Μπορω να βελτιωσω το μαυρο με καποιο φιλτρο?

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,422
Athens
Διαβασα προσφατα για τις "θαυματουργες" ιδιοτητες που μπορει να εχουν τα φωτογραφικα φιλτρα πανω σε καποιους προβολεις, οσον αφορα χρωματικες διορθωσεις κυριως.

Η απορια μου ειναι αν υπαρχουν φιλτρα που να βοηθουν το... ανοιχτο μελιτζανογκρι να γινει μαυρο, χωρις ομως να σκοτεινιαζει ολοκληρωτικα η εικονα.

Ο προβολεας ειναι (ακομα!) ενας Sanyo PLV-Z2.

Last edited:
Δυσκολα τα πραγματα...Ειχαμε δοκιμασει κατι ND φιλτρακια τα οποια ομως σκοτεινιαζαν αρκετα την εικονα σε σημειο που να μην αξιζει (κατα την γνωμη μου)..
Και μην ξεχνας οτι δεν ειναι οτι καλυτερο και για την ευκρινεια να παρεμβάλεις και αλλο γυάλινο ή πλαστικο σωμα μεταξυ φακου-οθονης..

Ειναι σιγουρο οτι το "μελιτζανογκρι" δεν οφειλεται σε καποιες λαθος ρυθμισεις του gamma η του καθε rgb χρωματος ξεχωριστα? Για ξεκινα απο εκει...

Aν θελεις πιο σκουρο μαυρο (λιγοτερο φωτεινο) τοτε φιλτρο ND (φυσικα τοτε θα μειωθει η φωτεινοτητα).
Αν θελεις διαφορετικα χρωματα, τοτε θελεις cc (colour correction) φιλτρα , αναλογα με το τι θες να βελτιωσεις.

Πιστεύω ότι με τα φίλτρα, κάτι θα κερδίζεις αλλά και κάτι θα χάσεις.
Χωρίς πλάκα sorry που στο λέω αλλά νομίζω ότι μόνο με αλλαγή του προβολέα θα καταφέρεις να δεις αυτό που θέλεις.

Εννοειται οτι η αλλαγη προβολεα ειναι η πιο σωστη λυση! Δυστυχως τα οικονομικα μου αυτη τη στιγμη ειναι σε αθλια κατασταση και καθως ο Z2 εχει τουλαχιστον 500 "καλες" ωρες παιξιματος ακομα (ειμαι στις 400 ωρες λαμπας), αναρωτιεμαι αν μια μικρη χρηματικη δαπανη μπορει να τον βελτιωσει στο πιο "προβληματικο" του χαρακτηριστικο.

Οταν η σκηνη που παρακολουθω ειναι φωτεινη, το μηχανακι μου φαινεται αξιοπρεπεστατο (και ναι, εχω δει και αλλους προβολεις!). Δυστυχως στα σκοτεινα τα κανει θαλασσα. Απο χρωματα δεν εχω παραπονο, αλλωστε με την ανομοιομορφια του panel δεν μπορω να πετυχω το "απολυτο". Τα skin tones παντως ειναι πολυ καλα για τα ματια μου.

Θα δοκιμασω λοιπον ενα ND φιλτρο (απ'οτι ειδα εχουν περιπου 20-30 ευρω), με ταυτοχρονo "γυρισμα" της λαμπας στο normal, καθως τωρα την εχω στο eco. Στα ποσα "στοπ" κατω πρεπει να ειναι? Ειδα οτι υπαρχουν με 2,3,4 στοπ... Και πως θα το στηριξω πανω στο δακτυλιδι του φακου?

αλλο το μαυρο και αλλο τα σκοτεινα.Αν θελεις να βλεπεις καλυτερα στα σκοτεινα ,πιστευω μπορεις να τα καταφερεις αν το παλεψεις λιγο με software,μαυρο παντως δεν θα σου βγαλει.