Mpeg2 V AVC

technisat

AVClub Enthusiast
13 January 2010
870
Τι πιστεύετε πως έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας;
Ένα κανάλι που η μετάδοσή του γίνεται σε mpeg2 με ανάλυση 720x576 και bitrate 4000kbps
Ή
Το ίδιο κανάλι σε mpeg4 ανάλυσης 704x576 αλλά στα 1000 kbps ?

Re: MPEG2 V AVC

Απ' ό,τι είχα διαβάσει το mpeg 4 μπορεί να έχει συγκρίσιμη ποιότητα εικόνας με το mpeg 2 με το μισό ή και λιγότερο bitrate αλλά δε νομίζω να τα καταφέρνει καλά μόνο με το 1/4, οπότε μάλλον το mpeg 2.

Μια που κάνουμε συγκρίσεις, τι λέτε για το 2Κ hevc;
ποια η γνώμη σας σε σχέση με απόδοση εικόνα-συμπίεσης; βλέπετε να γίνεται το επόμενο stantard σε επίγεια ή δορυφορική fullHD DTV εκπομπή μετά το mpeg4; Δεν μιλώ για 4Κ ή 8Κ εκπομπές. Πήρα αφορμή από μια είδηση που διάβασα ότι κάποια γερμανικά κανάλια (ZDF ; ) θα περάσουν σε HEVC 2K σε λίγο καιρό - δεν θυμάμαι που το διάβασα αλλά ήταν σε ιστοσελίδα σοβαρή.

Last edited:
Απάντηση: MPEG2 V AVC

Τι πιστεύετε πως έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας;
Ένα κανάλι που η μετάδοσή του γίνεται σε mpeg2 με ανάλυση 720x576 και bitrate 4000kbps
Ή
Το ίδιο κανάλι σε mpeg4 ανάλυσης 704x576 αλλά στα 1000 kbps ?

Εξαρτάται από το περιεχόμενο. Αν το περιεχόμενο είναι αθλητικό γεγονός με γρήγορη κίνηση (πχ μπάσκετ), και τα δύο θα είναι άθλια. Αν το περιεχόμενο είναι κυρίως στατικές εικόνες (πχ μία τανία όχι δράσης), θα είναι εφάμιλλα. Επίσης εξαρτάται από το πόσο soft ή sharp είναι η αρχική πηγή. Γενικότερα μιλώντας, 1 Mbps είναι πολύ λίγο. Από τα 2 Mbps το H.264 έχει πολύ καλή εικόνα για SD, όχι όμως σε περιεχόμενο έντονης κίνησης. Σε έντονη κίνηση χρειάζονται πάνω από 3 Mbps, ενώ αντίστοιχα στο MPEG-2 πάνω από 5-5,5 Mbps. Ένα άλλο κόλπο που μπορεί να μειώσει την ανάγκη bitrate είναι να χαμηλώσει η οριζόντια ανάλυση. Αντί για 704*576 να γίνει 544*576 ή και 480*576. Η μειωμένη οριζόντια ανάλυση δε γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Re: Απάντηση: MPEG2 V AVC

Γενικά θα συμφωνήσω, αν και κανάλια mpeg2 με τόσο μεγάλο bitrate (5,5+) έχουν περάσει στην ιστορία. Άντε 4,5-5 να συναντήσεις ακόμα, εκτός εάν μου διαφεύγει τίποτα από άραβες μεριά.
...Η μειωμένη οριζόντια ανάλυση δε γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Όμως με αυτό το τελευταίο δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος. Υπάρχουν είδησεογραφικά κανάλια σε αυτή την ανάλυση (544x576) όπου η εικόνα τους δαλύεται σε τετραγωνάκια ώρες ώρες. Βέβαια μπορεί να είναι και λόγο bitrate 1800 - 2900.
Θα προσπαθήσω να το παρατηρήσω λίγο παραπάνω αυτό, ίσως να έχεις και δίκιο. Αν και, αν έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ 2 κανάλια 704x576 & 544x576, διαλέγω πάντα το πρώτο κι ας έχει χαμηλότερο bitrate.

Όσον αφορά την αρχική πηγή, ας υποθέσουμε πως είναι ταινία υψηλής ευκρίνειας

Στην Αμερική που το ATSC είναι με MPEG2 και κάθε κανάλι έχει δική του συχνότητα υπάρχουν κανάλια μέχρι και με 20Mbps όταν έχουν ένα πρόγραμμα ανά συχνότητα.

@technisat: Αν κάνουν macroblocks ("τετραγωνάκια") τότε δε φταίει η ανάλυση αλλά το πολύ χαμηλό bitrate. Δύο μεταδόσεις με ίδιο PQ, η μία με 544*576 και η άλλη με 704*576 είναι δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά στο μάτι. Για κάποιο λόγο που προσωπικά δε μπορώ να τεκμηριώσω, το μάτι είναι πιο ευαίσθητο στην κάθετη ανάλυση από την οριζόντια. Για παράδειγμα, έχουν γίνει δοκιμές blind test A/B με αναλύσεις 704*288 και 352*576 και όλοι προτίμησαν σαν καλύτερη τη δεύτερη - ενώ και οι δύο έχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό από pixels.

Πάντως, μιας και η συζήτηση έχει πάει πέρα από το standard definition, το κανάλι με ανάλυση 1920x1080 έχει εμφανή διαφορά από άλλο 1440χ1080 (ίδιου bitrate). Δεν ξέρω βέβαια πως θα φαινόταν όλο αυτό σε μια 4K (για να παρομοιάσω το εφέ της κάθετης ανάλυσης που ανέφερες παραπάνω) δλδ μήπως αυτό συμβαίνει λόγο native ανάλυσης της HDTv

Είναι πιθανό να ισχύει αυτό που λες, δηλαδή το upscale που κάνει μία σύγχρονη TV να μειώνει τις SD διαφορές.