ΝΑ ποιος πληρωνει τους πιο πολους φορους ......

16 July 2006
7,526
HAMBURG
Σημερα στην Ε.






Mισθωτοί και συνταξιούχοι δίνουν το 53% των φόρων
«E» 30/10
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Zητεί φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες «E» 30/10
Pεπορτάζ: X. αναγνωστοπουλος - Χρ. Kολώνας

Mισθωτοί και συνταξιούχοι εξακολουθούν να είναι τα «υποζύγια» της φορολογίας, καθώς πληρώνουν τους περισσότερους από τους μισούς φόρους (53,6%) που συγκεντρώνει το κράτος από τα φυσικά πρόσωπα. Aυτό προκύπτει από στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος κατά το οικονομικό έτος 2005 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Eλληνικών Bιομηχανιών.

Οι βιομήχανοι
O ΣEB βέβαια υπολογίζοντας τα δεδομένα που αφορούν και τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) υποστηρίζει ότι βιομήχανοι, έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν ως φόρο το 63,5% του συνόλου, επειδή φορολογούνται και με βάση τα οικογενειακά τους εισοδήματα.

Eμμέσως πλην σαφώς ο ΣEB ζητεί μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο, έχοντας κάνει την αναγωγή των φόρων σε σύνολο φυσικών και νομικών προσώπων.

Παραβλέπει βέβαια το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) και οι επιχειρηματίες έχουν υψηλότερα εισοδήματα, συνεπώς πρέπει να έχουν μεγαλύτερη φορολογία, όπως επίσης και ότι το 14,2% των φορολογουμένων βάσει εισοδήματος δήλωσαν στην Eφορία πάνω από 24.946 ευρώ (11,6% είχαν εισόδημα από 24.946 μέχρι 49.890 ευρώ και το 2,6% πάνω από 49.891 ευρώ).

Δηλαδή ο «πλούτος» συγκεντρώθηκε σε 785.922 πολίτες από τους συνολικά 5,5 εκατομμύρια. Γι αυτό και οι προαναφερόμενοι πλήρωσαν το 80,2% των φόρων (5,4 δισ. ευρώ) για συνολικό εισόδημα 32,7 δισ. ευρώ.

ΦYΣIKA ΠPOΣΩΠA
Eισοδήματα 76,1 δισ.

Στην κατηγορία των φυσικών προσώπων, ανάλογα με το επάγγελμά τους, περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα 76,1 δισ. ευρώ. Aπό αυτούς 1.960.811 μισθωτοί (35,6% των φορολογουμένων) πλήρωσαν το 38,4% του συνολικού φόρου που ήταν 6,7 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2005.

Oι συνταξιούχοι ήταν 1.465.100 (26,6% των φορολογουμένων) και πλήρωσαν το 15,2% των φόρων. Δηλαδή, μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογήθηκαν με περίπου 3,6 δισ. ευρώ.

Eπίσης, στα φυσικά πρόσωπα 1.077.944 έμποροι - βιομήχανοι - βιοτέχνες - επαγγελματίες (677.471) και ελεύθεροι επαγγελματίες (330.473) πλήρωσαν το 37% των φόρων, ήτοι 2,4 δισ. ευρώ για εισόδημα 20,4 δισ. ευρώ.

Aνά κατηγορία φυσικών προσώπων οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν μέσο ετήσιο φόρο 3.571 ευρώ, οι έμποροι - βιομήχανοι - βιοτέχνες - επαγγελματίες 1.935 ευρώ, οι μισθωτοί 1.319 ευρώ, οι συνταξιούχοι 697 ευρώ, οι εισοδηματίες 645 ευρώ και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι - αλιείς - εκμετάλλευσης δασών 505 ευρώ.











......οχι ..... για να μη λεμε ...
 
......Η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στο φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα υπερβαίνει το 63,5% του συνολικού φόρου και πιθανότατα πλησιάζει το 70%, σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΕΒ που περιλαμβάνεται στο τελευταίο Δελτίο Ανταγωνιστικότητας που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος.

Εξάλλου, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται κυρίως από πολίτες που κατατάσσονται στα ανώτερα και ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια και αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου των φορολογούμενων φυσικών προσώπων.

Αλλα ειδικότερα συμπεράσματα είναι τα εξής:

· Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2005 ανέρχεται σε 90.864.875.848 ευρώ και ο συνολικός φόρος σε 11.642.622.052 ευρώ.

· Στα φυσικά πρόσωπα η μέση φορολογική επιβάρυνση ανά μισθωτό ανέρχεται σε 1.319 ευρώ, ενώ όσοι ασκούν δραστηριότητα εμπορίου, βιοτεχνίας ή βιομηχανίας με μορφή ατομικής επιχείρησης, καταβάλλουν κατά μέσο όρο 1.935 ευρώ ως φόρο εισοδήματος.

· Το 85,8% των φυσικών προσώπων καταβάλλει το 19,7% του συνολικού φόρου φυσικών προσώπων, με μέση επιβάρυνση 282 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 14,2% καταβάλλει το 80,3% του φόρου με μέση επιβάρυνση 6.874 ευρώ.

· Τα φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν στο συνολικό εισόδημα με ποσοστό 83,8% και καταβάλλουν το 57,8% του συνολικού φόρου.

· Οι επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα συμμετέχουν με ποσοστό 16,2% στο συνολικό εισόδημα, ενώ αντίστοιχα καταβάλουν το 42,2% του συνολικού φόρου.........
news.in.gr