Να πάρω βιντεοκάμερα NTSC ?

drunik

New member
12 April 2008
38
Σκέφτομαι να αγοράσω μια βιντεοκάμερα AVCHD(ή και HDV) NTSC συστήματος, format, από Αμερική, προφανώς, λόγω χαμηλών τιμών και νομισματικής σχέσης.
Διάβασα μερικά threads εδώ με αναφορά στο NTSC, αλλά δεν βρήκα κάτι που θα με ευόδωνε, ή θα με απέτρεπε από το να κάνω το βήμα.
Γνωρίζει κάποιος αν θα έχω κάποιο πρόβλημα στη χρήση της εδώ ;

Αν δεν κάνω λάθος, μια βιντεοκάμερα AVCHD φορμά, βγάζει αρχεία Μαtroska ή mpeg4. Συνεπώς, το υλικό που θα βγάλει, έτσι κι αλλιώς, θα χρειαστεί να το περάσω από το ConvertXtoDVD, για να το γράψω σε DVD, οπότε μπορώ να ρυθμίσω το output system σε PAL.
Κι έτσι, το DVD που θα προκύψει, θα μπορεί να παίζει στα εγχώρια επιτραπέζια DVD Players.
Και PAL να ήταν η βιντεοκάμερα, πάλι την ίδια διαδικασία θα χρειαζόμουν, νομίζω.
Η ερώτηση που προκύπτει λοιπόν: θα έχω κάποια μείωση στην ποιότητα εικόνας/ήχου από τη μετατροπή αυτή ; και αν ναι, σε τί ποσοστό;

Υποθέτω επίσης, ότι αν μια συσκευή TV υποστηρίζει NTSC, θα μπορώ να δω (και με απευθείας σ'υνδεση) τί έχει τραβήξει η μηχανή στην TV.
Όσο για τον φορτιστή-μετασχηματιστή της, τέτοιου είδους εξαρτήματα συνήθως δουλεύουν με διεθνή στάνταρντ: 110/230V, 50/60Hz.

Κάνω κάποιο λάθος στο σκεπτικό μου; Πρέπει να προσέξω κάτι;
Υπάρχει κάτι απαγορευτικό ή περιοριστικό στη χρήση μιας NTSC βιντεοκάμερας στην Ελλάδα;

Ευχαριστώ πολύ.

ΥΓ. Αν θυμάμαι σωστά, προ καιρού, που διάβαζα σε τεχνικά άρθρα τις διαφορές των 2 συστημάτων, στον αριθμό των γραμμών και τη συχνότητα, είτε πρόκειται για ταινίες, είτε για παιχνίδια κονσόλας, το σύστημα PAL υπερέχει του NTSC, επειδή περιέχει περισσότερη πληροφορία.
Ισχύει αυτό;
Αν ναί, η μετατροπή PAL σε NTSC, συνεπάγεται υποβάθμιση του σήματος.
Άραγε η αντίστροφη μετατροπή, συνεπάγεται ακόμη περαιτέρω υποβάθμισή του ;

Οι μετατροπες μονο κακο μπορουν να κανουν. Η πτωση της ποιοτητας ειναι αισθητη και ειδικα στη κινηση δε θα εχεις καλο αποτελεσμα.

Η καλυτερη λυση , αν θες ntsc λογω κοστους (τα τελωνεια και τα μεταφορικα τα υπολογισες ?), να παρεις ενα φτηνο media player οπως το WD TVHD LIVE και να παιζεις απο εκει τα αρχεια σου.
Αν εχεις τηλεοραση lcd-plasma κλπ, ετσι δε θα εχεις κανενα προβλημα.

Απάντηση: Re: Να πάρω βιντεοκάμερα NTSC ?

Οι μετατροπες μονο κακο μπορουν να κανουν. Η πτωση της ποιοτητας ειναι αισθητη και ειδικα στη κινηση δε θα εχεις καλο αποτελεσμα.
Σύμφωνοι, Δεν διαφωνεί κανείς σ'αυτό (για τις μετατροπές). Θεωρητικά τουλάχιστον και στους αριθμούς...
στην πράξη
όμως ορατή διαφορά υπάρχει ;
Πχ. προ μηνός μου έδωσε ένας φίλος ένα original DVD αγορασμένο από USA (ΝΤSC) & region-1,
και του το μετέτρεψα με το ConvertxtoDVD, σε PAL, region-2, και δεν είδαμε ορατή διαφορά προς τα κάτω.
(βέβαια δεν βάλαμε δίπλα-δίπλα 2 τηλεοράσεις, με 2 dvd players να παίζουν ταυτόχρονα τα 2 dvd,
και να κάνουμε pixel peeping. Αν το κάναμε, μπορεί και να βρίσκαμε...
και τέλος, για να είμαι ακριβής, η ταινία ήταν Α/Μ).

Να ρωτήσω κάτι πρόσθετα: μήπως το γεγονός ότι η τηλεόραση προβολής θα είναι (προς το παρόν) μια 29'' SD 100Hz, Όχι Plasma HD,
ενδέχεται η όποια "πτώση" PQ να μην είναι εμφανής ?

Και κάτι άλλο: Σε ντόπιο monitor Η/Υ το NTSC footage, νομίζω ότι μπορεί να παίζει απρόσκοπτα χωρίς υποβάθμιση.
Το ίδιο και αν μετατραπεί σε PAL. Κάνω λάθος ;

Η καλυτερη λυση , αν θες ntsc λογω κοστους (τα τελωνεια και τα μεταφορικα τα υπολογισες ?), να παρεις ενα φτηνο media player οπως το WD TVHD LIVE και να παιζεις απο εκει τα αρχεια σου.
Αν εχεις τηλεοραση lcd-plasma κλπ, ετσι δε θα εχεις κανενα προβλημα.
Δεν θα έχω κόστος μεταφορικών και τελωνείων. - Τηλεόραση lcd-plasma δεν έχω ακόμα.
HD media player, έτσι κι αλλιώς θα πάρω κάποια στιγμή, ακόμα και σε PAL να είναι τα βίντεο,
και για τις ταινίες που ήδη έχω στους σκληρούς μου (σε divx, mkv κλπ), - αν και από ό,τι διαβάζω υπάρχουν διάφορες ασυμβατότητες
και προβλήματα με τους (ελληνικούς) υπότιτλους, και με ορισμένους τύπους ήχου (dts),
και για να αποφύγω την υποβάθμιση συμπίεσης σε DVD (που ούτως ή άλλως θα τα κάψω ΚΑΙ σε DVD για backup).

@ soulkeeper:
Aν δεν κανω λαθος οταν μιλαμε για hdv δεν υφισταται pal/ntsc...
όπως είπε και ο Γιάννης που με πρόλαβε, υφίσταται. Δες εδώ. http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=camcorder+Canon+HV&N=0&InitialSearch=yes
όπου φαίνεται επίσης ότι η Canon HV40 θα κοστίσει $715 = 480euro.

@ Tasos98:
Σίγουρα τα DVD-Players δεν παίζουν δισκάκια NTSC;. Έχω την εντύπωση ότι τα παίζουν οπότε κανένα πρόβλημα.
Χωρίς να είμαι σίγουρος, υπάρχουν DVD-Player που υποστηρίζουν το ένα σύστημα ή το άλλο ή και τα δύο.

Nai, αλλα δε θα τα υποστηριζει η τηλεοραση σου, αν εχεις crt.
Οσον αφορα τις μετατροπες , δε μιλαω μονο για αλλαγη συστηματος (ntsc -> Pal) αλλα και για αλλαγη αναλυσης (hdv -> sd) ...εκει σιγουρα θα δεις μεγαλες διαφορες.

ισως το διατυπωσα λαθος....
δεν υποστηριζω οτι δεν υπαρχουν εκδοσεις pal/ntsc στις hdv..αλλα οτι απο τη στιγμη που τραβας σε hdv k αναπαραγεις σε lcd δεν θα εχεις κανενα προβλημα αν η καμερα σου ειναι ntsc..εγω τουλαχιστον με την hv20 ntsc δεν εχω παρατηρησει κατι...η μονη διαφορα που ειχαν τοτε που το εψαξα ειναι οτι το ntsc μοντελο ειχε επιλογη για pf24(ψευδοprogressive) ενω η pal εκδοση pf25...

Απλά είναι τα πράματα.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις NTSC.
Απλώς είναι άλλο πρότυπο.
Και τι με αυτό ??
Και το PAL ειναι διαφορετικό από το HDV,
το PAL Widescreen από το PAL 4:3 κ.ο.κ

Αν είσαι πολύ τεμπέλης και θες σώνει και καλά να χρησιμοποιήσεις απευθείας στην κάμερα μια παλιά crt, ε δεν θα παίξει.
Εάν τα πας καλά με τους υπολογιστές, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Αρχεία βίντεο είναι τα μεν, αρχεία βίντεο και τα δε.

Εάν έχεις κατάστημα ή τραβάς για άλλους και θες να δίνεις PAL DVD στους πελάτες/φίλους σου ε, μην πάρεις NTSC βιντεοκάμερα

Απλά είναι τα πράματα.

Αν είσαι πολύ τεμπέλης και θες σώνει και καλά να χρησιμοποιήσεις απευθείας στην κάμερα μια παλιά crt, ε δεν θα παίξει.

Οι Ιαπωνικές CRT συνήθως παίζουν NTSC. Δεν το δοκίμασα αλλά έτσι γράφει το manual. Αν η κάμερα βγάζει σήμα CVS (το κίτρινο καρφί) τότε, μάλλον, δεν υπάρχει πρόβλημα (με κάθε επιφύλαξη).

Oι περισσότερες CRT από τα τέλη του '90 κι έπειτα δεν έχουν πρόβλημα με το NTSC.

Η βασική διαφορά αμερικάνικων-ευρωπαϊκών HDV, είναι πως σε εγγραφή κατά SD, οι πρώτες θα το γράψουν ως NTSC και οι δεύτερες ως PAL, ενώ σε εγγραφή HD οι πρώτες θα γράψουν 1080/60i και οι δεύτερες 1080/50i.

Aν σκεφτόμαστε να μετατρέπουμε τις εγγραφές μας από υψηλής ευκρίνειας σε DVD, η επιλογή αμερικάνικης-ευρωπαϊκής, ουσιαστικά μας "κλειδώνει" σε NTSC-PAL αντίστοιχα, καθώς η καλή μετατροπή από το ένα σύστημα στο άλλο είναι περίπλοκη ενώ περιλαμβάνει αρκετούς συμβιβασμούς.

Και ναι, το PAL είναι καλύτερο από το NTSC, όσον αφορά την αναλυτικότητα και τη χρωματική ακριβεία...

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, επίσης από εμπειρία επειδή είχα πάρει και εγώ μια τέλτοια η μεγάλη διαφορά είναι το field order που ουσιαστικά όταν το μετέτρεπα ποτε δεν ήταν άριστο το αποτέλεσμα