Μόλις παρέλαβα ....... Τί ? Panasonic G-6

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
31,266
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Eχθές για την ακρίβεια την πήρα, το βραδυ φόρτιση της μπαταρίας και σημερα μια πρωτη γνωριμία.

Aπο τα λιγα που εχω προλάβει να δώ ειναι με κομπλαρισμένο τον παλιο καλο Πανυ 14-45mm (ο ολοκαινουργιος φακός του κιτ τς G-6 Lumix 14-42mm παει παρέα στην G3 μου για πώληση) παράγει πολυ σωστό Jpeg χρωματικά στο Auto WB - καμια σχεση με την παλια μου κορυφαια GH2 που ιδρωσα να την καταφέρω, η G3 ηταν λιγο πιο ευκολη στο JPEG αλλά πάλι δεν ηταν σουπερ ακριβης στην χρωματική ρυθμιση - με Αuto WB (και δεν ειχε το Dynamic B+W) οπότε την δουλευα παντα σε RAW.
Πολυ καλη λεπτομερεια και με το Standard Sharpness=0, Noise Reduction=0, η G3 ηθελε και εδω ψαχουλεμα.

Σημερα 3-4 γρηγορες φωτο στην Πλακα με νταλα τον ηλιο και πηρα πολύ σωστη φωτομετρηση με πολυ καλο δυναμικο ευρος στα σκοτεινα - φωτεινα.

Στα ψηλά ISO επιφυλάσομαι, θα την δοκιμάσω σε συγκριτικό με ΟΜ-D μονο όταν την εχω ρυθμισει σωστά και την μαθω για να μην την αδικήσω, για την ωρα την εχω αφησει να ανεβαινει αν χρειαστεί σε Auto Iso = 3200 και θα δω πως τα πάει.

Εχω παντως μεινει με ανοιχτο στόμα με τις ευκολιες που σου δινει η ηλεκτροστατική οθονη αφής που πλεον εχει άλλη αποκριση (ειναι διαφορετική και καλυτερη και απο αυτη της G5 απο αυτα που εχω διαβασει) αλλά και η χρωματική ποιοτητα του αναβαθμισμένου EVF που ειναι εφαμιλο αν οχι καλυτερο της ΟΜ-D.

Aυτο που σιγουρα μπορω να πω ειναι ότι οι ρυθμισεις αυτοματης - χειροκινητης εστιασης σε S-AF, C-AF συνολικά υπερέχουν σε πληθωρα, παραμετροποιηση της ΟΜ-D , π.χ. το σημειακό (Pinpoid) σημειο εστιασης (που δεν υπαρχει ομοιο του στην ΟΜ-D) έχει 3 ρυθμιζομενες ταχυτητες μεγενθυνσης ή μπορεις με ανοιχτη στο πλαι την οθονη και το ματι στο σκοπευτρο να ελεγχεις με το δαχτυλο σου το ακριβες σημειο εστιασης ή με συρσιμο ή με tap.

Πολυ ευκολα επίσης μπορεις με το δαχτυλο να ορισεις (FN 6) που θελεις η μηχανη να φωτομετρησει κεντροβαρικα και καπου αλλου που θελεις να εστιάσει, δεν λειπει βεβαια με το (FN7) και ο οριζοντας - κλισιομετρο, αλλά και το ιστογραμμα που το τοποθετεις οπου θέλεις και εμφανιζονται ολα μαζί (ακούς Olympus ?)
Ειμαι σιγουρος ότι η μηχανη σε C-AF θα εχει και καλυτερη αποκριση απο την ΟΜ-D ειδικα με τους φακους της Πανασονικ.

Το βιντεο που δεν ξερω που μου πανε τα τεσσερα, απο αυτα που διαβασα στο review του EOSHD είναι καλυτερο της GH-2 και εφάμιλο της GH-3 με λιγοτερο moire, έχει το κλασσικο κουμπί αμεσης προσπέλασης βιντεο της σειράς G-X αλλά και ειδική θέση πανω στον επιλογέα για βιντεο οπως η επαγγελματικη σειρά GH-X με επιπλέον δυνατοτητα για χειροκινητες ρυθμισεις, έχει ειδικη υποδοχή για εξωτερικο μικροφωνο μπροστα και ένα σωρο αλλα που κουραζομαι να γράφω.

Φοβερη επιλογη για εμενα (λόγω δουλειάς) ειναι και η ειδικη θεση στον επιλογεα για αυτοματοποιημενο Πανόραμα, το οποίο δουλευει εξαιρετικά με τελική εικόνα εξαιρετικής ποιοτητας.
Επισης εχει διατηρηθει στον επιλογέα η δυνατοτητα αμεσης προσπελασης σε C1,2,3,4 μνημες αποθηκευσης των προσωπικων ρυθμισεων (ακους Olympus , ουτε ενα firmware να βγαλεις εστω με ενα συνδιασμο πληκτων στην ΟΜ-D να περνας απο την μια στην αλλη).

Τα 7 προγραμματιζομενα ευμεγεθη πληκτρα (τα 2 ειναι στην οθονη αφης) ειναι απολαυση, μπορεις να τους αναθεσεις ότι σου καπνισει.

Εξαιρετική βοηθεια το focus peaking επιφυλάσσομαι να το δοκιμάσω με χαμηλό φωτισμό - βραδυ να δώ αν βοηθάει το ίδιο.

Αρνητικά που εχω διαπιστωσει μεχρι τωρα :
η λαστιχενια αισθηση της μικρης σε μεγεθος πισω ροδέλας που δεν εχει αλλάξει απο τα προηγουμενα μοντέλα,
η αντιολισθηρη επιφανεια του μαυρου πλατικου του σωματος (δεν ξερω αν θα ειναι ιδια στα αλλα χρωματα) ναι μεν βοηθαει στο κρατημα αλλα φοβαμαι οτι συντοχρόνω θα κολλάει σκόνη και βρώμα, θα δούμε,
Μια ταχυτητα πιο γρηγορα ηθελα να δουλευει το μάτι για την εναλλαγη οθονη - ΕVF, αλλά αυτο εχει το καλο ότι δεν αλλάζει με το παραμικρό οπως στην OM-D.

η μηχανή εκτος απο πολλά νεα χαρακτηριστικά (δεν νομιζω να τα χρησιμοποιήσω στην πράξη όλα όσα κάνει) έχει και χαρακτήρα, είναι μια φθηνότερη GH3 με εξαιρετικο βιντεο με μανουαλ ρυθμισεις (με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικα οπως: focus peaking, μεγαλυτερο καλυτερο EVF, σωστή χροια LCD) με πολύ καλο Jpeg (για Panasonic) και πολλές ηλεκτρονικές ευκολιες: εξαιρετικο αυτοματο Panorama (ακομη και με φιλτρα), παρα πολλά φίλτρα, HDR, Time Lapse, 7fps ριπη - 5fps (με AFC), ηλεκτρονικό κλειστρο με ταχυτατη ριπή, συνδεση και χειρισμος απο κινητο - ταμπλετα κ.α. και ολα αυτά σε ενα ακρως λειτουργικό και ελαφρύ σωμα με πολλά κουμπια άμεσης προσπελάσης και πολύ καλο γκριπ.

Τι της λειπει απο specs : σταθεροποιηση στο σωμα, αδιαβροχοποιηση,

περισσότερα επιφυλασσομαι να πω μετά την έξοδο του Σ/Κ ....

Υ.Σ.
Ενταξει θα γραψω και κατι για την επεξεργασία μέσα στην μηχανή των φωτογραφιών, υπάρχουν παρακαλώ 3 σελίδες επιλογών με τις οποιες μπορεις (εφοσον εισαι μακρια απο PC) ευκολα όχι μονο να κοψεις και να ραψεις καθε φωτο αλλά και να κάνεις ακόμη και retouch
praise.gif
praise.gif
 
Last edited:
Κωστα εντυπωσιακή η παρουσίαση και η μηχανή. Αναμένω τη συνέχεια και δείγματα
Τι τιμή αν επιτρέπεται?
 
Απάντηση: Re: Μόλις παρέλαβα ....... Τί ? Panasonic G-6

Ευχαριστώ παιδιά,

οπως το περίμενα το focus peaking σε πολυ χαμηλο φωτισμό δεν δίνει ενδειξη μιας και πρεπει να βρει εντονες διαφορές φωτεινότητας , επισης το EVF της ΟΜ-D σε χαμηλό φωτισμό υπερέχει σε ταχυτητα μιας και έχει την δυνατότητα να δουλευει σε ψηλότερο ρυθμό ανανεωσης.

H τιμή της σε κιτ με τον 14-42 είναι 699Ευρω (σχετικα καλή για Ελλάδα) και ηρθαν απο οσο ξερω λιγα κομμάτια.
 
Last edited:
όλα ωραία, αλλά αυτή η εμμονή της πανασονικ να βάζει στα περισσότερα καινούρια μοντέλα παλιούς αισθητήρες.... ντροπή
 
Re: Απάντηση: Μόλις παρέλαβα ....... Τί ? Panasonic G-6

όλα ωραία, αλλά αυτή η εμμονή της πανασονικ να βάζει στα περισσότερα καινούρια μοντέλα παλιούς αισθητήρες.... ντροπή

Μεγάλη κουβέντα αυτή. Όμως, πίστεψέ με, εκεί που απευθύνονται αυτού του είδους οι μηχανές και στα χρήματα που διατίθενται -ουσιαστικά- δεν έχουν αντίπαλο. Σπαστή οθόνη με touch screen και σκόπευτρο σε τόσο μικρό μέγεθος δεν μπορείς να βρεις εύκολα σε αυτήν την κατηγορία χρημάτων. Και το κυριότερο, η ποιότητα εικόνας και τα λοιπά χαρακτηριστικά (ταχύτητα εστίασης πχ) είναι υψηλού επιπέδου, σε βαθμό που να ικανοποιούν απόλυτα κάθε χρήστη, απλό, ψαγμένο ή/και επαγγελματία! Έχοντας δουλέψει με G2, G3, τώρα G5 και διαβάζοντας και για τη G6, ουσιαστικές διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα δεν βρίσκεις στο 90% των περιπτώσεων. Ένας νέος αισθητήρας θα εκτοξεύσει την τιμή ψηλά και αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Υπάρχουν άλλες μηχανές να κάνουν αυτή τη δουλειά (Ε-Μ5, GH3), δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα!
 
Μεγειές Κώστα!
Να κανονίσουμε να τη δούμε κι από κοντά :)

Ευχαρίστως , αυριο πιστευω να προλαβω να ποσταρω καποια δειγματα απο Σ/Κ

Υ.Σ.
Θα συμφωνήσω με τον peperr , η απόδοση των αισθητηρων της σειρας G-X δεν ηταν ποτε στην κορυφή της τεχνολογίας - η Panasonic εχει ξεκάθαρη πολιτική και εφοδιαζει την ακριβή σειρά GH-X με τον καλυτερο της αισθητήρα, σε αντιθεση με την τιμή της σειρας G-X που ηταν πάντα best-buy για τους ψαγμένους.
Για πρώτη φορά όμως εφοδιάζει την <φθηνή G-6> με χαρακτηριστικά και ποιοτητα βίντεο που δεν εχουν μηχανές 2Χ-4Χ της τιμης της :worshippy::worshippy:
 
Last edited: