Mount Everest in 3D Experience the Trek to the Summit

Άλλοι 16 Σέρπας θυσία στην απόλυτη εμπορευματοποίηση της "Στέγης του Κόσμου".

Τις ημέρες που ο καιρός είναι καλός επιχειρούν την ανάβαση εκατοντάδες ορειβάτες.

http://www.youtube.com/watch?v=hwK1doSx1R8

Είναι πολλά τα λεφτά. 50 χιλιάδες δολλάρια το κεφάλι.

Πολλοί τα δίνουν για να λένε ότι ανέβηκαν στην κορυφή του υψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Μόνο που πολλοί από αυτούς δεν ανεβαίνουν στην πραγματικότητα. Τους ανεβάζουν οι Σέρπα, οι φιάλες οξυγόνου και το ντόπινγκ. Σε τελική ανάλυση, ας έφτιαχναν ένα τελεφερικ για την κορυφή όπως έκαναν οι Γάλλοι στην Aiguille du Midi και ας χρέωναν 50 χιλιάρικα εισητήριο.

Παρότι το Έβερεστ είναι μέτριας δυσκολίας από τεχνική άποψη (Θεωρείται το δεύτερο τεχνικά ευκολότερο από τα 14 βουνά με υψόμετρο πάνω από 8000 μέτρα), εμφανίζει δύο ιδιαίτερες δυσκολίες. Τις ρωγμές (crevasses) στον παγωμένο καταρράκτη Khumbu, και το υπερβολικό υψόμετρο. Για το πρώτο φροντίζουν οι Σέρπα, για το δεύτερο οι φιάλες οξυγόνου. Αλλά βέβαια πάντα ο χρόνος πιέζει και έτσι η αλληλεγγύη μεταξύ των ορειβατών είναι ανύπαρκτη. Βοήθεια που πιθανόν να σώσει ζωές σπάνια δίνεται.

Τα χρήματα είναι όμως τόσα που η κατάσταση επιδεινώνεται. Πέρυσι εμφανίστηκαν προστριβές ανάμεσα στους Σέρπα και σε επαγγελματίες ορειβάτες που ανεβαίνουν το βουνό με ένα σακίδιο (Αλπικό στυλ) και χωρίς οξυγόνο. Έγινε χοντρός καυγάς και τραυματίστηκε ένας πολύ γνωστός ορειβάτης, η μεγάλη φίρμα των Ελβετών ο Uli Steck.

Τι να πω... ενδιαφέρομαι πια για λιγότερο γνωστά αλλά κατά πολύ δυσκολότερα βουνά (π.χ. Gasherbrum 4, Latok I) και παρακολουθώ τις προσπάθειες κάποιων μεγάλων ορειβατών εκεί.