Νέα Canon S100!

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,820
Αθήνα
Η Canon ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη της S95 και το όνομα αυτής (τι πρωτότυπο?) S100.

Το μέγεθος και η αισθητική δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου:

attachment.php
photo: DPReview

Άλλαξαν όμως πολλά άλλα, πολύ ενδιαφέροντα:
- Ο φακός έγινε 24 - 120/ f2.00-5.9
- Ο αισθητήρας είναι φτιαγμένος από την ίδια την Canon, 1/1,7", 12mp high sensivity CMOS. Είναι μόλις ο δεύτερος σε compact από το 2008, ας ελπίσουμε για καλό! Η εταιρεία λέει ότι χρησιμοποίησε την ίδια τεχνολογία με τις top DSLRs με σύστημα αποθορυβοποίησης επάνω στο chip, και σύστημα μικροφακών που καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια του αισθητήρα, με αποτέλεσμα λιγότερο θόρυβο και διευρυμένη δυναμική περιοχή. Η ευαισθησία έχει πάει στο 80 - 6400 σε συνεργασία με...
- Νέο επεξεργαστή, τον digic 5, που κάνει το ντεμπούτο του στην S100, προσδίδοντας της ταχύτητα λήψης 2,3fps σε πλήρη ανάλυση, βίντεο full HD 24p, με ενεργό ζούμ κατά την λήψη και direct movie recording button στην πίσω μεριά.
- Για να μή μένουμε πίσω από τους άλλους, βάλαμε και GPS, χωρίς καρούμπαλα που φωνάζουν "εδώ είμαι"!
- Σημαντικά "μικροπράγματα" είναι το ενσωματωμένο ND filter, ο νέος σταθεροποιητής με 7 διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας...

Περισσότερα εδώ: http://www.dpreview.com/previews/canons100/

Υ.Σ. αν ο Καραμπάς φτιάξει την f31 της κόρης, ετοιμασθείτε για καλομεταχειρισμένη S95 με extra grip από τον Richard Franiec :flipout:

Attachments

• s100-vs-s95-front-001.jpg
    s100-vs-s95-front-001.jpg
    19.7 KB · Views: 694
Από μια γύρα που έκανα σε διάφορα sites όπου παρουσιάζουν την S100, όλοι ανεξαιρέτως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν έχεις ήδη την S95, η αναβάθμιση είναι ανούσια...

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω: αν (αν λέμε!) έχεις ένα στοπ κέρδος στο θόρυβο, καλύτερη δυναμική περιοχή, φίλτρο ND, και προσθέσεις τα 24mm, και τα χρώματα του CMOS, για μένα υπάρχει λόγος αναβάθμισης.

Βέβαια εξαρτάται κι από την χρήση... Με την S95 (και με όλες τις premium compact), ανακαλύπτεις την χαρά του να έχεις πάντα μαζί σου μια "σοβαρή" μηχανή που σπάνια θα σε πουλήσει. Την μιά στιγμή τραβάς τους φίλους σου,τα παιδιά σου για πάρτη σου, την άλλη σκάει "το θέμα", τραβάς (πάντα jpeg+raw) και ξέρεις ότι όταν τις δουλέψεις λίγο θα έχεις αποδοχή 70-90% στα microstock. Μετά την βάζεις στην ewa-marine, φοράς την μάσκα, βουτάς και... κάπως έτσι γυρνάς σπίτι μετά από μια εβδομάδα στο νησί και το κοντέρ έχει γράψει 2.000 καρέ!

Αν σε αυτά προσθέσεις και το πολύ σημαντικό (για μένα τουλάχιστον) zoom στο βίντεο και το grip που έλειπε μπρος και πίσω νομίζω έχεις ένα πολύ δυνατό σύνολο!

Σχετικά με το θόρυβο στο τέλος του άρθρου λέει χαρακτηριστικά:

Canon is making some pretty confident claims in this regard, calling the S100 the best Powershot yet with 1/4 of the S95's image noise at ISO 1600 !!!!

Νομίζω έχουμε να δούμε πολλά στα πρώτα κιόλας συγκριτικά !

Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το οτι ο ανταγωνισμός έχει πολύ μεγαλύτερο διάφραγμα (xz-1 κυρίως)

Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το οτι ο ανταγωνισμός έχει πολύ μεγαλύτερο διάφραγμα (xz-1 κυρίως)

Σαφώς! Απλά είναι θέμα επιλογών, είναι τεχνικά αδύνατο να φτιάξεις τόσο μικρή μηχανή με φακό σαν της XZ-1 ή την LX5 - οι οποίες βέβαια θα αντιμετωπίσουν "εσωτερικό ανταγωνισμό" από τις μικρές m4/3, κοίτα αυτό: http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056212246&postcount=193

Ο μικρός 14-42 απ ότι είδα θα στοιχίζει πάνω απο 350 ευρουλάκια.

Αν έχεις να τα δώσεις τότε μάλλον συνδυασμένος με την gf-3 ή κάποια απο τις ep-3 epl-3 ή epm-1 κάνει την πιο δυνατή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μικρή μηχανή της αγοράς.

Επίσης αποτελεί και μια εξαιρετική επένδυση για το μέλλον καθώς οι μικροί αισθητήρες όσο πάνε και βγάζουν λιγότερο θόρυβο και μεγαλύτερη οξύτητα.

Σε σημείο που πιστεύω πως σε 2-3 χρόνια (αν ότι ήδη) οι full frame αισθητήρες δε θα έχουν λόγο ύπαρξης (εκτός ίσως της σοβαρής αστροφωτογράφησης) και τη θέση τους θα πάρουν οι aps-c και οι 4/3.

Πάντως όσον αφορά τις mirrorless οι Sony, Panasonic και Olympus έχουνε μυριστεί οτι πουλάνε σα ζεστά ψωμάκια και οι τιμές ειδικά στους φακούς είναι απλησίαστες !!!
Η άποψή μου είναι οτι το μόνο που μας σώζει είναι να εισέλθουν δυναμικά στο χώρο οι Canon, Νikon, Fujifilm, Pentax.
Είναι θέμα χρόνου να γίνει .. αλλά όσο νωρίτερα συμβεί τόσο πιο καλά για μας !

Σχετικά με την s100 που είναι και το θέμα μας νομίζω απο αυτά που είδα οτι θα πουλήσει τρελά και θα χτυπήσει δυνατά τον ανταγωνισμό .

Απο την έταιρη ανακοίνωση της ημέρας (την canon powershot sx40hs) όμως απογοητεύτηκα (κυρίως λόγω οθόνης).
Ποιός θα αγοράζε σήμερα κάμερα με οθόνη 2.7'' και 261.000 dots ?

Το Amazon δέχεται προ-παραγγελίες, Αμερική 429$ και κλασσικά Ευρώπη 429 (Γαλλία), τους Εγγλέζους προσπαθούν να τους τα πάρουν 439 Λίρες!!! Όταν έρθει Ελλάδα και πέσει στα 350... ή ότι θα έχουμε τότε τέλος πάντων, το ξανασυζητάμε...

Ήρθε και στην Ελλάδα πριν μερικές μέρες στα 399 (ούτε καν 400... ). Το κακό είναι ότι η S95 έχει "κολλήσει" στα 345 περίπου...

Ένα μίνι review με δείγματα συγκριτικά με την S95. Μεγάλη βελτίωση στο θόρυβο, λίγο πιο ξεθωριασμένα χρώματα όσο ανεβαίνει η ευαισθησία. Αν επαληθευτεί το 2 stop κέρδος, αυτό μόνο αρκεί για αναβάθμιση... http://www.canonrumors.com/forum/index.php/topic,2102.msg42671/topicseen.html#new

Studio shots comparison από το DPReview: http://www.dpreview.com/reviews/studiocompare.asp#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20comparison&masterCamera=canon_s100&masterSample=img_0067.acr&slotsCount=4&slot0Camera=canon_s100&slot0Sample=img_0067.acr&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=canon_s95&slot1Sample=img_2260.acr&slot2Camera=panasonic_dmclx5&slot2Sample=p1000045.acr&slot3Camera=nikon_cpp7000&slot3Sample=dscn0072-iso800-acr&x=0.2994703899855561&y=-1.0697142857142858

Προσωπικά βλέπω μικροδιαφορές, γενικά κρατάει περισσότερο χρώμα όσο ανεβαίνει η ευαισθησία, αλλά κάτι πρέπει να συμβαίνει με τον φακό γιατί στο ρολόϊ η ημέρα δεν διαβάζεται. Η LX5 γενικά μου δείχνει πιό λεπτομέρεια, η Nikon έκτός ανταγωνισμού (πρός το χειρότερο).

Βάλε και την Olympus XZ1 να δεις πόσο καλύτερα διαβάζεται η μέρα στο ρολόι και πόσο αληθοφανείς φαίνονται οι δείκτες του ρολογιού.

Συγνώμη αλλά ακόμα και στα 100 ΑΣΑ η s100 έχει τεράστια διαφορά από τις άλλες. Προς τα κάτω. Παίζει να έχουν κάνει κανένα.... λάθος εκεί στο DPReview

Πολλά παίζουν, firmware, συγκεκριμένο κομάτι... παίζει βέβαια και να μην τους "βγήκε" αλλά το βλέπω χλωμό...

Μπορείτε να το δείτε και δω.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Νομίζω η xz-1 είναι καλύτερη στα χαμηλά iso με σαφώς καλύτερη λεπτομέρεια και περισσότερο χρώμα.
Στα ψηλά όμως η s100 είναι εμφανώς καλύτερη και στα δυο.
Με την lx-5 υπάρχουν μικρότερες διαφορές, αλλά η s100 έχει μεγαλύτερη οξύτητα σε όλα σχεδόν τα iso και ειδικά ψηλά.
Προσωπική άποψη πάντα και σύμφωνα με αυτό το τέστ.

Ψαχνω λογο να αναβαθμισω την LX3 και περαν του λιγο μικροτερου μεγεθους, καλυτερου βιντεο και μεγαλυτερου ζουμ δεν εχω δει αλλες σημαντικες διαφορες που θα με εκαναν να χαρω ιδιαιτερα να αποχωριζομουν την πανασονικ που διαθετει και καλυτερο macro mode για τα γουστα μου και ισως μεγαλυτερη διαρκεια μπαταριας. Το δε GPS θα το προτιμουσα στο hot shoe, προαιρετικο. Παντως φαινεται η πλεον εξαιρετικη high end compact επιλογη για καποιον που μπαινει τωρα σε αυτην την κατηγορια. Εγω μαλλον θα περιμενω την LX7..