Mini DV to ? Guide

μια καλή λύση είναι να κάνεις capture με το scenalyzer όπως είπες και μετά encode σε mpeg2 με το εκπληκτικό procoder σε mastering quality.

εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το sony vegas για capture ή οτιδήποτε άλλο θες

Η πρώτη λύση όμως (scenalyzer/procoder) είναι απλά top

επειδή αμα πιάνεις πολλά προγράμματα μαζί στο τέλος μπερδεύεσαι και δεν βγάζεις ακρη, αποφάσησα να συνεχίσω με το Pinnacle αλλα χρειάζομαι λιγο help
Τα avi ερχονται απο μια Canon MV530i
.
Μήπως μπορεί να μου πεί κάποιος τι να επιλέξω στο output settings για όσο το δυνατό λιγότερο loss?
Εχω κάνει attach το media info για ένα file καθώς και τα βασικά settings

Attachments

Σιγουρα όχι την ανάλυση που έχεις επιλέξει. Το miniDV έχει ανάλυση 720X576. Είναι κρίμα να του υποβιβάζεις την ανάλυση σε 320Χ240 όπως έχεις στα settings σου. Τώρα το σπουδαιότερο είναι το bitrate το οποίο δεν φαίνεται πουθενά. Υποψιάζομαι ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια presets ανάλογα με τη χρήση που προορίζεις το αρχείο σου (ας πούμε εδώ λέει για ipod). Αν έχεις κάποιο preset για archiving ή την καλύτερη δυνατή ποιότητα τέλος πάντων, προτίμησε εκείνο.

oups
λάθος file ανεβασα...ήθελα να βάλω ενα που φαίνονται οι διαθέσιμες επιλογές.
Βασικά αν επιλέξω mpeg2 εχι ενα σετ απο προρυθμισεις
- συμβατη με DVD (με ανάλυση 720-576)
- συμβατη με SVCD (με ανάλυση 480-576)
- HD 720p (με ανάλυση 1280-720)
- HDV2 1080i (με ανάλυση 1440-1080)
- HD 1080i (με ανάλυση 1920-1080)
και φυσικά προσαρμοσμένη που βάζεις μόνος σου οτι θες.
Φυσικα οι HD εχουν την καλύτερη ποιότητα αλλά εχει νόημα αν τα αρχικά avi δεν ειναι HD? επίσης θα μου αλλάξουν τις ταινίες σε 16:9. Είναι σωστό αυτό ή θα έχω απώλειες?View attachment 60586

Attachments

• settings.jpg
    settings.jpg
    57 KB · Views: 10
βρηκα το θεμα αυτο ενω σκεφτομουν να ξεκινησω νεο για Video απο minidv.
καλως η κακως καπως τα περναω με movie maker η αλλα προγραμματα η ποιοτητα ομως σε dvd χαλαει παρα πολυ..
μπορειτε να μου δωσετε καποια ιδεα για το πως να τα συμπιεσω η links gia DivX, XviD ή x264 encoders που αναφερατε?

δεν θα ηθελα να χρησιμοποιησω Pinnacle η κατι αντιστοιχο..

Απάντηση: Re: Mini DV to ? Guide

......Scenalyzer: επίσης απλό αν και δεν ξερω καλα τα settings και εχει ενα καλο οτι δίνει το shooting date (μερικές tapes είναι απο το 2003 οποτε σιγα μην θυμάμαι)
Έχει κι άλλο ένα καλό το scenalyzer:
Γράφει και το 2ο κανάλι ήχου, εφόσον η κάμερα έχει τη δυνατότητα για εγγραφή 4 κάναλου ήχου.

Η οποιαδήποτε μετατροπή από το DV-AVI φορμά σε αρχείο μικρότερου όγκου θα είναι απωλεστική.

Το ιδανικό θα ήταν να έπαιζε το media player σου τα dv-avi που ήδη έχεις.

Ακριβως αυτο.

Καποτε εκανα επεξεργασια και μονταζ μεσω του Media Studio Pro.
Και μετα encoding σε mpeg2. Aργοτερα σε divx (ή xvid) αλλά το αποτελεσμα δεν μου αρεσε.
Καλα ηταν για μια τηλεοραση CRT 29".

Παντα ομως φυλαγα το αρχικο βιντεο στην DV μορφη του, ωστε καποτε να το κανω encoding με καλυτερο κωδικοποιητη.

Πλεον δεν κανω καθολου μετατροπη. Το κραταω σε DV.
Οι δισκοι ειναι παμφθηνοι.
Οι επεξεργαστες/μνημες/μητρικες κοστιζουν και το αποτελεσμα ποτε δεν ειναι το ιδιο.
Μπορεις να εφαρμοσεις φιλτρα και να πετυχεις ακομη καλυτερη εικονα αλλά δεν αξιζει το κοπο.
Απλα αλλαζεις βιντεοκαμερα... και θα παρεις μια πιο ελαφρια, πιο μικρη σε ογκο και τελειωνει η υποθεση.

Με τηλεορασεις 40 και πλεον ιντσων ακομη και η πιο μικρη απωλεια σε ποιοτητα εικονας ειναι ανεπιθυμητη.
Οποτε μην συμπιεζεις κατι που αξιζει να δεις στην καλυτερη ποιοτητα.

Αν δεν λυπομουν τις εκατονταδες χιλιαδες δραχμες που ειχα δωσει για την Mini-DV μου θα την πετουσα για μια αλλη πιο μικρη, πιο ελαφρια και με καλυτερη αναλυση για τις αναγκες των σημερινων τηλεορασεων...

Τωρα επειδη οι κασετες δεν κρατανε, και πιο πολυ ισως να μην κρατησει η καμερα σου (και δεν μπορει να παιξει), καλυτερα ειναι να εχεις περασει μεσω firewire τις κασετες σου σε σκληρο δισκο (με backup κιολας) και αν θελεις να μετατρεψεις σε αλλο φορμα για χρηση μεσω player αλλά κρατωντας παντα το αρχικο.

Αν δεν λυπομουν τις εκατονταδες χιλιαδες δραχμες που ειχα δωσει για την Mini-DV μου θα την πετουσα για μια αλλη πιο μικρη, πιο ελαφρια και με καλυτερη αναλυση για τις αναγκες των σημερινων τηλεορασεων...
Αν ήταν έτσι δεν θα έπρεπε να αλλάζουμε τίποτα ακριβό ηλεκτρονικό μέχρι αυτό να χαλάσει και να πεταχτεί σε βάρος της απόλαυσής μας.
Κι εγώ έχω Mini-DV αλλά θα πάρω μια Full HD γιατί στην 46άρα δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα κι ας την πλήρωσα όσο την είχα πληρώσει.

Αυτο εννοουσα. Οτι αν εχεις την οικονομικη ανεση να πας σε μια καινουρια και αφου ζυγισεις το ποσο ευχαριστημενος και ποσο δυσαρεστημενος εισαι με την παρουσα τοτε να το κανεις.
Εγω τα ζυγισα.

Μεχρι τοτε, αλλά και για τα βιντεο που εχεις ηδη τραβηξει, προβολη απο avi (DV) σε 4:3 ή αν δεν σου αρεσει ουτε ετσι τοτε προβολη απο Η/Υ σε windowed (με μαυρο φοντο).

H δικη μου καλα τα παει σε μια 40" σε 4:3.

Αρκει να μην κανεις μετατροπη (transcoding).
Αυτο το νημα μιλουσε για transcoding ή για μονταζ και μετα encoding σε αλλο φορμα με στοχο την μειωση του μεγεθους του αρχειου.
Απλα ειπα οτι αυτο δεν ειναι οτι καλυτερο.

Φυσικα για καποιον αλλο δεν ειναι τοσο ενοχλητικο.
Ισως αν το εχει κανει DVD (ή mpeg2) και παιζει μεσω Power DVD με DXVA και εχει ρυθμισει μια ATI καρτα γραφικων να κανει de-noise τοτε να του αρκει το αποτελεσμα.
Αν παιξεις με το de-noise εχεις σχετικα καλο αποτελεσμα (για τα δεδομενα ενος DVD).
Μαλιστα η ΑΤΙ εχει προ-ρυθμισμενο πολυ ψηλα το de-noise που γινεται υπερβολικο σε πολλα DVD.
Το ιδιο μπορεις να κανεις μεσω της τηλεορασης και αναλογως τι φιλτρα διαθετει.
Το ιδιο και μεσω του προγραμματος επεξεργασιας, μονο που εκει τρως ωρες.

Last edited:
Off topic/
Καλά πάντα εφόσον έχεις την οικονομική άνεση μιλάμε φίλε μου. Εννοείται ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα τα ηλεκτρονικά.
Εγώ επεσήμανα ότι (από τη στιγμή που έχεις αυτή την άνεση) δεν πρέπει να σκέφτεσαι αυτά που έδωσες και να μην προχωράς σε τεχνολογικά εξελιγμένα μοντέλα που αποδίδουν απίστευτα καλύτερη ποιότητα (βλέπω βίντεο από μια καλή SD με μια φθηνή Xacti HD και έχει μεγάλη διαφορά). Ο πατέρας μου για παράδειγμα έχει δώσει πάρα πολλά χρήματα σε deck-τηλεοράσεις-στερεοφωνικά-ενισχυτές και δεν μπορεί να τα αποχωριστεί αλλά συγχύζεται όταν έρχεται σπίτι μου και βλέπει ότι τα δικά μου συστήματα παράγουν 10 φορές καλύτερα αποτελέσματα και κόστισαν τα μισά χρήματα από τα δικά του (και άλλο τότε τα 450 χιλιάρικα που έδωσε πχ για τηλεόραση άλλο τώρα τα 1500 σαν αξία). Τι να κάνουμε έτσι είναι δυστυχώς τα πράγματα με την τεχνολογία./Off Topic
On Topic/
H αλήθεια είναι ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει υποστήριξη από τα media tanks σιγά σιγά για τα DV-avi. Το βρίσκω μεγάλη χαζομάρα που δεν το έχουν κάνει όλες οι εταιρίες στα μηχανάκια τους. Και ακόμη καλύτερο θα ήταν να φθηνίνουν κάποια στιγμή τα εγγράψιμα Blue-Ray να τελειώνουμε. Έτσι θα μπορείς να πάρεις 1-2 κασέτες (τα αρχεία DV-avi καταλαμβάνουν περίπου 13,5GB/ώρα) backup σε 1 Blue Ray δισκάκι και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ακόμη κι αν κάποια στιγμή σου χαλάσει η κάμερα και δεν μπορείς να βρεις μηχάνημα αναπαραγωγής τον κασετών mini-dv που έχεις. Γιατί μην μου πει κανείς πως θα πάει να ξαναγοράσει κάμερα dv ή mini-dv άμα αυτή που έχει του χαλάσει γιατί θα τρελαθώ. Ακόμη πάντως και με τις τωρινές τιμές η λύση του blue-ray και αντίγραφο των κασετών σε αυτά νομίζω ότι είναι καλύτερη από έναν δίσκο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει και να τα χάσεις όλα με την μία./On Topic