Μπορει η Panasonic να σωσει την τεχνολογια plasma?

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,473
BVR (Beyond Visual Range)
Can Panasonic save plasma?

With Pioneer recently announcing its exit from the plasma market, there's been a lot of chatter about the technology's short and long-term viability. Some of plasma's problems are PR related. Lingering questions — justified or not — about burn-in and energy efficiency have become part of the public conscious and remain a stumbling block at point of sale. Ultimately, there are more simple economics at play. Far more factories are available to produce LCD displays than plasmas, which haven't been able to maintain their price advantage as margins have eroded and the performance gap between the technologies has narrowed.

But let's not dwell on how we got here. The key question is how can plasma survive? And for better or worse, the answer is really in the hands of Panasonic, the brand that has most closely linked its TV fortunes to the technology. Yes, Samsung and LG make lots of plasmas — and some good ones, too — but both are also well-committed LCD and well-hedged should plasma go away (Panasonic makes some LCD TVs as well, but nothing larger than 37 inches, while plasma starts at 42). Alas, with Pioneer's departure — a sad day for those who value great TV picture quality — Panasonic is left to carry the plasma mantle largely on its own.

Can it keep plasma from perishing? Well, we hope it can, because the TV space is already commoditised enough and it would be a shame if we went down to one flat-panel technology (sure, OLED is being hyped as the display technology of the future, but it's years away from mass-market adoption). However, Panasonic's got to make some key moves to keep plasma from running out of gas. Here they are:

1. Beat prices for LCD TVs in key size classes
Right now, the most important sizes in plasma are 42, 46 and 50 inches, and it's imperative that Panasonic maintains a price advantage in those sizes. The problem is, according to an industry source, that if all things are equal in terms of size and price, consumers are choosing LCD over plasma by an overwhelming margin.

2. Make larger plasmas with enticing price tags
Later this year, Panasonic is expected to bring out a 54-inch plasma to counter the new 55-inch LCD TVs that are heading into the market.
While it's less crucial, it would be good if the price for Panasonic's 58-inch Viera TH-58PZ850A model dropped below AU$5,000 (it's available for around AU$6,000 online; new 58-inch plasmas aren't due until August). Beyond the 54-inch set, it needs something bigger to counter the impact of more 55-inch LCDs coming into the market. In this economy, however, most of the action is in the 42-to-55-inch range.

3. Launch a marketing campaign that touts plasma's advantages over LCD and negates its disadvantages
Panasonic's new line of more energy-efficient NEO PDP panels will go a long way toward levelling the playing field with LCD in terms of energy burn rates. But Panasonic also must put the burn-in issue to rest, putting its money where its mouth is with a lifetime guarantee against burn-in. It needs to do something bold there while touting plasma's strengths. Yes, LCD performance continues to improve, but entry-level plasmas still tend to outperform their LCD counterparts and offer better off-axis viewing (if you sit off to the side, the picture doesn't degrade as it does with many LCD models).

4. Avoid putting too much weight or promotional effort behind the upcoming super-thin plasmas
Sadly, companies actually think that people really care if you make a super-thin TV. It's great for a quick shot of publicity to say you have a 1-inch thick TV (the new Z1 plasma did well for Panasonic at CES), but most people aren't willing to pay a big premium to shave a few inches off the thickness of their TVs.

Fact: Most folks don't mount their TVs on a wall and are more interested in the width of the stand. In other words, the average flat-panel TV is thin enough for most consumers, who care most about the size of the TV and its price — not how deep it is.

The waiting game
What are the odds Panasonic really executes on all the things we've talked about? Well, the company has to deal with some factors that are out of its control, like producing panels in Japan instead of China and dealing with currency issues involving the yen and dollar. It probably also doesn't hurt that Panasonic will get a small boost from Pioneer's departure. After all, it was a competitor; over the years plenty of CNET readers have vacillated between buying a Pioneer or Panasonic plasma. But by the same token, Pioneer's move away from plasma has generated a lot of negative publicity for the technology and made tech columnists write headlines like, "Can Panasonic save plasma?"

All things considered, we're giving plasma 50-50 odds at avoiding niche status. We hope it makes it. We really do. But sometimes the best technology doesn't win. Just look at HD DVD.

Anybody disagree? As always, feel free to get your 2 cents in.

http://www.cnet.com.au/tvs/plasma/0,239035288,339294988,00.htm

Πολύ σωστά τα λέει!
Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην Panasonic να σώσει την τεχνολογία Πλάσμα που κατά την δικη μου άποψη σήμερα μπορεί να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα εικόνας.

τι να σωσει ? και 100 ευρω να κανει η πλασμα , αν ο μεσος αγοραστης δεν ενημερωθει σωστα , δεν ρωτησει τους καταλληλους ανθρωπους και δει με τα ματια του πραγματικα τεστ ( οχι πολυκαταστηματων) δεν προκειται να παρει πλασμα , η πλειοψηφια του αγοραστικου κοινου ειναι ΑΝΙΔΕΟΙ και ΑΣΧΕΤΟΙ με το αντικειμενο εξ και η προτιμηση τους σε χειροτερες και ακριβοτερες τεχνολογιες οπως (Lcd)

η πλασμα δεν προκειται να πεθανουν , μπορει να πουλανε λιγοτερο παραμενουν κορυφαια τεχνολογια μεχρι σημερα , οταν ενα μεσο μοντελο plasma προσφερει πολυ ανωτερη ποιοτητα εικονας απο το καλυτερο μοντελο lcd

Ξεχνάς όμως και για τους "ψαγμένους" ότι είναι μεγάλες σε μέγεθος και όσοι δεν έχουν χώρο πάνε σε LCD αναγκαστικά.Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων τηλεοράσεων στην Ευρωπαική αγορά,αφορά ακόμα μεγέθη 26-32'' καθώς τα σπίτια στις πόλεις είναι συνήθως μικρά.

Όσο και αν είμαι πλασματάκιας, πρέπει να ομολογήσω ότι για να προχωρήσει εμπορικά η τεχνολογία πρέπει να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις.
α) ανθεκτικότητα στο IR (πλέον αυτό φοβίζει και όχι το burn in που είναι ΠΑΡΑ πολύ δύσκολο να γίνει).
β) μεγάλες ίντσες σε προσιτές τιμές
γ) προώθηση της τεχνολογίας ως κάτι ξεχωριστό - πιο κινηματογραφικό.
δ) λιγότερα μοντέλα για περιορισμό του κόστους
ε) να σταματήσει η γελοιότητα με τις λεπτές τηλεοράσεις
στ) περιορισμός των αντανακλάσεων
ζ) να υπάρξει ξανά ανταγωνισμός και νέοι παίκτες στην αγορά
η) μοντέλα προσανατολισμένα στην ποιότητα εικόνας την ρυθμισιμότητα και την καλή τιμή αποφεύγοντας μαρκετινίστικα features που αυξάνουν το κόστος όπως πχ τα 4-5 HDMI, τα ασύρματα δίκτυα, τα περίεργα ντιζάιν.
Σε γενικές γραμμές, νομίζω πως πλέον η τεχνολογία πλάσμα μπορεί να επιβιώσει μόνο ως niche τεχνολογία με πάνελς 50 - 70 ιντσών με στόχο τα μικρά home cinema και τους βιντεόφιλους.

τι να σωσει ? και 100 ευρω να κανει η πλασμα , αν ο μεσος αγοραστης δεν ενημερωθει σωστα , δεν ρωτησει τους καταλληλους ανθρωπους και δει με τα ματια του πραγματικα τεστ ( οχι πολυκαταστηματων) δεν προκειται να παρει πλασμα , η πλειοψηφια του αγοραστικου κοινου ειναι ΑΝΙΔΕΟΙ και ΑΣΧΕΤΟΙ με το αντικειμενο εξ και η προτιμηση τους σε χειροτερες και ακριβοτερες τεχνολογιες οπως (Lcd)

η πλασμα δεν προκειται να πεθανουν , μπορει να πουλανε λιγοτερο παραμενουν κορυφαια τεχνολογια μεχρι σημερα , οταν ενα μεσο μοντελο plasma προσφερει πολυ ανωτερη ποιοτητα εικονας απο το καλυτερο μοντελο lcd

Συμφονω και επαυξανω. Και εγω οταν ξεκινησα πριν 2 χρονια, ημουν κολημενος lcd αλλα με πααααρρρααα πολυ ψαξιμο με τα ματια μου και μονο plasma και παλι plasma.:a0210:

Εγω παλι πιστευω πως οι LCD εχουν πολυ καλη εικονα πλεον...

αν και ειμαι ακομα οπαδος της πλασμα τεχν, δεν απαξιωνω καθολου την ελ σι ντι διοτι καποια μοντελα ειδικα της Σονυ και Σαμσουνγ δινουν ρεστα !

Ξεχνάς όμως και για τους "ψαγμένους" ότι είναι μεγάλες σε μέγεθος και όσοι δεν έχουν χώρο πάνε σε LCD αναγκαστικά.Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων τηλεοράσεων στην Ευρωπαική αγορά,αφορά ακόμα μεγέθη 26-32'' καθώς τα σπίτια στις πόλεις είναι συνήθως μικρά.

Ενα μεσο σπιτι οικογενειας 4 ατομων παει απο 90-100 Cm2 και μιλαμε για το εξωτερικο αν πιασουμε τους αμερικανους που παιζουν με 150 τετραγωνικα και πανω ξεφευγει , και που σημαινει τουλαχιστον 25-30 τετραγωνικα σαλονι , ε τι 37 ιντσες ειναι πολλες για τοσο μεγαλο χωρο?

Re: Απάντηση: Μπορει η Panasonic να σωσει την τεχνολογια plasma?

Εγω παλι πιστευω πως οι LCD εχουν πολυ καλη εικονα πλεον...

αν και ειμαι ακομα οπαδος της πλασμα τεχν, δεν απαξιωνω καθολου την ελ σι ντι διοτι καποια μοντελα ειδικα της Σονυ και Σαμσουνγ δινουν ρεστα !

Συμφωνώ, δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν καλές η LCD, ιδιαιτερα στα Hi-End της Sony-Sasmung υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις. Αυτό που λέω είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα η τεχνολογία Plasma μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας και αυτό είναι αποδειγμένο από τις Kuro.
Τώρα για τα προβλήματα τις Plasma τα λέει πολύ καλά η ανάλυση του Cnet αλλα αυτό κάνει εντύπωση είναι αυτό:
The problem is, according to an industry source, that if all things are equal in terms of size and price, consumers are choosing LCD over plasma by an overwhelming margin.
Αν ρίξετε μια ματια στο Αγορά νέας τηλεόρασης θα δείτε ότι το ίδιο πράγμα συνβαίνει και στην Ελλάδα, οι εννιά στους δέκα που ψάχνουν για τηλεόραση είναι προαποφασισμένη ότι θέλουν LCD και ας έχουν οι Plasma το πλεονέκτημα τιμής!

Εμπορικά δεν νομίζω πως υπάρχει ελπίδα, το μερίδιο των πλάσμα στην αγορά θα συνεχίσει να μειώνεται. Θέλω να πιστεύω όμως πως η Panasonic θα αντέξει να παράγει πλάσμα μέχρι την στιγμή που και οι δύο τεχνολογίες θα ξεπεραστούν από κάτι νέο. Το αποκούμπι των πυροβολημένων δηλαδή ;)

Οι ασχετοι οι αχρηστοι και οι ανικανοι που κανουν κουμαντο σε αυτο το κοσμο
νομιζατε οτι θα αφηναν κατι αξιολογο να ξεφυγει απο τη μανια τους?
Υπαρχει πουθενα δικαιοσυνη και αξιοκρατια?
Δεν με εκπλησει τιποτα πια!
Οσο πιο ενημερωμενος τοσο το χειροτερο για τα απιστευτα υποκειμενα στα καταστηματα ηλεκτρονικων,και δεν αναφερομαι στους υπαλληλους αλλα σε αυτους που επιλεγουν.
Τα ιδια και στο συνεργειο της μοτοσυκλετας τα ιδια και στο συνεργειο του αυτοκινητου.
Τα πραγματα δεν εξαρτωνται απο τη panasonic εξαρτωνται απο εμας που προσπαθουμε να μαθαινουμε,που δεν στεκομαστε στην επιφανεια αλλα βουταμε και λιγο το κεφαλι απο κατω.
Χωρις γνωση δεν εχεις καμια ελπιδα.
Τωρα εγω σε οσους μπορω λεω αυτα που γνωριζω και οσοι μεχρι τωρα με ακουσαν δικαιωθηκαν και δεν επεσαν στη παγιδα ουτε των 32ιντζων ουτε της φτηνιαρας lcd και πηραν plasma και ειδαν το φως τους.

Εγω παλι πιστευω οτι η Panasonic επειδη εχει κανει τεραστιες επενδυσεις στις πλασμα θα συνεχισει να βγαζει μοντελα για πολλα χρονια ακομη. Samsung και LG προς το παρον φαινεται να ακολουθουν αν και οικονομικα ειναι στο συγκεκριμενο κλαδο σε χειροτερη θεση.

Απο εκει και περα το να λεμε οτι φταιει ο ...Τζορτζ Μπους και ο ... δικαστης Ντρεντ επειδη εμειναν μονο 3 εταιρειες στην συγκεκριμενη τεχνολογια ειναι λιγο αφελες.

Εγώ δεν μπορώ να ξέρω γιατί η τεχνολογία πλάσμα έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατασκευαστές.
Όπως επίσης η πρόσφατη ιστορία των pioneer δείχνει ότι αν δεν υπάρχει κέρδος ή προσδοκία κέρδους, παρά μόνο συσσωρευμένες ζημίες, τότε όποιες και όσες αν είναι οι επενδύσεις το πρότζεκτ εγκαταλείπεται. Δε γνωρίζω αν θα σωθεί η τεχνολογία πλάσμα από την πανασόνικ ή από κάποιον άλλο, ούτε βέβαια γνωρίζω αν θα πεθάνει.
Όσο υπάρχει αγοραστικό κοινό, θα υπάρχουν και προϊόντα.
Στόχος των εταιρειών είναι η δημιουργία αγοραστικού κοινού. Κατά συνέπεια αν καταφέρει η πανασόνικ να κρατήσει ή να αυξήσει το κοινό που προτιμά πλάσμα, τότε θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα προϊόντα. Κατά συνέπεια το ζήτημα είναι θέμα προτεραιοτήτων και στρατηγικών του τμήματος μάρκετινγκ πάνω από όλα τα άλλα....

Η panasonic έχει χάσει εδώ και καιρό το τρένο για τις LCD από Sony και Samsung οπότε η λογική λέει ότι θα επιμείνει στις plasma TV's και όπου τη βγάλει. Έχει βγάλει και ένα μοντέλο LCD και πιθανότατα σιγά σιγά να εμπλουτίσει τη γκάμα των LCD μοντέλων της, αλλά δύσκολα θα χάσει την ευκαιρία να παίξει μπάλα μόνη της στο χώρο των plasma και να μπορεί έτσι να κονταροχτυπηθεί με τους άμεσους ανταγωνιστές της σε τελικά νούμερα. Γιατί μπορεί η SONY να έχει κυριαρχία στις LCD και η LCD αγορά να είναι δεκαπλάσια από αυτή της plasma, αλλά ο ανταγωνισμός στην LCD εξακολουθεί να είναι δεκαπλάσιος από ότι στις plasma. Θα ήταν χαζό εκ μέρους της panasonic να μπει και αυτή σε αυτό τον στίβο ανταγωνισμού, αντί να ανεβάσει το μερίδιο της plasma τεχνολογίας στην αγορά, όπου και θα της φέρει την απόλυτη κυριαρχία.

Γιατί μπορεί η SONY να έχει κυριαρχία στις LCD...

Από που προκύπτει αυτό; Εγώ ξέρω ότι η samsung έχει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων στις LCD.

Re: Απάντηση: Μπορει η Panasonic να σωσει την τεχνολογια plasma?

Εγώ δεν μπορώ να ξέρω γιατί η τεχνολογία πλάσμα έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατασκευαστές.

Burn in , uneven ageing (ανομοιομορφη γηρανση του πανελ) , καταναλωσεις επιπεδου θερμοσίφωνα , χαμηλη αξιοπιστια (βλεπε πλασμα Philips που αναγκαστηκε πριν 2-3 χρονια να δωσει δισ. ευρω για προβληματα στις πλασμα που ηταν αναξιοπιστες) κτλ.

Τα περισσοτερα προβληματα απο αυτα εχουν πλεον λυθει αλλα το κακο ονομα που βγηκε στην συγκεκριμενη τεχνολογια παραμενει για τον μεσο (και τις περισσοτερες φορες ασχετο με την τεχνολογια) καταναλωτη.

Επειδη ομως παντα ο μεσος καταναλωτης καθοριζει τις εξελιξεις (γι'αυτο αλλωστε βλεπουμε μετρια προιοντα να κυριαρχουν πολλες φορες στην αγορα) πρεπει εκει να ριξουν το βαρος τους οι κατασκευαστες. Θα μπορουσε για παραδειγμα η Panasonic να δινει 5 χρονια εγγυηση οπως εδινε η Pioneer στην Αγγλια η να δινουν εγγυηση για burn in εφορου ζωης.

Αν μπορει καποιος ειναι η Panasonic νομιζω.
Υπεροχη εικονα σε προσιτη τιμη.
Το θεμα ειναι πως οποιος δει πλασμα σε σπιτι φιλων την βαζει προγραμμα για επομενη αγορα οποτε ισως δεν πεθανε η τεχνολογια της ακομα.
Αν καταφερουν να εξαλειψουν τον φοβο του burn in με μια εγγυηση πχ , οπως προαναφερθηκε ,τοτε πιστευω πως μαλλον θα επικρατησει παρα θα χαθει.
Την πισινη την κραταω φυσικα γιατι το μαρκετινγκ δεν εχει σχεση με την ποιοτητα η τα θελω μου αλλα με αυτες της αγορας και δυστυχως στην πλειοψηφεια μας , κατευθυνομαστε ευκολα .
Αλλα και στις ταπεινες TV , θα εχουμε οτι μας αξιζει τελικα οπως ακριβως και στα σημαντικα.

Οι κατασκευαστές, σίγουρα "βολεύτηκαν" με τις LCD, άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την αγορά των PC μόνιτορ που είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους.

Επίσης δεν πιστεύω πως το μερίδιο αγοράς των πλάσμα οφείλεται σε παλιά προβλήματα. Και οι αντίστοιχες LCD (χρονικά) για κλάματα ήταν. Νομίζω πως το μέγεθος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Μην ξεχνάμε πως το 80-90% της αγοράς το κατέχουν οθόνες κάτω των 40-42 ιντσών και αυτό (κατά την γνώμη μου) δεν οφείλεται σε έλλειψη χώρου, αλλά σε έλλειψη ενδιαφέροντος για μεγάλη εικόνα και σε CRTικές προκαταλήψεις.

Τι κατανάλωση έχει μια μέση οθόνη πλάσματος 42" και τι μια μέση οθόνη LCD στις 42" επίσης σήμερα; Έτσι για να έχουμε μια ιδέα του τι γίνεται...

Εγώ πήρα πλάσμα το καλοκαίρι γιατί στις 42" έκανε 750 ευρώ ενώ για να πάρω μια LCD έπρεπε να δώσω τα διπλάσια χρήματα. Είναι πολύ οικονομικές. Ακόμα και με 1000 ευρώ σήμερα παίρνεις 50" πλάσμα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μπορει η Panasonic να σωσει την τεχνολογια plasma?

Αν και υποστηρικτής για χρονια της τεχνολογίας plasma , ευτυχώς κατεληξα σε led lcd …
Όλα αυτά τα χρονια έψηνα φιλους και γνωστούς να αγοράσουν plasma και όταν τις εβλεπα μετα στα σαλόνια τους με απογοήτευση διαπίστωνα πως όλα τα προβληματα που ειδικοί και περιοδικά του χωρου ανέφεραν πως εχουν λυθεί εγω εβλεπα πως παρέμειναν απλως σε λιγότερο βαθμο…
Η τελευταία φροα ηταν προ εξι μηνων ( σε αγορα tv plasma φιλου - μεσαίας κατηγορίας τιμης) όταν το Burn in και η ποιότητα του contrast ηταν σε επίπεδα που με έκαναν να εγκαταλείψω την ιδεα για αγορα της.
Ισως σε πολύ ακριβα μοντελα plasma αυτά τα φαινομενα ( ειδικα το Burn in ) να είναι πιο ανεκτά αλλα το κοστος από κει και ύστερα ξεφεύγει σημαντικά σε σημειο εταιρείες οπως η Samsung να παίρνουν δικαια μεγαλο μερίδιο στην αγορα ειδικα τα τελευταία χρονια με την προσθήκη led φωτισμου.