μπερδέματα ip διευθύνσεων

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
είχα σχετικά τακτοποιημένο το δίκτυο στο σπίτι.
Οι περισσότερες συσκευές με ethernet πχ pc, squeezebox, mybooklive και κάποιες ασύρματες πχ κινητά, sb controller κλπ.
Ενα μόνο με σταθερή ip το mybooklive.

Από τη στιγμή που έβαλα ένα powerlink για να έχω πρόσβαση στο ισόγειο αρχίσανε κουφά, ή εγώ έτσι τα λέω...
1. κατεβαίνοντας στο ισόγειο δεν βλέπει το wifi extender που υπάρχει εκεί ως μια ip πάνω στο ote router που έχω στον επάνω όροφο αλλά ως διαφορετικό δίκτυο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σετάρω μιά ip κάμερα επάνω και μετά την πάω κάτω έχουμε μπερδέματα, βλέπει δεν βλέπει κλπ
2. Πολλές φορές όταν είμαι επάνω το κινητό αντί να δει το οτε που είναι δίπλα του βλέπει του ισογείου με αποτέλεσμα να μην βλέπει την σταθερή που έχω δώσει στο mybooklive και να μην έχω πρόσβαση
3. όταν ξεσυνδεθώ από το powerlink και συνδεθώ με το ζόρι στο οτε και πάλι φαίνεται το mybooklive που έχει σταθερή όπως είπα να είναι σκαλωμένο στο κάτω και να έχει αντί πχ 192.168.1.2 (σταθερή) μιά 192.168.1.3:κάτι ...
πριν από λίγο για να έρθουν στα νερά τους αναγκάστηκα να κάνω επανεκκίνηση στο οτε.

υπάρχει τρόπος το powerlink να εμφανίζεται ως πχ 192.168.1.10 και να κρεμιέται δηλαδή πάνω στο οτε?
στο κάτω κάτω δεν συνδέεται ασύρματα...

γενικά αφού είναι ΕΝΑ δίκτυο γιατί ξεχωρίζει?
φοβάμαι οτι αν δώσω σταθερές παντού δεν θα αναγνωρίζονται

Last edited:
Χρόνια πολλά!

IP conflicts γενικά παρουσιάζονται σε δίκτυα με πολλαπλά dhcp servers.
Μήπως τα powerlink (του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν μας τα δίνεις) έχει ενεργοποιημένο κάποιο dchp server?
Αν "τρέχουν" στο δίκτυό σου περισσότερα από 1 dchp servers είναι λογικό να έχεις IP conflicts. Η λύση είναι να απενεργοποιήσεις κάποιο-α από αυτά που τρέχουν (μάλλον των powerlink) και να αφήσεις μόνο του το dhcp server του modem router σου!

Χριστός ανέστη !
:grandpa:

το powerlink είναι netgear xav1301 και 2001.
Χτες έκανα σε κάποιες κρίσιμες συσκευές σταθερή διευνθυνσιοδότηση (καρφωτές) και μάλιστα πάνω από το 50 για να δω αν θα στρώσει.
Εκείνο που δεν κατάφερα ακόμα είναι να κάνω το powerlink να δίνει το ίδιο ssid με το βασικό ρούτερ και όχι κάτι άλλο. (κάποιοι μου είπαν ότι αυτό λέγεται bridge ή cloning).
Επίσης πρόβλημα που παραμένει είναι να μπορώ να κάνω remote access στην ip camera όταν αυτή είναι σε wifi mode και όχι καλωδιωμένη. Σε wifi μπορώ να την δώ όταν είμαι εντός του δικτύου μου, αλλά μέσω internet δεν υπάρχει σύνδεση. Μέσω internet μόνο όταν είναι σε ethernet.
Επίσης ο western digital mybooklive πολλές φορές δεν εντοπίζεται με τα προγράμματα ip scanner και συνεπώς δεν μπορείς να τον δεις. Πχ αυτό συμβαίνει με το app fing στο κινητό. (Βεβαια συνήθως τότε είναι σε sleep mode, αλλά πάλι άλλες φορές από sleep mode τον βλέπει).

Τα powerlink γενικα δεν μπλεκουν τα δικτυα, αλλα συμπεριφερονται απλα ως καλωδιο ethernet. Εχω την εντυπωση οτι ακομα και καποια καινουρια που εχουν βγει και δινουν 2-3 ethernet ports, οτι δουλευουν ως hub και παλι δεν μπλεκουν καθολου τη δομη του δικτυου. Αποψη μου ειναι οτι το μπλεξιμο γινεται οτι οι συσκευες που ειναι στις 2 ακρες του powerline ειναι σε διαφορετικα δικτυα. Δυο πραγματα να τσεκαρεις.

- το ρουτερ (πανω) και το wifi extender (κατω) ειναι στο ιδιο δικτυο;
- το wifi extender εχει ανοιχτο dhcp server; αν ναι κλεισε τον και ασε να παιρνουν οι συσκευες μονο απο τον dhcp του ρουτερ (πανω)

Τα powerlink γενικα δεν μπλεκουν τα δικτυα, αλλα συμπεριφερονται απλα ως καλωδιο ethernet. Εχω την εντυπωση οτι ακομα και καποια καινουρια που εχουν βγει και δινουν 2-3 ethernet ports, οτι δουλευουν ως hub και παλι δεν μπλεκουν καθολου τη δομη του δικτυου. Αποψη μου ειναι οτι το μπλεξιμο γινεται οτι οι συσκευες που ειναι στις 2 ακρες του powerline ειναι σε διαφορετικα δικτυα. Δυο πραγματα να τσεκαρεις.

- το ρουτερ (πανω) και το wifi extender (κατω) ειναι στο ιδιο δικτυο;
- το wifi extender εχει ανοιχτο dhcp server; αν ναι κλεισε τον και ασε να παιρνουν οι συσκευες μονο απο τον dhcp του ρουτερ (πανω)

ναι...
συμφωνώ και κατανοώ και θα το ψάξω.
Αλλά....
πως θα γίνει να είναι στο ίδιο δίκτυο (δεν είναι το ένα μου αναφέρει ote και το άλλο netgear...και ακόμα δεν βρήκα πως κρεμιέται το ένα πάνω στο άλλο....
Κάθε πράμα έχει την δικιά του ορολογία, και όσο ψάχνω στο διαδίκτυο κλπ τόσο μπλέκω...
Αν δεν είναι στο ίδιο και κλείσω το dhcp (κάπου θα το έχει κι αυτό) φοβάμαι ότι δεν θα βλέπει ότι κάθεται πάνω του.

ωπα λιγο γιατι εχεις μπλεχτει χωρις λογο....

μιλας για 2 δικτυα wifi. Το 1 δικτυο, το επανω, υπαρχει λογω του ασυρματου ρουτερ. Το 2ο δικτυο, το κατω, πως δημιουργειται; Το powerline εχει πομπο wifi ενσωματωμενο ή εχεις συνδεσει καποιο wifi access point πανω στο κατω Powerline και εχεις δημιουργησει 2ο δικτυο wifi?

Επισης, να εχεις υποψιν σου οτι.
α. Το ονομα που εχουν τα ssid των ασυρματων δικτυων δεν εχει καμμια σημασια για το αν επικοινωνουν μεταξυ τους. Το ssid υπαρχει μονο για να μπορεις να ξεχωρισεις εσυ απο το κινητο σου κτλπ, σε ποιο wifi access point θα συνδεθεις πανω.
β. Οι dhcp servers κανουν ενα πραγμα μονο. Οποιες δικτυακες συσκευες (ασυρματες ή ενσυρματες) εχουν ρυθμιστει ωστε να παιρνουν αυτοματα ip (ειναι η επιλογη Obtain ip address automatically στα windows 7 για παραδειγμα), ρωτουν τον dhcp server "ποια ip να παρω ωστε να συνδεθω στο δικτυο;" και αυτος τους δινει. Καταλαβαινεις λοιπον οτι πρεπει να υπαρχει ενας τετοιος σερβερ σε καθε δικτυο αλλιως γινεται μπαχαλο (πχ το κινητο παιρνει την 192.168.1.10 απο τον ενα και παει να παρει και 2η απο τον αλλο).

δεν ξέρω τι έχω και όνομάζεται.
Εχω επάνω κλασικό huawei ρούτερ του οτέ ασύρματο.
Πάνω του έβαλα με ehternet το ένα πακάκι που δίνει η netgear (το 1301) ενώ στον κάτω χώρο (2 και όροφοι) το άλλο πακάκι (το 2001) που έχει ΚΑΙ wifi
Είναι γεγονός ότι το netgear έχει πιό δυνατό σήμα από το huawei οπότε υπάρχουν στιγμές που μπορεί μέσα στο σπίτι να δω δυό δίκτυα.
Όμως τουλάχιστον οι κρίσιμες συσκευές έχουν καρφωτές.
Και το κρίσιμο ερώτημα.
Πως γίνεται το κάτω να το κάνω να είναι ίδιο με το επάνω. Πχ υποθέτω στα ξενοδοχεία όπου έχεις wifi παντού όλα τα access που είναι σε κάθε όροφο δίνουν το ίδιο ssid.
ΚΑΠΩΣ πρέπει να γίνεται αυτό και για το δικό μου.

δεν ξέρω τι έχω και όνομάζεται.
Εχω επάνω κλασικό huawei ρούτερ του οτέ ασύρματο.
Πάνω του έβαλα με ehternet το ένα πακάκι που δίνει η netgear (το 1301) ενώ στον κάτω χώρο (2 και όροφοι) το άλλο πακάκι (το 2001) που έχει ΚΑΙ wifi
Είναι γεγονός ότι το netgear έχει πιό δυνατό σήμα από το huawei οπότε υπάρχουν στιγμές που μπορεί μέσα στο σπίτι να δω δυό δίκτυα.
Όμως τουλάχιστον οι κρίσιμες συσκευές έχουν καρφωτές.
Και το κρίσιμο ερώτημα.
Πως γίνεται το κάτω να το κάνω να είναι ίδιο με το επάνω. Πχ υποθέτω στα ξενοδοχεία όπου έχεις wifi παντού όλα τα access που είναι σε κάθε όροφο δίνουν το ίδιο ssid.
ΚΑΠΩΣ πρέπει να γίνεται αυτό και για το δικό μου.

θα πρεπει να βρεις την ip του 2001 ωστε να μπεις στο web interface του. Μετα δες στο μενου του, που εχει ssid και γραψε το ονομα που θελεις. Σε αντροιντ δες την εφαρμογη wifi analyzer που σου δειχνει ολα τα ip του δικτυου σου. Επισης θα πρεπει να αλλαξεις την ip του 2001 ωστε να ειναι στο ιδιο ευρος με το "επανω" δικτυο. Υποπτευομαι οτι το 2001 ειναι 192.168.2.X και για αυτο εχει μπλεξει η ιστορια και τα "επανω" δεν βλεπουν τα "κατω".

Υπάρχει μία διαφορά όμως, τα ξενοδοχεία δεν στηρίζονται σε powerlines.
Πιθανολογώ, ότι στα powerlines, δεν έχεις τέτοιες "πολυτέλειες", αλλαγές στα SSID (ή μάλον αυτό μπορείς να το κάνεις), κλπ.
Για να το κάνεις αυτό που θες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλον εξοπλισμό.
Σαν access point/repeater, δεν μπορείς να το δουλέψεις

Last edited:
βρηκα το manual του 2001 (εχει φοβερη νεκρα τη δουλεια ;) ) και απο οτι καταλαβαινω δεν εχει web ui. Απο οτι ειδα πρεπει να κανεις το σεταρισμα απο το powerline utility, που ειναι προγραμματακι της netgear.

θα πρεπει να βρεις την ip του 2001 ωστε να μπεις στο web interface του. Μετα δες στο μενου του, που εχει ssid και γραψε το ονομα που θελεις. Σε αντροιντ δες την εφαρμογη wifi analyzer που σου δειχνει ολα τα ip του δικτυου σου. Επισης θα πρεπει να αλλαξεις την ip του 2001 ωστε να ειναι στο ιδιο ευρος με το "επανω" δικτυο. Υποπτευομαι οτι το 2001 ειναι 192.168.2.X και για αυτο εχει μπλεξει η ιστορια και τα "επανω" δεν βλεπουν τα "κατω".

αυτά τα έχω κάνει.
Και δεν είναι θέμα εγώ να δώσω ό,τι όνομα θέλω.
Θέλω να γίνει μια προέκταση του άλλου ρούτερ.

Re: Απάντηση: μπερδέματα ip διευθύνσεων

Υπάρχει μία διαφορά όμως, τα ξενοδοχεία δεν στηρίζονται σε powerlines.
Πιθανολογώ, ότι στα powerlines, δεν έχεις τέτοιες "πολυτέλειες", αλλαγές στα SSID (ή μάλον αυτό μπορείς να το κάνεις), κλπ.
Για να το κάνεις αυτό που θες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλον εξοπλισμό.
Σαν access point/repeater, δεν μπορείς να το δουλέψεις

έτσι διαφημίζεται

βρηκα το manual του 2001 (εχει φοβερη νεκρα τη δουλεια ;) ) και απο οτι καταλαβαινω δεν εχει web ui. Απο οτι ειδα πρεπει να κανεις το σεταρισμα απο το powerline utility, που ειναι προγραμματακι της netgear.

έχει κανονικότατα.
το utility είναι μιά μπούρδα για πιό άσχετους από μένα...

Μπορεί, αλλά είναι σπλά ένα network extender.

Μπορείς να ανεβάσεις μερικά screenshots του webui?

Πάντως με λίγο ψάξιμο, και εγώ σκοτώνομαι στην δουλειά, δεν βρήκα κάτι άλλο.
Είναι ένα απλό network extender. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει ένα port από το switch/hub και με το κατάλληλο (2001) να σου δώσει και wifi, που είναι ανεξάρτητο όμως, με δικό του WEP/WAP κλπ
Δεν βρήκα κάτι που να δείχνει ότι είναι AP ή repeater

Last edited:
Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις, είναι να κλείσεις το wifi απ´το 2001 και να συνδέσεις στο ethernet που βγάζει, ένα ασύρματο router και να το σετάρεις έτσι ώστε να παίρνει μία ελεύθερη static ip (192.168.1.100 πχ) και να δίνει μέσω dhcp ένα range που θα ορίσεις εσύ από 192.168.1.101 και πάνω για παράδειγμα, με το ίδιο SSID & encryption

το εκτιμώ που βοηθάτε.
το βραδάκι ίσως βάλω screen shots. Τώρα είμαι δουλειά.

Μου φαίνεται λίγο απίθανο το netgear να τρέχει dhcp server. Κάποιο άλλο πρέπει να είναι το πρόβλημα σου.
Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως στο router σου δεν έχεις πει να κάνει reserve την IP για το μηχάνημα που έχει στατική;

Μου φαίνεται λίγο απίθανο το netgear να τρέχει dhcp server. Κάποιο άλλο πρέπει να είναι το πρόβλημα σου.
Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως στο router σου δεν έχεις πει να κάνει reserve την IP για το μηχάνημα που έχει στατική;

???
cannot compute.....

Ποιό είναι το εύρος των διευθύνσεων που έχεις στο δίκτυό σου όταν έχεις conflict?
Ti ip έχει το router σου, και κάθε συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των powerlines κατά το confilct ?
Χρησιμοποίησε ένα utlility σαν το "Wireless Network Watcher" για να δεις το δίκτυό σου και ποιές συσκευές βρίσκονται εντός του!

Εγραψα πιο πανω τα ελέγχω για ευκολία με το fing.
Αυτη τη στιγμή στο δίκτυο του netgear βλεπω τα 1 4 9 (ρουτερ οτε, κινητο δικο μου κσι της κορης μου) και 102 105 106 108 (nas, κάμερα, extender, laptop)