψη;

Σκέφτηκα λοιπόν να πάρω ένα Access point το οποίο θα συνδέσω στο router και στο οποίο (Access point) θα συνδέεται το laptop ή τα laptop αργότερα.Έτσι δεν θα είναι απαραίτητο να έχω το desktop ανοιχτό για να δίνει Internet όπως ήταν με την υλοποίηση που δοκίμασα αρχικά.

3η ερώτηση
Έχετε να μου προτείνετε κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά τον σχετικό εξοπλισμό (Access point και κάρτα PCMCIA ) για να επιτύχω ολική κάλυψη του χώρου;

Επισυνάπτω ένα διάγραμμα του χώρου του σπιτιού τον οποίο θέλω να καλύψω. Η απόσταση ΑΒ είναι περίπου 10 μέτρα και όπως βλέπετε μεσολαβούν αρκετοί τοίχοι.

Ευχαριστώ

Attachments

• house diagram.jpg
    house diagram.jpg
    24.9 KB · Views: 12
  • netgear diagram.jpg
    netgear diagram.jpg
    64.4 KB · Views: 13
Διονύση sorry αλλά δεν καταλαβαίνω.

Γιατί να δικτυώσεις το desktop με το laptop, και δεν παίρνεις μια ip κατευθείαν από το modem-router στο laptop?

Το modem - router δεν είναι ασύρματο αλλά ethernet.
Η αρχική σκέψη (την οποία δοκίμασα) ήταν να εκμεταλλευτώ την on board ασύρματη κάρτα του desktop και να πάρω Internet από αυτό (το desktop) δημιουργώντας ένα Software access point. Μειονέκτημα ήταν το ότι έπρεπε να είναι το desktop ανοιχτό αλλά εκτός αυτού δεν υπήρχε κάλυψη σε όλο το χώρο που ήθελα γι'αυτό και εγκατέλειψα την ιδέα και ψάχνομαι αλλιώς. Σκέφτηκα λοιπόν να συνδέσω ένα access point στο router (με ethernet) και να στέλνει (το Access point) ασύρματο σήμα προς το laptop.

Last edited:
Τσάμπα μπερδέματα πιστεύω. Λύσεις είναι το access point και το ασύρματο από την αρχή.
Εγώ αγόρασα (περίπου τον ίδιο σχεδιασμό έχω σπίτι) ασύρματο modem router και όχι access point. Με G εξοπλισμό μου περνάει 3 τοίχους.
Το μόνο θετικό του access είναι ότι μπορείς να το επεκτείνεις προς τα κάπου σαν κεραία.
Χρήματα πάνω κάτω τα ίδια είναι.

Ιδιαίτερα αν έχεις τη δυνατότητα πάρε Ν εξοπλισμό, και θα έχεις παντού foul σήμα και όχι μόνο σε εκείνο το χώρο.

Last edited:
Για ασύρματο modem - router δεν υπάρχει περίπτωση.
Το θέμα της ακτινοβολίας υπερεκτιμημένο ή όχι, με απασχολεί και δεν θέλω να έχω μια πηγή ανοιχτή για ώρες. Το laptop χρειάζεται περιστασιακά Internet και γι'αυτό σκέφτομαι την ασύρματη υλοποίηση.

Re: Απάντηση: μια βοήθεια για ασύρματη δικτύωση

Τοτε αμόλα καλώδιο έστω και εξωτερικα εαν μπορείς. Και απο εκει θα περάσεις ότι θες.

Και αυτή η λύση έχει απορριφθεί για διάφορους λόγους.
Γι'αυτό και ψάχνομαι με την ασύρματη λύση.

1η ερώτηση
για την απουσία σήματος στο δωμάτιο 3 και για το μέτριο του δωματίου 2:
- φταίνε και οι δυό (αδύναμες);

2η ερώτηση
Δηλαδή όσο μεγαλύτερη ταχύτητα (Mbps) τόσο μεγαλύτερη και η κάλυψη;

3η ερώτηση
Έχετε να μου προτείνετε κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά τον σχετικό εξοπλισμό (Access point και κάρτα PCMCIA ) για να επιτύχω ολική κάλυψη του χώρου;

1. Και τα δύο. Και μια μικρή περίπτωση να έχεις και παρεμβολές από αλλού (πχ δίπλα διαμέρισμα, παράθυρα κλπ). Πάντως οι κάρτες γενικά δεν είναι για δουλειά AP.

2. Όχι. Όσο μεγαλώνει η απόσταση πρέπει να ρίχνεις την ταχύτητα (μια που δεν μπορείς να αυξήσεις την ισχύ). Δοκίμασε με σταθερή ταχύτητα 1ΜΒ (και όχι 54ΜΒ) και ίσως πιάσεις.

3. Πάρε το πιο φτηνό. Το πολύ-πολύ το πιο φτηνό Dlink ή Linksys.

Απάντηση: Re: μια βοήθεια για ασύρματη δικτύωση

Για ασύρματο modem - router δεν υπάρχει περίπτωση.
Το θέμα της ακτινοβολίας υπερεκτιμημένο ή όχι, με απασχολεί και δεν θέλω να έχω μια πηγή ανοιχτή για ώρες. Το laptop χρειάζεται περιστασιακά Internet και γι'αυτό σκέφτομαι την ασύρματη υλοποίηση.

Υπάρχουν ασύρματα modem router που ενεργοποιείς και απενεργοποιείς το ασύρματο δίκτυο τους κατά βούληση... π.χ. το fritz 7140 που έχω, το οποίο έχει και διακόπτη on/off πάνω του, αλλά και μέσω του μενού του... Το ανοίγω λοιπόν μόνο όταν θέλω να έχω και το netbook στο ίντερνετ, για τα άλλα έχω ethernet...

Re: Απάντηση: Re: μια βοήθεια για ασύρματη δικτύωση

Υπάρχουν ασύρματα modem router που ενεργοποιείς και απενεργοποιείς το ασύρματο δίκτυο τους κατά βούληση... π.χ. το fritz 7140 που έχω, το οποίο έχει και διακόπτη on/off πάνω του, αλλά και μέσω του μενού του... Το ανοίγω λοιπόν μόνο όταν θέλω να έχω και το netbook στο ίντερνετ, για τα άλλα έχω ethernet...

υπαρχει μοντεμ ρουτερ που κλεινει το wi fi με διακοπτη πανω του?

χωρις δλδ να μπεις στο μενου του...

το φιλιπς

του conn-x που εχω για να ανοιξεις το wi fi πρεπει να πας στο μενου και για να το ενεργοποιησεις το wifi αποσυγχρονιζει και ξανασυγχρονιζει
μετα...

το ιδιο και για να το κλεισεις...

Ο Νίκος με μπέρδεψε λίγο... :chinscratch:
Υποτίθεται ότι ψάχνω για εξοπλισμό με δυνατό σήμα.

Με αυτό το συνδυασμό νομίζετε ότι θα είμαι εντάξει;

Netgear Wireless Access Point Rangemax
Netgear Wireless PCMCIA Card Rangemax
ή Netgear Wireless PCMCIA Rangemax Next

Από το site της εταιρίας:
Netgear Wireless Access Point Rangemax
Netgear Wireless PCMCIA Card Rangemax
ή Netgear Wireless PCMCIA Rangemax Next

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: μια βοήθεια για ασύρματη δικτύωση

υπαρχει μοντεμ ρουτερ που κλεινει το wi fi με διακοπτη πανω του?

χωρις δλδ να μπεις στο μενου του...

το φιλιπς

του conn-x που εχω για να ανοιξεις το wi fi πρεπει να πας στο μενου και για να το ενεργοποιησεις το wifi αποσυγχρονιζει και ξανασυγχρονιζει
μετα...

το ιδιο και για να το κλεισεις...

Αυτό γράφω από πάνω... σίγουρα το avm fritz 7140, ή με τον διακόπτη του, ή από το μενού του. Και φυσικά ΧΩΡΙΣ να κάνει reboot, αυτό μας έλειπε... -bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: μια βοήθεια για ασύρματη δικτύωση

Αυτό γράφω από πάνω... σίγουρα το avm fritz 7140, ή με τον διακόπτη του, ή από το μενού του. Και φυσικά ΧΩΡΙΣ να κάνει reboot, αυτό μας έλειπε... -bye-

που το αγορασες το fritz?

δεν το βρισκω...

αυτο?

που ειναι ο
διακοπτης?

Avm_Fritz_7140_2.jpg

large.jpg

Last edited: