NAVIGON 2110 εντυπώσεις

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πριν ένα μήνα αγόρασα το συγκεκριμένο navigation system κυρίως για τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται By default δηλ. χωρίς αναβαθμίσεις (κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες).

Χρησιμοποιήθηκε για ένα 11ήμερο ταξίδι στην Ισπανία και ένα 2ήμερο στη Βουλγαρία. Συνολικές εντυπώσεις θετικές, αλλά όχι θετικότατες. Και δεν μιλώ μόνο για τους μη ανανεωμένους χάρτες, κάτι που αλλάζει, αλλά...

στην Ισπανία το μοίρασμα της κυκλοφορίας γίνεται με στρόγγυλες πλατείες (roundabouts) κι όχι μετωπικά, όπως στην Ελλαδα. Η συσκευή έδειχνε να δυσκολεύεται να ορίσει που ακριβώς θα στρίψεις. Π.χ. σου έλεγε ότι σε 200 μ. στο roundabout πάρε την τρίτη έξοδο. Όταν η τρίτη έξοδος ήταν διπλή (δηλ. άνοιγε διπλός δρόμος με διαφορετικές κατευθύνσεις, εκεί η συσκευή τα έχανε, δεν προλάβαινε να ορίσει ποιό δρόμο να πάρεις.

Όλα τα υπόλοιπα μέσα στην κίνηση των πόλεων χωρίς πρόβλημα.

Σε κίνηση σε αυτοκινητόδρομους και επαρχιακούς δρόμους κινηθήκαμε χωρίς πρόβλημα, εκτός από ένα σοβαρό φάουλ της συσκευής. Από Μαδρίτη για Σαλαμάνκα μας οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο για La korounia. Βγαίνουμε κανονικά στην έξοδο για Salamanca , η οποία οδηγεί 95 χλμ. μετά με μη αυτοκινητόδρομο στην πόλη. Το navigon επέμενε να ξαναμπούμε στον αυτοκινητόδρομο στην αντίθεση κατεύθυνση και να κινηθούμε και πάλι 23 χλμ. προς τη Μαδρίτη μέχρι άλλη έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο. Το αγνοήσαμε και δίνει ένα μήνυμα, δεύτερο μήνυμα, τρίτο μήνυμα, τέταρτο μήνυμα, πέμπτο μήνυμα λάθους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να επανασυγχρονίσει και να μας πάει από την Εθνική οδό. Τελικά υπακούσαμε, ξαναμπήκαμε στον αυτοκινητόδρομο, κάναμε 23 χλμ. προς Μαδρίτη, μας άλλαξε 3 φορές αυτοκινητόδρομο (και πληρώσαμε συνολικά 18 ευρώ κερατιάτικα διόδια!!!!) και τελικά μας πήγε από άλλο δρόμο, 63 χλμ. περισσότερο από τον πρώτο. Φάουλ κανονικό.

Μέσα στη Γρανάδα στο ιστορικό κέντρο με τους πολύ στενούς δρόμους και τα αδιέξοδα μπερδεύτηκε και μας έκανε συνεχώς τον ίδιο κύκλο αδυνατώντας να βρει τη διεύθυνση που του είχαμε δώσει.

Η ικανότητά του να βρίσκει βενζινάδικα, τουριστικές πληροφορίες, πάρκινγκ, κλπ. ήταν ικανοποιητική.

Ο συντονισμός των δορυφόρων άλλοτε ήταν γρήγορος κι άλλοτε χρειαζόταν σχεδόν 40 δευτ. Σε υπόγεια πάρκινγκ δεν λειτουργούσε.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής οι χάρτες δείχνουν φτωχοί και σίγουρα όχι πλήρεις.

Άρα, σύμφωνα με ότι γράφεις πάντα, για Ελλάδα δεν το προτείνεις, ενώ κ για εξωτερικό, δείχνει να έχει προβλήματα...πιθανότατα κάποια από αυτά βέβαια να λύνονται με αναβάθμιση του λογισμικού του.

Επειδή έχω το Navigon 7210 (που έχω αναβαθμίσει επίσημα με 50 ευρώ σε 7310) και τους τελευταίους χάρτες (Q2-2009) και 17-27 Ιουλίου βρέθηκα στο εξωτερικό, η δική μου εμπειρία υπήρξε πολύ θετική. Ειδικά στην Ουγγαρία όπου έμεινα 7 μέρες το μηχανάκι έδωσε ρέστα! Πέρα απο την απόλυτη ακρίβεια στις προτάσεις του συνδεόταν και με ραδιόφωνα που μεταδίδουν πληροφορίες traffic και με ενημέρωνε για μποτιλιαρίσματα ή ατυχήματα! Επίσης στην Κροατία υπήρξε άψογο, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να βρω το μικρό ξενοδοχείο στα περίχωρα του Ζαγκρεμπ χωρίς το navigon! Και στην Σλοβενία ειχε καλή κάλυψη, αλλά εκει δεν του ζήτησα δύσκολα. Αντίθετα στην Σερβία και τα Σκόπια υπήρχε κάλυψη μόνο στις κεντρικές αρτηρίες και τίποτε άλλο. Στην Ελλάδα η κάλυψη είναι ικανοποιητική αλλά όχι απόλυτη, αυτό αναμένεται να γίνει στις επόμενες 2-3 αναβαθμίσεις. Λαθάκια ή περίεργες προτάσεις δρόμων έχω εντοπίσει, αλλά ...και όσες φορές το αγνόησα και δεν το άκουσα (νομίζοντας ότι θα βγω καλύτερα) την πάτησα, οπότε η ουσία είναι να σε πηγαίνει σωστά, έστω κι αν κάνεις λίγο παραπάνω δρόμο!

Οπως αναφερει κι ο κος Βλασιδης κι εγω ειχα παρομοιο προβλημα με το Navigon 1200 οπου με "εβαλε" κι "εβγαλε" σε διαφορετικα παρακλαδια της Αττικης οδου με αποτελεσμα να πληρωσω 3 φορες διοδια. Στο τελος με οδηγησε σωστα οποπτε αυτο ειναι μαλλον bug του λογισμικου του σε δρομους με διοδια(;)

Αλλες φορες που ηξερα το δρομο με οδηγουσε απο διαφορα στενακια στον προορισμο μου κι οχι απο ανετους μεγαλους δρομους.

Παρ' ολα αυτα ειναι αξιοπιστο, γρηγορο στις ανασχεδιασεις πορειας κι αψογο στα γραφικα.

Ισως με αναβαθμιση του λογισμικου ή των χαρτων να αποδωσει καλυτερα.

Φιλικα,

Βασιλης

Βλάσση ποια έκδοση χαρτών έχει μέσα;
Εχει βγει ηδη η Q3 2009.
Αυτή εχει;
Μήπως ειχες βάλει ταχύτερη διαδρομή..ενω επρεπε να επιλέξεις την πιο σύντομη;

Re: Απάντηση: NAVIGON 2110 εντυπώσεις

Εχει βγει ηδη η Q3 2009.
Αυτή εχει;

Πότε βγήκε η Q3? Τέλη Ιουνίου είχε μόλις βγει η Q2 που έχω βάλει στο 7210, βγήκε κιόλας και η επόμενη;
Πραγματι υπάρχει ταχύτερη ή η ιδεώδης διαδρομή (και με την αναβάθμιση του δικού μου σε 7310 βγαίνουν συνήθως 3 επιλογές διαδρομών στην αρχή, ώστε να επιλέξεις)

Εχει βγει ηδη η Q3 2009.
Αυτή εχει;

όχι φίλε μου. Εχω allow motorways, tolls, ferries.

Ανανέωση χαρτών σκέφτομαι να κάνω την άλλη εβδομάδα. Αλήθεια πώς φορτώνουμε τις νέες versions στους χάρτες του; (δεν εχω εύκαιρο το μανουαλ...)

Ανανέωση χαρτών σκέφτομαι να κάνω την άλλη εβδομάδα. Αλήθεια πώς φορτώνουμε τις νέες versions στους χάρτες του; (δεν εχω εύκαιρο το μανουαλ...)

Υποθέτω πως έχεις δηλώσει το μηχανάκι σύμφωνα με τις υποδείξεις του cd εγκατάστασης και έχεις πληρώσει τα 20 ευρώ για να έχεις δωρεάν αναβαθμίσεις για 2 χρόνια (αν όχι θα χρειαστεί να το κάνεις)
Στην συνέχεια εγκαθιστάς το πρόγραμμα Navigon Fresh (που εμπεριέχεται στο cd) και το αναβαθμίζεις online στην τελευταία έκδοση
Τέλος πας στην επιλογή Download map and services του προγράμματος, έχοντας συνδεσει πρωτα το navigon είτε άμεσα, είτε μόνο την κάρτα μνημης σε usb αντάπτορα. Θα σου πει ποιες αναβαθμίσεις είναι διαθέσιμες, θα επιλέξεις, αυτή που θες, θα μαρκάρεις τις χώρες που θέλεις να καλύπτει και μετά θα αναμείνεις πρώτα να τις κατεβάσει και μετα να τις φορτώσει (εμένα μου τρώει ένα τρίωρο+ καθε φορά)
Σημαντικό: Πάρε πρώτα ένα backup της κάρτας σου με την σχετική επιλογή του navigon fresh και σιγουρέψου ότι υπάρχει χώρος για να δεχτεί τους νέους χάρτες (εγώ έχω αλλάξει την κάρτα μνήμης 2gb με 4gb από την αρχή, αντιγραφοντας την)
Τα παραπάνω είναι ο νόμιμος τρόπος. Πιθανόν να υπάρχει και "πλάγιος" αλλά δεν γνωρίζω σχετικά....

Απάντηση: Re: Απάντηση: NAVIGON 2110 εντυπώσεις

Εχεις π.μ

Σε iGo παντως, αντίστοιχη συμπεριφορά εμφανιζει αν επιλέξεις την επιλογή για πιο σύντομη διαδρομή. Αν επιλέξεις την πιο γρήγορη παιζει κανονικά.

Παρατήρησα ότι η πιο συντομη παιζει ικανοποιητικά για κοντινές διαδρομές πχ. Παγκρατι -Αμπελοκηπους. Μια φορά που χρειαστηκε να κανω διαδρομη Καλυβια - Περιστερι, εχοντας κατα λαθος σαν παραμετρο την πιο συντομη διαδρομή, με εβαλε/εβγαλε απο την Αττικη Οδο 2 φορες, συνεχισε στη Μεσογειων και ...εννοειται το αγνοησα τελειως!