Να παρω τελικο?

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,422
Athens
Προσφατα, μου αποκαλυψαν οτι ο ενισχυτης μου "δεν κανει" για τα ηχεια που εχω βαλει στο ματι*.
Προκειται για εναν Yamaha RXV-596, 5x70w που μεχρι προτινως επαιζε αξιοπρεπως με μπροστινα B&W 602 και υπολοιπα 4Ω της Yamaha.

Δεδομενου οτι εχω δρομολογησει αγορα 5 νεων ηχειων* αλλα οχι νεου AVR, αξιζει το εξοδο να ψαξω για καποιον οικονομικο τελικο ωστε να εχω καλυτερο αποτελεσμα τουλαχιστον σε stereo προγραμμα?

Με περιπου 300Ε βρισκω ας πουμε τον Technics A900S (2x85w @ 8Ω) που ειναι και το εφηβικο μου απωθημενο. Αξιζει μια τετοια ή παρομοια αγορα? Τι κερδιζει καποιος αν βαλει εναν (μη εξωτικο) τελικο να παιζει τα L-R καναλια αντι για τον πολυκαναλο?

Και μια ερωτηση του ασχετου:
Τελικος πως συνδεεται με AVR?

* = Kef IQ, Klipsch, B&W 6, Dali Ikon κλπ

Last edited:
Μήπως απλά να περίμενες να τα πάρεις και να δεις μόνος σου αν κάνουν ή όχι....
Το λέω απλά επειδή ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απαιτήσεις απ'τον ήχο του, και κρίμα είναι να καταξοδεύεσαι για να ικανοποιήσεις τα γούστα κάποιου άλλου..

Σαν παράδειγμα σου λέω ότι τα ηχεία μου (Audio Pro Black Pearl) γνωστός μου τα χρησιμοποιεί με σετ προ και τελικού πολλαπλάσιας αξίας απ'τον Denon 3806 μου, τη στιγμή που για τα δικά μου αυτιά, με τον Denon μόνο τα ηχεία κελαηδάνε...

Στη θέση σου θα αποφάσιζα πρώτα για τα ηχεία (που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι το Α και το Ω της αναπαραγωγής).... και μετά με ΔΕΔΟΜΕΝΑ τα ηχεία, θα πειραματιζόμουν για τον ενισχυτή, ΑΝ αυτό το έκρινα απαραίτητο.

Φίλε supacoopa εγω απορώ πώς παίζουν τα 602 με τον Yamaha και με αλλα τρία 4ωμα ηχεία... Τα 602 θέλουν αρκετή ισχύ, όπως τα περισσοτερα B&W, και σε πεντακάναλη αναπαραγωγή ο Yamaha είναι ζήτημα να φτανει τα 5x40 απαραμόρφωτα watt. Eχω τον DSP-A5, που ουσιαστικά ειναι ίδιος, και σε σχέση με τον δικάναλο ενισχυτή μου(NAD320BEE) είναι...μάλλον αστειος σε δικάναλη αναπαραγωγή.

Προτείνω αρχικά να αποφασίσεις αν θελεις περισσότερο δικάναλο ή πολυκάναλο πρόγραμμα. Μετα να αποφασίσεις για ηχεία, και τέλος για ενισχυτη. Γεγονός ειναι πάντως οτι θα χρειαστεί να δώσεις αρκετά χρήματα για πολυκάναλο που παίζει αξιοπρεπώς και ως δικάναλος. Αν ο ενισχυτής σου σε ικανοποιεί σε πεντακάναλο πρόγραμμα, καλύτερα να πάρεις εναν φθηνό δικάναλο(300-500Ε) για να παίζεις στέρεο. Σε αυτα τα χρηματα ειναι μαλλον αδύνατο να βρεις αξιοπρεπή πεντακάναλο ενισχυτη.

Last edited:
Σιγουρα με εναν τελικο το συστημα θα απογειωθει. Ριξε και καμια ματια για μεταχειρισμενο. Ολο και κατι θα βρεις ακομα και σε 5καναλο κοντα στα 600 με 700.
Βεβαιωσου οτι ο γιαμαχακος εχει pre out πριν προχωρησεις.

... έχω την εντύπωση ότι στο δικό μας κλαμπ, πωλούνται από συνφορουμίτες καλά κομμάτια (και οικονομικά) όπως πχ. ο Μπέρρυ 1500 κλπ.

Νομιζω πως συμφωνω με τον Busoni...αλλα στην περιπτωση σου η αγορα ενος τελικου (δικαναλου) ειναι καλη επενδυση με δεδομενα τον av που εχεις και τα ηχεια που θες να παρεις. Α, και μην τρελαινεσαι με τα watt του τελικου, το μονο σιγουρο ειναι οτι θα παιζει καλυτερα απο τον av σου.

Ευχαριστω για τις γνωμες.
Σε stero mode ο 596 δεν επαιζε ασχημα, αν και ποτέ δυνατα. Οταν γυρναγε το "ρελε" ομως και επαιζε dolby ειχα κουραστικη βαβουρα στον μικρο χωρο!

Τωρα σε πολυ μεγαλυτερο δωματιο, εχω στησει L-R μονο και νομιζω οτι το αποτελεσμα ειναι πολυ "ξερό" και αψυχο. Ηχεια θα αλλαξω ουτως ή αλλως, αλλα δεν ειμαι για εξοδα αγορας μεγαλου AVR. Νομιζω λοιπον οτι θα ψαξω για μεταχειρισμενο δικαναλο σαν αρχη, αν και αναρωτιεμαι κατα ποσον θα εχει νοημα η χρηση του διπλα σε εναν καλυτερο AVR αργοτερα.

Οι εξοδοι του Yamaha νομιζω οτι με καλυπτουν.
rxv596rear.jpg

Με λιγη φαντασια διακρινονται οι εξοδοι "output" κοντα στις αντιστοιχες των ηχειων. Επισης εχει ενα σετ εξι εξοδων "external decoder output". Φανταζομαι οτι με συνδεση απο τις L-R output, θα εχω ελεγχο του volume κανονικα απο τον Yamaha, και σε stereo και σε dolby?

Σε θεωρητικη βαση τωρα. Απ'οτι ξερει πας αδαης, τα watt δεν σημαινουν τιποτα. Αλλα δεν γνωριζω ακριβως τι ειναι αυτο που κανει εναν τελικο ενισχυτη 2x70 καλυτερο (ή/και δυνατοτερο) απο εναν παρομοιο πεντακαναλο ολοκληρωμενο. Ειναι τα "ρευματα" που εχω ακουσει, που μετρωνται σε Ampere?

Last edited:
Α...εχεις αλλαξει και χωρο βλεπω! Και μαλιστα μεγαλυτερο... Κοιτα εκτος απο τη δυναμη του ενισχυτη σου (οποιος και να ειναι αυτος) παιζει μεγαλο ρολο και ο χωρος. Επειδη ακους ''ξερο και αψυχο ηχο'' οπως λες δε ριχνεις και μια φωτογραφια του χωρου σου?

Τωρα γιατι ενας δικαναλος τελικος θα παιξει ΠΟΛΥ καλυτερα απο εναν ολοκληρωμενο πολυκαναλο (με την ιδια ονομαστικη ισχυ) υπαρχουν πολλοι και πιο ειδικοι να σου το εξηγησουν.

Τελικα δεν ξερω αν αυτο το 'output' στους yamaha ειναι το ιδιο σα να λεμε 'pre-out'???