NAS και σκληροί δίσκοι

vman

Senior Member
15 September 2012
697
Μπορείτε παρακαλώ να γράψετε τη γνώμη σας για τα κριτήρια επιλογής σκληρού δίσκου που θα δουλέψει σε NAS.
Βλέπω μεγάλη ποικιλία σε μάρκες, χωρητικότητες, στροφές (rpm), διαστάσεις...επειδή δεν έχω εμπειρία παρακαλώ βοηθήστε για την καταλληλότερη επιλογή.
Σκέφτομαι για την αγορά ενός NAS, μάλλον της synology, δεν έχω καταλήξει αν θέλω να είναι με 1 ή 2 δίσκους (και εδώ τη γνώμη σας παρακαλώ) και προσπαθώ να δω πόσο θα μου κοστίσουν και οι δίσκοι ώστε να δω τι συμφέρει καλύτερα.
Η χρήση του είναι αποκλειστικά οικιακή, τα data δεν θα τα χαρακτήριζα critical, ταινίες και μουσική θα έχει (και αν ποτέ χαθούν θα τα ξαναβρούμε! και ας πέσει λίγο κλάμα) αυτό που με ενδιαφέρει άμεσα είναι να λειτουργεί ως κατεβαστήρι χωρίς προβλήματα και να streamάρω δικτυακά στο media player.
Δεν είμαι σίγουρος για τη χωρητικότητα που θα χρειαστώ καθώς δεν έχω κάποια ιδιαίτερη συλλογή ως τώρα, ένα usb σκληρός 250 GB τον έχω σχεδόν γεμίσει και σβήνω κάθε τόσο για να βάλω νέο υλικό μέσα, αλλά όπως λένε τρώγοντας έρχεται η όρεξη, για αυτό και κάνω και τη σκέψη για NAS με 2 υποδοχές ώστε να ξεκινήσω με ένα μικρό σχετικά δίσκο (1 ή 2 ΤΒ) και αν προκύψει θέμα στην πορεία να πάρω και άλλο (θα έχω δυνατότητα ως άλλα 4).

Για βοηθήστε τον άσχετο please.

Απο τη στιγμη που οπως ειπες κ μονος σου δεν θα εχεις critical data παρε οτι πιο φτηνο βρεις. Εγω φοραω στο synology 212j 1x2 tb WD20earx green κ δεν εχω αντιμετωπισει κανενα προβλημα. Ολα τα ΝΑΣ που ξερω παιρνουν 3.5 ιντσες σκληρους. Πολυ καλα λογια εχουν ειπωθει κ για αυτον ο οποιος ειναι κ 7200rpm (αν κ δεν πιστευω οτι θα δεις διαφορα σε χρηση μεσα σε ΝΑΣ).

Τελειως φιλικη συμβουλη παντως... δες λιγο κ προς hp microserver. Δεν ξερω ποσο "σκαμπαζεις" απο θεματα υπολογιστων (κ δεν το εννοω υποτιμητικα), αλλα αν εχεις χρονο, ορεξη κ ξερεις καποια πραγματα πανω απο τον μεσο ορο, ειναι πολυ καλη λυση. Τα λεω αυτα εγω που εχω αγορασα το synolgy μου την ανοιξη (δεν το εχω βαρεθει δηλαδη) κ το λατρευω! Αλλα ειμαι σιγουρος οτι καποια στιγμη θα τσιμπησω ενα καθαροαιμο σερβερ. Στα 160 euro που τα βλεπω τωρα [URL="http://www.skroutz.gr/c/26/servers.html?keyphrase=hp+microserver"]http://www.skroutz.gr/c/26/servers.html?keyphrase=hp+microserver
ειναι πραγματικα πολυ δελεαστικη προταση κ δεν σου κρυβω οτι αν αγοραζα τωρα θα πηγαινα προς τα εκει. Ριξε κ μια ματια στο thread που υπαρχει εδω διπλα κ δες τι κανουν τα αλλα παιδια με τα "παιχνιδακια" αυτα.

Αν ομως θες επιλογη με μηδενικο ρισκο τοτε εφυγες full για synology. Plug & play χωρις πολλα πολλα.