Να το συζητήσουμε λίγο?

Ronin

Senior Member
27 February 2008
304
Far west...of Athens
Καταρχήν πριν θέσω το ερώτημά μου νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν κατά καιρούς απαντήσει στις διάφορες (ίσως χαζές για τους έμπειρους) απορίες μου και να συγχαρώ όλους στο club για τις γνώσεις που προσφέρουν απλόχερα σε εμάς τους αδαείς. Να σας πω μόνο πως όταν έκανα το πρώτο μου post πριν λίγο καιρό νόμιζα πως η ένταση του ηχείου μετριέται σε watt, πως το cd και ο ενισχυτής είναι αμέτοχοι στην διαμόρφωση του ηχητικού αποτελέσματος και πολλά-πολλά ακόμα....

Στο θέμα μας τώρα...

Στήνω το πρώτο μου hi-fi. Για ηχεία διαθέτω περίπου 600- max.700 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχω ακούσει αρκετά δαπέδου (και συνεχίζω να ψάχνω), έχω ξεχωρίσει μερικά, διαμορφώνω σιγά-σιγά άποψη και όλα καλά. Το μεσημέρι όμως που το φιλοσοφούσα το θέμα, μου πέρασε η εξής σκέψη:
μήπως να πήγαινα σε ηχείο βάσης?​
Σκέφτομαι πως σε αυτά τα λεφτά μπορώ να πάρω ένα μάλλον μετριότατο ηχείο δαπέδου ενώ αντίθετα μπορώ να αγοράσω ένα εξαιρετικό ηχείο βάσης, το οποίο θα αποτελέσει μια σοβαρή επένδυση με μεγάλο χρονικό ορίζοντα (θυσιάζοντας βέβαια ένταση και μπάσο).
Από την άλλη, σκέφτομαι πως έως τώρα άκουγα μουσική από κονσερβοκούτια, άρα ό,τι κι αν πάρω η διαφορά θα είναι τεράστια με το χθες.Επομένως μήπως να πάω σε δαπέδου γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είμαι ακόμα ικανός να εκτιμήσω πραγματικά την ποιότητα ενός εξαιρετικού ηχείου βάσης?

Τελικά:
μέτριο ηχείο δαπέδου ή πολύ καλό βάσης???​

Ο χώρος που θα μπουν είναι περίπου 27 τ.μ. , με χώρο ακρόασης τα 20.

Νομιζω οτι στο χωρο σου ταιριαζει καλητερα ενα δαπεδου...Παντος σωστη η σκεψη σου οτι το βασεως παιζει καλητερα (αναλογησου ,αν σε ενδιαφερει,και το κοστος για τις βασεις του αν πας προς τα κει...)....Μπορεις να παρεις δαπεδου με ενα μεγαφωνο ωστε να ακουγετε περισσοτερο βασεως....:beatnik2:

Φιλε μου, για τα χρηματα που διαθετεις και το χωρο σου, τα ηχεια δαπεδου ειναι μονοδρομος και το δικαιολογω αναφεροντας τα μειονεκτηματα της αλλης επιλογης:
Κατ´αρχην θα πρεπει να εχεις χρονο για χασιμο ψαχνοντας για καταλληλες (στο υψος) και ταιριαστες (σε σχεδιαση οσον αφορα τις διαστασεις της κατοψης του ηχειου) βασεις. Οι βασεις θα επιβαρυνουν τον προυπολογισμο σου κατα 100 ως 200€, αρα για τα ηχεια μενουν καθαρα 500 ως 600.
Ομως, για να παρεις απο ενα ηχειο βασης τον ηχο που δεινει ενα δαπεδου κατηγοριας 700€, πρεπει να δωσεις πανω απο 1000€ + τις βασεις.

Δεν είναι έτσι.Στα χρήματα αυτά,υπάρχουν πολύ καλά ηχεία βάσης,που-ανάλογα τον χώρο κι όχι πάντα-μπορούν να υστερούν μόνο σε έκταση(όχι περιγραφή)- του μπάσσου και σε εντάσεις.Συνηθέστατα υπερτερούν σ' όλα τα υπόλοιπα,απλά επειδή αυτά ταιριάζουν στον χώρο κι εκ κατασκευής(μικρό-μεσαίο).

Τα 20 τετραγωνικά είναι μικρομεσαίος χώρος και δεδομένου,ότι μάλλον πρόκειται για σαλόνι μικρός...

Last edited:
Το κόστος των βάσεων είναι κάτι που συχνά ξεχνάμε να υπολογίσουμε στην περίπτωση των μικρών ηχείων. Εγώ πάντως σε αυτά τα χρήματα και για αυτό τον χόρο θα πήγαινα είτε σε βάσης (κρατόντας το κόστος της ίδιας της βάσης γύρω στα 100 ευρώ), είτε σε ένα μικρό δίδρομο δαπέδου.

Πρέπει να λάβεις υπ' όψη σου και χωροτακτικά στοιχεία. Έχεις αρκετό χώρο γύρω-γύρω; Θα είναι κοντά στον πίσω τοίχο ώστε να μην μπορεί να έχει το ρεφλέξ πίσω; Ένα κοντό δαπέδου (όπως για παράδειγμα το Chario 100T) μήπως θα εμποδίζεται από κάποιο έπιπλο;

Καταρχήν η όλη αλήθεια είναι πως η ιδέα για ηχείο βάσης δεν μου ήρθε εντελώς ουρανοκατέβατη. Ακούγωντας σε κάποιο μαγαζί τα Magnat Altea 7, κάποιος κύριος δίπλα μου ενδιαφερόταν για ηχείο βάσης. Έχοντας τελειώσει την δική μου ακρόαση και οδεύοντας στην έξοδο, ακούω μουσική να παίζει:τόσο ζωντανή, αέρινη και μαγευτική όπως δεν είχα ξανακούσει ποτέ από ηχείο. Ο κύριος δοκίμαζε τα Audio Spectrum Eros.

Όντως το κόστος για τις βάσεις δεν το είχα υπολογίσει, αλλά αυτό δεν θα το αφήσω να σταθεί εμπόδιο!

Ένα μικρό ηχείο δαπέδου μάλλον δεν ενδείκνυται για τον χώρο μου, διότι το ένα από τα δύο ηχεία σχεδόν θα καλύπτεται από έπιπλο, σε απόσταση 40-50 εκατοστών μπροστά του.

Για τα ηχεία θα υπάρχει αρκετός χώρος πίσω τους για την εκτόνωση του μπάσου, οπότε το οπίσθιο ρεφλέξ δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Διαβάζω τις απαντήσεις σας με μεγάλο ενθουσιασμό, αποκομίζοντας ολοένα και περισσότερες γνώσεις. Σας ευχαριστώ γι αυτό!

η αληθεια, ειναι οτι θα βρεις με τα ιδια χρηματα καλυτερο ηχειο βασης αλλα ανησυχω οτι θα το μετανιωσεις. ενα δαπεδου θα γεμισει πολυ καλυτερα και πιο ευκολα το χωρο. θελω να πω μην εχοντας τη δυνατοτητα να κανεις δοκιμη στο χωρο σου, το ηχειο δαπεδου ειναι λυση με μεγαλυτερο ποσοστο επιτυχιας.

H Harbeth δεν έχει βγάλει ποτέ στη ιστορία της ηχείο δαπέδου. Γιατί έχει την πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατό να ελενχθούν οι χρωματισμοί των μεγάλων πλευρικών επιφανειών.
http://www.harbeth.co.uk/uk/index.php?section=products&page=faq#10
"Why doesn't Harbeth make slim tower speakers (that my wife likes)?
Harbeth have a reputation for sound quality underpinned by the BBC engineering legacy. All Harbeth speakers are first and foremost designed to be used (and are used) as serious professional instruments. There are many beautifully styled skimpy tower speakers (mainly for AV use) but none of them could or would be used by a professional sound engineer demanding the best in sound quality.

Physics dictate that where sound quality is paramount, the drive units need to be of certain size to move sufficient air that the listening experience is life-like. This then sets the minimum dimensions of the cabinet, especially the cabinet width. Harbeth's skills with thin-wall cabinet panels then work with and controls cabinet resonances (everything in the universe has a natural resonance frequency) making a big, warm, low-coluration natural sound. Other construction techniques give other sound characteristics."
http://www.harbeth.co.uk/uk/index.php?section=products&page=introducingourspeakers

Κάθε κατασκευαστής έχει και την άποψή του…
Την άποψη αυτή τη σέβομαι μέν, αλλά δεν πρέπει να την κάνουμε και βίβλο…
'Aλλωστε μιλάμε για άλλη κατηγορία τιμής.

να υπολογισεις οτι τα ηχεια αυτα ειναι 4Ω και 8Ω αντιστοιχα.
με ποιους ενισχυτες τα ακουσες στο μαγαζι?
γραψε αν θες και από ‛δω τους ενισχυτες που θελεις ωστε να γνωριζουν και οι υπολοιποι .

Το eros έχει μικρή δυνατότητα πρόσληψης ισχύος και δεν φτάνει σε ιδιαίτερα μεγάλες στάθμες.
Αν αυτά δεν είναι ανασταλτικοί παράγοντες για σένα δεν θα μετανιώσεις ούτε στιγμή για την αγορά τους.
Πιστεύω οτι με ένα γρήγορο μικρό sub θα κάνουν θαύματα.

Την ημέρα που τα άκουσα, τα Magnat Altea 7 έπαιζαν με τον Advance Acoustic MAP305 και τα Eros με Cambridge Audio Azur-νομίζω τον 540.

Στο δικό μου σύστημα, κατά 99%, ο ενισχυτής θα είναι είτε ένας μεταχειρισμένος Denon PMA-738 (2x65 RMS στα 8Ω με διπλό τροφοδοτικό) ή ο HK 970.

Last edited:
Μία διευκρίνηση:τα Eros τα ανέφερα για την ιστορία. Δεν στοχεύω αποκλειστικά σε αυτά (αν και όπως ανέφερα ο ήχος τους με καθήλωσε). Απλά τα έχω στο μυαλό μου ως σημείο αναφοράς για ηχείο βάσης και είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση και γνώμη.
Βέβαια έτσι όπως εξελίσεται η πολύ ωραία κουβέντα μας, προβλέπω ότι μάλλον θα τελειώσει (άδοξα?) η ιστορία με τα ηχεία βάσης και ότι θα πρέπει να στραφώ αποκλειστικά σε δαπέδου.Ίδωμεν... :chinscratch:

Ηχεία δαπέδου που μου είχαν αρέσει και κατέληξα σ αυτά πριν μερικούς μήνες είναι τα Energy C-500. Τα φέρνει ο ΝΑΚΑΣ, τα πήρα γύρω στο 600άρι και σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκαν πολύ καλά σε πολλά είδη μουσικής. Έχουν αρκετά βαθύ μπάσο, διαύγεια, δέχονται μέχρι 150Watt και είναι αρκετά ευκολοοδήγητα με ευαισθησία 91dB. Τα οδηγώ με NAD C352 (2x80W) και ταίριαξαν αρκετά καλά. Χώρος ακρόασης >30m2 !

Κι εγώ ήμουν σε φάση που από καιρό είχαν τα αυτιά μου την ανάγκη για μετάβαση πλέον από τις μετριότητες σε κάτι καλό, πιστεύω αξίζει να τα ακούσεις κι αυτά. Πιστεύω πως θα τα έχει στο κατάστημα στην Ιπποκράτους.

Τα Energy C-500 τα άκουσα κι εγώ στον Νάκα αλλά ήταν πολύ...."αμερικάνικα" για τα γούστα μου, πολύ τονισμένα τα πρίμα τους. Το ίδιο μου συνέβη (κατά την ίδια ακρόαση) και με τα PSB image T45. Πολύ όμορφο ηχείο, εξαιρετική στερεωφονική εικόνα, πεντακάθαρες μεσαίες αλλά μόλις μπήκαν οι ψηλές στο παιχνίδι, μάτωσαν τ' αυτάκια μου!

Πάντως απ' ότι καταλαβαίνω κι εσύ με προτρέπεις για δαπέδου.

Κ εγώ σε βάσης θα πήγαινα στα 20τ.μ.
Ποια τώρα....είναι πολλά...μπορείς να βρεις κ πολύ αξιόλογες επιλογές στα μεταχειρισμένα αλλά κ σε demo κομμάτια από διάφορα μαγαζιά του χώρου...βρίσκεις όμως κ πολλά καινούργια, quad, mission, energy, triangle κ.α.

Μην το λες, Μιχάλη.

Έχω 20 τ.μ. χώρο και πλέον δε μου φτάνουν με τίποτα τα βάσης. Εδώ παίζω με πάνελ!

Πρότασή μου: βρες κανένα μτχ δαπέδου.
Κυκλοφορούν πολύ καλά κομμάτια στα λεφτά που διαθέτεις.

Απάντηση: Re: Να το συζητήσουμε λίγο?

Μην το λες, Μιχάλη.

Έχω 20 τ.μ. χώρο και πλέον δε μου φτάνουν με τίποτα τα βάσης. Εδώ παίζω με πάνελ!

Στέργιο,άλλο τα μικρά πάνελς.Πράγματι παίζουν καλά σε μικρούς χώρους.

Αλλο θέμα τα φθηνά BR δαπέδου.Δεν πρόκειται να παίξουν στο συγκεκριμένο χώρο.Μπουμάρισμα,βουητό,θολούρα και...τριξίματα θα ακούει ο φίλος μόλις πάει να δυναμώσει ένταση.Σε χαμηλές εντάσεις μόνο κάτι θα παίζουν.

Last edited:
Σωστά, σε φτηνά Bass Reflex δαπέδου, έχουμε πολλούς χρωματισμούς καμπίνας.

Πάντως σε μεταχειρισμένο, όλο και κάτι βρίσκεται.
Κανένα Audio Physic Spark ή κάποιο ProAc της σειράς Studio, για παράδειγμα.

Δεν ξέρω αν υπάρχει τίποτα και σε Spendor της κλασικής σειράς, που είναι βάσης, αλλά αρκετά μεγάλα.

Απάντηση: Re: Να το συζητήσουμε λίγο?

Μην το λες, Μιχάλη.

Άλλο το πάνελ....:worshippy:
Τα δαπέδου όμως που κατά 99% θα έχουν την οπή ανάκλασης πίσω κ με τον όγκο τους, θα έχουμε μάλλον φαινόμενα μπουμαρίσματος, ειδικά αν τα ηχεία είναι κοντά στον τοίχο, στις γωνίες...
Το καλύτερο πάντως είναι το άκουσμα τέτοιων συνδυασμών στον χώρο μας. Έτσι μόνο θα καταλάβουμε τι γίνεται...