Μια μικρή βοήθεια...

sakisxas

Supreme Member
7 September 2006
5,384
C:\Greece\Komotini
....για το ποια ρυθμιση ανάλυσης πρέπει να κάνω στην οθόνη του Η/Υ μου που έχει ανάλυση 1680χ1050 ωστε να δώ Blue Ray δισκάκι;
Την αφήνω έτσι,η την κατεβάζω στα 1280χ720,αφου 1080 δε μπορεί να δείξει;
Επίσης τα δισκάκια που έχω είναι στα 1080,και στα 720 θα βλέπω καλύτερα η στα 1050;

Βασική αρχή!
Αφήνεις την φυσική ανάλυση της οθόνης σου άθικτη! Άρα 1680χ1050.
Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό το ζήτημα μόνο κακό θα επιφέρει στο οπτικό αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα, την ώρα που θα βλέπεις κάτι με διαφορετική ανάλυση από την πηγή του, αφήνεις τον player να κάνει παιχνίδι στην προσομοίωση των αναλύσεων (αρχική με τελική) και το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει αρκετά.
Το μόνο που θα έπρεπε ενδεχομένως να σε απασχολεί σχετικά, θα ήταν να χρησιμοποιείς τον καλύτερο media player με τους καλύτερους codecs ώστε να έχεις την καλύτερη απόδοση στη σχετική μετατροπή.

Φυσικά όμως, η πρότασή μου θα ήταν, να μεταβείς αν μπορείς, σε μια οθόνη που θα υποστηρίζει εγγενώς τις σύγχρονες και απαιτητικές HD αναλύσεις (1920x1080). Δηλαδή με μια 24άρα 16/10 στα 1920x1200 θα είσαι απόλυτα καλυμμένος και οι τιμές σε αρκετά τέτοια μοντέλα είναι πια πολύ προσεγγίσιμες. Βέβαια αυτά μάλλον τα ξέρεις ήδη και δε ρωτάς κάτι τέτοιο αλλά εγώ νιώθω πως όφειλα να στα πω.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,παιδιά.
Δηλ στα 1680χ1050 εγώ χάνω μόνο 30,ας το πούμε ετσι,γραμμές ανάλυσης;
Το 1920 με το 1680 δε παίζει κανένα ρόλο;
Δηλ αν αποφασίσω να αλλάξω οθόνη,το κέρδος θα είναι οι 30 γραμμές ανάλυσης παραπάνω;

Χάνεις λίγο περισσότερες, γιατί οι οθόνες υπολογιστή έχουν λόγο πλευρών 16:10 αντί για 16:9. Σαν αποτέλεσμα πρέπει να έχεις και δυο μικρές μαύρες μπάρες πάνω και κάτω όταν βλέπεις υλικό 16:9.

Αν αλλάξεις οθόνη, θα κερδίσεις σε ευκρίνεια μιας και η εικόνα δεν θα γίνεται downscaled για να χωρέσει στο μόνιτορ σου.

Βέβαια, αν βλέπεις στις 22-24" από τα 2 μέτρα, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία.

Χάνεις λίγο περισσότερες, γιατί οι οθόνες υπολογιστή έχουν λόγο πλευρών 16:10 αντί για 16:9. Σαν αποτέλεσμα πρέπει να έχεις και δυο μικρές μαύρες μπάρες πάνω και κάτω όταν βλέπεις υλικό 16:9.

Αν αλλάξεις οθόνη, θα κερδίσεις σε ευκρίνεια μιας και η εικόνα δεν θα γίνεται downscaled για να χωρέσει στο μόνιτορ σου.

Βέβαια, αν βλέπεις στις 22-24" από τα 2 μέτρα, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία.

Ευχαριστώ Δημήτρη.Ησουν κατατοπιστικότατος!!!!!

Απάντηση: Re: Μια μικρή βοήθεια...

Δηλ στα 1680χ1050 εγώ χάνω μόνο 30,ας το πούμε ετσι,γραμμές ανάλυσης;
Το 1920 με το 1680 δε παίζει κανένα ρόλο;
Δηλ αν αποφασίσω να αλλάξω οθόνη,το κέρδος θα είναι οι 30 γραμμές ανάλυσης παραπάνω;
Αν αποφασίσεις να αλλάξεις οθόνη και πάρεις μια που υποστηρίσει εγγενώς ως φυσική της ανάλυση την 1920x1200 δηλαδή μια τουλάχιστον 24" 16/10, θα έχεις μέσα της, χωρίς καμία παραμόρφωση, την 1920x1080 μιας και χωρά ακριβώς οριζόντια και περισσεύει κάθετα!

Σαφώς και όταν μιλάμε για σύνολο pixels και στις δύο διαστάσεις (οριζόντια x κάθετη) είτε της αρχικής εικόνας είτε της οθόνης θέασης, αν η μία (της πηγής) είναι μεγαλύτερη από αυτή της οθόνης, προκειμένου να μη χαθεί η αναλογία πλευρών στο καρέ κατά τη θέαση, θα προσαρμοστεί η εικόνα από τον player βάσει αυτής της διάστασης που έχει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πραγματικής και τελικής.

Άν εσύ επιχειρείς να δεις εικόνα που σα πρωτότυπη ανάλυση έχει 1920x1080, σε μια οθόνη που έχεις αφήσει τη φυσική της ανάλυση και αυτή είναι 1680x1050, τότε θα προσπαθήσει να χωρέσει την οριζόντια 1920 στην 1620 και απλά θα ακολουθήσει αυτήν την αναλογία μετατροπής και η κάθετη. Άρα η κάθετη θα φτάσει να σου καταλάβει τα 945 pixels από τα 1050 της οθόνης με τα υπόλοιπα 105 pixels μοιρασμένα σε οριζόντιες μαύρες μπάρες (νεκρές περιοχές) πάνω και κάτω της εικόνας, δηλαδή από 52 pixels περίπου κάθε μπάρα. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι εσύ ναι μεν θα βλέπεις όλη την εικόνα σε όλο το φάρδος της οθόνης καθώς και στο μεγαλύτερο ύψος της αλλά με τη σχετική παραμόρφωση αφού ενώ η πηγή σου βγάζει περισσότερα pixels οριζόντια από της οθόνης σου, προκειμένου να χωρέσει στην οθόνη σου τελικά όλη η εικόνα, θα αναγκαστεί να συμπιέσει κάπως όλη την εικόνα.