Microcassettes

rakspetrakis08

New member
6 September 2025
44
Πρωτοεμφανίστηκαν στο εξωτερικό στις αρχές του '70, από την Grundig, βέβαια έγιναν ευρέως διαδεδομένες κατά τη δεκαετία του '80 και κυρίως του '90. Η κύρια χρηστικότητα που είχαν ήταν η χρήση για εγγραφή ομιλιών/τηλεφωνημάτων/συνεντεύξεων κλπ. Είχαν κυκλοφορήσει από τη Sony, τη SANYO και άλλες εταιρίες μικρά ''δημοσιογραφικά'' κασετοφωνάκια τύπου walkman που είχαν ενσωματωμένο μικρόφωνο και έκαναν εγγραφή φωνής σε microcassettes. Επίσης, κάποια decks είχαν και υποδοχή για τέτοιες κασέτες, παρόλο που δεν νομίζω να υπήρχε κανείς που τις χρησιμοποιούσε για εγγραφή μουσικής. Και κάποιοι υπολογιστές στα 80s, όπως για παράδειγμα ο Commodore 64 έγραφε παιχνίδια σε κανονικές κασέτες ήχου, είχαν υποδοχή microcassette για εγγραφή δεδομένων (π.χ. Epson). Πιστεύω δεν πρέπει να πολυείχαν άλλες χρήσεις εκτός της εγγραφής ομιλίας, γι' αυτό και τα κασετοφωνάκια ονομάστηκαν ''δημοσιογραφικά''. Κυκλοφορούσαν κενές με διάρκεια 60 και 90 λεπτών, από διάφορες εταιρίες όπως Sony, Olympus, TDK κ.α. Έχω ένα δημοσιογραφικό Sony των 90s, το οποίο ανάβει κανονικά με μπαταρίες και ακούγεται ο μηχανισμός του, αλλά φαίνεται έχουν διαλυθεί τα λαστιχάκια και δεν γυρίζουν τα ''καρούλια''. Θα το ανοίξω κάποια στιγμή και αν είναι απλώς τα λαστιχάκια ίσως καταφέρω να το φτιάξω. Αν δω ότι έχει κάποια μεγαλύτερη βλάβη θα το πάω σε κάποιον τεχνικό, γιατί θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι και με αυτό το είδος. Κάποια στιγμή θα ανεβάσω και φωτογραφίες του.

Last edited: