να σφάξω το phono?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
έχω αρκετά χρόνια αυτό το phono.
βασίζεται στην καλή γιά την εποχή αλλά και σήμερα πλακέτα phono του arcam d290 ολοκληρωμένου ενισχυτή.
Χεριάστηκε το 2003 από γνωστό γκουρού του χώρου.

Εκτός από την τροφοδοσία και ανεξαρτητοποίηση της πλακέτας έχει καταργηθεί το ΜΜ μέρος και πρόσφατα διαπίστωσα αλλαγή και δυό πυκνωτών εκτός από κάποιες αντιστάσεις προσαρμογής.
Οι πυκνωτές φαίνονται ξακάθαρα, είναι οι μεγάλοι καφέ ηλεκτρολυτικοί που μπήκαν στη θέση κάποιων μικρότερων μπλε rubycon και είναι 1000μF
Επειδή μπήκα στον κόπο και ασχολήθηκα λίγο μαζί του έχω μερικά ερωτήματα που ίσως με βοήθήσετε να τα λύσω...

1. Γιατί αυτός ο χριστιανός άλλαξε τους πυκνωτές? Δεν βλέπω να είναι σε κάποιο κρίσιμο σημείο...ή είναι? Στο σχεδιο είναι ο επάνω κόκκινος κύκλος....
2. Με το καλημέρα στη είσοδο mc το σήμα μπαίνει στους μαύρους blackgate (κάτω κόκκινος κύκλος). Μετά ακολουθούν κάποια τρανζίστορ γιά το gain της mc και μετά τον διακόπτη το κύκλωμα είναι κοινό και για τις ΜΜ και περνάει από έναν τελεστικό γιά την riaa και ένα 5534 για gain.
Αν άλλαζα αυτούς τους blackgate με oscon θα κέρδιζα τίποτα? Μήπως να τους άλλαζα με τίποτα άλλο?
3. Στη διαδρομή του σήματος έχει επίσης δυό μπλε rubycon που είναι έξω έξω μετά τον πρώτο τελεστικόκαι δυό άλλοι πορτοκαλί...Να τους άλλαζα κι αυτούς?
4. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι balckgate αλλά είναι γύρω από τους τελεστικούς...

έχετε κάποια άποψη?
attachment.php

attachment.php

Attachments

• P1010425s.JPG
    P1010425s.JPG
    129.5 KB · Views: 182
  • P1010427s.JPG
    P1010427s.JPG
    113.5 KB · Views: 457
  • 290.JPG
    290.JPG
    39.3 KB · Views: 201
  • IMG_1014ss.JPG
    IMG_1014ss.JPG
    105.3 KB · Views: 662
Last edited:
Eκει που ειναι οι black gate ειναι προφανως τα σημεια οπου η arcam θεωρει σημαντικα και μαλλον ειναι καθαρα audio.OSCON υπαρχουν διφορων ειδων τουλαχιστον απο την sanyo.Καλοι αλλα θα εμενα σε audio grade EL,οπως silmic,panasonic ecm.Aλλαξε ολους τους ηλεκτρολυτικους.

Eκει που ειναι οι black gate ειναι προφανως τα σημεια οπου η arcam θεωρει σημαντικα και μαλλον ειναι καθαρα audio.OSCON υπαρχουν διφορων ειδων τουλαχιστον απο την sanyo.Καλοι αλλα θα εμενα σε audio grade EL,οπως silmic,panasonic ecm.Aλλαξε ολους τους ηλεκτρολυτικους.

εδώ είναι το ερώτημα...
έχει πολλούς.Όλους?
Είπες όχι τους black gate...και συμφωνώ, δεν μπήκαν τυχαία.

Εχουν πολυκαιριστεί?
Το έχω από το 1995 και η μετατροπή έγινε το 2003.
Και το ερώτημα μένει:Γιατί άλλαξε εκείνους τους c11...Να ήταν στην τροφοδοσία?
Δεν μου φαίνεται...

εδώ είναι το ερώτημα...
έχει πολλούς.Όλους?
Είπες όχι τους black gate...και συμφωνώ, δεν μπήκαν τυχαία.

Εχουν πολυκαιριστεί?
Το έχω από το 1995 και η μετατροπή έγινε το 2003.
Και το ερώτημα μένει:Γιατί άλλαξε εκείνους τους c11...Να ήταν στην τροφοδοσία?
Δεν μου φαίνεται...

Μπορεις να αλλαξεις τους black gate(λογω ηλικιας) με καινουργιους ιδιους η silmic η ecm.Oι ecm(panasonic audio)δεν ειναι ακριβοι επομενως δεν ειναι κακη ιδεα να αλλαζες τους υπολοιπους (γαλαζιους rubycon)με ecm.Oι C11 ισως να ειναι για φιλτραρισμα(DC ισως) και τους αλλαξε με μεγαλυτερους.

το manual λεει ότι το gain ρυθμίζεται από τις r3 kai r4...
δεν φαίνονται στο απόσπασμα που έβαλα, στην φωτό φαίνονται...

Πως θα μπορούσα να τσιμπήσω λίγο gain παραπάνω, τί τιμές να έβαζα?

Kαπου ειχα ενα και γω.Να το ψαξω καποια στιγμη και να το μελετησω λιγο

Re: Απάντηση: να σφάξω το phono?

Εμ, Πάσχα έρχεται, λογικό είναι όλο και κάτι να σφαχτεί...:firstprize:

άμα έχεις κανα καλό ψάρι, σφύρα:a0210:

Kαπου ειχα ενα και γω.Να το ψαξω καποια στιγμη και να το μελετησω λιγο

αν θέλεις τις τιμές να σου τις πω (αν δεν φαίνονται) ή ακόμα καλύτερα να ανεβάσω απόσπασμα από το pdf (όλο είναι μεγάλο)

το manual λεει ότι το gain ρυθμίζεται από τις r3 kai r4...
δεν φαίνονται στο απόσπασμα που έβαλα, στην φωτό φαίνονται...

Μήτσο, αν πειράξεις (αν και θα σου πρότεινα να μην βάλεις χέρι) τις Ρ3 και Ρ4 θα πρέπει κάνεις το ίδιο αντίστοιχα για τις Ρ103 και Ρ104. Είναι το δικτύωμα ανάδρασης του τελεστικού. Χωρίς το σχέδιο βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι....

Δημήτρη, οι ηλεκτρολυτικοί δεν γερνάνε τόσο γρήγορα. Τα υλικά είναι καλά. Αν θα άλλαζα κάτι θα πήγαινα σε καλύτερη ποιότητα υλικών. Οι μικροί μπλε πυκνωτές στην έξοδο (pf) μπορούν να αλλαχθούν με polystyrene πυκνωτές με πολύ λογικό κόστος.
Οι Black Gate πιθανώς να είναι της Standard σειράς οπότε μπορείς να δοκιμάσεις τους τις σειρές χωρίς πολικότητα (ΝΧ ίσως) ή να πας σε Oscon/Nichichon Polymer
Το καλό είναι ότι είναι μονής όψης οπότε η αποκόλληση είναι παιχνιδάκι.

Δημήτρη, οι ηλεκτρολυτικοί δεν γερνάνε τόσο γρήγορα. Τα υλικά είναι καλά. Αν θα άλλαζα κάτι θα πήγαινα σε καλύτερη ποιότητα υλικών. Οι μικροί μπλε πυκνωτές στην έξοδο (pf) μπορούν να αλλαχθούν με polystyrene πυκνωτές με πολύ λογικό κόστος.
Οι Black Gate πιθανώς να είναι της Standard σειράς οπότε μπορείς να δοκιμάσεις τους τις σειρές χωρίς πολικότητα (ΝΧ ίσως) ή να πας σε Oscon/Nichichon Polymer
Το καλό είναι ότι είναι μονής όψης οπότε η αποκόλληση είναι παιχνιδάκι.

και εγώ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν Σάββα, αν και δεν ξέρω αν βρίσκεις σήμερα ορίτζιναλ black gate.
κάτι όσκον έχω ήδη γι αυτό ρωτάω. Πιθανόν όταν βρεθούμε να το δούμε μαζί.

επανέρχεται το θέμα για συζήτηση καθώς έχει ήδη ξεκινήσει θέμα με τροφοδοσία με salas.

αλλά ταυτόχρονα ίσως μπορούν να απαντηθούν θέματα βελτιώσεων και αύξησης του gain, εφ όσον μπορεί κάποιος να με βοηθήσει.

εδώ το pdf του σχεδίου (6η σελίδα διαγράμματος ή 14η του Pdf)

https://dl.dropbox.com/u/74436686/ARCAM D290 amp service manual.pdf

επανέρχεται το θέμα για συζήτηση καθώς έχει ήδη ξεκινήσει θέμα με τροφοδοσία με salas.

αλλά ταυτόχρονα ίσως μπορούν να απαντηθούν θέματα βελτιώσεων και αύξησης του gain, εφ όσον μπορεί κάποιος να με βοηθήσει.

εδώ το pdf του σχεδίου (6η σελίδα διαγράμματος ή 14η του Pdf)

https://dl.dropbox.com/u/74436686/ARCAM D290 amp service manual.pdf

Το κέρδος γιατί θες να το αλλάξεις ? Δε σε φτάνει ?
Τέσπα το κέρδος του σταδίου, είναι πολύ απλό να το υπολογίσεις...
Gain (NI Opamp)=(R3+R4)/R4